Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τόσα λαχταριστά λαχανικά και φρούτα που αυτήν την εποχή τα βρίσκουμε σε πολύ καλές τιμές. Τι απόλαυση, να τρώμε στη μέση του χειμώνα βερίκοκα, αχλάδια και άλλα πολλά! Οι σπιτικές κονσέρβες περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη, δεν έχουν συντηρητικά, είναι πολύ υγιεινές και φυσικά έχουν περισσότερα συστατικά από τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι κονσέρβες αυτές είναι δυνατόν να διατηρηθούν περισσότερο από ένα χρόνο σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Μπορούμε να χρησιμοποιησουμε τα βάζα με το μεταλλικό καπάκι ή τα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς με σιδεράκι και έχουν λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι.
Πριν χρησιμοποιησουμε κάποιο βάζο καλό είναι να το αποστειρώνουμε (βγάζοντας το μεταλλικό καπάκι). Η αποστείρωση γίνετε αν βάλουμε το βάζο σε μια κατσαρόλα νερό και το βράσουμε για δέκα λεπτά περίπου. Πλένουμε και στεγνώνουμε το βάζο. Έπειτα το γεμίζουμε δύο εκατοστά από το χείλος με φρούτα, λαχανικά, κρέατα μαζί με τη σάλτσα τους.
Α’ τρόπος. Αν χρησιμοποιησουμε βάζο με μεταλλικό καπάκι, βράζουμε το καπάκι 10 λεπτά σε λίγο νερό, ώστε να ζεσταθεί η κόλλα που έχει πάνω του και κλείνουμε με πολύ δύναμη το βάζο όπως είναι ζεστό και το γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε το βάζο ανάποδα μια βραδιά και ελέγχουμε το πρωί αν έχει βγει ζουμί από την κονσέρβα. Αν έχει βγει ζουμί τότε σημαίνει ότι δεν έκλεισε αεροστεγώς και πρέπει να καταναλωθεί στις επόμενες μέρες.
Β’ τρόπος. Κλείνουμε τα βάζα με το μεταλλικό καπάκι με πολύ δύναμη (χωρίς να έχουμε ζεστάνει προηγουμένως το καπάκι). Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, τα αναποδογυρίζουμε και ανάμεσά τους βάζουμε πανιά, ώστε να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά τη βράση. Βάλτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι ατμοί. Από κει και πέρα μετράμε το χρόνο μαγειρέματος.
Πρέπει να αλλάζουμε τα μεταλλικά καπάκια μετά από κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιησουμε βάζο με λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι, συνιστάται να αλλάζεται την φλάντζα μετά από κάθε χρήση.