Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια ηλικία δεν έχουν απαραιτήτως και τις ίδιες ικανότητες. Άλλα συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θα άρμοζε στο ηλικιακό διάστημα που διανύουν, άλλα δείχνουν πολύ πιο προχωρημένα, ενώ μια μερίδα μοιάζει να βρίσκεται πιο πίσω όσον αφορά στην «πρόοδό» τους.
Πέρα όμως από τις έμφυτες ικανότητες, τι είναι εκείνο που κάνει τα παιδιά να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται αυτές οι διαφορές ανάμεσά τους;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού έχουν και οι γονείς.
Αν λοιπόν σχεδιάζετε, πρόκειται να ή έχετε ήδη παιδιά, καλό είναι να γνωρίζετε πιθανούς τρόπους για να αυξήστε το δείκτη ευφυΐας τους!
ΘΕΩΡΙΑ
Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη, τα μωρά που στερούνται την αγκαλιά και το παιχνίδι παρουσιάζουν «αδυναμία» στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ παρατηρήθηκε σε αυξημένο ποσοστό πως και τα μωρά που δε λαμβάνουν την απαιτούμενη προσοχή από τους γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καταθλιπτικά. Αντιστρόφως, πολλές μελέτες είναι εκείνες που έχουν δείξει ότι η αγάπη, το αγκάλιασμα και το παιχνίδι έχει μια ισχυρή επίδραση στην ανάπτυξη της νοημοσύνης τους.
Πώς το παιχνίδι κάνει το μωρό σας εξυπνότερο
Ο εγκέφαλος του μωρού σας διαμορφώνεται καθώς μεγαλώνει – αρχής γενομένης από τις πρώτες μέρες της ζωής του και αποτελείται από δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Οι νευρώνες αυτοί διασυνδέονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όσες περισσότερες τέτοιες «συνδέσεις» δημιουργούνται, τόσο εξυπνότερο να γίνεται το παιδί.
Ο σχηματισμός αυτών των συνδέσεων ενεργοποιείται όταν το μωρό σας είναι εκτεθειμένο σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε χρώματα, ήχους, μυρωδιές, πρόσωπα καθώς και το άγγιγμά σας.
Ανεξαρτησία και αυτοπεποίθησηΆλλες μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που λαμβάνουν περισσότερα ερεθίσματα αναπτύσσουν πιο γρήγορα την ανεξαρτησία τους, ενώ έχουν καλύτερο συντονισμό των μυών τους και διαθέτουν πιο γρήγορα ασφαλή εικόνα του εαυτού τους.
Αντιθέτως, εκείνα που μεγαλώνουν με λιγότερα ερεθίσματα, μεγαλώνουν σε μια πιο μειονεκτική θέση κάτι που γίνεται εμφανές στην πρώτη τάξη στο σχολείο, ενώ μπορεί να διαρκέσει και για πολλά χρόνια αργότερα.
Ίδια οικογένεια, διαφορετικά παιδιά Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα μωρά με το ίδιο γενετικό υπόβαθρο ή που προέρχονται από την ίδια οικογένεια, αποδεικνύονται διαφορετικά όταν μεγαλώσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα μωρά που καλλιεργούνται σε έξυπνο και πιο «ενεργητικό» περιβάλλον μεγαλώνουν και αναπτύσσουν δυναμική προσωπικότητα και πιο προχωρημένο επίπεδο νοημοσύνης.
ΠΡΑΞΗ
0 έως 6 μηνών
Οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Σηκώστε και κρατήστε το μωρό σας δείχνοντάς του την αγάπη σας. Μιλήστε και χαμογελάστε του, προσπαθώντας να του δείξετε ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται.
Κουνήστε το μωρό σας. Βάλτε το στην αγκαλιά σας ως λίκνο και κουνήστε το ρυθμικά από τη μία πλευρά στην άλλη, μιλώντας και τραγουδώντας του.
Κάντε ήχους στο μωρό σας. Χτυπήστε τα χέρια σας, κάνετε ασυνήθιστους ήχους σε διάφορες θέσεις γύρω από το κεφάλι του, παίξτε χαλαρωτική μουσική.
Τραγουδήστε του. Μάθετε όμορφα νανουρίσματα και κοιμίστε το με αυτόν τον τρόπο.
Χορός με το μωρό σας. Κρατήστε το μπροστά στο στήθος σας και κουνήστε το αργά στο ρυθμό μιας μουσικής που δεν είναι όμως ενοχλητική.
Δέστε με ένα κοντό σχοινί σε όλη την κούνια του μωρού σας μαλακά πολύχρωμα παιχνίδια, εικόνες, κουδουνίστρες κλπ., μιλήστε του για καθένα από αυτά αλλά σταματήστε όταν δείξει κουρασμένο ή στρέψει το κεφάλι μακριά από τα αντικείμενα.
Δείξτε στο μωρό σας τις εκφράσεις του προσώπου σας. Κάνετε διάφορες γκριμάτσες όπως ένα χαμόγελο, βγάλτε τη γλώσσα σας, σηκώστε τα φρύδια σας κλπ.
Βάλτε έναν καθρέφτη ασφαλείας πάνω από την κούνια ώστε το μωρό σας να μπορεί να δει τον εαυτό του.
Κάντε του μασάζ. Η αφή σας είναι σχεδόν μια γλώσσα για τα βρέφη. Κάποια έρευνα έχει δείξει ότι αυξάνει την ανοσοποιητική λειτουργία, βελτιώνει την ανάπτυξη των μυών και τη μεγαλύτερη παραγωγή των αυξητικών ορμονών.
Κάντε ποδήλατο με τα ποδαράκια του. Κινήστε απαλά και αργά τα πόδια του σε μια κίνηση ποδηλασίας, ενώ μιλάτε και χαμογελάτε ενθαρρύνοντάς το να κουνάει τα πόδια του χωρίς τη βοήθειά σας.
6 έως 12 μηνών
Κάντε το μωρό σας να εξερευνά με τα χέρια σε καθιστή θέση. Δέστε ένα αντικείμενο που θα κάνει το βλέμμα του να φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Βάλτε το μωρό σας μπροστά από έναν καθρέφτη ώστε να διακρίνει το πρόσωπό του. Αγγίξτε τη μύτη του μωρού σας και πείτε “μύτη” και παροτρύνετέ το να αγγίξει και μόνο του το σημείο που περιγράφετε.
Με το μωρό στην αγκαλιά σας, καθίστε μπροστά από τον καθρέφτη. Στη συνέχεια, καλύψτε τον καθρέφτη με ένα πανί.Πείτε “Πού είναι [όνομα του μωρού];”, και τραβήξτε το πανί λέγοντας «Εκεί είναι ή Να το!» κάντε το ξανά και ξανά μέχρι να τραβήξει μόνο του το πανί για να δει τον εαυτό του.
Παίξτε με το φως. Συνδέστε ένα λεπτό χρωματιστό χαρτί σε ένα φακό για να κάνει ένα χρωματιστό φως. Παίξτε το σε όλη την οροφή, στους τοίχους, είτε στα παιχνίδια του. Ανάβετε και σβήνετε το φως λέγοντας πράγματα όπως «Πού πήγε το φως;” η “Κοίτα είναι στον τοίχο» κλπ.
Διαβάστε εικονογραφημένα βιβλία με το μωρό σας.
Επαναλαμβάνετέ του ήχους. Κρατήστε το μωρό σας έτσι ώστε να μπορεί να δει το πρόσωπό σας. Επαναλάβετε έναν ήχο που ακούτε να λέει, όπως λα-λα-λα ή da-da-da. Δώστε του χρόνο για να το πει ξανά και να δείξει στο πρόσωπό του την ικανοποίηση όταν επαναλαμβάνεται ο ήχος.
Παίξτε κρυφτό με τα αντικείμενα. Δώστε του ένα παιχνίδι και κρύψτε το μετά από λίγο, ώστε να αρχίσει να παρακολουθεί πού το βάλατε και να το αναζητά.
Αφήστε το μωρό σας να μιμείται τις ενέργειές σας. Βοηθήστε το να αντιγράψει απλά πράγματα όπως το χτύπημα των χεριών σας κλπ. Αγκαλιάστε το και δείξτε την εκτίμησή σας κάθε φορά που προσπαθεί να σας αντιγράψει.
Βοηθήστε το να μετακινηθεί. Φτιάξτε έναν διάδρομο από καρέκλες έτσι ώστε να μπορεί να μετακινείται από τη μια στην άλλη. Βάλτε ένα παιχνίδι σε κάθε καρέκλα για να το κάνετε πιο δελεαστικό.
Καλέστε το μωρό σας από μακριά και όταν σας κοιτάζει, κρατάτε στο χέρι σας ένα αντικείμενο, όπως το μπουκάλι του ή ένα παιχνίδι που μετά θα του δώσετε.
Εισάγετε το μωρό σας σε νέες γεύσεις και κάντε το να νιώθει καλά δοκιμάζοντας νέα πράγματα με την επιβράβευση μιας αγκαλιάς.
Παίξτε ένα παιχνίδι μνήμης. Καθίστε με το μωρό σας στο πάτωμα. Εμφανίστε του ένα κουτί με μια μεγάλη εικόνα που ξέρει. Γυρίστε την εικόνα ανάποδα ή βάλτε το πιο μακριά και ζητήστε του να το ξαναβρεί χρησιμοποιώντας το όνομα της εικόνας. Βοηθήστε το όσες φορές χρειάζεται.
Όταν το μωρό σας μπουσουλήσει, παίξτε ένα απαλό παιχνίδι κυνηγητού. Κάντε το να σας πιάσει και σηκώστε το ψηλά στον αέρα για επιβράβευση.
Από: Mελίνα Κατσαμά
Πηγή: http://www.myself.gr
http://www.afipnisi.org