Πολυετείς έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα, γιατί στην πραγματικότητα η ανάγκη σου σε νερό επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως ο καιρός, η κατάσταση της υγεία. σου και η δραστηριότητά σου. Γι αυτό, καλύτερα να δούμε μερικές βασικές αρχές σχετικά με το πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά.
Γνωρίζεις βέβαια ότι το 60% του σωματικού μας βάρους οφείλεται στο νερό. Κάθε κομμάτι του οργανισμού μας εξαρτάται από αυτό. Διαλύει τις τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, διατηρεί απαραίτητη υγρασία σε μύτη, αυτιά και λαιμό. Γι αυτό, ακόμα και η απλή αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ξαφνική κόπωση, καθώς ένα ένα τα συστήματα του οργανισμού σου αρχίζουν να υπολειτουργούν.
Κάθε μέρα χάνουμε νερό με την αναπνοή, την εφίδρωση. τα ούρα και τις κινήσεις των εντέρων. Το πόσο νερό χρειαζόμαστε, προκύπτει χοντρικά από δυο υπολογισμούς:
Αντικατάσταση του νερού που χάνεις: Με τα ούρα χάνεις περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα. Άλλο ένα λίτρο περίπου χάνεις από την αναπνοή και την εφίδρωση. Αν το φαγητό σού παρέχει το 20% των υγρών που χρειάζεσαι κι αν πίνεις 2 λίτρα νερό την ημέρα (8 ποτήρια περίπου) τότε έχεις απλά αντικαταστήσει το νερό που έχασες.
Διαιτητικές ανάγκες: Το Αμερικανικό Institute of Medicine προτείνει για τους άντρες περίπου 3 λίτρα την ημέρα.
Δηλαδή πόσο νερό έχω ανάγκη;
Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάγκη μας σε υγρά είναι οι εξής:
Άσκηση: Η εκγύμναση απαιτεί περισσότερο νερό. Δυο ποτήρια νερό έξτρα αρκούν για μέτρια σωματική άσκηση, αν όμως το workout σου διαρκεί περισσότερο από μια ώρα απαιτείται πολύ περισσότερο νερό και εξαρτάται βέβαια κυρίως από την εφίδρωση. Τα ισοτονικά υγρά είναι προτιμότερα σε αυτή την περίπτωση, καθώς αντικαθιστούν ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα.
Καιρός: Ο ζεστός ή υγρός καιρός (ακόμα και ο ζεστός αέρας λόγω καλοριφέρ το χειμώνα) αυξάνει τις ανάγκες μας. Ακόμα και το υψόμετρο που βρισκόμαστε (αν είναι πάνω από 2.500 μέτρα) μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία και ταχύτερη αναπνοή.
Κατάσταση υγείας: Πυρετός, διάρροια, εμετός όπως και πολλές ακόμα παθολογικές καταστάσεις προκαλούν σημαντική απώλεια σωματικών υγρών.
Εκτός από νερό τι εναλλακτικές έχω;
Είπαμε ότι το φαγητό που τρώμε παρέχει περίπου το 20% του νερού που χρειαζόμαστε. Αλλά μπορεί και περισσότερο. Για παράδειγμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και η ντομάτα. το 90% του βάρους τους είναι νερό.
Φυσικά και τα ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, αλλά και το γάλα, περιέχουν νερό. Ωστόσο θέλει προσοχή εδώ, καθώς ο καφές και το τσάι προκαλούν διούρηση, άρα και αυξημένη απώλεια υγρών.
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε πως το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση κι όχι ενυδάτωση. Το συκώτι μας, προκειμένου να μεταβολίσει το οινόπνευμα, χρησιμοποιεί νερό από τον οργανισμό μας. Γι αυτό και το πρωί που ξυπνάμε νιώθουμε εντελώς «στεγνοί».
Πώς πίνω νερό;
Αν νομίζεις ότι πρέπει να πάρεις ένα μπουκάλι και να το κατεβάσεις μονοκοπανιά, τότε κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Εκτός των άλλων θα δημιουργήσεις πολλά προβλήματα στο στομάχι σου. Ο σωστός τρόπος να πίνεις νερό είναι όπως πίνουμε ουίσκι. Γουλιές γουλιές.
Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πιεί όσο νερό χρειάζεται;
– Αν πίνεις προτού διψάσεις. Όταν διψάσεις συνήθως η αφυδάτωση έχει ήδη ξεκινήσει.
– Αν τα ούρα σου έχουν πολύ απαλό χρωματισμό ή είναι εντελώς άχρωμα.
Αν νιώθεις ότι δε γνωρίζεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις ή ότι οι ανάγκες σου είναι διαφορετικές, τότε το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον παθολόγο σου ή διατροφολόγο.
Τι πρέπει να προσέξω για να μην αφυδατωθώ;
– Πίνε ένα ποτήρι νερό δέκα λεπτά προτού φας και μια ώρα μετά.
– Πιες νερό προτού ξεκινήσεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου
– Αντικατέστησε το αλκοόλ με νερό, αναψυκτικά ή χυμό.
– Πίνε άφθονο νερό μαζί με το ποτό σου.
Κι αν το παρακάνω;
Ασυνήθιστο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν πίνεις πάρα πολύ νερό, τότε μπορεί να πάθεις υπονατραιμία. που έχει σαν αποτέλεσμα την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το μυϊκό σύστημα και να αποβεί έως και μοιραία (χτύπα ξύλο). Ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια. Μην ανησυχείς. Ωστόσο όπως σε όλες τις περιπτώσεις, παν μέτρον άριστον. Δεν είπαμε να πιεις όλο το Μαραθώνα σε σφηνάκι…
Πηγή: Mayo Clinic