ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.
Είναι εκπληκτικό πόσο προσωπική υπόθεση είναι η περίοδος. Κάθε γυναίκα εμμηνορροεί, όμως το χρώμα, η οσμή, η θερμοκρασία, οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι πόνοι διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι γνωστό φαινόμενο ότι γυναίκες που ζουν μαζί ή περνούν πολύ καιρό μαζί συχνά έχουν περίοδο περίπου τις ίδιες μέρες. Σε πολλές κοινωνίες η περίοδος θεωρούνταν -και μερικές φορές θεωρείται ακόμα και τώρα- ως ένα ιδιαίτερο χρονικό διάστημα για τη γυναίκα, ως οι μέρες που η γυναίκα καθάρεται και χαλαρώνει. Αυτό απέχει παρασάγγας από τον τρόπο που βιώνουμε οι περισσότερες από εμάς την αδιαθεσία μας. Οι περισσότερες από εμάς έχουν μάθει να κρύβουν κάθε ένδειξη αίματος, σερβιέτας ή ταμπόν (εξ ου και οι γελοίες χρωματιστές συσκευασίες σερβιετών ανά τεμάχιο), να είναι διακριτικές (συχνότατα να μη μιλούν καθόλου γι’ αυτό) και να μην παραπονιούνται («όλο γκρινιάζεις όταν είσαι αδιάθετη»). Ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να παραπονιούνται, να το συζητούν και να κάνουν οτιδήποτε τις κάνει να αισθάνονται καλύτερα!

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Τα συμπτώματα ποικίλλουν:
Μεταπτώσεις στη διάθεση, νεύρα, κράμπες, πόνος ή πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλος, έλλειψη ενέργειας, εμφάνιση έρπητα, αέρια και άλλα πεπτικά προβλήματα, συμπτώματα γρίπης… Ο συνδυασμός αυτών των προβλημάτων με ένα ασταθή ή επώδυνο κύκλο μας δίνει το προφίλ μιας γυναίκας που είναι έτοιμη να σπάσει τα μούτρα κάποιου. Ίσως να παίρνει και το χάπι για να λύσει (υποτίθεται) τα προβλήματά της. Η θεραπευτική αγωγή της επίσημης ιατρικής δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από ισχυρά παυσίπονα, στα οποία ο οργανισμός μετά από εκτεταμένη χρήση πιθανόν να πάψει να αντιδρά θετικά.

Αντιμετώπιση

Αμμηνόρροια

Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Κανονικά απουσία περιόδου υπάρχει κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό ή την εμμηνόπαυση. Άλλες πιθανές αιτίες είναι: κακή διατροφή, αυστηρές δίαιτες, υπερβολική σωματική άσκηση, μεγάλη απώλεια βάρους, κόπωση, στρες, διατάραξη ορμονικής ισορροπίας, διακοπή του χαπιού και προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως διαβήτης, ηπατικά νοσήματα ή διακυμάνσεις του επιπέδου ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η καλή διατροφή.

Εμμηνορραγία (έντονη αιμορραγία)

Μια βαριά εμμηνορρυσία μπορεί να είναι σύμπτωμα πυελικής φλεγμονής (φλεγμονή των σαλπιγγών και ωοθηκών), σε περίπτωση αμφιβολίας πήγαινε πάντα στο γιατρό. Η βαριά περίοδος μπορεί να προκαλέσει αραίωση του αίματος, σ’ αυτή την περίπτωση πίνε τσάι τσουκνίδας που περιέχει πολύ σίδηρο. Ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της βαριάς περιόδου είναι η Βιταμίνη C, οι σπόροι σουσαμιού ή ταχίνι, τα βιοφλαβονοειδή (πλιγούρι, φλούδα -βιολογικών!- εσπεριδοειδών φρούτων, σταφύλια, κεράσια, μαύρα βατόμουρα).

Δυσμηνόρροια ή πόνος όταν είσαι αδιάθετη

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους κάτι που ποικίλλει από αίσθημα δυσφορίας έως φριχτές κράμπες. Κράμπες εμφανίζονται πριν, κατά και μετά την εμμηνορρυσία. Η ιατρική επιστήμη λέει ότι “ο πόνος είναι μέρος του να είσαι γυναίκα”, αλλά ξέρουμε ότι ψεύδονται! Τα ΣΜΝ μπορεί να είναι αιτία του πόνου, αλλά τις περισσότερες φορές οι κράμπες προκαλούνται από μολύνσεις, πρηξίματα και εντάσεις στη μήτρα και τις ωοθήκες.

Πηγή: http://www.hotpants.gr/