ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Τί είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με

τα βακτήρια του λακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότητα, λαιμός κ.λπ.). Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β κ.λπ.

Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέως. οδηγεί στην ασθένεια και στον θάνατο. Ανεξάρτητα από το αν είσαι άνθρωπος, ζώο, φυτό ή άλλη μορφή ζωής, για την ύπαρξη ζωής χρειάζονται επαρκείς αποικίες φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέως και μάλιστα για να υπάρχει υγεία, τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα, πρέπει να είναι φιλικά και όχι άνω του 15% παθογόνα. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας, οδηγεί στην ασθένεια και η αποκατάστασή της με την λήψη προβιοτικών στην υγεία.

Η διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, είτε άμεσα

είτε έμμεσα (π.χ. από την κατανάλωση κρέατος ζώων στα οποία γίνεται συστηματική χρήση αντιβιοτικών), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, ψυχική και σωματική καταπόνηση (stress), ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και η πάροδος της ηλικίας, συντελούν στην διαταραχή της ισορροπίας του 85:15 με αποτέλεσμα την έλευση της νόσου.

Αν ο αριθμός των καλών βακτηρίων μειωθεί, τη θέση τους στον εντερικό σωλήνα καταλαμβάνουν τα παθογόνα, όπως π.χ. η Candida Albicans, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνιων μυκητιάσεων, δερματικών προβλημάτων, διαταραχών του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων εντερικών διαταραχών. Αντίστοιχα αύξηση του Η. Pilori οδηγεί σε έλκος.

Φιλικά προβιοτικά βακτήρια υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης με τη χρήση βακτηριδίων, όπως π.χ. γιαούρτι, τυρί, κεφίρ, τοφού, τεμπέ κ.λπ. Η διατροφή με αυτά βοηθά στη διατήρηση της αναλογίας 85:15. Από τις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων λακτικού οξέως που υπάρχουν, μόνο περίπου 20 είναι ωφέλιμα για την υγεία του ανθρώπου και αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως στα προβιοτικά συμπληρώματα, με σκοπό να βοηθήσουν την υπάρχουσα μικροβιακή χλωρίδα φιλικών βακτηρίων του εντερικού σωλήνα, να επαναεγκατασταθεί και με αυτό τον τρόπο να εκτοπίσει τα παθογόνα βακτήρια.

Ποιά είναι αυτά τα προβιοτικά;

Ας γνωρίσουμε περιληπτικά μερικά από τα πιο κοινά προβιοτικά:

– Lactobacillus Acidophilus: Βοηθάει στον έλεγχο της διάρροιας. Διασπά τη λακτόζη και έτσι μπορεί να βοηθάει άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος). Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την αύξηση της Candida.

– Lactobacillus Casei: Κατάλληλος σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων.

– Lactobacillus Bulgaricus: Παράγει λακτικό οξύ που βοηθάει στην ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων. Βοηθάει τόσο σε δυσκοιλιότητα όσο και σε διάρροια, επιδρώντας στον περισταλτισμό του εντέρου, γι’ αυτό και η χρόνια επιμένουσα διάρροια, είναι λιγότερο συνηθισμένη σε μωρά που τρέφονται με γιαούρτι που περιέχει L. Bulgaricus, σε σχέση με αυτά πού τρέφονται με γάλα.

– Lactobacillus Plantarum: Παράγει λακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων και προστατεύει από το μετεωρισμό. Ένα στέλεχος έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

– Lactobacillus Rhamnosus: Μειώνει την πιθανότητα διάρροιας από τη χρήση αντιβιοτικών.

– Lactobacillus Salivarus: Προστατεύει από τον μετεωρισμό και αποτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων στο στόμα και στο έντερο. Είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και έτσι αποτρέπει τη διάρροια που οφείλεται στα αντιβιοτικά. Είναι αποτελεσματικό και ενάντια στο Η. Pylori.

– Bacillus Subtilis (Natto): Είναι η πηγή της Ναττοκινάσης, του ενζύμου που υποστηρίζει το καρδιαγγειακό και επιφέρει ισορροπία στην πηκτικότητα του αίματος. Είναι ένα από τα πιο μελετημένα στελέχη και φαίνεται ότι βοηθάει στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας. Έχει εξαιρετική αντιδιαρροιϊκή δράση.

– Bacillus Longum: Βοηθάει στην απομάκρυνση των νιτρωδών (καρκινικών ουσιών).

– Lactobacillus Bifidus: Αυξάνει την οξύτητα και κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για τα παθογόνα βακτήρια, όπως π.χ. η E. Coli. Αποτρέπει τα παθογόνα από το να μετατρέψουν τα νιτρικά (των τροφών) σε νιτρώδη (καρκινογόνα). Μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών και επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Που ωφελούν αποδεδειγμένα;

Η λήψη προβιοτικών ωφελεί στην:

– Καλύτερη αντοχή στη λακτόζη.

– Βελτίωση στη διαδικασία της πέψης, μείωση στην εμφάνιση πεπτικών & στομαχικών διαταραχών. Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

– Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης μετεωρισμού.

– Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

– Βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου, του συκωτιού και του καρδιαγγειακού.

– Βελτίωση στην αντοχή από αλλεργίες και μυκητιάσεις.

– Βελτίωση στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση των μέταλλων.

– Στην ελκώδη κολίτιδα (UC) και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

– Βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

– Βελτίωση της όρεξης.

– Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης ατοπικού εκζέματος στα παιδιά.

– Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση στην εμφάνιση στοματικών μολύνσεων.

Πως διακρίνουμε ένα καλό προβιοτικό;

– Ένα καλό προβιοτικό πρέπει να περιέχει στελέχη, που λόγω της μακρόχρονης χρήσης τους είναι βέβαιο ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

– Είναι εντεροδιαλυτό για να προστατέψει τα προβιοτικά από τα οξέα του στομάχου και να τα μεταφέρει με ασφάλεια στο έντερο, που είναι και το σημείο δράσης τους.

– Τα στελέχη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στον εντερικό σωλήνα

και να κάνουν αποικίες.

– Να είναι και να παραμένει ισχυρό και ο αριθμός των βακτηρίων που περιέχονται ανά κάψουλα (μετρούμενος σε δισεκατομμύρια βακτήρια ή CFU), να είναι εγγυημένος μέχρι τη λήξη του σκευάσματος και όχι κατά την ημερομηνία παρασκευής.

– Να είναι ελεύθερο χημικών συντηρητικών και τεχνητών προσθέτων.

– Να είναι υποαλλεργικό και η κάψουλα να είναι από υλικό που δεν περιέχει γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα ή βοοειδή.

– Να διατηρεί το μέσο ανάπτυξης της καλλιέργειας.

– Να περιέχει φυσικά παραχθέντα παραπροϊόντα όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα,

ένζυμα και βακτηριοσίνες.

Συμβουλές:

1) Σε περιόδους λήψης αντιβιοτικών, να λαμβάνουμε ένα καλό προβιοτικό, τουλάχιστον 2 ώρες μετά από κάθε δόση του αντιβιοτικού και μετά το τέλος της λήψης του αντιβιοτικού, να λαμβάνουμε τη διπλάσια ή και την τριπλάσια δόση από αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής (του προβιοτικού), για τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

2) Να διατηρούμε τα προβιοτικά στο ψυγείο, ακόμα και αν ο προμηθευτής δηλώνει ότι μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου (25οC).

πηγη

www.bionews.gr

διαβασε ακομα

ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ …ΤΟ ΣΙΤΑΡΟΖΟΥΜΟ
6 ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ