ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

“Η χημική σύνθεση του θαλασσινού νερού είναι ταυτόσημη με το πλάσμα του αίματος”

Θεραπευτικές ιδιότητες από το παρελθόν.

Κως, 4ος αιώνας π. X., ο Ιπποκράτης ιδρύει στην ιδιαίτερή του πατρίδα το σημαντικότερο από τα 300 συνολικά Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα, αλλά με θέα στη θάλασσα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν γνωστές ήδη από την εποχή του θεμελιωτή της ιατρικής επιστήμης και πατέρα της υδροθεραπείας. Το μαρτυρά η δομή του Ασκληπιείου, όπου κρήνες, δεξαμενές θαλασσινού νερού και λουτρά είχαν την τιμητική τους. Τα ιστορικά συγγράμματα αναφέρουν τη θαλασσοθεραπεία ως μέθοδο αντιμετώπισης ασθενειών, από την εποχή του Ηροδότου και του Ευριπίδη.
Το θαλασσινό νερό, πολύ περισσότερο από το κοινό πόσιμο νερό, θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων άριστο μέσο κάθαρσης. «Θάλασσα κλύζει πάντα των αθρώπων κακά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης στην τραγωδία του Ιφιγένεια η εν Ταύροις, δηλαδή «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων».

Το αρχαίο απόφθεγμα έγινε σύγχρονη μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας όταν στα 1900 ένας Γάλλος επιστήμονας ο Ρενέ Quinton, ανακάλυψε επιστημονικές βάσεις στην αρχαία θεραπεία της θαλασσοθεραπείας και λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα κέντρα θεραπευτικής αγωγής με βάση το θαλασσινό νερό.

“Θεραπευτικές ιδιότητες από το παρελθόν”

Κως, 4ος αιώνας π. X., ο Ιπποκράτης ιδρύει στην ιδιαίτερή του πατρίδα το σημαντικότερο από τα 300 συνολικά Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα, αλλά με θέα στη θάλασσα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν γνωστές ήδη από την εποχή του θεμελιωτή της ιατρικής επιστήμης και πατέρα της υδροθεραπείας. Το μαρτυρά η δομή του Ασκληπιείου, όπου κρήνες, δεξαμενές θαλασσινού νερού και λουτρά είχαν την τιμητική τους. Τα ιστορικά συγγράμματα αναφέρουν τη θαλασσοθεραπεία ως μέθοδο αντιμετώπισης ασθενειών, από την εποχή του Ηροδότου και του Ευριπίδη.

Το θαλασσινό νερό, πολύ περισσότερο από το κοινό πόσιμο νερό, θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων άριστο μέσο κάθαρσης. «Θάλασσα κλύζει πάντα των αθρώπων κακά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης στην τραγωδία του “Ιφιγένεια η εν Ταύροις”, δηλαδή «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων».

Το αρχαίο απόφθεγμα έγινε σύγχρονη μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας όταν στα 1900 ένας Γάλλος επιστήμονας ο Ρενέ Quinton, ανακάλυψε επιστημονικές βάσεις στην αρχαία θεραπεία της θαλασσοθεραπείας και λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα κέντρα θεραπευτικής αγωγής με βάση το θαλασσινό νερό.

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε οτι το θαλασσινό νερό είναι μόνο ένα αλατισμένο διάλυμα, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε…

Αρκεί να σκεφτείτε ότι περιέχει όλα τα ουσιώδη στοιχεία για τη ζωή και η χημική του σύνθεση είναι ταυτόσημη με το πλάσμα του αίματος.

Η απεραντοσύνη της θάλασσας έκρυβε πάντοτε θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς το θαλασσινό νερό είναι δύναμη ζωής. Μας διεγείρει, μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί και μας προστατεύει.

Το αλμυρό νερό, η άμμος, ο ήλιος, το θαλασσινό αεράκι, δεν είναι όμως μόνο συνώνυμα της ξεκούρασης, αλλά πανάκεια για πολλές, μικρές και συχνά επίπονες ενοχλήσεις.

“Θησαυρός μεταλλικών στοιχείων”

«Η θάλασσα είναι το πιο σταθερό οικολογικό περιβάλλον του πλανήτη μας και σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταίες έρευνες των επιστημόνων έδειξαν ότι η θάλασσα είναι αυτή που κρατά σταθερό το κλίμα του πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Γιώργος Φρέρης, θαλάσσιος βιολόγος.

“Τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει η θάλασσα”

«Χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένες αλλαγές στις φυσικές και χημικές ιδιότητες και στις εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία (από 0-30°C) και στην περιεκτικότητα σε αλάτι. Επιπλέον, μέσω του φυτοπλαγκτόν, η θάλασσα μας προμηθεύει με οξυγόνο, αφού δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Η απόδειξη ότι η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής βασίζεται στη γενική συγκρότηση της σύγχρονης πανίδας, αλλά κυρίως στην ομοιότητα της χημικής σύστασης των σωματικών υγρών του ανθρώπινου οργανισμού και του θαλασσινού νερού».

«Το θαλασσινό νερό» συνεχίζει ο κ. Φρέρης «περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Και ειδικότερα:

Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο τόσο για τη μυϊκή όσο και για τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σώματος, καθώς και για τη δομή των οστών.

Ασβέστιο: Απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Νάτριο: Βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.

Ιώδιο: Σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη».

Έχετε γευτεί ποτέ τη θαυμαστή δύναμη της θάλασσας, την αιωνιότητά της, αλλά και τις θεραπευτικές της ιδιότητες; Αν όχι, είναι καιρός να μάθετε τώρα για τη δύναμή της και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην εμφάνιση, στην υγεία προσώπου και σώματος και να …βουτήξετε αμέσως! Ο όρος «θαλασσοθεραπεία» έχει γίνει πολύ γνωστός τα τελευταία χρόνια και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους μεσογειακούς τύπους, που έχουμε μάθει να ζούμε και να μεγαλώνουμε με τη θάλασσα.

Τι ακριβώς όμως είναι η θαλασσοθεραπεία και τι μπορεί να μας προσφέρει;

Η θαλασσοθεραπεία αφορά τη χρήση του θαλασσινού νερού, καθώς και τα παράγωγα της θάλασσας που παρουσιάζουν θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι τα φύκια, η λάσπη της θάλασσας και διάφορα άλλα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Οι πρώτοι που ανακάλυψαν και χρησιμοποίησαν τη θάλασσα ως θεραπεία ήταν βέβαια ποιοί άλλοι; – οι Έλληνες!

Να την πιεις στο ποτήρι!

Κι αυτό γίνεται… Στα σύγχρονα κέντρα θαλασσοθεραπείας, εφαρμόζεται μεταξύ άλλων και η μέθοδος της ποσιοθεραπείας η οποία συνίσταται στη χρήση του θαλασσινού νερού ως πόσιμο. Το νερό αυτό πρέπει να είναι καθαρό, δηλαδή το μίγμα πρέπει να έχει ληφθεί από την ανοιχτή θάλασσα μακριά από τις πολυπληθείς παραλίες των λουομένων.

Το ιδανικό σημείο βρίσκεται σε απόσταση 50 έως 60 χιλ. από την ακτή, μακριά από τη γραμμή πλεύσης των πλοίων, και πρέπει να προέρχεται από ένα βάθος της τάξης των 15 μέτρων.

Η ποσότητα πάντως που λαμβάνεται ημερησίως είναι ελάχιστη (όχι περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας).

Επίσης, εάν το θαλασσινό νερό θερμανθεί στους 38ο βαθμούς Κελσίου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία διαφόρων μορφών ρευματισμών, αφού βοηθά τις αρθρώσεις να ξαναβρούν την ελαστικότητά τους.

Γίνετε χειμερινός κολυμβητής.

Μπορείτε!

Συγκεκριμένα η θερμότητα εξασφαλίζει:

1. Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων
2. Μυϊκή ξεκούραση
3. Μικρότερη ένταση του πόνου

Αν σας ενδιαφέρουν, όμως, αυτές οι πιο εξειδικευμένες μορφές θεραπείας, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κέντρα θαλασσοθεραπείας τα οποία διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες με θαλασσινό νερό.

Κρύα μπάνια

Όμως, είναι τα κρύα μπάνια της θάλασσας που ασκούν ιδιαίτερα θεραπευτικά αποτελέσματα στον οργανισμό, φροντίζοντας φυσικά να μπείτε στο νερό σταδιακά, ώστε να εναρμονίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας με αυτήν του νερού. Τα οφέλη που αποκομίζετε είναι:

1. Οι εισπνοές γίνονται πιο Βαθιές.
2. Το δέρμα αποκτά χρώμα.
3. Οι σφυγμοί σας επιταχύνονται.

Η είσοδος και η έξοδος από το νερό ισοδυναμεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες με ένα είδος καρδιαγγειακής γυμναστικής με ιδιαίτερη σημασία για την καλή υγεία του κυκλοφορικού συστήματος.

Ευνοείται, επίσης, η κυκλοφορία και η αποΒολή των συσσωρευμένων τοξινών από τον οργανισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, Βελτιώνεται ο φλεβικός τόνος και φυσικά η κυτταρίτιδα (η οποία, παρεπιπτόντως δεν αφορά μόνο τις γυναίκες).

Και όχι μόνο…Στο νερό, οι μύες καταφέρνουν να εργάζονται δίχως το Βάρος του σώματος, οπότε είναι η ιδανική περίπτωση για να ασκηθείτε και να τονωθείτε χωρίς να καταβάλλετε ιδιαίτερο κόπο.Το μπάνιο στη θάλασσα βελτιώνει επίσης :

1. Τις φλεγμονές που πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί σε τένοντες μύες, νεύρα και στις αναπνευστικές οδούς.

2. Τις φλεβικές ασθένειες.

3. Πολλές δερματικές διαταραχές. Τώρα πάλι, αν υποφέρετε από αρθρίτιδα ή άλλες ρευματικές παθήσεις, αφεθείτε στην αμμοθεραπεία η οποία εκμεταλλεύεται τη θερμότητα της άμμου. Το θαλασσινό νερό επίσης μεταδίδει μεταλλικά στοιχεία και στα μαλλιά σας, χαρίζοντάς τους περισσότερο όγκο. Γι’ αυτό μετά από μια μέρα στη θάλασσα, μη Βιαστείτε να τα λούσετε με γλυκό νερό.

Ο ήλιος, δε, προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να διαχέεται περισσότερο αίμα στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, γι’ αυτό άλλωστε και το καλοκαίρι παρατηρούμε ότι τα μαλλιά μας μακραίνουν γρηγορότερα.

Ενώ, λοιπόν, μέχρι σήμερα όλοι μας ψάχναμε τα ελιξίρια ομορφιάς και νεότητας στην επιστήμη και στην ακριβή περιποίηση, μάθετε ότι τα μικρά θαύματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας υπάρχουν σε αφθονία στο θαλασσινό νερό, το οποίο είναι πλούσιο σε νάτριο, μαγνήσιο, θείο, φώσφορο και ιώδιο, στοιχεία που ανανεώνουν και ζωντανεύουν σώμα και πνεύμα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε στην παραλία νοιαστείτε όχι μόνο για το πώς θα μαυρίσετε αλλά και πως θα εκμεταλλευθείτε τις θαυματουργικές ιδιότητες της θάλασσας.

Φιλικά,

Χριστίνα Βασιλάκου

από την εφημερίδα”Η Βραδυνή”
πηγη
http://www.oikologoi.gr/