Ύποπτο το στοματικό διάλυμα για την εκδήλωση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας
Στοματικά διαλύματα, που περιέχουν αλκοόλη, ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Australian Dental Journal, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν πως η αλκοόλη, που περιέχεται στα στοματικά διαλύματα, συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.»
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αιθανόλη, που εμπεριέχεται στα στοματικά διαλύματα, επιτρέπει στις ουσίες που προκαλούν καρκίνο να διεισδύσουν στο δέρμα της στοματικής κοιλότητας πολύ ευκολότερα και να προκαλέσουν βλάβη.
Η ακεταλδεΰδη, ένα τοξικό παραπροϊόν της αλκοόλης, που μπορεί να επισωρευτεί στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της στοματικής πλύσης, θεωρείται ότι είναι και αυτή καρκινογόνος.
Κάποια στοματικά διαλύματα, όπως το Listerine, περιέχουν μέχρι και 26% αλκοόλη.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Michael McCullough, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα στοματικά διαλύματα, που περιέχουν αλκοόλη θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ θα πρέπει να φέρουν και γραπτές υγειονομικές προειδοποιήσεις.»
Ο Δρ. McCullough, ο οποίος είναι πρόεδρος της θεραπευτικής επιτροπής της Αυστραλιανής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ΑΟΕ) και καθηγητής στοματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ζήτησε από την ΑΟΕ να επαναξιολογήσει επειγόντως εάν τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλη, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα έγκρισης.
«Συναντάμε ανθρώπους με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, για τους οποίους δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας εκτός από τη χρήση στοματικού διαλύματος, που περιέχει αλκοόλη. Αυτό, λοιπόν, που κάναμε στη μελέτη είναι να αναθεωρήσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Από τότε που δημοσιεύτηκε η μελέτη, ήρθαν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία και πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προειδοποιήσεις, »υποστήριξε ο Δρ. McCullough.
«Εάν επρόκειτο για κρέμα προσώπου, η οποία είχε την ιδιότητα να μειώνει την ακμή αλλά είχε τέσσερις με πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος, κανένας δεν θα την συνιστούσε.»
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας είναι μία επίπονη ασθένεια, που προκαλεί παραμόρφωση της κοιλότητας, ενώ από όσους διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σχεδόν οι μισοί αποβιώνουν μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση της ασθένειας.
Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται οι δύο πιο επικίνδυνοι παράγοντες εκδήλωσης καρκίνου του στόματος, αλλά πλέον και τα στοματικά διαλύματα, που περιέχουν αλκοόλη φαίνεται να είναι εξίσου επικίνδυνα.
Τόσο ο Δρ. McCullough όσο και ο Δρ. Camile Farah, διευθυντής έρευνας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, συνιστά τα στοματικά διαλύματα να χρησιμοποιούνται αυστηρά ως «βραχυπρόθεσμη» ιατρική θεραπεία ή να αντικαθίστανται από διαλύματα, που δεν περιέχουν αλκοόλη.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα βασίστηκαν σε δείγμα 3210 ανθρώπων, για τους οποίους η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος θεωρήθηκε «σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας» για την εκδήλωση καρκίνου του εγκεφάλου και του τράχηλου, χωρίς να ληφθεί υπόψη εάν το δείγμα έπινε αλκοόλ ή κάπνιζε.
Τα αποτελέσματα, όμως, του στοματικού διαλύματος στους καπνιστές ήταν χειρότερα, καθώς είχαν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Αυτοί, επίσης, που έπιναν αλκοόλ είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο – ακόμα και αυτοί που έπιναν αλλά δεν κάπνιζαν είχαν 4 με 5 φορές περισσότερες πιθανότητες.
Ο Δρ. McCullough δήλωσε πως τα περισσότερα στοματικά διαλύματα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τα ποτά, όπως το κρασί ή η μπύρα.
«Όταν έχουμε σε ένα ποτήρι κρασί, τείνουμε να το καταπίνουμε. Το στοματικό διάλυμα, έχει μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλης και συνηθίζουμε να το κρατάμε περισσότερη ώρα μέσα στο στόμα. Η αλκοόλη, λοιπόν, που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή μέσα στο στόμα, μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη. »
Το ταυτόχρονα μάσημα τροφής με την κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει την έκκριση σάλιου και μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ. McCullough.
«Η πιο σημαντική διαφορά (μεταξύ αλκοόλ και αλκοόλης, που περιέχεται στα στοματικά διαλύματα) είναι ότι το μεν πρώτο είναι για απόλαυση ενός το δεύτερο συνιστάται ως προϊόν για τη στοματική υγιεινή.»
πηγες
Daily Telegraph
http://www.paidiatros.gr/
διαβασε επισης
ΦΙΑΞΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ
(Christos Bartzokas το σχόλιο ενός φίλου)
οδοντόκρεμα- περιοδοντιτιδα- φλεγμονές -στοματικό διάλυμα
ΟΔΟΝΤΌΚΡΕΜΑ- ΦΛΕΓΜΟΝΈΣ -ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ-ΞΕΝΑ ΔΌΝΤΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΌ ΔΙΆΛΥΜΑ
Οδοντόκρεμα βάζουμε σε ένα φλιτζάνι του καφέ ίσες ποσότητες με το μάτι μας αλάτι μέλι σόδα φαγητού το χτυπάμε όπως τον καφέ και στην συνέχεια βουρτσίζουμε τα δόντια μας
ΦΛΕΓMΟΝΈΣ.
Οδοντόκρεμα βάζουμε σε ένα φλιτζάνι του καφέ ίσες ποσότητες με το μάτι μας αλάτι μέλι σόδα φαγητού ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ κανέλα και τσίπουρο το χτυπάμε όπως τον καφέ και στην συνέχεια βουρτσίζουμε τα δόντια μας στο σημείο της φλεγμονής να το ματώσουμε ελαφρά
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΊΤΙΔΑ
Οδοντόκρεμα βάζουμε σε ένα φλιτζάνι του καφέ ίσες ποσότητες με το μάτι μας αλάτι μέλι σόδα φαγητού ΠΡΟΣΘΈΤΟΝΤΑΣ κανέλα και τσίπουρο το χτυπάμε όπως τον καφέ και στην συνέχεια βουρτσίζουμε τα δόντια μας και κάνομε μπουκώματα με το στοματικό διάλυμα σόδα με χαμομήλι
ΣΤΟΜΑΤΙΚΌ ΔΙΆΛΥΜΑ
Βάζουμε σε μια μεγάλη κούπα τσαγιού μια κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού και βράζουμε ένα χαμομήλι για τρία λεπτά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κούπα
Σημείωση [ αυτό το χρησιμοποιούμε για φωνητικές χορδές στομάχι και κολλίτιδα για θεραπεία ]