ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ποιοί μπορούν και ποιοι όχι να κάνουν νηστειοθεραπεία ???

Ας φαντασθούμε πως ένα μόριο πρωτεΐνης είναι σαν ένα κομπολόι, που αποτελείται από διαφορετικές χάντρες (κόκκινες, πράσινες, θαλασσιές, κ.τ.λ.), τις οποίες ονομάζουμε αμινοξέα. Κάθε πρωτεΐνη (κομπολόι) αποτελείται και από διαφορετικά αμινοξέα (χάντρες). Ο οργανισμός παίρνει τις πρωτεΐνες από τις τροφές, τις διασπά στα αμινοξέα τους και με αυτά συνθέτει άλλες, δικές του πρωτεΐνες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι καμία πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται όπως παίρνεται από τις τροφές, αλλά διασπάται στα επιμέρους συστατικά της, δηλ. τα αμινοξέα, για να χρησιμοποιηθούν τα τελευταία στο σχηματισμό άλλων πρωτεϊνών.
Ο οργανισμός, πέρα από τις ικανότητες που έχει να συνθέτει δικές του πρωτεΐνες, έχει επίσης την ικανότητα να συνθέτει και διάφορα αμινοξέα. Yπάρχουν κάποια αμινοξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό, που ονομάζονται ακριβώς «απαραίτητα», γιατί δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό.
Μόνο στο κρέας, στο ψάρι, στο γάλα και στο αβγό, μπορούμε να τα βρούμε όλα τα αμινοξέα και στην σωστή αναλόγια , δηλαδή σε ότι ακριβώς απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Η αποχή λοιπόν, των πρωτεϊνών (και των αμινοξέων τους) ζωικής προέλευσης μας αναγκάζει να αναζητήσουμε τα αμινοξέα σε άλλες (αναγκαστικά φυτικές) πηγές.

Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι (κατά σειρά μεγαλύτερης περιεκτικότητας), τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά οι ξηροί καρποί και λιγότερο τα λαχανικά και ακόμη λιγότερο τα φρούτα. Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τις παραπάνω φυτικές πηγές περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι όλα. Ο συνδυασμός όμως δύο ή τριών από τα παραπάνω είδη σε ένα γεύμα μας καλύπτει σε απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα αν φάμε όσπρια θα πρέπει να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους ή με λίγο ψωμί ολικής άλεσης. Αν φάμε πατάτες θα πρέπει να τις συνδυάσουμε με σκούρο ρύζι ή με ψωμί ολικής άλεσης. Αν φάμε ξηρούς καρπούς θα φροντίσουμε να καταναλώσουμε μια ποικιλία από αυτούς και όχι μόνο ένα είδος.
Σημαντικό είναι επίσης με υπάρχει με κάθε γεύμα ένα πιάτο με ποικιλία από ωμά ή βραστά λαχανικά τουλάχιστον 5 ειδών, π.χ. λάχανο (κόκκινο και άσπρο), καρότο, μαρούλι, άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι φρέσκο ή/και ξερό, ραπανάκια κ.τ.λ. Τα παντζάρια θα πρέπει επίσης να βρίσκονται πολύ συχνά στο τραπέζι μας, διότι βοηθούν σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι σε περιορισμένες ποσότητες στα φυτικά τρόφιμα.
Ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού πριν από κάθε γεύμα αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει η οποία βοηθά σημαντικά την προηγούμενη διαδικασία. Σε άτομα με ιστορικό σιδηροπενικής αναιμίας ίσως θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση ενός συμπληρώματος σιδήρου ή/ και φολικού οξέος.
Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης απαλλάσσονται από τους περιορισμούς που επιβάλει η νηστεία, λόγω των αυξημένων αναγκών σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, και σίδηρο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Αποτελεί τεράστιο σφάλμα κατά τη διάρκεια της νηστειοθεραπείας, αλλά και στις χορτοφαγικές δίαιτες η μη κατανάλωση δημητριακών πλήρους άλεσης, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το πλήρες στάρι, το σκούρο ρύζι, οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ), το καλαμπόκι, κ.τ.λ. Αυτό γιατί στα προϊόντα από άσπρο αλεύρι έχει αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός και το ενδοσπέρμιο των καρπών από τα οποία παρασκευάστηκαν και μαζί με αυτά και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των μετάλλων τους. Τα τελευταία είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όμως, για λίγους ευκολίας, τόσο στην αρτοποιία όσο και στη ζαχαροπλαστική συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται και να καταναλώνονται ολοένα και λιγότερο στις μέρες μας.

Η ΝΗΣΤΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΝΙΩΝΕΙ
Κατά καιρούς, πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν να έχουν γιατρέψει αρρώστιες που η κλασική ιατρική δεν μπορούσε πλέον να τις αντιμετωπίσει. Η νηστειοθεραπεία εμφανίζεται αρκετά συχνά ως μία μέθοδος για την πρόληψη την αρρώστιας και ως σημαντικός παράγοντας στην καλή διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και των πνευματικών της λειτουργιών.
Σκοπός της νηστείας είναι να στρέψει τους διάφορους μηχανισμού του σώματος στο να καθαρίσει από διάφορα άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα στο σώμα και να αποσυμφορήσει τα σημεία που μπλοκάρουν την ομαλή ροή της ενέργειας του σώματος. Καθαρίζονται τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα. Βελτιώνεται η ροή του αίματος και διατηρείται η ελαστικότητα των ιστών, ανεξάρτητα από την ηλικία. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας της παχυσαρκίας και όπου απαιτείται αποτοξίνωση του οργανισμού από διάφορα χημικά και τοξικά κατάλοιπα που εισέρχονται στο σώμα μας από το μολυσμένο περιβάλλον.
Ιδανικοί τρόποι για να πετύχει κάποιος τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας, είναι η διατροφή για μικρό διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων μόνο με χυμούς φρούτων και λαχανικών ή με τη γνωστή σταφυλοθεραπεία. Αν πρόκειται να ακολουθήσει η θεραπεία για περισσότερο χρονικά διάστημα είναι απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού.
Επίσης, η θεραπεία μόνο με φρούτα η λαχανικά ή ακόμη καλύτερα χυμούς αυτών μια μέρα την εβδομάδα είναι επίσης μια πολύ καλή συνήθεια για όσους δεν μπορούν να την κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μονοήμερη αυτή νηστεία είναι πάντα ευεργετική μετά από ένα βαρύ γεύμα.
Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πως όταν ξεκινάμε μια νηστεία για περισσότερο από 2 μέρες, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν τις 2 πρώτες μέρες διάφορες αδιαθεσίες όπως ναυτίες, πονοκέφαλοι, διάρροια κ.λ.π., που οφείλονται στη διαδικασία αποβολής των άχρηστων συστατικών που είναι συσσωρευμένα στο σώμα μας. Το αίσθημα της πείνας εμφανίζεται γρηγορότερα όταν η νηστεία περιλαμβάνει μόνο χυμούς, καθώς αναστέλλονται οι περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και εξαφανίζονται οι συσπάσεις του στομάχου που ειδοποιούν για την πρόσληψη τροφής.
Τα αποτελέσματα της νηστείας είναι: αυξημένη ζωντάνια και ενεργητικότητα, πνευματική διαύγεια, ξανάνιωμα και λάμψη του δέρματος και μια πολύ ευχάριστη ψυχική διάθεση που ακτινοβολεί στο πρόσωπο του ανθρώπου που εφάρμοσε τη θεραπεία.
Η νηστειοθεραπεία θα αποτελεί πάντοτε ένα θαυμάσιο θεραπευτικό και κυρίως, προληπτικό μέσο κατά οποιασδήποτε σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής αρρώστιας που, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, με μια θετικότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων και των γεγονότων γύρω μας, με τη συνεχή καλλιέργεια και φροντίδα ταυτόχρονα του σώματος, της ψυχής και του νου μας, θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έστω κι αν όλα και όλοι γύρω μας βουλιάζουν στη ματαιοδοξία που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής.

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Μετά από κάθε περίοδο υπερβολής στη διατροφή μας, καλό είναι, να ακολουθεί μια περίοδος διατροφικής σύνεσης, λιτότητας και διατροφικής αποτοξίνωσης. Φυσικά δεν μιλάμε για ακρότητες και υπερβολές Κι όταν λέω υπερβολές δεν εννοώ τις μονοφαγικές / χημικές δίαιτες κ.α.
Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποβάλουμε εκτός από τις τοξίνες και το επιπλέον βάρος που προστέθηκε την περίοδο των εορτών από τη μη λογική κατανάλωση γλυκών, λιπαρών και την υπερφαγία που επιβάλουν οι ημέρες αυτές.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να τηρήσουμε την αποτοξίνωση /διατροφική απεξάρτηση θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι τοξίνωση και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τι είναι τοξίνωση;
Τοξίνωση είναι η συσσώρευση στον οργανισμό ουσιών βλαπτικών για την υγεία. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Μία βασική πηγή προέλευσης είναι η κακή διατροφή. Οι τοξίνες είναι δε υπεύθυνες για μια σωρεία προβλημάτων στην υγεία.
Η τοξίνωση του οργανισμού, όμως, είναι μία κατάσταση που δημιουργείται από πολύ περισσότερους παράγοντες πέραν της διατροφής (ψυχολογικό στρες, φάρμακα και αντιβιοτικά στις τροφές, παραπροϊόντα των χημικών βιομηχανιών που περνούν στην τροφική αλυσίδα, ηλεκτρομαγνητική μόλυνση κ.α.). Εδώ, θα περιορισθούμε στη διατροφική πλευρά.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η αποτοξίνωση είναι μία διαρκής διαδικασία. Ο οργανισμός μας υφίσταται μια συνεχή διαδικασία καθαρισμού, απορρίπτοντας κάθε μόριο που έχει εκτελέσει τον σκοπό του αλλά και εξουδετερώνοντας ανεπιθύμητες τοξίνες και μεταβολικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, νέα μόρια παράγονται για να βοηθήσουν την απόρριψη αυτών των απόβλητων. Το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι πολύπλοκο και για να μπορέσει να λειτουργήσει άριστα, πρέπει να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στο σώμα μας . Εντούτοις, είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα γύρω από τους κυριότερους παίχτες στο παιχνίδι αποτοξίνωσης.

Τα νεφρά: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και παράγουν την ουρία, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα προϊόντα που παράγονται από την διάσπαση των ουσιών
Το λεμφικό σύστημα: Αποτελεί το σύστημα συλλογής όλων των ακάθαρτων ουσιών του οργανισμού.
Το συκώτι: Αντιμετωπίζει σχεδόν το καθετί που εισέρχεται μέσα στον οργανισμό, καθαρίζοντας τον από ουσίες (αλκοόλ, τοξικές ουσίες)οι οποίες διαφορετικά θα συσσωρεύονται στο αίμα.
Οι πνεύμονες: Όταν αναπνέουμε εισέρχεται στο αίμα οξυγόνο και έτσι αποβάλλονται τα απόβλητα προϊόντα της αναπνοής. (καυσαέρια ,νικοτίνη κ.α.)
Η επιδερμίδα: Οι ιδρωτοποιοί και λιπώδεις αδένες αποβάλλουν και εκκρίνουν τοξίνες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν διαφορετικά.
Τα έντερα: τα έντερα μας διασπούν και ενσωματώνουν τροφές και νερό στο αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα προϊόντα της πέψης και του ηπατικού μεταβολισμού.

Η έννοια της αποτοξίνωσης είναι :
Όπως είπαμε και παραπάνω είναι ή αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα. Συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών , και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς(σούπες) και η πρόσληψη πολύ νερού ,χωρίς φυσικά καθόλου κρέας,πατάτα ή ρύζι. Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνιστάται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά στο διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.
Βεβαίως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και να καταναλώνουμε με μέτρο, εκείνες που έχουν υψηλό ποσοστό χοληστερόλης. Από κει και πέρα, θα πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα και να παίρνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πρόσληψη ζωικής προέλευσης λίπους και βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επειδή το λίπος έχει και τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία από όλα τα άλλα συστατικά των τροφών (9 θερμίδες το 1γρ. λίπους) η αποφυγή του θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.
Μια «μαλακή δίαιτα» με έμφαση στο ρύζι, τον πουρέ πατάτας και λαχανικών, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά , και το νερό . θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας. Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος(κιλά που χάσαμε γρήγορα μπορούμε να τα ξαναπάρουμε διπλάσια και με ιδιαίτερη ευκολία).
Η βάση της διατροφικής αποτοξίνωσης (μετά την αποφυγή των ζωικών τροφών) ακολουθεί κυρίως τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Καλύπτει έτσι την πλειονότητα των διατροφικών αναγκών και παράλληλα το διαιτολόγιο παραμένει γευστικό.
Οι παραπάνω συμβουλές, δεν απευθύνονται μόνο σ’ εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, αλλά και σ’ εκείνους που έχουν ευαίσθητο στομάχι, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη διατροφή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ”Ph” ) είναι σημαντικό για υγιή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.
Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.
Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια, ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα.Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.
Κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ’ τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και μειώνουν την χοληστερίνη και το λίπος.
Παντζάρι: καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ .
Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.
Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.
Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, καθαρίζουν, και θρέφουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.
Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.
Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.
Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγιή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.
Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγιή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυρεοειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.
Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.
Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.
Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.
Σταφύλι: Έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ”το μέταλλο της μνήμης”, το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυριτίου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών.
Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να είστε θετικοί. Αγοράστε και μαγειρέψτε φρέσκιες τροφές. Εάν μπορείτε, αγοράστε βιολογικά λαχανικά, φρούτα, και κρέας. Τα μη βιολογικά προϊόντα συνήθως είναι επεξεργασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται περισσότερο και να φαίνονται φρέσκα. Πάντα να ξεφλουδίζετε τα μη βιολογικά λαχανικά και φρούτα ώστε να αφαιρείτε τα επιφανειακά πρόσθετα. Το φρέσκο ψάρι είναι και αυτό μια υγιής επιλογή – παρόλο που τα θαλασσινά μπορεί να είναι μολυσμένα. Το μαγείρεμα φρέσκιας τροφής δεν απαιτεί χρόνο και προσπάθεια – το ψήσιμο στη σχάρα, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό αποτελούν γρήγορες τεχνικές. Διαλέξτε επίσης τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξεργασία και πρόσθετα για να δείχνουν φρέσκα και λαχταριστά.
Διαλέξτε τρόφιμα εντός εποχής όποτε μπορείτε (περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά) και δεν είναι επιβαρημένα με επιπλέον λιπάσματα.
Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κορεσμένα λίπη.
Μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά σας αποφύγετε το χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά ή προσθέτοντας σέλινο το οποίο έχει φυσική αλμυρή γεύση.
Όποτε μπορείτε αποφύγετε τροφές που περιέχουν πρόσθετα , συντηρητικά και χρωστικές (κονσέρβες, έτοιμα φαγητά και φάστ-φουντ, καπνιστά αλλαντικά , τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες) Και να είστε επιφυλακτική με τα προϊόντα .
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, επιλέξτε μια δίαιτα φτωχή σε λίπος και πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, άπαχο κρέας , ξηρούς καρπούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χάσετε βάρος χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας.
Κατ’ αρχήν τα κιλά των διακοπών χάνονται εύκολα αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. Αν όχι μπορεί αυτά να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Τα κιλά
αυτά λοιπόν ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει ,που σημαίνει ότι σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά.
Η διατροφική απεξάρτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την διατήρηση μιας καλής ποιοτικής ζωής. Προσπαθήστε να κάνετε τις συμβουλές μου μέρος της διατροφικής ρουτίνας σας και θα νοιώσετε την διαφορά.
Κρατήστε την απόλαυση της ζωής!
Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι η έλλειψη πρωτεϊνών και η έλλειψη σιδήρου. Τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αποφευχθούν αν προσέξουμε κάποιους συνδυασμούς σωστά επιλεγμένων τροφών.

http://therapeftis.blogspot.gr/