ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΠΟΤΑ ΜΠΟΜΠΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Στα περισσότερα μπαρ τα πρώτα ποτήρια είναι συνήθως καθαρά. Οταν όμως έρχεται το κέφι σερβίρουν ό,τι τους αρέσει
Η νύχτα ανήκει στις… «μπόμπες»
Ανθεί η διακίνηση νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών

ΟΥΙΣΚΙ, μπράντι, βότκα, ρούμι και τζιν: τα αγαπημένα ποτά του Νεοέλληνα, η κατανάλωση των οποίων ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως. Οι πωλήσεις ωστόσο παρουσιάζουν πτωτική τάση της τάξεως του 3% – 4% κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών. Παράλληλα με αυτή την πτώση, που αποδίδεται στη ραγδαία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παρατηρήθηκε μια… άνθηση στην παραγωγή νοθευμένου οινοπνευματώδους ποτού, της λεγόμενης «μπόμπας». Μεγάλες ποσότητες διακινούνται στα μπαρ, στα κλαμπ και στα νυχτερινά κέντρα, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα στέκια όπου συχνάζει η νεολαία. Οπως επισημαίνουν πολλοί από τους θαμώνες, «καμιά φορά αναρωτιέσαι αν το μαγαζί διαθέτει “καθαρά” ποτά!».

Η νύχτα έχει έρθει και η πόλη ξυπνά: αιθέριες υπάρξεις λικνίζονται υπό τον ήχο του ρέιβ και της νεολαϊκής ελληνικής μουσικής, ενώ τα «σφηνάκια» ακολουθούν τους… ρυθμούς του κεφιού και καταναλώνονται μανιωδώς. Ο μπάρμαν κερνάει τους πελάτες του και περιποιείται ιδιαίτερα αυτούς που ανεβάζουν το κέφι του μαγαζιού στα ύψη. Και ακολουθεί η επόμενη ημέρα. Το πρωινό ξύπνημα συνοδεύεται από επώδυνο πονοκέφαλο, ενώ το υπόλοιπο σώμα φαίνεται να… συμπάσχει. Ο «ασθενής» της προηγούμενης βραδιάς ευλόγως αναρωτιέται ποια είναι τα αίτια της άσχημης διάθεσής του, καθώς φρόντισε να πιει μόνο ένα ποτό και το σφηνάκι που κέρασε ο μπάρμαν, αφού είχε προηγουμένως προσφερθεί να αναλάβει τον ρόλο του σοφέρ της παρέας ­ εγκυμονεί άλλωστε και ο κίνδυνος ενός αλκοτέστ! Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν δυσάρεστα συμπτώματα αμέσως μετά την κατανάλωση του οινοπνευματώδους ποτού. «Νιώθω το κεφάλι μου βαρύ μόλις πιω το πρώτο ποτό, ενώ συχνά έχω ενοχλήσεις στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μου χαλάει το κέφι» επισημαίνει ο Μιχάλης, 28 ετών, ο οποίος βγαίνει συχνά τα βράδια για ένα ποτό μαζί με την παρέα του. «Τα ποτά που μας σερβίρουν δεν πρέπει να είναι “καθαρά” αλλά νοθευμένα, δηλαδή μπόμπες» τονίζει.\

assets_large_t_420_53417671

«Στα περισσότερα μπαρ και κλαμπ σερβίρουν νοθευμένα ποτά. Είναι ένας τρόπος για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα» λέει ο Πέτρος, ο οποίος εργάζεται ως μπάρμαν σε ένα από τα «ιν» μπαρ της Αθήνας. «Στο μπαρ υπάρχουν μόνο μπουκάλια μάρκας, εκ των οποίων άλλα είναι τα αυθεντικά της εταιρείας, ενώ άλλα είναι μπόμπες. Οι μπόμπες χρησιμοποιούνται κυρίως στα σφηνάκια». Ο νεαρός με το εφαρμοστό βινύλ πουκάμισο πλησιάζει στο μπαρ και παραγγέλνει μια κανάτα «καμικάζι». Ο μπάρμαν παίρνει το μπουκάλι με τη γνωστή βότκα που διαφημίζεται στην τηλεόραση, προσθέτει αρκετή λεμονάδα και τα υπόλοιπα συστατικά για να ετοιμάσει την παραγγελία. «Οταν ο πελάτης ζητήσει ένα σέικερ ή μια κανάτα για να κεράσει την παρέα του, τους κερνάω και εγώ άλλη μια γύρα». Οι πιο… πεπειραμένοι πότες ωστόσο έχουν συνηθίσει να πίνουν το συγκεκριμένο ποτό της αρεσκείας τους και αναγνωρίζουν τη γεύση. «Στους μεγαλύτερους ακολουθούμε άλλη… τακτική. Τα πρώτα ποτά φροντίζουμε να είναι καθαρά, ενώ στη συνέχεια, όταν φθάσουν στο κέφι, πίνουν οτιδήποτε τους σερβίρεις».

contentsegment_16367796w1000_h0_r0_p0_s1_v1jpg

Ο Νικόλας δουλεύει το καλοκαίρι σε μπαρ των Κυκλάδων, συνδυάζοντας διακοπές και εργασία. «Με τις μπόμπες ο κόσμος ζαλίζεται πιο γρήγορα και το κέφι ανεβαίνει. Η δουλειά του μπάρμαν είναι να ενισχύει το κέφι και όταν τα ποτά είναι φθηνά (μπόμπες) το αφεντικό τον αφήνει ελεύθερο να κερνάει τον κόσμο και να γίνεται “παιχνίδι”. Το κέφι και τα δωρεάν σφηνάκια είναι άλλωστε η καλύτερη διαφήμιση για ένα μαγαζί». Η επιλογή των ποτών ­ αυθεντικών ή μη ­ ανήκει στους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων. «Ο μπάρμαν το μαθαίνει πάντα τελευταίος» τονίζει ο Βλάσης, ο οποίος εργάζεται στον χώρο εδώ και δέκα χρόνια και πλέον έχει μάθει να ξεχωρίζει τις μπόμπες, κυρίως από το μπουκάλι, καθώς υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες τις οποίες, όπως τονίζει, τις βλέπει το «έμπειρο μάτι». Ο ίδιος αρνείται να σερβίρει στους πελάτες νοθευμένα ποτά. «Είμαι… βετεράνος στον χώρο μου, έχω τους δικούς μου πελάτες. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι με ακολουθούν στα μαγαζιά όπου δουλεύω για να διασκεδάσουν. Δεν μπορώ να τους σερβίρω “δεύτερα” ποτά». Θυμάται κάποιες περιπτώσεις πελατών, οι οποίοι του διαμαρτυρήθηκαν ότι το ποτό τους δεν ήταν καλό. «Πάντοτε φροντίζω να απομακρύνω το μπουκάλι αν διαπιστωθεί ότι το ποτό δεν είναι όπως πρέπει. Βεβαίως δεν δίνω σημασία σε όλα τα σχόλια, ιδίως όταν προέρχονται από κάποιον μεθυσμένο» διευκρινίζει. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε μπαρ δεν έχουν πάντως τη δυνατότητα να καθορίσουν την ποιότητα των ποτών, γιατί τελικά το αφεντικό αποφασίζει…». Τι πρέπει να προσέχετε

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ προς τους καταναλωτές; «Να ελέγχουν τη γεύση, την οσμή, το χρώμα και να ζητούν να ανοίγεται η φιάλη μπροστά τους» συνιστά ο κ. Μάρκος Γιαμούρης, διευθυντής Φορολογίας Οινοπνεύματος του Γενικού Χημείου του Κράτους. Και συνεχίζει: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο έλεγχος που διενεργεί το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι ικανός να προστατεύσει τον καταναλωτή. Ο βαθμός επικινδυνότητας από τα νοθευμένα ποτά είναι σε μικρό ποσοστό» ενώ επισημαίνει ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή». Αντίθετη όμως άποψη φαίνεται να έχει ο ιατρικός κόσμος, καθώς η πιθανότητα ύπαρξης μεθανόλης στα νοθευμένα ποτά «δημιουργεί βλάβη στο οπτικό νεύρο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση» όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Λιάππας, νευρολόγος – ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πως Θα Καταλάβω Ότι Το Ποτό Μου Είναι «Μπόμπα»;
center_bar

Πάρτε τα μέτρα σας γνωρίζοντας πότε ένα πότο είναι «μπόμπα», ποιος μεθάει πιο εύκολα αλλά και μύθους και αλήθειες για το αλκοόλ

a3d0e753fc38835c719e1bdd7693e764
Το καλοκαιράκι το…ρίχνουμε στο ποτάκι. Ποιες είναι όμως οι παγίδες στις οποίες μας οδηγεί το αλκοόλ;

 

Μετά από ένα ξέφρενο βράδυ με φίλους ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, ανακατωσούρα, προβλήματα στο στομάχι και χωρίς να θυμάστε όλα όσα έγιναν; Κατά πάσα πιθανότητα ήπιατε περισσότερο από όσο αντέχατε. Αν όμως ήπιατε μόνο ένα ποτηράκι και έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τότε πιθανόν το ποτό σας να ήταν «μπόμπα».

→Έχετε hangover; Φάτε, πιείτε και…πέρασε!

→Εξαφανίστε τον πονοκέφαλο

Ακολουθήστε τα παρακάτω κόλπα για να ανακαλύψετε το ύποπτο ποτό:

*Αν σας αρέσει να βάζετε στο ποτό σας αναψυκτικό καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει και δε θα μπορέσετε να καταλάβετε με τη βοήθεια της μύτης και του ουρανίσκου αν είναι «μπόμπα» ή όχι. Πάρτε το λοιπόν σκέτο και πιείτε το. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.

*Αν είστε παρέα προτιμήστε να παραγγείλετε μπουκάλι. Αφού σας το φέρουν βάλτε στα ποτήρια σας. Πριν πιείτε κλείστε το μπουκάλι με το περιεχόμενο που έχει απομείνει και κουνήστε το καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε.

*Το ίδιο κάντε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό αλλά και αργήσει να καθαρίσει τότε μάλλον είναι «μπόμπα».

*Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές. Ακόμη και εάν πάρετε ένα ποτήρι ποτό μπορείτε να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας δείξει το μπουκάλι. Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν αυθεντικό ή αγνώστου προελεύσεως ποτό και πιθανών νοθευμένο.

Ποιος μεθάει πιο εύκολα; Ο άνδρας ή η γυναίκα;

Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι η δεύτερη. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη αντοχή στο οινόπνευμα από ότι οι άντρες για 2 απλούς λόγους. Η γυναίκα έχει μικρή ποσότητα του ενζύμου ADH το οποίο χρησιμεύει στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα πίνει την ίδια ποσότητα ποτού με έναν άντρα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα σε σχέση με τον άντρα. Ακόμη η γυναίκα έχει μικρότερο βάρος και μικρότερη ποσότητα νερού στο σώμα και έτσι το οινόπνευμα διαλύεται πιο δύσκολα.

Φάρμακα και αλκοόλ: Οι συνέπειες…

sasasasasa
Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσετε αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασθενίσει ή και να εξουδετερώσει την ισχύ του φαρμάκου αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. Αν για παράδειγμα λαμβάνετε αντιβίωση και καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε πιθανά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, εμετοί αλλά και επιληπτικοί σπασμοί. Αν λαμβάνετε αντιισταμινικά μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερη επιθυμία για ύπνο. Τέλος αν λαμβάνετε φάρμακα για διαβήτη μπορεί να σας προκληθεί υπογλυκαιμία.
Τι να φάτε πριν πιείτε…

Η «έξυπνη» διατροφή πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την επίδραση του αλκοόλ. Περίπου το 10% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι μας και το υπόλοιπο από το λεπτό έντερο. Όσο περισσότερη ώρα κάνει να απορροφηθεί το πότο τόσο πιο αργά μεθάμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ να έχουμε φάει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες…), πρωτεΐνες (π.χ κρέας) αλλά και λίπη. Ιδανικά ακόμη είναι τα αυγά και το γιαούρτι.
Είναι αλήθεια ότι ο καφές ξεμεθά;

Ο μύθος ότι ο καφές μπορεί να μας ξεμεθύσει δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτό όμως που κάνει ο καφές σε ένα άτομο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ είναι να τον…ξυπνά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ικανότητα να αναστέλλει την υπνηλία.

Γιατί μεθάμε περισσότερο όταν προσθέτουμε αναψυκτικό;

Όσοι προτιμούν να πιουν το ποτό τους συνοδεία…αναψυκτικού τότε βάζουν ένα λιθαράκι για πιο γρήγορο μεθύσι. Το αναψυκτικό «καλύπτει» την έντονη γεύση και μυρωδιά του αλκοόλ και έτσι μας οδηγεί να πίνουμε περισσότερο. Ακόμη με το αναψυκτικό μεθάμε πιο γρήγορα γιατί με τα διττανθρακικά που έχει ( για να βγάζουν αφρό) έχουν ως αποτέλεσμα να απορροφάται ταχύτερα το αλκοόλ στον οργανισμό μας.

πηγες
http://www.lifezone.gr/ygeia-enallaktika/556–lr.htm
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=95831