Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα του καλοκαιριού μας χαρίζουν όχι μόνο την ολόδροση γεύση τους, αλλά θωρακίζουν και την υγεία μας.
1. ΒΕΡΙΚΟΚΑ (100 γραμμ. ή 3 βερίκοκα = 50 θερμίδες)
Βελούδινα, τραγανά και μυρωδάτα κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες, από τις οποίες οι γνωστότερες είναι τα Μπεμπέκου και τα Διαμαντοπούλου, που είναι ιδιαιτέρως αρωματικά. Αποτελούν σημαντική πηγή καλίου, βιταμινών Α, Β12 και Ε,
β-καροτένιου και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο. Περιέχουν ακόμα σε μικρές ποσότητες φολικό οξύ και βιταμίνη C.
Η προσφορά τους:
Διατηρούν υγιές το νευρικό σύστημα, ενώ ρυθμίζουν τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.
* Αν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα, τα φρέσκα βερίκοκα θεωρούνται στυπτικά κατά της διάρροιας και τα ξερά συνιστώνται ως υπακτικά κατά της δυσκοιλιότητας.
2. ΡΟΔΑΚΙΝΑ(1 μέτριο ροδάκινο = 58 θερμίδες)
Ζουμερά και με υπέροχο άρωμα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α και σε μικρότερη βιταμίνη C. Είναι, επίσης, καλή πηγή φολικού οξέος, φωσφόρου, ασβεστίου και νατρίου.
Η προσφορά τους:
Διακρίνονται για τη διουρητική τους δράση, γι’ αυτό και συνιστώνται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους. Βοηθούν, κυρίως, στην καταπολέμηση της λιθίασης.
* Καλό είναι να πλένονται με μεγάλη προσοχή, γιατί το χνούδι που έχει η φλούδα τους συγκρατεί με μεγάλη ευκολία παρασιτοκτόνα φάρμακα.
3. ΚΕΡΑΣΙΑ(100 γραμμ. ή 7 κεράσια = 48 θερμίδες)
Σαρκώδη, τραγανά και με έντονη γεύση, ανεξάρτητα σε ποια ποικιλία ανήκουν (Βοδενών, πετροκέρασα, ασπροκέρασα), τα κεράσια παρέχουν πλουσιοπάροχα βιταμίνη Α, Β C, καθώς και κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
Η προσφορά τους:
Θαυμάσιες αντισηπτικές, αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ θεωρούνται άριστη τροφή για την καταπολέμηση της πέτρας των νεφρών και της δυσκοιλιότητας. Επίσης, ωφελούν όσους υποφέρουν από ρευματισμούς, ενώ είναι ιδανικό φρούτο για τους διαβητικούς.
* Μη μασάτε τα κουκούτσια τους, γιατί «κρύβουν» τοξικές ουσίες.
4. ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ(100 γραμμ. = 180 θερμίδες περίπου)
Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και ποτάσιο, ενώ παρά τη γλυκιά γεύση τους περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα σακχάρου.
Η προσφορά τους:
Το καρπούζι ξεδιψά, αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό και αυτό επειδή αποτελείται κατά 95% από νερό. Το ποτάσιο, επίσης, που περιέχει βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης. Όμως, το μεγαλύτερο προσόν του καρπουζιού είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες.
* Αποφεύγετε να μασάτε αλλά και να καταπίνετε τους σπόρους του, γιατί περιέχουν ουσίες με δραστική καθαρτική ενέργεια.
* Για να μην είναι δύσπεπτο, το καρπούζι πρέπει να τρώγεται σαν πρωινό, πριν από το γεύμα ή ανάμεσα στο γεύμα και το δείπνο.
* Όταν αγοράζετε καρπούζι, η φλούδα του πρέπει να έχει ένα ελαφρό χνούδι και η πλευρά που ακουμπούσε στο έδαφος πρέπει να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και όχι πράσινο ή άσπρο. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε η σάρκα να μην έχει καθόλου άσπρα νεύρα.
5. ΠΕΠΟΝΙΑ(100 γραμμ. = 33 θερμίδες, μισό πεπόνι = 95 θερμίδες περίπου)
Τα γλυκά πεπόνια με τις εξωτερικές ραβδώσεις και την αγριωπή δαντελωτή φλούδα ή «το αριστούργημα του Απόλλωνα», όπως τα αποκαλούσαν οι αρχαίοι Πέρσες, είναι τόσο «ωφέλιμα όσο και ο ίδιος ο ήλιος». Όλες οι ποικιλίες (μοσχοπέπονα, κάνταλουπ, χειμωνιάτικα ή αργείτικα) περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, Β6 και C, κάλιο, φώσφορο, 94% νερό και μόνο 5% φυσικά σάκχαρα (δηλαδή το μισό απ’ όσο περιέχει ένα αχλάδι ή ένα μήλο).
Η προσφορά τους:
Το πεπόνι, επειδή περιέχει πολύ κάλιο, είναι ιδιαίτερα διουρητικό και συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό τους σύστημα. Ακόμα, οι σπόροι του πεπονιού έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες.
* Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, το πεπόνι συνδυάζεται ιδανικά με τρόφιμα που περιέχουν νάτριο. Έτσι εξηγείται γιατί σε πολλούς αρέσει να τρώνε το πεπόνι με τυρί ή προσούτο.
* Είναι ένα από τα λίγα φρούτα που μπορείτε να φάτε σαν επιδόρπιο, ενώ τα περισσότερα πρέπει να τρώγονται τουλάχιστον μία ώρα πριν από το φαγητό.
* Μην αγοράζετε πεπόνια που είναι μαλακά, χαρακωμένα ή έχουν ουλές στη φλούδα τους. Όλα τα πεπόνια πρέπει να είναι βαριά στο χέρι, ανάλογα με το μέγεθός τους, και, το σπουδαιότερο, τα ώριμα πρέπει να έχουν διάχυτο το χαρακτηριστικό άρωμά τους.
6. ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ(100 γραμμ. ή 5 μούσμουλα = 46 θερμίδες)
Ζουμερά και γευστικότατα, περιέχουν βιταμίνες Α και C, καθώς και ασβέστιο και κάλιο.
Η προσφορά τους:
Καταπολεμούν τις εντερικές διαταραχές και τις διαταραχές του νευρικού συστήματος.
* Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, καλύτερα να απολαμβάνετε τα μούσμουλα ξεφλουδισμένα και πάντοτε πολύ ώριμα.
7. ΣΥΚΑ(1 μέτριο σύκο = 68 θερμίδες)
Λευκά, μαύρα ή δίχρωμα, τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα τα κάνει επίσης ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά και παχυντικά.
Η προσφορά τους:
Είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
* Πρέπει να τρώγονται ώριμα, αλλιώς το γάλα που περιέχουν τα άγουρα σύκα δημιουργεί ερεθισμούς στο στομάχι αλλά και στο δέρμα. Ωστόσο, μια σταγόνα από το γάλα ενός άγουρου σύκου είναι ικανή να… εξαφανίσει μια μυρμηγκιά.
8. ΣΤΑΦΥΛΙΑ(100 γραμμ. ή 20 ρώγες περίπου = 70 θερμίδες)
Ένα από τα πιο αγαπητά αλλά και θρεπτικά φρούτα, γνωστά ακόμα από την εποχή του Ομήρου. Ο χυμός τους είναι ισάξιος σε θρεπτική αξία με το μητρικό γάλα (το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, λευκωματούχες ουσίες και μεταλλικά άλατα), γι’ αυτό και το σταφύλι αποκαλείται «φυτικό γάλα».
Όλα τα είδη των σταφυλιών διαθέτουν πλουσιοπάροχα βιταμίνες Α, Β, C, Ε, φολικό οξύ, σταφυλοσάκχαρα και 80% φυτικό νερό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι από τα 16 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια (κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, μαγνήσιο, νάτριο, ελαγικό οξύ, βόριο κ.ά.).
Η προσφορά τους:
Το σταφύλι, εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων. Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.
Τελευταία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιλινόις (ΗΠΑ) ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η ρεσβερατρόλη (που βρίσκεται στη φλούδα και στο χυμό των σταφυλιών), περιορίζει όλα τα στάδια εξέλιξης του καρκίνου δρώντας προληπτικά κατά της νόσου.
* Η σταφυλοθεραπεία –μια συστηματική δίαιτα μερικών ημερών που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα σταφύλια– έχει στόχο να αποτοξινώσει τον οργανισμό, να διατηρήσει πολύ καλή την υγεία, αλλά και να προλάβει και να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις, όπως της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών, του συκωτιού, την αναιμία, τη χοληστερίνη κ.ά. Πρόκειται για δίαιτα που συνιστάται σε όλους
–ανεξάρτητα από ηλικία– υπό την παρακολούθηση πάντα φυσικά κάποιου ειδικού.
* Διαλέγετε τα ώριμα σταφύλια, γιατί τα άγουρα είναι δύσπεπτα και έχουν ξινή γεύση.
9. ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ(100 γραμμ. = 60 θερμίδες περίπου)
Μια άλλη υπέροχη καλοκαιρινή επιλογή, καθώς τα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, Β και κυρίως C. Περιέχουν, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο και περιλαμβάνονται στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα.
Η προσφορά τους:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν το στομάχι και τα έντερα να λειτουργούν σωστά. Χρησιμεύουν, επίσης, σε περιπτώσεις αναιμίας, ατονίας και κόπωσης.
* Τα φρούτα αυτά, χάρη στις υπακτικές τους ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα όταν τρώγονται στο πρωινό. Όμως, ακόμη και ξερά, τα δαμάσκηνα είναι η ιδανική λύση σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
10. ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ(1 μέτριο νεκταρίνι = 65 θερμίδες)
Από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου, τα φρούτα αυτά (φημολογείται ότι είναι δημιούργημα ενός αλλεργικού στο χνούδι γεωπόνου) περιέχουν βιταμίνες Α, C, καθώς και αρκετά μεταλλικά άλατα.
Η προσφορά τους:
Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την τόνωση του νευρικού συστήματος.
* Διαλέξτε τα ώριμα και καταναλώστε τα χωρίς να περιμένετε να ωριμάσουν στο ψυγείο.
ΤΙ και ΠΟΤΕ
Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο γευστικό από τα φρέσκα, ζουμερά φρούτα της εποχής. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να επιλέγετε τα φρούτα στην περίοδο αιχμής τους:
Βερίκοκα: Ιούνιος, Ιούλιος.
Ροδάκινα: Τέλη Μαΐου, Αύγουστος.
Κεράσια: Μάιος, Ιούλιος.
Καρπούζια: Ιούλιος, Σεπτέμβριος.
Πεπόνι: Ιούνιος, Σεπτέμβριος.
Μούσμουλα: Μάιος, Ιούνιος.
Σύκα: Αύγουστος, Σεπτέμβριος.
Σταφύλια: Αύγουστος, Νοέμβριος.
Δαμάσκηνα: Ιούλιος, Οκτώβριος.
Νεκταρίνια: Ιούνιος, Αύγουστος.
πηγή : BeLIFE.gr