Τι λένε τα μαλλιά σας για την υγεία σας?
Όταν πρόκειται για τα μαλλιά μας, οι περισσότεροι από εμάς νοιάζονται για το πως θα τα φτιάξουν: να τα κόψω κοντά, τι στυλ να τους δώσω, να τα βάψω τώρα ή όταν αρχίσουν να γκριζάρουν…. Οι ειδικοί όμως λένε ότι τα μαλλιά μπορούν να μας πουν πολύ περισσότερα… στην πραγματικότητα η υγεία των μαλλιών και του κρανίου μας είναι πολύ σημαντικός μάρτυρας μιας μεγάλης ποικιλίας διαταραχών και ασθενειών.
Παλιότερα θεωρούσαμε τα μαλλιά ως νεκρή πρωτεΐνη, αλλά πλέον γνωρίζουμε καλά ότι μια μεγάλη ποικιλία διαταραχών επηρεάζει και την υγεία των μαλλιών μας, αναφέρει η δερματολόγοςVictoria Barbosa, MD, η οποία είναι διευθύντρια του Millennium Park Dermatology στο Chicago. Τα μαλλιά μας αποκρίνονται στο στρες, τόσο σε σωματικά αίτια, όσο και αίτια που υποκρύπτουν ασθένεια.
Για να δούμε κοινά συμπτώματα των μαλλιών και του κεφαλιού που μπορεί να συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις.
Ξηρά, χαλαρά, λεπτά στην αφή μαλλιά?
Τι σημαίνει: Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ ξηρά μαλλιά, όπως οι βαφές, το πιστολάκι και η κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό. Όμως μία σημαντική μεταβολή στην υφή που αφήνει τις τρίχες λεπτότερες, με λιγότερη σάρκα, μπορεί να υποδεικνύει υπολειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή υποθυρεοειδισμό. Πολλοί υποθέτουν ότι τα μαλλιά τους λεπταίνουν γιατί θεωρούν ότι έχουν λιγότερα μαλλιά, αλλά η λέπτυνση οφείλεται περισσότερο στην υφή, παρά στην αδυναμία των τριχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερη απώλεια τριχών.
Περισσότερα: Άλλα σημάδια υποθυρεοειδισμού είναι η αδυναμία, η κόπωση, η λήψη βάρους, ο χαμηλός καρδιακός παλμός και το να κρυώνει κάποιος περισσότερο από το φυσιολογικό, λέει ο δερματολόγος Raphael Darvish, στην California. Σε μερικές περιπτώσεις, οι βλεφαρίδες λεπταίνουν κι αυτές. Μάλιστα, όταν το ένα τρίτο των βλεφαρίδων εξαφανιστεί, τότε έχουμε ένα αδιάσειστο σημάδι.
Τι κάνουμε: Απευθυνθείτε άμεσα σε ένα γιατρό και ρωτήστε τον πως μπορείτε να ελέγξετε τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οι πιο κοινές εξετάσεις μετρούν την TSH και την T4. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας και πότε αυτά είναι πιο έντονα.
Μία επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να βρεί το πρόβλημα. Επίσης, μπορεί να δώσει εντολή και για έναν υπέρηχο θυρεοειδούς πέραν από τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος, λέει ο Darvish.
Λεπιδωτή υφή ή κηλίδες με κρούστα στο κρανίο, που συνήθως ξεκινούν από τη ρίζα?
Τι σημαίνει: Όταν σχηματίζεται μια παχιά κρούστα στο κρανίο, αυτό πολλές φορές σχετίζεται με ψωρίαση, η οποία ξεχωρίζει από άλλες δερματικές καταστάσεις, που μοιάζουν με πυτιρίδα, από την τραχιά επιφάνεια, λέει ο Lawrence Greene, MD, του Εθνικού Ιδρύματος για την Ψωρίαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο και εμφανίζεται όταν τα δερματικά κύτταρα τρελαίνονται και στέλνουν σήμα για συνεχή ανακύκλωση και παραγωγή νέων κυττάρων.
Περισσότερα: Η ψωρίαση, επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αν έχετε κάποια άλλο αυτοάνοσο, είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξετε και ψωρίαση. Στη συνέχεια, η ανακάλυψη ότι έχετε ψωρίαση, μπορεί να σας βάλει σε υποψίες για περισσότερο σοβαρά θέματα. Έως και το 30% των ανθρώπων με ψωρίαση αναπτύσσουν μία ασθένεια που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις.
Τι κάνουμε: Υπάρχει μία μεγάλη λίστα με συστατικά τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης, και η διαδικασία περιλαμβάνει πολλές δοκιμές μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός. Τοπικά, χορηγούνται σαμπουάν που περιέχουν ποσότητα λιθανθρακόπισσας ή σαλικυλικό οξύ ή κάποιο εναιώρημα ψευδαργύρου και αλόης. Για τη φλεγμονή χορηγούνται κρέμες υδροκορτιζόνης. Οι κρέμες περιλαμβάνουν βιταμίνη D, βιταμίνη Α και ανθραλίνη. Πολλοί ασθενείς επίσης έχουν δει αποτελέσματα με τη θεραπεία φωτός UV και με συστημικά φάρμακα όπως κυκλοσπορίνη.
Προφανώς η καλύτερη ιδέα είναι να δείτε το δερματολόγο σας, ο οποίος θα κρίνει την πορεία της αγωγής. Πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα: Η ψωρίαση βάζει τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καριδιαγγειακά, υπέρταση, κάποιους τύπους καρκίνου, για μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Οπότε, αν η ψωρίαση γίνει επιθετική, θα χρειαστεί πιο ολοκληρωμένο πρωτόκολλο αντιμετώπισης.
Λέπτυνση τρίχας σε όλο το κεφάλι?
Τι σημαίνει: Η φυσιολογική απώλεια τριχών της κεφαλής, λόγω των διαδικασιών του οργανισμού είναι 100 έως 150 ημερησίως. Όταν όμως διαπιστώσετε πολύ περισσότερες από αυτές να μένουν στη βούρτσα ή στην πετσέτα μετά το λούσιμο, τότε πρέπει να ανησυχήσετε. Μία κοινή αιτία είναι κάποιος ξαφνικός ψυχολογικός ή σωματικός παράγοντας, όπως το διαζύγιο ή η απώλεια της δουλειάς. Άλλη αιτία μπορεί να είναι ο υψηλός πυρετός από κάποιο κρύωμα ή κάποια λοίμωξη. Ο διαβήτης επίσης μπορεί να προκαλέσει τη λέπτυνση των μαλλιών ή και την ξαφνική τους απώλεια. Κάποιοι ειδικοί του διαβήτη λένε ότι η ξαφνική λέπτυνση και απώλεια τριχών μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώιμα σημάδι ότι ο διαβήτης έχει αρχίσει να επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών.
Ένας αριθμός φαρμάκων επίσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι τα αντισυλληπτικά, το λίθιο και φάρμακα για την αντιμετώπιση διπολικών διαταραχών. Όλα τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, κάποια SSRI, όπως το Prozac και η λεβοθυροξίνη (για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού) μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση. Ορμονικές αλλαγές επίσης προκαλούν λεπτές τρίχες, όπως στην περίπτωση της κύησης ή της περιεμμηνόπαυσης. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι αρκετά γνωστή αιτία απώλειας και λέπτυνσης, αναλόγως του πως αλλάζουν οι ορμόνες. Τέλος, και ο υποθυρεοειδισμός είναι σημαντική αιτία απώλειας τριχών.
Περισσότερα: Ελέγξτε για μικρά λευκά φουσκωματάκια στη ρίζα της τρίχας. Η παρουσία τους υποδηλώνει ότι είναι προσωρινή απώλεια μαλλιών και όχι προοίμιο για φαλάκρα (είτε αντρική είτε γυναικεία), λέει η Victoria Barbosa. Κάθε φάρμακο που επηρεάζει τις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει αυτού του τύπου την απώλεια μαλλιών. Η πρεδνιζόνη, τα αναβολικά στεροειδή, τα αντισυλληπτικά και φάρμακα για την ακμή περιλαμβάνονται στη λίστα με αυτά. Οι σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες που προκαλούν προσωρινά προβλήματα είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και κάποιες πρωτεϊνικές ανεπάρκειες, καταστάσεις που βλέπουμε συχνά σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Τι κάνουμε: Εάν, λοιπόν, έχετε προσωρινή απώλεια μαλλιών – όρος που τη διαχωρίζει από την κληρονομική απώλεια – θα χρειαστεί να σταματήσετε την φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε και να αντιμετωπίσετε την υπάρχουσα διαταραχή που προκαλεί τα συμπτώματα. Πολλές φορές βοηθάει και η λήψη βιοτίνης, η οποία έχει βρεθεί ότι δυναμώνει και “παχαίνει” τα μαλλιά και τα νύχια των χεριών, λέει η Barbosa.
Και ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν έχει επίσημα προταθεί ως αιτία απώλειας μαλλιών, η έρευνα λέει ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην επανεμφάνιση τριχών. “Δε γνωρίζουμε πως η βιταμίνη D συνεισφέρει στην απώλεια της τρίχας, αλλά γνωρίζουμε ότι οι θύλακες του κεφαλιού χρειάζονται καλές ποσότητες αυτής της βιταμίνης (ορμόνης) για να λειτουργήσουν σωστά. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα συστήνουν και ημερήσια δοσολογία της τάξεως των 2000 IUs βιταμίνης D3 daily. Εν τω μεταξύ, πρέπει να ελεγχθούν και τα επίπεδα του σιδήρου.
Συνολική απώλεια μαλλιών που φαίνεται μόνιμη και ακολουθεί κάποιο από τα παραδοσιακά μοτίβα τριχόπτωσης?
Τι σημαίνει: Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες υπόκεινται σε αυτό που ονομάζεται επίσημα ανδρογονική αλωπεκία. Συνήθως σχετίζεται με τα επίπεδα των φυλοσύνδετων ορμονών, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τις ορμόνες και έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που λέμε φαλάκρα. Στις γυναίκες ένα παράγωγο της τεστοστερόνης είναι συνήθως ο υπαίτιος, ο οποίος αποδυναμώνει και τελικά εξουδετερώνει τα θυλάκια. Συχνά η μόνιμα αυτή απώλεια είναι κληρονομική και δεν αντιμετωπίζεται με αγωγή, μας λέει ο Larry Shapiro, δερματολόγος και χειρουργός του Palm Beach στη Florida.
Η απώλεια των μαλλιών στους άντρες, σχεδόν πάντα ακολουθεί μια συγκεκριμένη μορφή, ξεκινώντας από μπροστά, μετά στο κέντρο και τέλος…. παντού. Κάποιες γυναίκες επίσης ακολουθούν αυτό το μοτίβο, αλλά συνήθως τα μαλλιά λεπταίνουν ταυτόχρονα σε όλο το κρανίο.
Ο διαβήτης είναι ακόμη μία αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη τριχόπτωση. Με τον καιρό, ο διαβήτης προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία και έτσι δε φτάνουν ως την τρίχα ικανοποιητικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Τα τριχοθυλάκια τελικά αποδυναμώνονται προκαλώντας μόνιμη απώλεια μαλλιών.
Περισσότερα: Αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης μπορεί να τον βοηθήσουν και άλλες καταστάσεις, όπως υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός (ο θυρεοειδής γενικά συμμετέχει σημαντικά στην υγεία των μαλλιών) και αυτοάνοσα νοσήματα λέει ο Shapiro. Κάποια φάρμακα για τον έλεγχο χρονίων νοσημάτων έχουν επίσης τέτοιες παρενέργειες, όπως οι β-αναστολείς, η προπρανολόλη και ατενολόλη, αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, φάρμακα για την αρθρίτιδα και το Parkinson αλλά σε μικρότερο βαθμό και άλλα.
Τι κάνουμε: Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο φάρμακο σας προκαλεί το πρόβλημα ή επιδεινώνει ήδη προϋπάρχον πρόβλημα τριχόπτωσης, τότε ενημερωθείτε για κάποια εναλλακτική μορφή του με μικρότερες παρενέργειες. Προφανώς, δε σταματάτε από μόνοι σας οποιαδήποτε συνταγογραφημένη αγωγή. Η μινοξιδίλη (Rogaine) είναι το πρωτεύον αποδεδειγμένο φάρμακο κατά της ανδρογονικής τριχόπτωσης. Λειτουργεί αναστέλλωντας τη δράση των ορμονών στα θυλάκια. Ένα ακόμη φάρμακο, η φινεσταρίδη, έχει δείξει αποτελέσματα σε γυναίκες που παίρνουν οιστρογόνα και χάνουν μαλλιά.
Ξηρά, εύθρυπτα μαλλιά που σπάνε εύκολα?
Τι σημαίνει: Όταν κάποιος ανακαλύπτει αρκετά θραύσματα τριχών στο μαξιλάρι το πρωί αυτό υποδεικνύει σπάσιμο και όχι απώλεια τριχών, δηλαδή ότι πέφτουν από το θύλακα, αναφέρει η Victoria Barbosa. Το σπάσιμο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρήση χημικών και βαφών. Τα άνοιγμα του χρώματος, το ίσιωμα, η περμανάντ και άλλες χημικές διεργασίες μπορούν να αποδυναμώσουν το σώμα της τρίχας και να την κάνουν πιο μαλακή και εύθραυστη.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαταραχές της υγείας, οι οποίες προκαλούν εύθρυπτα και εύθραυστα μαλλιά. Ανάμεσά τους είναι: η νόσος του Cushing ( ή σύνδρομο Cushing), μια διαταραχή που προκαλεί υπερπαραγωγή της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, και ο υποπαραθυρεοειδισμός, είτε κληρονομικός είτε λόγω βλάβης μετά από εγχείριση. Συνεχείς μειωμένες ποσότητες της παραθυρεοειδούς ορμόνης προκαλεί μείωση στα επίπεδα του ασβεστίου και αύξηση στα επίπεδα του φωσφόρου, κάτι που οδηγεί σε εύθραυστες τρίχες, κρανίο με κηλίδες και πιο επικίνδυνα συμπτώματα όπως μυϊκές κράμπες και κρίσεις.
Περισσότερα: Εάν η αιτία για τα ξηρά και εύθραυστα μαλλιά είναι κάποια διαταραχή υγείας θα πρέπει να παρατηρήσετε και επιπλέον συμπτώματα όπως ξηρό δέρμα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε διατροφή που έχει μειωμένα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3 που μπορεί κάποιος να τα βρει στο σολομό και σε πολλούς σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος.
Τι κάνουμε: Ανεξάρτητα από την αιτία των ξηρών, εύθραυστων μαλλιών καλό είναι να μειώσουμε τις χημικές επεξεργασίες που τα υποβάλλουμε καθώς και να μην τα ζεσταίνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν υπάρχει άλλη διαταραχή που επηρεάζει τις ορμόνες σας, τότε συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Για παράδειγμα, η συμπλήρωση με βιταμίνη D και ασβέστιο, σε περιπτώσεις υποπαραθυρεοειδισμού έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην καλή υγεία και των μαλλιών.
Υπάρχουν κάποια έλαια για τα μαλλιά, τα οποία αυξάνουν την ελαστικότητά τους, όπως κάποια φυσικά έλαια από καρύδα και αβοκάντο, τα οποία διαπερνούν την επιδερμίδα, και είναι πολύ καλύτερα από τα παράγωγα του πετρελαίου τα οποία υπάρχουν σε κοσμητικά του εμπορίου. Μπορείτε να συμπεριλάβετε και ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου, ώστε να υποστηρίξετε τους θύλακες, και να αντικαταστήσετε τις βαμβακερές μαξιλαροθήκες, οι οποίες μπλέκονται περισσότερο στα μαλλιά. Προτιμήστε μεταξένιες.
Απώλεια τριχών σε μικρές, κυκλικές περιοχές?
Τι σημαίνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εναντιώνεται στους ίδιους τους θύλακες με αποτέλεσμα να τους συρρικνώνει και τελικά να τους εξαφανίζει. Αυτή η τριχόπτωση – την οποία οι ειδικοί ονομάζουν γυροειδή αλωπεκία (alopecia aerata) μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του κεφαλιού. Τέτοιου είδους τριχόπτωση επίσης συναντάμε σε περιπτώσεις διαβήτη και σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί σε ολική απώλεια μαλλιών, ακόμη και σε άλλα σημεία του σώματος.
Περισσότερα: Η γυροειδής αλωπεκία, προκαλεί απώλεια ακόμη και στα ματοτσίνορα και τις βλεφαρίδες. Είναι αυτοάνοση διαταραχή και πολλές φορές είναι και οικογενείς. Συνήθως σε οικογένειες που έχουν ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και προβλημάτων με το θυρεοειδή.
Τι κάνουμε: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για τη γυροειδή αλωπεκία είναι απευθείας χορήγηση κορτιζόνης στο κρανίο, στα τμήματα που έχουν χαθεί οι τρίχες. Εάν δεν χορηγηθούν ενέσεις κορτιζόνης σύντομα, τότε τα σημεία αυτά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν πολύ πιο έντονα, αναφέρει Raphael Darvish.
Οι στοματικές μορφές κορτιζόνες και οι τοπικές κρέμες κορτιζόνης είναι επίσης διαθέσιμες, αλλά φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικές, εκτός από τις ήπιες περιπτώσεις. Πολλοί γιατροί συστήνουν και μινοξιδίλη για να επιταχυνθεί η ανάκτηση των τριχών. Η αγωγή μπορεί να πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές, σε διάστημα μηνών για να φανεί το αποτέλεσμα.
Κίτρινες νιφάδες πάνω στις τρίχες και λεπιδωτές κηλίδες στο κρανίο που προκαλούν κνησμό?
Τι σημαίνει: Αυτό που όλοι μας έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε πιτυρίδα, τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μία περίπλοκη αλληλεπίδραση προβλημάτων υγείας, που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του κρανίου που προκαλεί αυτές τις κηλίδες, συχνά εκεί που το κρανίο είναι πιο ελαιώδες. Όταν το δέρμα χαλαρώσει, αφήνει αυτές τις νιφάδες που ονομάζουμε πιτυρίδα.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτδα συνυπάρχει με μυκητιάσεις που προκαλούνται από υπερανάπτυξη μιας ζύμης που είναι τυπικά παρούσα σε όλων το κρανίο και το δέρμα. Ο οργανισμός αυτός είναι ο Pityrosporum ovale, και εκμεταλλεύεται το ήδη ερεθισμένο από τη δερματίτιδα δέρμα και προκαλεί περισσότερη φλεγμονή. Κάποιο ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερανάπτυξη του μύκητα προηγείται βάζοντας τις βάσεις για τη φλεγμονώδη δράση της δερματίτιδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί.
Περισσότερα: Ένας τρόπος για να διαφοροποιήσετε τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, από το απλά ξηρό δέρμα είναι ο εξής: Όταν το δέρμα σας είναι ξηρό, θα δείτε συνήθως και παρόμοια ξηρότητα ανάμεσα στις βλεφαρίδες και τα πλάγια της μύτης. Επίσης, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι εποχιακή, με μεγαλύτερη συμπτωματολογία στο χειμώνα, ενώ μειώνεται αισθητά το καλοκαίρι, ενώ επίσης επιδεινώνεται σε περιόδους μεγάλου στρες.
Τι κάνουμε: Πάμε στο δερματολόγο μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι απλά τυχαία ξηρότητα δέρματος. Αν πρόκειται για σμηγματορροϊκή δερματίτδα, υπάρχουν κάποια ειδικά σαμπουάν και κρέμες που μπορούν να τη διορθώσουν. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η κετοκοναζόλη, η οποία καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα του μύκητα και τον σκοτώνει. Μπορεί να χορηγηθεί και ως χάπι. Ωστόσο, στοματικά έχει παραπάνω παρενέργειες και σε περίπτωση που προτιμηθεί αυτή η οδός χορήγησης, ίσως πρέπει να δοθεί κάποια πιο ήπια αγωγή όπως η φλουκοναζόλη.
Για να μειώσετε και τις εντάσεις του χειμώνα, μπορείτε να χρησιμοποιείται περιστασιακά και κάποια κρέμα κορτιζόνης. Ωστόσο, μακροχρόνια χρήση μπορεί να λεπτύνει το δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο, και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση, είναι σημαντικό να φέρουμε το δέρμα μας σε ισορροπία. Η συχνή κατανάλωση σκόρδου είναι πολύ σημαντική και αν σας ενοχλεί η οσμή που αφήνει, τότε μπορείτε να πάρετε και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Γκρίζα μαλλιά?
Τι σημαίνει: Πολλοί αντιλαμβάνονται τα γκρίζα μαλλιά ως άσχημο σημάδι, θεωρώντας ότι είναι ένδειξη υψηλού στρες ή κάποιου άλλου σημαντικού τραύματος. Για την ιστορία άλλωστε, λέγεται ότι η Μαρία Αντουανέτα είδε όλα της τα μαλλιά να γίνονται κάτασπρα τη μέρα πριν την σκοτώσουν στην γκιλοτίνα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το γιατί τα μαλλιά μας γκριζάρουν εξαρτάται κυρίως από γενετικές συνιστώσες. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα έχει ξανανοίξει τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδείξουν ή να εξηγήσουν κάτι, πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί μία αλυσιδωτή αντίδραση η οποία επηρεάζει το πως ο θύλακας μεταδίδει τη μελανίνη, δηλαδή τη χρωστική των τριχών. Επίσης, εξετάζεται και ο ρόλος των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να διακόψει το σήμα που λέει στο θύλακα να απορροφήσει τη μελανίνη.
Περισσότερα: Ο χρόνος και το μοτίβο, με το οποίο γκριζάρουν τα μαλλιά κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει αυτό των γονιών μας. Ωστόσο, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει και κάτι περισσότερο πίσω από το γκριζάρισμα, ή ότι χρονικά είναι πολύ πρώιμο κρατήστε ένα ημερολόγιο με τους στρεσογόνους παράγοντες. Υπάρχουν άτομα, των οποίων τα μαλλιά έγινα γκρίζα λόγω κάποιου γεγονότος, που όμως ξαναπήραν το κανονικό τους χρώμα μετά από κάποιο διάστημα.
Τι κάνουμε: Εάν πιστεύετε ότι κάποιος τραύμα ή ότι το στρες προκαλεί το χρώμα των μαλλιών να χάνεται τότε προσπαθήστε να αποφύγετε περαιτέρω στρες, ενώ κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαφραγματική αναπνοή ή ο διαλογισμός μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η γιόγκα επίσης φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση του στρες. Εάν δείτε αποτελέσματα, έχει καλώς. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να μιλήσετε και με τους γονείς σας για τον χρόνο στον οποίο τα δικά τους μαλλιά έγιναν γκρίζα ή άσπρα.
πηγη
http://nutrilabs.gr