Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας, και όλες οι ανώτερες μορφές ζωής τους χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Εδώ είναι οι πιο σημαντικές λειτουργίες τους στο σώμα:
Μαγνήσιο βοηθά στην σύσπαση των μυών, βοηθάει στην καλή του καρδιακού ρυθμού, προάγει την αντοχή των οστών και την κατασκευή, υποβοηθά στην λειτουργία των νεύρων, μειώνει το άγχος, βοηθά στην πέψη, και εξισορροπεί το υγρό πρωτεΐνης.
Νάτριο – βοηθά τη σηματοδότηση των νεύρων, μυϊκές συσπάσεις, και διατηρεί την ισορροπία υγρών
Ασβέστιο εμποδίζει τους θρόμβους του αίματος, βοηθά με τη σύσπαση των μυών,την σηματοδότηση νεύρων, την πήξη του αίματος, υποστηρίζει στη διαμόρφωση και την διατήρηση των οστών και των δοντιών, και την κυτταρική διαίρεση?
ΝΑΤΡΙΟ – διατηρεί την ισορροπία των υγρών?
Κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση,τις καρδιακές συστολές, ενισχύει την ομαλή λειτουργία των μυών;
Βρίσκονται γενικά στα υγρά του σώματος, όπως ούρα, ιδρώτα και αίμα, και όταν διαλύοντε σε νερό, λόγω του ηλεκτρικόυ φορτίου τους, διαχωρίζουν θετικά και αρνητικά φορτισμένα ιόντα.
Τα νεύρα σηματοδοτούν άλλα νεύρα μέσω χημικής ανταλλαγές, τα οποίες εξαρτώνται από αντίθετα φορτισμένα ιόντα, μέσα και έξω από τα κύτταρα.
Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων, όπως:
ανθυγιεινή διατροφή
Ακατάλληλη σε απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, η οποία οφείλεται σε πεπτικά ή εντερικά προβλήματα
χημειοθεραπείες (αυτή η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου, διαταραχή στα επίπεδα του καλίου, και άλλες ελλείψεις ηλεκτρολυτών)?
Αντιβιοτικά χρήση (φάρμακα, διουρητικά και κορτικοστεροειδών ορμονών)?
Νεφρική βλάβη ή ασθένεια (νεφρά αφαίρεση νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και και ρυθμίζουν χλωριούχο στο αίμα)?
Ασθένεια (ιδιαίτερα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια, εφίδρωση, έμετος, ή υψηλό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και την απώλεια υγρού).
Άλλα φάρμακα (φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, ορμονικές διαταραχές)?
Ενδοκρινικές διαταραχές ή η ορμονική ανισορροπία?
Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της ηλεκτρολυτικης διαταραχης:\\
Αυπνία;
Ανησυχία;
πόνους των μυών, σπασμοί, συσπάσεις, και αδυναμία?
Πυρετός;
Δίψα;
Ανησυχία;
Οι διακυμάνσεις του βάρους και της όρεξης?
Πόνο στις αρθρώσεις και μούδιασμα?
Παράτυπη καρδιακών παλμών ή αίσθημα παλμών της καρδιάς?
Ακανόνιστη πίεση του αίματος?
Οστά προβλήματα?
Συχνούς πονοκεφάλους?
Ζάλη, ειδικά όταν σηκώνεστε απότομα?
Κράμπες, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή?
Κόπωση (χρόνιο σύμπτωμα κόπωσης)
Δυσκολίες συγκέντρωσης και μια γενική σύγχυση?
Αν έχετε συχνά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να κάνουμε κάποιες δοκιμές για την εκτίμηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών, καθώς και εξετάσεις αίματος και ούρων και τη δοκιμή ΗΚΓ για να βρουν την αιτία των Αν χρειαστεί να ελέγξετε για σοβαρές ελλείψεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε υπερήχους και ακτίνες Χ για τα νεφρά. ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών διαγιγνώσκεται εάν οι τιμές είναι χαμηλότερες ή υψηλότερες από το κανονικό, και μετρώνται ανά λίτρο αίματος:
Κάλιο: 5 – 5,3 mEq / L
Ασβέστιο: 5-5,5 mEq / L
Νάτριο: 136-145 mEq / L
Chloride: 97-107 mEq / L
Μαγνήσιο: 1.5 έως 2.5 mEq / L
Σύγχυση, ζάλη και ευερεθιστότητα – Το σώμα σας μπορεί να γίνει αδύναμο και ζαλάδα, στην περίπτωση των πολύ υψηλή ποσότητα νατρίου, και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσετε επιληπτικές κρίσεις, παραλήρημα κράτη, ακόμη και να πέσει σε κώμα.
Άγχος και προβλήματα στον ύπνο – Μειωμένα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολίες να κοιμηθούν, νυχτερινές εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς, και την αύξηση καρδιακών παλμών.
Πεπτικά προβλήματα – ακανόνιστη επίπεδα ηλεκτρολυτών, είτε χαμηλή ή υψηλή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, κράμπες, και αιμορροΐδες
ο χτύπος της καρδιάς σου αλλάζει Σε περίπτωση σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα καλίου, που μπορεί να αναπτυχθεί υπερκαλιαιμία, η οποία έρχεται σε επαφή με τα φυσιολογικά σήματα από τα νεύρα και τους μυς, και οδηγεί σε tingly, αδύναμο, ή μουδιασμένους μυς.
Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει επίσης τον χτύπο της καρδιάς, προκαλώντας άγχος, ενώ υψηλά επίπεδα ασβεστίου επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τα ηλεκτρικά μονοπάτια μετάδοσης της καρδιάς, που οδηγεί σε αλλαγή των χτύπων της καρδιάς.
Ο πόνος στα οστά – Στην περίπτωση των πολύ υψηλών επιπέδων ασβεστίου, μπορεί να υποφέρουν από εμετό, κατάγματα οστών, επώδυνη πέτρες στα νεφρά, και δυσκοιλιότητα, καθώς και προβλήματα αδυναμίας και την συγκέντρωση.
Μυϊκοί σπασμοί – Στην περίπτωση των επιπέδων αφυδάτωσης και στο χαμηλό μαγνήσιο και κάλιο, θα υποφέρουν από σπασμούς και μυϊκή αδυναμία.
Θεραπεία της ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Πίνετε αρκετό νερό – Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών αλλάζει με την αλλαγή της ποσότητας του νερού στο σώμα, έτσι ώστε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσει τα κατάλληλα επίπεδα.
Ρυθμίστε τη διατροφή– Αρχικά, ελέγξτε πόσο προοδευτικό είναι η ανισορροπία, και στη συνέχεια ρυθμίστε την διατροφή. Αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερα σπιτικά φαγητά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα τηγανητά.
Επιπλέον, τρώτε περισσότερο φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, σταυρανθή λαχανικά, λάχανο, αβοκάντο, κολοκύθι, μπανάνες, και το μπρόκολο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τακτικά το νερό καρύδας, το σέλινο, αγγούρι, ανανά, καρπούζι, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα, το κεφίρ, γιαούρτι, ακτινίδια, πιπεριές, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Στην περίπτωση των μειωμένων επιπέδων ασβεστίου, τρώνε περισσότερα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα (νωπό γάλα, προβιοτικά γιαουρτιού, καλλιεργημένα ωμά τυρί), τα λαχανικά και τα φασόλια.
Ελέγξτε τα φάρμακά σας – Τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορεί να επηρεάζεται από ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, αντιβιοτικά, θεραπείες για τον καρκίνο, τα ορμονικά χάπια και φάρμακα πίεσης του αίματος.
Η χημειοθεραπεία έχει την ισχυρότερη επίδραση. Διουρητικά και καθαρτικά θα προκαλέσει μια αλλαγή στα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα και στα ούρα.
Μερικά διουρητικά διατηρούν τα επίπεδα καλίου πολύ υψηλά, ενώ άλλα διατηρούν τους ηλεκτρολύτες πολύ χαμηλούς, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα, προβλήματα στον ύπνο, άγχος, και γρήγορη καρδιοχτύπια.
ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να προκληθεί από ορμονικές αλληλεπιδράσεις από αντιδιουρητικής ορμόνης φάρμακα, αλδοστερόνης και θυρεοειδικές ορμόνες.
Παρακολουθείτε το νάτριο σας Όταν καταναλώνουμε μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα, πάντα αναζητούν την ποσότητα του νατρίου που προστίθεται, καθώς συνήθως περιέχουν σε υψηλές ποσότητες.
ΤΟ Νάτριο ελέγχει την απελευθέρωση του νερού και συγκράτησης, έτσι ώστε σε περίπτωση πολύ υψηλή περιεκτικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των νεφρών και μια ανισορροπία στις άλλες ηλεκτρολύτες.
Εάν έχετε διατηρήσει τα επίπεδα κανονικά, θα αποτρέψει μυϊκές συσπάσεις, αφυδάτωση, φούσκωμα, λήθαργο, αδυναμία, και ευερεθιστότητα.
Ενυδάτωση του σώματος μετά την άσκηση – Μετά από την τακτική προπόνηση σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατώσει σωστά το σώμα, πίνοντας άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Συμπληρώματα Εάν δεν μπορείτε να ρυθμίζουν τα επίπεδα των σημαντικών θρεπτικών ουσιών στο σώμα, ακόμη και μετά την πραγματοποίηση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής αλλαγές, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να επιλέξετε τα κατάλληλα συμπληρώματα.
Πηγές και Αναφορές: draxe.com – Αρχικό Άρθρο Πηγή familylifegoals.com Προτεινόμενα πηγές εικόνα: WikiHow www.wikihow.com
http://www.healthyfoodhouse.com/warning-signs-magnesium-potassium-calcium-levels-off-fix/