ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Για σας, μία λέξη που σίγουρα έχετε ακούσει ή χρησιμοποιήσει.

Για εκατομμύρια ανθρώπους όμως, ή σχιζοφρένεια είναι μία ασθένεια που τρομάζει και απομονώνει… γιατί είναι τραγικά παρεξηγημένη…Στην Ελλάδα 100.000 ασθενείς (100.000 οικογένειες) βιώνουν καθημερινά την κοινωνική απόρριψη, το στίγμα και τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, στη στέγαση, στην απασχόληση, στις κοινωνικές σχέσεις… Η σχιζοφρένεια είναι μία από τις πιο σοβαρές χρόνιες ψυχικές ασθένειες.
Προσβάλει περίπου 1 στα 100 άτομα, χωρίς να κάνει διάκριση φύλου, κοινωνικής τάξης, χώρας, πολιτισμού.
Τα βασικά της συμπτώματα είναι παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, δυσκολίες στη σκέψη, στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά.
Η αιτιολογία της σχιζοφρένειας δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά φαίνεται να περιλαμβάνει κάποια διαταραχή στη χημεία του εγκεφάλου.
Ο ρόλος της κληρονομικότητας φαίνεται να είναι σημαντικός.
Η οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον δεν ευθύνονται για την αιτιολογία της σχιζοφρένειας αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της.
Το στρες παίζει ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας, κυρίως όμως στην εξέλιξη των συμπτωμάτων της.
Η σχιζοφρένεια αντιμετωπίζεται με ειδικά φάρμακα και σύγχρονες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.
Η διακοπή των φαρμάκων διπλασιάζει σχεδόν τις πιθανότητες για υποτροπή.Η σχιζοφρένεια αντιμετωπίζεται αρκετα
Να αναγνωρίζεται έγκαιρα
Ο ασθενής να παίρνει τα φάρμακά του
Η οικογένεια να συμμετέχει στην θεραπευτική προσπάθεια
Η κοινωνία να αποδέχεται τον ασθενή και να του δίνει ευκαιρίες για ισότιμη συμμετοχή .Οι μύθοι και οι προκαταλήψεις μπορούν να μετατρέψουν μια σοβαρή ασθένεια σε έναν εφιάλτη ζωής.
Το στίγμα πληγώνει…
Η σωστή ενημέρωση βοηθά
Χρησιμοποιήστε την!Και κάτι που είπε ο John Nash, Μαθηματικός που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ το 1974 «… όταν αρρωσταίνει το μυαλό είναι σαν να μένει το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό …». Ο Jonh Nash είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια.https://www.youtube.com/watch?v=0SbEqbwLyj8

Λενε «ότι το μυαλό με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ξαναβρεί τον οδηγό του».

Για όσους/όσες ενδιαφέρεστε υπάρχει μια ταινία που θα μπορούσατε να δείτε για την σχιζοφρένεια. «Ένας υπέροχος άνθρωπος» με τον Russel Crowe.

 

πηγη

 

georgia-danezi.blogspot.com