Στρες και καρκίνος –
Δεν είναι πια φήμη
Το Στρες – Η. Πρώτη Συναισθηματική αιτία Εκδήλωσης καρκίνου
Πως μπορείτε ΝΑ ζήσετε ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Ζωή χωρις άγχος ΚΑΙ ΝΑ Προλάβετε τον καρκίνο ΚΑΙ ΑΛΛΑ Προβλήματα Υγειας?
Μαθαίνοντας να ελέγχετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας και να αναπροσαρμόζετε το συναισθηματικό στρες με βάση μια πιο υγιή προοπτική.
Όταν μάθετε πώς να εξισορροπείτε του φυσιολογικούς παράγοντες του ύπνου, της διατροφής και της άσκησης με αυτούς της νοητικής και συναισθηματικής υγείας, θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η υγεία, σωματική και συναισθηματική.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το υψηλό και χρόνιο στρες είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου και άλλων διαταραχών. Το ερώτημα είναι όμως πώς το στρες προκαλεί καρκίνο? Αυτό απαντάται με μια σοβαρή ανάγνωση για το τι κάνει το στρες φυσιολογικά στον οργανισμό. Ο Hans Selye, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της έρευνας γύρω από το άγχος είχε διαχωρίσει το στρες σε δύο κατηγορίες. Το αγωνία («κακό» στρες) και το eustress («καλό» άγχος). Το αγωνία είναι μια χρονικά εκτενής και ζημιογόνος απόκριση η οποία επηρεάζει αρνητικά όλα τα όργανα, τους αδένες και τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού.
Το eustress είναι ένα βραχυπρόθεσμο ευεργετικό ερέθισμα στο σύστημά μας. Για παράδειγμα, αν ανεβοκατεβείτε τις σκάλες δέκα φορές, θα νιώσετε ευεργετικά. Αν όμως το επαναλάβετε χίλιες φορές θα νιώσετε εξαντλημένος και χωρίς καθόλου ενέργεια. Το eustress προωθεί λοιπόν την υγεία ενώ το αγωνία την εξαλείφει.
Η απόκριση στο στρες ελέγχεται από τον εγκέφαλο μέσω του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια (HPA άξονα).
Ο υποθάλαμος, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του εγκεφάλου, είναι ένα τμήμα το οποίο ανιχνεύει βιοχημικές μεταβολές, παρόμοιες με αυτές του θερμοστάτη στο σπίτι σας.
Αν κάποιες ουσίες ανέβουν ή μειωθούν πολύ, ενεργοποιεί την απόκριση του εγκεφάλου. Ο υποθάλαμος ειδοποιεί τον κύριο ορμονικό αδένα, την υπόφυση, να στείλει μήνυμα στα επινεφρίδια ώστε αυτά να απελευθερώσουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Όταν η κορτιζόλη διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και προωθεί την υγεία.
Όταν η κορτιζόλη όμως αυξάνεται πάρα πολύ λόγω σημαντικού στρες ή μειώνεται λόγω χρόνιου στρες, υπονομεύει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, αυξάνει τη φλεγμονή, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αποδιοργανώνει τις ορμόνες και αλλοιώνει την οστική πυκνότητα.
. Παράλληλα,
Η. συνεχώς αυξημένη μειωμένη κορτιζόλη προδιαθέτει ΓΙΑ καρκίνο ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ διαταραχών
Τί ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ όμως κορτιζόλη ΝΑ βγαίνει Εκτός ?
1. Το ψυχολογικό / συναισθηματικό στρες (αγωνία)
2. Η έλλειψη σωστού ύπνου
3. Η διατροφή υψηλή σε σάκχαρα και άμυλο
4. Καθόλου Άσκηση
Ο Καρκίνος ευνοείται ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Η. κορτιζόλη χρονίως αυξημένη Η. επινεφριδιακή κόπωση (εξάντληση των επινεφριδίων) προκαλεί ανοσοκαταστολή και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα (που όλοι έχουμε) από το να σχηματίσουν όγκους.
Το πλέον σημαντικό πλάνο διαχείρισης του άγχους ξεκινάει με τον κατάλληλο ύπνο, τόσο σε χρόνο όσο και σε ποσότητα, την καλή διατροφή και την άσκηση, ενώ πολύ σημαντική είναι η διαχείριση του άγχους και του στρες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η θετική στάση ζωής μπορεί να ακούγεται ως κάτι άυλο και άσχετο με το σώμα μας, αλλά έχει σαφή βιοχημική βάση και η επήρεια της εδράζεται στον άξονα ΗΡΑ.
Η μέτρηση λοιπόν της κορτιζόλης και η κατάλληλη αγωγή για την κανονικοποίησή της είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η κορτιζόλη, όπως και οι περισσότερες ορμόνες δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ είναι πολύ υψηλή το πρωί (για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ημέρας) το βράδυ μειώνεται αισθητά, για να ευνοήσει το σωστό ύπνο και την δημιουργία της μελατονίνης, έτσι ώστε οι εμπειρίες της προηγούμενης ημέρας να εντυπωθούν κανονικά και να προετοιμαστεί ο μεταβολισμός για την επόμενη .
Βιβλιογραφία
1.Stress χωρίς DistressH. Selye, Lippincott Williams & Wilkins? 1η έκδοση (Ιούνιος 1974)
2.Η νευροενδοκρινείς Επιπτώσεις των χρόνιο στρες για τον Καρκίνο H. Premal Thaker και Anil K. Sood. Semin Cancer ΒίοΙ. 2008 Ιούνιος? 18 (3): 164-170.
3. Τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης στον ορό σχετίζονται με υψηλού βαθμού του όγκου σε ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα
Rasmuson Τ, Ljungberg Β, Grankvist K, J Jacobsen, Olsson Τ. Acta Oncol. 2001?. 40 (1) :83-7
4. Η ιντερλευκίνη-6 επίπεδα και την ενεργοποίηση του άξονα ΗΡΑ σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Soygur Η Palaoglu O, Akarsu ES, Cankurtaran ES, Ozalp Ε, Τουρχάν L, Ayhan IH.Prog Neuropsychopharmacol Biol Ψυχιατρικής. 15 του Αυγούστου 2007? 31 (6) :1242-7. Epub 24ης Μαΐου 2007
πηγη
detoxcenter.gr