Το θέμα με το οποίο θ’ ασχοληθώ σήμερα απασχολεί όλους τους γονείς και ταλαιπωρεί σχεδόν κάθε παιδί. Είναι αυτά τα ενοχλητικά και επικίνδυνα παράσιτα που λέγονται ψείρες.
Οι ψείρες είναι οι παλαιότεροι σύντροφοι των ανθρώπων και παρόλο που από μόνες τους δεν προκαλούν ασθένειες, μπορούν όμως να μεταδώσουν πολύ επικίνδυνες ασθένειες, όπως ο τύφος. Μία ψείρα ποτέ δεν θα εγκαταλείψει από μόνη της το κεφάλι στο οποίο παρασιτεί, διότι εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία.
Κάθε 3 – 6 ώρες, το έντομο ανακουφίζει την πείνα του με αίμα, γεγονός που ευθύνεται για τον έντονο κνησμό (φαγούρα) που προκαλείται. Ωστόσο, ο κνησμός, αν και χαρακτηριστικός, συχνά δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται όταν η προσβολή έχει προχωρήσει αρκετά.
Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαμε διάφορες ουσίες για την καταπολέμησή της όπως ξύδι, πετρέλαιο, κάποιες επικίνδυνες σκόνες, που από την μια είχαν πολύ έντονη μυρωδιά και από την άλλη ήταν επιβλαβή για το τριχωτό και το δέρμα της κεφαλής, αλλά και για το αναπνευστικό σύστημα. Τώρα, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα. Κάποια από αυτά δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικά διότι από την αλόγιστη χρήση τους οι ψείρες έχουν αναπτύξει μεγάλη αντοχή και δεν σκοτώνονται. Κάποια άλλα είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικά (αυτά που περιέχουν την ουσία Carbaryl), είναι όμως επικίνδυνα γιατί μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.
Κάθε χρόνο, με την αρχή της σχολικής χρονιάς, υπάρχει αυτή η έξαρση της ψείρας. Φέτος όμως, το κακό έχει παραγίνει… Όλο και περισσότερες μαμάδες ψάχνουν τον τρόπο για να απαλλαγεί το παιδί τους από αυτές, και όλο τις «ξανακολάει», όπως μου λένε. Γιατί δεν αρκεί μόνο το κεφαλάκι του παιδιού μας να είναι καθαρό, αλλά και των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεται…. Τι συμβαίνει; Η οικονομική κρίση μας ξαναγυρνάει στην δεκαετία του ’40 ή τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικά;
Γνωρίζετε ότι οι ψείρες μπορούν να καταπολεμηθούν και να προστατευθούμε από αυτές με εντελώς φυσικά υλικά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα και επικίνδυνες χημικές ουσίες; Τα θαυματουργά αυτά φυσικά υλικά είναι τα αιθέρια έλαια! Ένα νέο, εντελώς φυτικό προϊόν, έκανε την εμφάνιση του στην αγορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την καταπολέμηση, όσο και για την πρόληψη.
Τα αιθέρια έλαια που περιέχει είναι από τα παρακάτω φυτά:
• Βασιλικός: Απομακρύνει τις ψείρες και καταπραΰνει το δέρμα της κεφαλής.
• Κανέλα: Έχει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.
• Λεβάντα-Χαμομήλι: Πέρα από τις αντισηπτικές τους ιδιότητες, κάνουν απαλή και γυαλιστερή την τρίχα, ώστε να δυσχεραίνεται η «αποίκηση» των ψειρών.
• Δενδρολίβανο-Ευκάλυπτος-Θυμάρι-Πελαργόνιο-Κέδρος: Απωθούν τις ψείρες και εμποδίζουν την εγκατάστασή τους.
Ο μοναδικός συνδυασμός όλων των παραπάνω αιθέριων ελαίων, απωθεί δραστικά τις ψείρες.
Τρόποι χρήσης:
– Μετά το λούσιμο ψεκάζουμε καλά τα βρεγμένα μαλλιά και δεν τα ξεβγάζουμε
– Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται σε στεγνά μαλλιά ως προληπτικό.
Μουσκέψτε καλά τα μαλλιά με ζεστό ξύδι και καλύψτε τα τυλιγμένα με μια νάυλον σακούλα ή ένα σφιχτό σκουφάκι ντους για περίπου μισή ώρα. Αυτό το “μούλιασμα” θα μαλακώσει την κόλλα με την οποία κολλάνε οι ψείρες και τα αυγά στην τρίχα και θα επιτρέψει την ευκολότερη αφαίρεση τους με το ειδικό κτενάκι*. Αφού αφαιρέσετε τις ψείρες και τα αυγά (δώστε έμφαση στα σημεία πίσω από τ’ αυτιά και στην ρίζα του λαιμού), λουστείτε κανονικά, όμως καλό θα ήταν να επαναλάβετε την διαδικασία καθημερινά για τουλάχιστον επτά ημέρες (τόσο χρειάζονται τα αυγά για να εκκολαφθούν), μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν πλέον αυγά ή ψείρες και το κτενάκι ν’ αρχίσει να βγαίνει καθαρό.
Εξ ίσου καλά αποτελέσματα φαίνεται να έχει και το μούλιασμα της τρίχας με δυνατό στοματικό διάλυμα για τα δόντια (π.χ. Listerine), για μία ώρα, με σκουφάκι κλπ, όμως έχει αποτελέσματα μόνο στις ζωντανές ψείρες και δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αυγά, θα πρέπει λοιπόν να ακολουθεί και η “θεραπεία” με το ζεστό ξύδι, για να ολοκληρωθεί.
Ένας άλλος τρόπος είναι να μουσκέψετε τα μαλλιά με άφθονο ελαιόλαδο και να τα αφήσετε τυλιγμένα σφιχτά σε αδιάβροχο σκουφάκι για περίπου 8 ώρες, ενδεχομένως κατά την διάρκεια του ύπνου. Μετά ακολουθεί ή γνωστή διαδικασία με το χτενάκι, λούσιμο και επανάληψη κάθε 2-3 ημέρες, μέχρι να εξαφανισθεί και το τελευταίο ίχνος κόνιδας. Λέγεται ότι έγινε ανεπίσημο πείραμα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου έβαλαν ζωντανές ψείρες σε δοχείο με ελαιόλαδο και άλλες σε ένα κενό δοχείο. Μετά από 2 ώρες οι ψείρες στο ελαιόλαδο ήταν νεκρές, ενώ οι άλλες στο κενό δοχείο έζησαν άλλες 18 ώρες, αλλά τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημη έρευνα.
Τέλος αν θέλετε να συμπληρώσετε τους πιο πάνω τρόπους αντιμετώπισης με ένα ειδικό σαμπουάν, αναμίξτε 1/4 φλ. από το κανονικό σας σαμπουάν, με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού tea tree oil και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι ευκαλύπτου και λουστείτε μ’ αυτό. Επειδή το λάδι ευκαλύπτου είναι πολύ ισχυρό και επηρεάζει την αναπνοή, μην το χρησιμοποιείτε σε νήπια, μωρά και αν είστε έγγυος. Χρησιμοποιήστε ξύδι και νερό στο τελευταίο ξέβγαλμα, για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείματα από το ελαιόλαδο.
Κάντε τον ίδιο συνδυασμό με πιο πάνω (ελαιόλαδο, λάδι ευκαλύπτου, tea tree oil), χωρίς το σαμπουάν, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού έλαιο λεβάντας, ένα κουταλάκι του γλυκού έλαιο δεντρολίβανου και ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού, ψεκάστε με αυτό τα μαλλιά, τυλίξτε τα σφιχτά με σκουφάκι και αφήστε το να δράσει για μια ώρα, πριν εφαρμόσετε το χτενάκι. Λουστείτε κανονικά με σαμπουάν, 2 ή 3 χέρια, μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα έλαια από την τρίχα.
Οπλιστείτε με υπομονή και σχολαστικότητα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
πηγη
http://minutetips.blogspot.gr/
Παναγιώτου Ελένη | Τεχν. Γεωπόνος
πηγη
http://www.hmt.com.gr/pseires/