ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κίνδυνοι
Οι Πολυκυστικές Ωοθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, καρκίνο της μήτρας, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη.

Θεραπείες
Σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποια συμπτώματα της πάθησης, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό για να σας εξετάσει και να σας συμβουλεύσει. Οι συμβατικές θεραπείες, αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση συνήθως με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και ειδικών ορμονών που βοηθούν την καλύτερη ωρίμανση των ωαρίων. Σε υπέρβαρες γυναίκες, συνιστάται η απώλεια του υπερβολικού βάρους και η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης. Σε αυτά βοηθάει και η κατάλληλη σωματική άσκηση.

Φυσικές θεραπείες για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες
Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες, σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών για τη θεραπεία της πάθησης. Μερικές όμως έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρακάτω μέθοδοι, έχουν θετικά αποτελέσματα

  • Βελονισμός
    Έρευνα σε 20 γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, έδειξε ότι μετά από 16 βδομάδες θεραπειών, βελτίωσε τον κύκλο τους και μείωσε τα ανδρογόνα τους. Ακόμα, χαλάρωσε την νευρική λειτουργία οδηγώντας σε καλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Ακολουθήθηκε η μέθοδος του ηλεκτροβελονισμού.
  • Κινέζικη βοτανοθεραπεία
    Κάποιες συνταγές βοτάνων, που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ίσως είναι χρήσιμες στη θεραπεία των Π.Ω., ενώ ο συνδυασμός τους με βελονισμό αυξάνει πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Πηγή: altmedicine.about.com

 

Και από μια δεύτερη πηγή για το θέμα

Τα φυτά και τα βότανα είναι η παλαιότερη μορφή ιατρικής και έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγνωρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους πολλά φυτικά σκευάσματα παρέχουν μία σαφή εναλλακτική λύση στα δυτικά φάρμακα. Η φυτοθεραπεία αρχίζει και κερδίζει έδαφος τώρα στη δύση καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει την ωφέλειά της και την έλλειψη πολλών παρενεργειών , σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα.
Το πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα φυτά χρησιμοποιούνται ολόκληρα και δεν χρησιμοποιούνται μόνο ορισμένες απομονωμένες ουσίες τους. Ο λόγος που αυτό αποτελεί πλεονέκτημα είναι ότι τα ίδια τα φυτά περιέχουν στοιχεία που θα αντιρροπίσουν τα πιθανώς βλαπτικά αποτελέσματα του ενεργού τμήματος του φυτού. Το ίδιο το φυτό δηλαδή, παρέχει την ωφέλιμη ουσία σε κάποιο σημείο του, αλλά επίσης παρέχει και άλλες ουσίες που θα αντιρροπίσουν πιθανές παρενέργειες της ωφελίμου ουσίας. Για παράδειγμα το dandelion το οποίο δρά σαν διουρητικό, περιέχει κάλιο. Όπως ξέρουμε , τα διουρητικά προκαλούν υποκαλιαιμία. Το φυτό αυτό, περιέχει τη διουρητική ουσία, αλλά περιέχει και κάλιο, ώστε με τον τρόπο αυτό να μην χρειάζεται η σύγχρονη πρόσληψη καλίου από τον άνθρωπο.
Στην υπογονιμότητα η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Μπορεί να βοηθήσει στον ψυχολογικό τομέα, καθώς και στον σωματικό. Ενδυναμώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να συλλάβει.

Σαφώς θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον ειδικό στην φυτοθεραπεία και στην υπογονιμότητα, αλλά εδώ σας δίνουμε κάποιες ελαφρές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε και από μόνη σας. Αντί να πίνετε καφέ ή το κλασικό τσάι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τσάγια φυτοθεραπείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη καφείνης αλλά θα την συμπληρώσετε με ουσίες που λείπουν απο τον οργανισμό σας. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα την πιθανότητα της υπογονιμότητας.
Τέτοια φυτικά τσάγια, όπως και βάμματα προωθούν την καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Μπορούν να βοηθήσουν στην ρυθμικότητα της εμμήνου ρήσεως και να βελτιώσουν τον τόνο και τη δύναμη του αναπαραγωγικού συστήματος. Μπορούν Επίσης να βελτιώσουν την λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Φυτοθεραπεία για γυναίκες
Για την ρύθμιση της εμμηνου ρύσεως βοηθάει πολύ το φυτό agnus castus σε μορφή τσαγιού ή χαπιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης για τον πόνο στην περίοδο και για το προεμmηνοrρυσιακό σύνδρομο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει όπου δεν υπάρχει περίοδος. Το φυτό angelica sinensis συνιστάται επίσης.
Για τις βαριές περιόδους μπορεί να βοηθήσουν τα βότανα Ladys Mantle, American Cranesbill, k..a Στην περίπτωση αυτή ,όταν υπάρχουν δηλαδή πολύ βαριές περίοδοι , συνιστάται να προσλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το κρέας, τα ζωϊκά νεφρά και το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το cattage cheese , και το κακάο.

Στην περίπτωση που έχετε μόλις σταματήσει το χάπι και θέλετε κάτι να σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε το black cohosh, chasteberry, liquorice ,motherwort. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάϊ , που να το παίρνετε 3 φορές την ημέρα για τις πρώτες δύο εβδομάδες, 2 φορές την ημέρα για την 3η εβδομάδα ,και μία φορά την ημέρα για την 4η εβδομάδα μέχρι να συμπληρώσετε ένα μήνα. Η ατζέλικα σινένσις είναι επίσης χρήσιμη.
Για λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εχινάκεα, το σκόρδο, το wild indigo καθώς και το periwankle. Μπορείτε να τα φτιάξετε σε τσάι και να το πίνετε 3 φορές την ημέρα. Εάν είστε έγκυος μπορειτε να κάνετε κολπικές πλύσεις με το υγρό αυτό για απολύμανση του κόλπου. Στην εγκυμοσύνη γενικά οι κολπικές πλύσεις δεν επιτρέπονται διότι μπορεί να βάλουν μικρόβια μέσα στον κόλπο, στην περίπτωση αυτή όμως δεν αποττελούν πρόβλημα. Στις λοιμώξεις του ανοσολογικού συστήματος βοηθάει και η λήψη 1-2 γραμ/ρίων βιταμίνης C την ημέρα και η αύξηση της πρόσληψης του σκόρδου ιδιαίτερα του ωμού σκόρδου.
Στους άνδρες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά νταμιάνα, τσίνσενγκ και Saw Palmetto.

Κινέζικη ιατρική
Η κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί φυτά, η γνώση των οποίων προέρχεται απο πάρα πολύ παλιά. Σ’ αυτή την περίπτωση τα φυτά είναι διαφορετικά, μπορεί να φύονται μόνο στην Κίνα, και συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με βελονισμό .
Τα Κινέζικα βότανα μπορεί να ληφθούν συνδυαστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 12 βότανα σε συνδυασμό. Παρασκευάζονται σούπες, ή τσάγια. Μπορεί να χορηγηθούν σε μορφή χαπιών, αλοιφών, ή βαμάτων. Τα μή παρασκευασμένα όμως βότανα σε φρέσκια μορφή, θεωρείται ότι έχουν περισσότερη αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και η θεραπεία απ’ αυτά είναι πιο σύντομη.
Ο γιατρός που θα σας χορηγήσει ένα τέτοιο βότανο, θα εξετάσει τον σφιγμό σας, θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη δίαιτα , τη σεξουαλική ζωή, τους φόβους και την ανατροφή σας, θα παρατηρήσει το χρώμα του προσώπου σας, τον γενικό τύπο του σώματός σας , τον τρόπο που μιλάτε, την εμφάνιση της γλώσσας, (πολύ σημαντική στη διάγνωση) και την πνευματική σας κατάσταση. Θα ακούσει τον τρόπο που αναπνέετε , που βήχετε , που μιλάτε , και που μυρίζετε. Ο σκοπός της θεραπείας με τα βότανα της Κινέζικης Ιατρικής είναι η επαναφορά της ενεργειακής ισοροπίας μέσα στο σώμα σας.

πηγη

www.iatronet.gr