Οι πληροφορίες που ακολουθούν ίσως σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις ανάγκες του σκύλου σας, καθώς και θα σας δώσουν συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τον σκύλο σας. Επίσης, θα σας βοηθήσουν αν σας ζητηθεί ποτέ να φροντίσετε τον σκύλο ενός φίλου σας.
«Θα πρέπει να φροντίζετε τον σκύλο σας, διαφορετικά θα αρρωστήσει, θα κουραστεί και θα είναι δυστυχισμένος και δεν θα δουλεύει ή δεν θα συμπεριφέρεται σωστά».
Υπάρχουν δυο είδη φροντίδας που πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας:
1. Σωματική Φροντίδα
Με το να βεβαιώνεστε ότι ο σκύλος σας ασκείται, ταΐζεται, πηγαίνει τουαλέτα, χτενίζεται και φροντίζεται το τρίχωμά του και διατηρείται υγιής. Πάνω από όλα, σιγουρευτείτε ότι δεν θα παχύνει αλλιώς θα γίνει τεμπέλης και όχι υγιής.
2. Συναισθηματική Φροντίδα
Κάνοντας τον σκύλο σας να νιώθει ότι τον αγαπάτε ώστε να είναι χαρούμενος και να σας εμπιστεύεται, αλλά και να σας σέβεται ως ιδιοκτήτη του.
Σωματική Φροντίδα
Τάισμα
Δεν είναι καλό να παχύνει ο σκύλος. Μπορείτε να βοηθήσετε στο να μη συμβεί αυτό, με το να προσέχετε τι φαγητό δίνετε στο σκύλο σας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ή να μειώσετε το φαγητό αν ο σκύλος σας αρχίσει να παίρνει βάρος.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, δεν είναι καλό να ασκούνται τα σκυλιά κοντά στις ώρες των γευμάτων τους. Δεν θα πρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε τον σκύλο σας μια ώρα πριν ή μετά το φαγητό.
Μην αφήνετε το φαγητό κάτω για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν ο σκύλος σας δεν φάει το φαγητό γρήγορα, σηκώστε το και βάλτε το στο ψυγείο. Δώστε του το ξανά αργότερα.
Μην δίνετε ανθρώπινο φαγητό στο σκύλο σας – ο σκύλος σας έχει ειδικές ανάγκες για τη διατροφή του και αυτές είναι ειδικά ισορροπημένες στο δικό του φαγητό.
Τα σκυλιά μπορεί να διψάσουν οποιαδήποτε στιγμή – αφήνετε πάντοτε νερό για τον σκύλο σας όλη την ώρα και πλύνετε το δοχείο του νερού του κάθε 2-3 ημέρες (συχνότερα όταν ο καιρός είναι ζεστός).
Παιχνίδια και παιχνίδια για μάσημα
Τα καπνιστά κόκαλα ή άλλα παιχνίδια για μάσημα είναι τα μόνα ασφαλή κόκαλα για να δίνετε στον σκύλο σας.
Ποτέ μην αφήνετε κόκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια ή χοιρινό σε μέρη όπου μπορεί να τα φτάσει ο σκύλος. Αυτά τα ψιλά κι εύθραυστα κόκαλα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα καθώς μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό ή τα εντόσθια του σκύλου σας.
Τουαλέτα για τον σκύλο σας
Να βγάζετε για τουαλέτα τον σκύλο σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Τα σκυλιά χρειάζονται να βγουν έξω πρώτο πράγμα το πρωί, να κάνουν μια μεγάλη βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βγαίνουν έξω τακτικά μέχρι την ώρα του ύπνου.
Προτείνουμε ένα πρόγραμμα σωστών ωρών για τουαλέτα για τον σκύλο σας:
7.00 π.μ. Ξυπνήσατε και βγάζετε τον σκύλο σας έξω
8.30 Τον βγάζετε έξω μετά το πρωινό του
10.00 Τον πάτε μια βόλτα
1.00 μ.μ. Τον βγάζετε έξω την ώρα του μεσημεριανού
5.00 μ.μ. Τον βγάζετε έξω μετά το δείπνο του
6.00 μ.μ. Τον βγάζετε έξω για βόλτα
9.00 μ.μ. Τον βγάζετε έξω
11.00 μ.μ. Τον βγάζετε έξω πριν πάτε για ύπνο
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα θέλει επίσης να πάει τουαλέτα αφότου φάει, αφότου έχει κοιμηθεί για αρκετή ώρα και μετά το παιχνίδι.
Δώστε στον σκύλο σας αρκετή ώρα για τουαλέτα. Στα σκυλιά αρέσει να μυρίζουν τις μυρωδιές γύρω στον κήπο και να επιλέξουν το σημείο της τουαλέτας. Είναι καλό να βγαίνετε έξω στον κήπο μαζί με τον σκύλο σας και να τον παροτρύνετε όπως «βιάσου». Μείνετε έξω με τον σκύλο μέχρι να έχει αρκετό χρόνο να κάνει όλα όσα θέλει.
Σημείο Τουαλέτας
Στα σκυλιά αρέσει να πηγαίνουν τουαλέτα στο ίδιο σημείο κάθε φορά που βγαίνουν στον κήπο ή στις συνήθεις βόλτες τους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες κάθε φορά. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να πηγαίνει τουαλέτα σε ένα σημείο ώστε να μη λερώνει τα δημόσια μέρη, όπως το πεζοδρόμιο ή το πάρκο των παιδιών.
Ασκώντας τον σκύλο σας
Ο σκύλος σας πρέπει να ασκείται καθημερινά. Δεν αρκεί απλά να τον αφήνετε στον κήπο. Θα πρέπει να τον βγάζετε βόλτα ή να παίζετε μαζί του. Αυτός είναι ένας ευχάριστος χρόνος για εσάς και τον σκύλο σας και θα το περιμένει πώς και πώς. Αν κάνετε τζόγκινγκ, πάρτε τον σκύλο μαζί σας όμως, όχι όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Εμβολιασμός
Ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει τα εμβόλια στον σκύλο. Υπάρχουν ειδικά φάρμακα που εμποδίζουν τον σκύλο σας να κολλήσει δυσάρεστες ασθένειες.
Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα βιβλιάριο εμβολίων. Αυτό σας λέει επίσης, πότε πρέπει να κάνει το επόμενο εμβόλιό του ο σκύλος σας.
Γενική υγεία
Αν νιώθετε ότι ο σκύλος σας δεν είναι καλά, πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας. Μερικές φορές, τα σκυλιά μπορεί να αρρωστήσουν αν φάνε χόρτο και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτό. Όμως, αν ο σκύλος σας κάνει εμετό επανειλημμένα και /ή έχει διάρροια, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Σημάδια αρρώστιας
Πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, αν:
– κάνει εμετό /είναι αδιάθετος συνέχεια
– έχει πολύ διάρροια ή αίμα στις ακαθαρσίες του
– δεν έχει φάει για πάνω από 48 ώρες
– είναι ασυνήθιστα κουρασμένος ή νωχελικός (τεμπελιάζει)
– βήχει
– ξύνει τον πισινό του στο πάτωμα ή τα χόρτα
– υπάρχει οτιδήποτε άλλο που σας ανησυχεί
Συναισθηματική Φροντίδα
Ο σκύλος σας έχει ανάγκη να νιώθει ευτυχισμένος, αγαπητός και ασφαλής. Αν δεν είναι ευτυχισμένος, μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα ή να μην δουλεύει καλά.
Ήρεμος χρόνος
Μερικά σκυλιά χρειάζονται χρόνο να μένουν μόνα τους, ιδιαίτερα αν βρίσκονται με παιδιά ή έχουν πάει σε θορυβώδη μέρη όλη την ημέρα. Μια καλή ώρα για τον σκύλο σας να περάσει «ήρεμο χρόνο» είναι μισή ώρα μετά το βραδινό φαγητό του ή μετά την εκπαίδευση υπακοής του.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – Ο κτηνίατρός και ο εκπαιδευτής σας είναι οι ειδικοί να φροντίζουν τον σκύλο σας. Αυτοί θα πρέπει να είναι πάντα ο πρώτοι άνθρωποι που θα επικοινωνήσετε μαζί τους αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος ή έχετε προβλήματα συμπεριφοράς και εκπαίδευσης.
πηγη