Άκου το σώμα σου
Τελευταία νομίζεις πως δεν «σηκώνεις» το αλκοόλ ή νιώθεις πως θα σε πάρει ο ύπνος στο γραφείο, ενώ έχεις κοιμηθεί αρκετά; Είναι το σώμα σου που σου φωνάζει να φροντίσεις την υγεία σου.
Αν έχεις περάσει την ηλικία των 35, το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλά από τα πράγματα που απολάμβανες στο παρελθόν, πλέον δεν σε κάνουν να αντιδράς με τον ίδιο τρόπο. Και εξηγούμε, δίνοντάς σου μερικά καθημερινά παραδείγματα:
Πριν λίγα χρόνια περίμενες να κοιμηθούν όλοι στο σπίτι για να μείνεις επιτέλους λίγο μόνη. Αυτή η τακτική δεν είχε απολύτως κανένα κόστος στις επαγγελματικές επιδόσεις σου την επόμενη μέρα, σε αντίθεση με το παρόν σου, που το πιθανότερο είναι την επομένη… να κουτουλάς από τη νύστα στο γραφείο. Αντίστοιχα, παλιότερα υπέκυπτες σε κάμποσα ποτάκια παραπάνω, αλλά πλέον χρειάζεσαι το διπλάσιο χρόνο για να συνέλθεις από μία… ξέφρενη βραδιά οινοποσίας. Γιατί σου συμβαίνουν όλα αυτά; Όσο πλησιάζεις στα 40 τόσο περισσότερη σοφία αποκτάει ο οργανισμός σου και αρχίζει να σου στέλνει σήματα, που πρέπει να λαμβάνεις πεντακάθαρα, αν θέλεις να προστατεύσεις την υγεία σου από αναπόφευκτες αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Δες τα 6 μεγαλύτερα μηνύματα που προσπαθεί να σου περάσει το σώμα σου.
Το σώμα σου λέει
Πόσο νερό χρειάζεσαι
Έχεις λιγότερη ενέργεια και η λάμψη εγκαταλείπει σιγά σιγά το πρόσωπό σου; Όσο μεγαλώνουμε τα νεφρά μας, που μεταφέρουν νερό στους ιστούς, σταδιακά λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεύρα που σηματοδοτούν την αίσθηση της δίψας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μη συνειδητοποιείς πως δεν ενυδατώνεσαι αρκετά.
Άκουσέ το: Πίνε από λίγο νερό σε όλη τη διάρκεια της μέρας αντί να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με ένα λίτρο μαζεμένο στα ξαφνικά. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να πιεις 8 συνολικά ποτήρια τη μέρα προσπάθησε να αναπληρώνεις με φυσικούς χυμούς ή τσάι.
Το σώμα σου λέει
Περιόρισε τα γλυκά
Από την ενηλικίωση ως την προχωρημένη μέση ηλικία ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται γύρω στο 10% κατά μέσο όρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζωή μας γίνεται ολοένα πιο καθιστική, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον μυϊκό ιστό και αυτό συνεπάγεται έναν τεμπέλικο μεταβολισμό. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού οφείλεται και στη σταδιακά μειωμένη κυτταρική δραστηριότητα, οπότε ακόμα και γυναίκες που γυμνάζονται σχετικά συστηματικά διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα χρειάζονται λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους.
Άκουσέ το: Δες την επιβράδυνση του μεταβολισμού σου σαν κίνητρο για να προσέχεις περισσότερο ποιες ακριβώς τροφές βάζεις στο στόμα σου. Αντί για 2 μπάλες παγωτό με σιρόπι και τριμμένο μπισκότο, άρχισε να προτιμάς το παγωτό γιαούρτι.
Το σώμα σου λέει
Μην πιεις ακόμα ένα ποτηράκι
Σε μέτριες ποσότητες το αλκοόλ μειώνει το άγχος και το στρες και προστατεύει από καρδιακά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, άνοια και εγκεφαλικά. Με τα χρόνια όμως οι γυναίκες έχουν όλο και λιγότερη ανοχή στο οινόπνευμα. Γιατί; Το σώμα συγκρατεί λιγότερο νερό, το αλκοόλ δεν διαλύεται και έτσι είναι πιο δυνατό για τον οργανισμό. Πίνοντας ακόμα και ελάχιστα λιγότερη ποσότητα από τη συνηθισμένη θα γλιτώσεις από πολλά δυσάρεστα.
Άκουσέ το: Η γνωστή ρήση «οίνος ευφραίνει καρδία» πράγματι ισχύει, αρκεί να περιορίζεσαι σε ένα ποτάκι καθημερινά και να μην ξεπερνάς τα εφτά συνολικά σε μία εβδομάδα.
Το σώμα σου λέει
Μην κρατάς κακία
Είναι γνωστό στους ψυχολόγους εδώ και πολλά χρόνια πως όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο εύκολα συγχωρούμε. Οι ερευνητές του Παν/μίου City στο Χονγκ Κονγκ δίνουν μια καινούργια εξήγηση: Μεγαλώνοντας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι το μέλλον δεν είναι τόσο απέραντο όσο το βλέπαμε παιδιά, κι επομένως το να νιώθουμε όμορφα αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο σημαντικό. Αποτέλεσμα; Είμαστε προθυμότεροι για συμφιλίωση.
Άκουσέ το: Κάνε τρόπο ζωής σου το γνωστό ρητό «καλή καρδιά». Έρευνα του Παν/μίου Wisconsin -Madison σε άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την καρδιά τους και παρακολούθησαν συμβουλευτικές συνεδρίες -έμαθαν να επεξεργάζονται και να ξεπερνούν τα εχθρικά συναισθήματα, άρα και την κακία που κρατούσαν σε κάποια άτομα- είχαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα (π.χ. στηθάγχη) από τους ασθενείς που δεν παρακολούθησαν αντίστοιχες συνεδρίες.
Το σώμα σου λέει
Πότε πρέπει να πας για ύπνο
Αν είσαι κοντά στα 40 και έχεις και παιδιά θα έχεις παρατηρήσει ότι πλέον δεν αντέχεις με την ίδια άνεση να μένεις ξύπνια μετά τα μεσάνυχτα που όλοι κοιμούνται, για να κάνεις ό,τι δεν πρόλαβες τη μέρα. Με εγερτήριο στις 7π.μ. το σίγουρο είναι πως την επόμενη θα κοιμάσαι όρθια στη δουλειά. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου της Αμερικής, η αρχιτεκτονική του ύπνου μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε – κοιμόμαστε περισσότερο σε επίπεδα ελαφρύ ύπνου και λιγότερο σε εκείνα του βαθύ και απόλυτα αναζωογονητικού. Υπολόγισε επίσης ότι οι περισσότεροι δεν εξοικονομούμε τις απαραίτητες 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά και δεν είναι να αναρωτιέσαι γιατί δεν αντέχεις τα ξενύχτια πια.
Άκουσέ το: Κοιμήσου περισσότερο απ’ όσο νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Κλείσε τηλεόραση, pc και τηλέφωνα μια ώρα νωρίτερα και πέσε στο κρεβάτι σου.
Το σώμα σου λέει
Πόσο ευκίνητη είσαι
Παλιότερα μπορεί να οδηγούσες επί δύο ώρες και μετά να πεταγόσουν έξω απ’ το αυτοκίνητο με όλη την ενέργεια του κόσμου. Αναρωτιέσαι γιατί τώρα χρειάζεται προσπάθεια για να ξεμουδιάσεις και να ξεπιαστείς; Με τα χρόνια, και ειδικά μετά τα 40, η ελαστικότητα σε τένοντες, αρθρώσεις και συνδέσμους ελαττώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών. Πρόσφατη ιαπωνική έρευνα δείχνει πως η δυσκαμψία σχετίζεται και με τα καρδιακά επεισόδια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη και που είχαν προβλήματα κίνησης είχαν επίσης και σκληρότερες αρτηρίες συγκριτικά με εκείνους που διατηρούσαν την ευλυγισία τους.
Άκουσέ το: Κάνε συχνότερα ασκήσεις γιόγκα και τάι τσι, που βελτιώνουν την ευλυγισία και την ισορροπία σου. Στο τέλος, φρόντισε να κάνεις πάντα stretching.
Από την Έρση Μηλιαράκη
πηγη
www.preventionmag.gr/