Όσο νέοι κι αν αισθάνεστε, το πρόσωπό σας προδίδει την αληθινή ηλικία σας – αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει πρόσφατη μελέτη, που έδειξε ότι η μέση γυναίκα δείχνει τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είναι. Τι γίνεται, όμως, με το υπόλοιπο σώμα; Πόσο γερασμένο ή νεανικό είναι σε σύγκριση με την ημερομηνία γεννήσεώς σας; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό για την υγεία σας;
Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν τα μίνι τεστ που ακολουθούν, και τα οποία δημιούργησαν Βρετανοί ειδικοί για την εφημερίδα «Daily Mail».
Αρχίστε καταγράφοντας την χρονολογία της γέννησής σας και στη συνέχεια αρχίστε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε τα χρόνια που αντιστοιχούν στις απαντήσεις σας. Όταν κάνετε την πρόσθεση όλων των απαντήσεων και μετά τη διαίρεση με 9, θα ξέρετε την συνολική αληθινή ηλικία σας. Συνολικά ή επιμέρους, εξάλλου, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την κατάσταση.
Τεστ 1: Εγκέφαλος
Μετρήστε ανάποδα σε 7άδες από το 100. Εάν έχετε ηλικία κάτω των 40 ετών, δεν πρέπει να χρειασθείτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε ηλικία 40-60 ετών, δεν πρέπει να χρειασθείτε πάνω από 40 δευτερόλεπτα.
Η βαθμολογία σας: Αφαιρέστε 2 χρόνια εάν είστε πιο γρήγοροι από τους παραπάνω χρόνους. Προσθέστε 2 χρόνια αν είστε πιο αργοί.
Τι σημαίνει: «Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσω συνδέσεων που είναι γνωστές ως συνάψεις», λέει ο δρ Νταίηβιντ Μουρ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Όσο πιο δυνατές και περισσότερες είναι οι συνάψεις, τόσο πιο εύκολη είναι η επεξεργασία και η ανάκληση των πληροφοριών. Καθώς, όμως, μεγαλώνουμε, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και οι συνάψεις να εκφυλίζονται, με επακόλουθο να φθίνει ο ρυθμός σκέψης και ανάκλησης των αναμνήσεων».
Για να τη βελτιώσετε: Για να βελτιώσετε την εγκεφαλική λειτουργία σας χρειάζεστε αεροβική άσκηση, η οποία διεγείρει την παροχή αίματος (και συνεπώς οξυγόνου) στον εγκέφαλο. Ο δρ Μουρ συνιστά να αφιερώνετε καθημερινά 30 λεπτά σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή το κολύμπι.
Τεστ 2: Δέρμα
Ακουμπήστε ανοιχτή την παλάμη σας σε ένα τραπέζι, πιάστε με το άλλο χέρι όσο περισσότερο δέρμα μπορείτε στην περιοχή ανάμεσα στον καρπό και στα δάχτυλα, και σφίξτε το δυνατά. Κρατήστε για 1 λεπτό και αφήστε το. Χρονομετρήστε πόση ώρα χρειάζεται για να ανακτήσει την φυσιολογική όψη του.
Η βαθμολογία σας: Αν χρειαστεί λιγότερο από 1 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε 3 χρόνια από την ηλικία. Αν χρειαστεί 1-2 δευτερόλεπτα, δεν αφαιρείτε ούτε προσθέτετε. Ανχρειαστεί 3-4 δευτερόλεπτα, προσθέστε 1 χρόνο. Αν χρειαστεί 5-10 δευτερόλεπτα, προσθέστε 2 χρόνια. Αν χρειαστεί 11-30 δευτερόλεπτα, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς το δέρμα γερνάει και συσσωρεύει βλάβες από τον ήλιο, χάνει την ελαστικότητά του, επειδή ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο (είναι η πρωτεϊνη που κάνει το δέρμα ελαστικό). Η καταστροφή αυτή οδηγεί στις ρυτίδες και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, κατά τον δρα Άντριου Ράιτ, δερματολόγο στο BradfordTeachingHospital.
Για να τη βελτιώσετε: Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και πάψτε να καπνίζετε, συνιστά ο δρ Ράιτ.
Τεστ 3: Μυς
Σταθείτε στο ένα πόδι και κρατήστε το άλλο, λυγίζοντάς το ώστε να έρθει προς τον σύστοιχο γλουτό. Βάλτε τα χέρια στη μέση σας και κλείστε τα μάτια σας. Μετρήστε πόση ώρα θα περάσει μέχρι να χάσετε την ισορροπία σας.
Η βαθμολογία σας: Αν αντέξετε 1 λεπτό, αφαιρέστε 4 χρόνια από την ηλικία σας. Αν αντέξετε 30 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε 2 χρόνια. Αν αντέξετε λιγότερο από 2-3 δευτερόλεπτα, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο χάνουμε τη μυϊκή δύναμη των ποδιών μας, αλλά και την ικανότητα να ελέγχουμε καλά την κινητικότητα των αρθρώσεων, κατά την φυσιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, από το Λονδίνο.
Για να τη βελτιώσετε: Να κάνετε καθημερινά άσκηση ισορροπίας με το ένα πόδι λυγισμένο προς τα πίσω. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ικανότητα των μυών να αντιλαμβάνονται την κίνηση, δυναμώνει τους μυς των ποδιών και βελτιώνει την σταθερότητα.
Τεστ 4: Μάτια
Στηρίξτε την μικρή πλευρά ενός μεγάλου χάρακα ακριβώς κάτω από το μάτι σας, με την μεγάλη ευθεία μπροστά σας. Μετακινήστε με αργό ρυθμό πάνω στον χάρακα μια εφημερίδα, διαβάζοντας τα μικρά γράμματα. Σταματήστε αμέσως μόλις αρχίσουν να θολώνουν τα γράμματα και δεν τα διαβάζετε καθαρά, και μετρήστε την απόσταση από το μάτι σας.
Η βαθμολογία σας: Αν η απόσταση είναι κάτω από 15 χρόνια, η ηλικία σας μένει η ίδια. Αν
είναι 16-30 εκατοστά, προσθέστε 1 χρόνια. Αν είναι 31-60 εκατοστά, προσθέστε 2 χρόνια. Αν είναι 61-90 εκατοστά, προσθέστε 3 χρόνια. Αν είναι πάνω από 90 εκατοστά, προσθέστε 4 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς μεγαλώνουμε, τα μάτια μας χάνουν την δύναμη εστίασης, εξηγεί η δρ Σούζαν Μπλέικενι, από το Κολέγιο Οπτομετρών της Βρετανίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο φακός του ματιού σκληραίνει και χάνει την ελαστικότητά του.
Για να τη βελτιώσετε: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την διαδικασία της γήρανσης των ματιών, αλλά η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να διαφυλάξει την υγεία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (είναι η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τα 65).
Τεστ 5: Πνεύμονες
Πάρτε ένα μετρίου μεγέθους μπαλόνι και έναν χάρακα των 30 εκατοστών. Πάρτε βαθιά ανάσα και με μια προσπάθεια αδειάστε όλο τον αέρα μέσα στο μπαλόνι. Κρατήστε σφικτά την άκρη και μετρήστε το πλάτος του μπαλονιού. Πλάτος 7-9 εκατοστά σημαίνει 0,5 λίτρο αέρας. 10-11 εκατοστά σημαίνει 1 λίτρο αέρα, 12-13 εκατοστά σημαίνει 1,5 λίτρο αέρα, 14-16 εκατοστά σημαίνει 2-3 λίτρα αέρα και 20-22 εκατοστά σημαίνει 4-5 λίτρα αέρα.
Η βαθμολογία σας: Αν έχετε λιγότερο από 1 λίτρο αέρα, προσθέστε 5 χρόνια στην ηλικία σας. Αν έχετε 1-1,5 λίτρο προσθέστε 3 χρόνια. Αν έχετε 2-3 λίτρα, προσθέστε 1 χρόνο. Αν έχετε 4-5 λίτρα, αφαιρέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς μεγαλώνουμε, οι πνεύμονες γίνονται λιγότερο ελαστικοί με αποτέλεσμα να μην διαστέλλονται ούτε να συστέλλονται όσο καλά θα έπρεπε, εξηγεί ο δρ Κηθ Πράουζ από το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα (BLF). Η φθορά αυτή μειώνει την πνευμονική ικανότητα, δηλαδή την συνολική ποσότητα του αέρα που μπορούμε να εκπνεύσουμε, αφού πρώτα γεμίσουμε καλά τους πνεύμονές μας με αέρα (η μέση πνευμονική ικανότητα των υγιών πνευμόνων είναι 3,6 λίτρα). Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν σταδιακά και οι μικροσκοπικές δομές των πνευμόνων που γεμίζουν με αέρα.
Για να τη βελτιώσετε: Η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια των περιττών κιλών είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι βελτίωσης της πνευμονικής ικανότητας, κατά τον δρα Πράουζ. Τα περιττά κιλά σημαίνουν ότι οι πνεύμονες πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά για να εισπνέουμε την ίδια ποσότητα οξυγόνου. Επιπλέον, το έξτρα λίπος στον θώρακα δυσκολεύει την σύσπαση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Φροντίστε ακόμα να γυμνάζετε καθημερινά τους πνεύμονές σας: να παίρνετε 3-4 πολύ βαθιές ανάσες, 3-4 φορές την ημέρα. Εάν λαχανιάζετε εύκολα ή πιο συχνά απ’ ό,τι οι συνομήλικοί σας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Τεστ 6: Ακοή
Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική βάζοντας τον ήχο στο ένα τέταρτο του ήχου που συνήθως την ακούτε. Μπορείτε να ακούσετε εξίσου καθαρά τα τραγούδια;
Η βαθμολογία σας: Εάν είναι αδύνατον να ακούσετε καθαρά, προσθέστε 5 χρόνια στην ηλικία σας. Εάν με το ζόρι ακούτε τις νότες και τους στίχους, προσθέστε 3 χρόνια. Εάν μπορείτε να διακρίνετε αρκετά καθαρά τους στίχους, προσθέστε 1 χρόνο. Εάν δεν δυσκολεύεστε καθόλου να ακούσετε, αφαιρέστε 2 χρόνια από την ηλικία σας.
Τι σημαίνει: Ο χρόνος και η έκθεση στους θορύβους της καθημερινότητας προκαλούν βλάβες στα νεύρα που μεταφέρουν τον ήχο από τα τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού προς τα κέντρα της ακοής στον εγκέφαλο, εξηγεί ο καθηγητής Μουρ. Υπολογίζεται ότι το 20% των ενηλίκων πάσχουν από μερική απώλεια της ακοής, με την πλειονότητα να έχουν ηλικία άνω των 60 ετών. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η απώλεια της ακοής έχει μετατραπεί σε δεινό ακόμα και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, εξαιτίας της πολύ δυνατής μουσικής με τα mp3, τα iPod, στα κλαμπ, στις συναυλίες κ.τ.λ.
Για να τη βελτιώσετε: Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές μουσικής (από τα κινητά τηλέφωνα έως τα iPod) επί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα – και να βάζετε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ήχο μπορείτε. «Όταν ο ήχος είναι χαμηλά, αναγκάζονται να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ακοή», λέει ο καθηγητής Μουρ.
Τεστ 7: Δόντια
Ματώνουν τα ούλα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας; Μυρίζει άσχημα το στόμα σας; Η βαθμολογία σας: Αν τα ούλα σας ματώνουν, προσθέστε 4 χρόνια στην ηλικία σας. Εάν έχετε κακοσμία του στόματος, προσθέστε 1 χρόνο. Ειδάλλως, η ηλικία σας μένει ως έχει.
Τι σημαίνει: Με το πέρασμα του χρόνου, συσσωρεύεται στα ούλα πλάκα που τους προκαλεί αιμορραγία όταν αναπτύσσουν φλεγμονή, λέει ο οδοντίατρος δρ Τσαρλς Φέρμπερ. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ουλίτιδα και, εάν αφεθεί δίχως θεραπεία, εξελίσσεται σε περιοδοντική νόσο. Στην περιοδοντική νόσο, τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν με επακόλουθο να εκτίθενται ολοένα περισσότερο τα ούλα και να δημιουργείται ένας μικρός θύλακας όπου παγιδεύεται πλάκα, την οποία δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα. Στα προχωρημένα στάδιά της, η περιοδοντική νόσος καταλήγει στην απώλεια των δοντιών. Όσον αφορά την κακοσμία του στόματος, συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι συσσωρεύεται πλάκα στην στοματική κοιλότητα.
Για να την βελτιώσετε: Να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας επί 2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζετε τέλεια τα όρια των ούλων γύρω από τα δόντια. Να καθαρίζετε επίσης τα σημεία ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα. Και να πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο, δύο φορές τον χρόνο.
Τεστ 8: Καρδιά
Μετρήστε την περίμετρο των γοφών σας στο πιο φαρδύ σημείο των γλουτών σας. Στη συνέχεια μετρήστε την μέση σας, στο πιο λεπτό της τμήμα. Διαιρέστε την περίμετρο της μέσης σας με την περίμετρο των ισχίων και θα βρείτε έναν αριθμό (λ.χ. 0,8).
Η βαθμολογία σας: Αν ο αριθμός σας είναι 0,7 ή λιγότερο, αφαιρέστε 1 χρόνο από την ηλικία σας. Αν είναι 0,85, προσθέστε 3 χρόνια. Αν είναι πάνω από 1, προσθέστε 5 χρόνια.
Τι σημαίνει: Το να έχει κανείς περίμετρο μέσης ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν των ισχίων (δηλαδή πηλίκο πάνω από 1) είναι πολύ ανθυγιεινό. Όσοι έχουν πολύ λίπος γύρω από τη μέση τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα.
Για να τη βελτιώσετε: Εδώ οι συμβουλές είναι οι συνήθεις: να περπατάτε καθημερινά με γρήγορο βήμα, να τρώτε υγιεινά και να προσπαθήσετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά.
Τεστ 9: Ήπαρ
Ποια είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε μία ημέρα, κάθε εβδομάδα;
Η βαθμολογία σας: Αν πίνετε 3 ή λιγότερα ποτά, αφαιρέστε 3 χρόνια από την ηλικία σας. Αν πίνετε 4 ποτά, η ηλικία σας παραμένει ως έχει. Αν πίνετε 5 ποτά, προσθέστε 1 χρόνο στην ηλικία σας. Αν πίνετε πάνω από 5 ποτά, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Το ήπαρ έχει την (μοναδική) ικανότητα να αναπλάθεται, αλλά κάθε φορά που μεταβολίζει αλκοόλ, κάποια από τα κύτταρά του πεθαίνουν. Εάν συνεπώς πίνετε πολύ επί χρόνια, το ήπαρ χάνει την αναπλαστική ικανότητά του, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρές βλάβες. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε ο όγκος του μειώνεται, με συνέπεια να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στα «γερά ποτήρια».
Για να τη βελτιώσετε: Να μην υπερβαίνετε τα 2 ποτά την ημέρα εάν είστε γυναίκα και τα 3 εάν είστε άντρας. Να προσέχετε την κατανάλωση λιπών, διότι μια διαταραχή που λέγεται λιπώδες ήπαρ (είναι η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα) αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Αυτή είναι μια διαταραχή που αποτελεί αιτία κιρρώσεώς του ήπατος, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό καρκίνο.
πηγη
http://zisemazimas.blogspot.gr