ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προκαλεί δηλητηρίαση
Οι αμπούλες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αποδειχθεί μέχρι και θανατηφόρες! Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από υγρά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και όπως φαίνεται πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η νικοτίνη -ακόμα κι αν κάποιος απλώς την αγγίξει.
Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι αμπούλες νικοτίνης δεν ελέγχονται, αν και ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει προδιαγραφές για την ασφάλεια των φιαλιδίων, καθώς και όριο στη συγκέντρωση νικοτίνης στα 20mg/ml. Τα μέτρα όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από το 2016, και μέχρι τότε χιλιάδες χρήστες θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συσκευές και υγρά αγνώστου ποιότητας.
Το φυτό του καπνού παράγει τη νευροτοξίνη της νικοτίνης για να απωθήσει τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει γρήγορα αυτή την ουσία ώστε να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν είναι όμως δύσκολο να φτάσει κάποιος στη δηλητηρίαση.
Σύμφωνα με τον Λι Κάντρελ, καθηγητή Φαρμακολογίας και διευθυντή του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Σαν Ντιέγκο, ένα κουταλάκι υγρού για το γέμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με συγκέντρωση μόλις 10mg/ml μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε ένα παιδί, ή ακόμα και σε έναν ενήλικα. Επιπλέον, η νικοτίνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό.
Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία επίσης τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 365.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά, υπάρχουν όμως και περιστατικά ενηλίκων που κινδύνεψαν, όπως στην περίπτωση μιας γυναίκας που νοσηλεύτηκε με καρδιακά προβλήματα όταν ξάπλωσε στο κρεβάτι της όπου βρισκόταν μια σπασμένη αμπούλα. Η νικοτίνη απορροφήθηκε από το δέρμα της…
πηγη
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27201&subid=2&pubid=113244042
Είναι τελικά επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Τι λέει η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία!
Παρότι στη χώρα μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί ακόμη κανονικά και παρά τις απαγορεύσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι προβληματισμένοι για το νέο… αξεσουάρ που κουβαλούν όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.
Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα για τα περιεχόμενο του ηλεκτρονικού τσιγάρου που προκαλεί ανησυχία αλλά και τι λέει στην επίσημη τοποθέτησή της η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.
Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S) ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη θέση της αναφορικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με βάση λοιπόν, τις τρέχουσες πληροφορίες και τη διαθέσιμη έρευνα, η E.R.S δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, ούτε τα θεωρεί ένα εγκεκριμένο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται.
Η E.R.S ενέκρινε την υιοθέτηση της επίσημης θέσης της κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της καθώς κρίθηκε απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση του κοινού, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του γεγονότος ότι το θέμα απασχόλησε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα Μ.Μ.Ε.
Σύμφωνα λοιπόν με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, η E.R.S αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατους ελέγχους σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».
Στην Ελλάδα ειδικότερα, στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», το οποίο λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση περαιτέρω ειδικής έρευνας σε καπνιστές από το γενικό πληθυσμό και σε καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος, τον έλεγχο του stress και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η έρευνα θα τελεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κας Χριστίνας Γκράτζιου στη Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία» (Διευθυντής: καθηγητής κ. Ν. Κουλούρης).
Στόχος του νέου Κέντρου Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος είναι η έρευνα και η εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο καθώς και σε ομάδα καπνιστών ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και σε άλλους ειδικούς πληθυσμούς καπνιστών.
Το Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος λειτουργεί κάθε Τρίτη και ώρες 12:00-16:00 στο κτίριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α “Σωτηρία”.
πηγη
http://www.iatropedia.com/articles/read/1313διάβασε επίσης