ΤΑ 10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών είναι συχνά ασαφή, αλλά η παρατήρηση ενός συνόλου συμπτωμάτων, θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο γιατρό.

Επειδή, στατιστικά, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι σχετικά σπάνιος και στα πρώιμα στάδια, οι ενδείξεις είναι πολύ ασαφείς και ήπιες, δεν υποψιάζει, συνήθως, ασθενείς και γιατρούς και μένει αδιάγνωστος, σε μεγάλο ποσοστό των περιστατικών, μέχρι να εξελιχθεί η νόσος. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι μεγάλης σημασίας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζουν.

10 βασικά στοιχεία για τον καρκίνο των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος

Επίσης είναι η έβδομη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, στον κόσμο. Η παγκόσμια επίπτωσή του παρουσιάζει μεγάλη γεωγραφική διακύμανση, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν τη μικρότερη επίπτωση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνολική πιθανότητα για μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής της κυμαίνεται μεταξύ 0,64% και 1.6%. Περίπου οι μισές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ωοθήκης είναι 60 ετών και άνω. Εκτιμάται ότι σχεδόν 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται για καρκίνο των ωοθηκών σε ετήσια βάση, ενώ 140.000 χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω αυτής της μορφής καρκίνου.

Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τη γυναίκα στο γιατρό είναι τα παρακάτω:

Κολπική αιμορραγία (ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση)
Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
Πόνο ή πίεση στην περιοχή κάτω από το στομάχι, καθώς και μεταξύ των οστών του ισχίου
Πόνος στην πλάτη
Συχνοουρία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Είναι σημαντικό να «ακούτε» το σώμα σας και να ξέρετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Εάν έχετε ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα πολύ πιο ακίνδυνα ζητήματα υγείας, αλλά είναι καλύτερο να αξιολογηθούν από τον ειδικό.

Υπάρχει δυσκολία υποψίας του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο

Και αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα είναι ήπια συνήθως. Ωστόσο, τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Cancer» το 2007, καταλήγουν ότι ένα σύνολο από ασαφή συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για έλεγχο του καρκίνου των ωοθηκών.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνδέουν τα παρακάτω συμπτώματα με την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών:
Πυελικό ή κοιλιακό άλγος
Έντονη επιθυμία για ούρηση ή συχνοουρία
Φούσκωμα ή πρήξιμο
Δυσκολία στο φαγητό ή αίσθημα πληρότητας από νωρίς
Αν μια γυναίκα εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα για πάνω από 12 ημέρες το μήνα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει ο γιατρός της να προβεί σε ενδελεχή εξέταση των ωοθηκών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση αίματος CA-125 ή ένα κολπικό υπερηχογράφημα.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει καλύτερη πρόγνωση.

Όταν εντοπίζεται αρκετά νωρίς, ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να θεραπευτεί. Το στάδιο 1 και 2 του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιάσιμα σε ποσοστό από 75 έως 95%, ανάλογα με το βαθμό του όγκου και τον τύπο των κυττάρων.

Αλλά επειδή αυτός ο καρκίνος εμφανίζεται βαθιά μέσα πυελική περιοχή του σώματος, συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια. Το ποσοστό θεραπείας στο στάδιο 3 του καρκίνου των ωοθηκών είναι περίπου 25 έως 30% ιάσιμο, ενώ στο στάδιο 4 είναι λιγότερο από το 5% ιάσιμο.

Πρόκειται για ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, το οποίο αναλύει το σύνολο των περιοχών κωδικοποίησης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 και εντοπίζει όλες τις παθογόνες μεταλλάξεις.

Είναι εξαιρετικά αξιόπιστο, εύκολο στην πραγματοποίηση, προσιτό και τα αποτελέσματα του τεστ παραδίδονται σε λιγότερο από 15 ημέρες.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου του καρκίνου των ωοθηκών:

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.
Οι γυναίκες που δεν έμειναν ποτέ έγκυοι και εκείνες που έχουν αδιάλειπτη ωορρηξία, λόγω θεραπείες υπογονιμότητας, φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Πρώιμη έναρξη της περιόδου, καθυστερημένη εμμηνόπαυση.
Χρήση ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έναν τύπο καρκίνου των ωοθηκών γνωστό ως βλεννώδη καρκίνο των ωοθηκών. Η διακοπή του καπνίσματος κρίνεται απαραίτητη.
Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μια ενιαία ασθένεια.

Στην πραγματικότητα, είναι μια ομάδα καρκίνων που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες με βάση τα μοριακά χαρακτηριστικά τους. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί επίσης από άλλες παθήσεις, όπως προβλήματα με το διαβήτη ή την καρδιά.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών εξελίσσονται και βελτιώνονται διαρκώς

Η ανοσοθεραπεία αναδύεται ως μια νέα θεραπευτική επιλογή για πολλές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών.
Σε μια άλλη πρόσφατη εξέλιξη, ο πρώτος αναστολέας PARP, ένα φάρμακο επιδιόρθωσης του DNA, έχει εγκριθεί για τις γυναίκες με BRCA-μεταλλαγμένο καρκίνο των ωοθηκών, όταν η χημειοθεραπεία δε λειτουργεί. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γιατρό σας για κλινικές εξετάσεις για την ανοσοθεραπεία, καθώς και άλλες νέες θεραπείες.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναστείλει τον καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Στις γυναίκες που έχουν τα γονίδια BRCA 1 & 2 ή άλλα γονίδια που τις προδιαθέτουν για καρκίνο των ωοθηκών, οι γιατροί συστήνουν συχνά χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Η Angelina Jolie αποφάσισε να κάνει αυτή την επέμβαση το Μάρτιο του 2015. Η αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 98%, μειώνοντας σημαντικά και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες σε ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επιλέγουν αυτήν την επέμβαση, αφού ολοκληρώσουν την τεκνοποίηση σε ηλικία περίπου 35 ετών.

Περίπου το 80 με 90% των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών θα επιτύχουν ύφεση της πορείας του καρκίνου μετά τη χημειοθεραπεία.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις γυναίκες μπορεί να βιώσουν αργότερα μια υποτροπή του καρκίνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και την υποτροπή.

Σε περίπτωση ανησυχίας για καρκίνο των ωοθηκών απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό
πηγη
http://bilalisgynaikologos.gr/