ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη; Εκνευρισμένη; Πρησμένη; Δες τη σωστή διατροφή που μπορεί να βοηθήσει!

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου είναι αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης των οιστρογόνων στον οργανισμό καθώς και της διακύμανσης των επιπέδων της προγεστερόνης -συγκεκριμένα των πολύ χαμηλών επιπέδων της που παρατηρούνται πριν από την περίοδο- τα οποία θεωρείται ότι ευθύνονται για τις μεταπτώσεις της διάθεσης και τον εκνευρισμό.

«Τα σταθερά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα βοηθούν στο να μένουν υψηλά τα επίπεδα της προγεστερόνης», τονίζει ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος–διαβητολόγος-κλινικός διαιτολόγος, και συμπληρώνει: «Το μυστικό για να το καταφέρεις αυτό είναι να τρως σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι βοηθούν στην αργή αλλά σταθερή απορρόφηση της γλυκόζης. Εάν προλάβεις την πτώση του σακχάρου στο αίμα σου, θα ανακουφίσεις σημαντικά τα πιθανά συμπτώματα».

Να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου

Τις τροφές με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, τις οποίες πρέπει να προσλαμβάνεις τακτικά σε μικρές ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας για να σταθεροποιήσεις το σάκχαρό σου. «Θα πρότεινα επίσης να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα λιπαρών ή/και πρωτεΐνης στους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Η πρωτεΐνη θα επιτρέψει την καλύτερη απορρόφηση του σακχάρου των υδατανθράκων» λέει ο Ανδρέας Θωμόπουλος. Παραδείγματος χάριν, λίγα αμύγδαλα με φρούτα και μια λεπτή στρώση φιστικοβούτυρου ή αβοκάντο πάνω σε μια φρυγανιά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από μια σκέτη φρυγανιά σικάλεως.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία συνιστούν καλή πηγή πρωτεϊνών και ταυτόχρονα παρέχουν στον οργανισμό σου ασβέστιο και βιταμίνη D. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου μειώθηκαν κατά 30%, όταν οι γυναίκες λάμβαναν τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Ωστόσο, μια μέση κατανάλωση τριών περίπου μερίδων γαλακτομικών (το αντίστοιχο δύο μικρών γιαουρτιών και ενός ποτηριού γάλακτος) είναι αρκετή για να λάβεις τα ευεργετικά τους οφέλη.

Τις φυτικές ίνες που βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και ταυτόχρονα είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τη βιταμίνη Β6: Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν λαμβάνεται σε δόσεις 200-800 mg βοηθά στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και την αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, εξομαλύνοντας έτσι τα συμπτώματα, όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Patrick Holford στο βιβλίο που συνέγραψε με την Kate Neil, με τίτλο Εξισορροπώντας τις ορμόνες με φυσικό τρόπο (Balancing Hormones Naturally). Όπως προσθέτει ο Ανδρέας Θωμόπουλος, σίγουρα δε θα σε βλάψουν οι μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον πέντε μερίδες τους την ημέρα), μιας και δεν περιέχουν μόνο μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, αλλά και πολλά φυτοχημικά στοιχεία που απ’ ό,τι αποδεικνύουν οι έρευνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

πηγη

http://www.missbloom.gr/