ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε?

Η πιο συχνή ουρολοίμωξη στους ενήλικες είναι η κυστίτιδα. Η κυστίτιδα είναι η μικροβιακή λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως και είναι η πιο συχνή οξεία ουρολοίμωξη. Άλλα είδη ουρολοιμώξεων είναι η ουρηθρίτιδα και η πυελονεφρίτιδα (αναλύονται ξεχωριστά).

Έναν από τους συχνούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αποτελεί η ουρολοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες ή θάλασσες και η μολυσμένη άμμος αποτελούν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων.

Κυστίτιδα: κυρίως γένους θηλυκού!

Πού οφείλεται η νόσος?

Η μικροβιακή λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως (κυστίτιδα) παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες, και μικρότερη συχνότητα των ουρολοιμώξεων στον άνδρα Υπολογίζεται πως 1 στις 3 γυναίκες παθαίνει κυστίτιδα μέχρι την ηλικία των 30.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για κυστίτιδα είναι εκτός από τη σεξουαλική επαφή,είναι η πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων στις ουροφόρους οδούς (π.χ. καθετηριασμός, κυστεοσκόπηση), η κύηση, οι ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερτροφία προστάτη κ.ά.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο υπερηβικός πόνος (στην ουροδόχο κύστη), η δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση), το αίσθημα καύσου (κάψιμο και πόνος) κατά την ούρηση και συχνουρία με μικρές ποσότητες ούρων. Οι ηλικιωμένοι ή οι εξαντλημένοι ασθενείς με λοίμωξη ουροποιητικού είναι δυνατόν να μην έχουν ανάλογα συμπτώματα αλλά να έχουν πυρετό, υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) ή διαταραχή της πνευματικής διαύγειας τους. Ιδιαιτέρως η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), ο πόνος στο λαγόνιο βόθρο ή ο πυρετός μπορούν να δηλώνουν πιθανή πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη στους νεφρούς). Μερικές φορές παρουσιάζονται αίμα στα ούρα ή πύον και εμετοί.

ourolimoksi-mpanio

Διάγνωση της νόσου και Εξετάσεις

Στην εξέταση του δείγματος ούρων (Γενική ούρων) που λαμβάνεται στο μέσον της ούρησης του ασθενούς ανιχνεύονται λευκοκύτταρα, ερυθροκύτταρα και μικρή αύξηση του λευκώματος.

Η καλλιέργεια ούρων θέτει τη διάγνωση της ουρολοίμωξης με παρουσία μικροοργανισμών σε αριθμό μεγαλύτερο 105/ml (ή 103/ml και συμβατή συμπτωματολογία). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τη συλλογή του δείγματος ούρων για καλλιέργεια: πρέπει να γίνεται με τήρηση των οδηγιών του ειδικού, με καλή καθαριότητα της περιοχής και να συλλέγονται από το μέσον της ούρησης. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος του ενοφθαλμισμού στα θρεπτικά υλικά στο εργαστήριο. Εάν τα ούρα παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και υπάρχει ο κίνδυνος λανθασμένων αποτελεσμάτων στην καλλιέργεια. Είναι απαραίτητο τα ούρα να παραδίδονται άμεσα στον υπεύθυνο του εργαστηρίου και να τοποθετούνται για καλλιέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, και όταν δεν είναι εφικτό θα πρέπει να παραμένει στο ψυγείο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές?

Η κυριότερη επιπλοκή των ουρολοιμώξεων είναι η πυελονεφρίτιδα, με πιθανά συμπτώματα την οσφυαλγία (πόνο στη μέση), τον πόνο στο λαγόνιο βόθρο ή τον πυρετό. Ο πυρετός στις περιπτώσεις πυελονεφρίτιδας, παρά την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί 5–7 ημέρες έως ότου υποχωρήσει τελείως. Η διατήρηση του πυρετού σε υψηλά επίπεδα ή η ανοδική πορεία του μαζί με ουδετεροφιλία είναι ένδειξη άμεσου ελέγχου για ενδονεφρικό (στο εσωτερικό του νεφρού) ή περινεφρικό (γύρω από το νεφρό) απόστημα ή/και απόφραξη. Βλάβη του νεφρικού παρεγχύματος και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας παρατηρείται κυρίως στην περίπτωση της απόφραξης.

Σε περιπτώσεις ουρολοίμωξης με επιπλοκές, η καλλιέργεια των ούρων επαναλαμβάνεται 1-2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον έλεγχο τυχούσας υποτροπής. Οι οδηγίες του ειδικού ιατρού πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά από τον ασθενή.

Οι άνδρες με λοίμωξη ουροφόρων οδών (πλην της ουρηθρίτιδας) πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ουρολογική εξέταση από ειδικό ιατρό διότι είναι πολύ συχνή η παρουσία ανατομικών ανωμαλιών. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στους άντρες μπορεί να συνδέονται και με υπερτροφία προστάτη. Είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι κάθε ουρολοίμωξη σε άνδρα θεωρείται επιλεγμένη και πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς.

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις από διαφορετικά είδη μικροβίων και μερικές φορές οι  μολύνσεις αυτές σχετίζονται με την ερωτική δραστηριότητα των ασθενών.

Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται εξέταση από ειδικό ουρολόγο που θα κάνει και υπερηχογράφημα των νεφρών και της κύστεως. Βασικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση πιθανών αιτίων ουρολοίμωξης όπως είναι η ύπαρξη λίθων, κατακράτησης ούρων ή χαμηλών οιστρογόνων.

mikites-thalassa

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Οι περισσότερες κυστίτιδες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση μιας εφάπαξ δόσης αντιβιοτικού, από τον ειδικό ιατρό. Η απάντηση της καλλιέργειας επιβεβαιώνει τη διάγνωση και το αντιβιόγραμμα βοηθά στην επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού από τον ιατρό. Κλειδί της θεραπείας αποτελεί η σωστή και τακτική, στις ώρες λήψης της, φαρμακευτική αγωγή.

Τα νέα και υγιή άτομα με εμπύρετη λοίμωξη μπορούν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά εξωνοσοκομειακά (εκτός νοσοκομείου), με αντιβίωση (τριμεθοπρίμη – σουλφαμεθοξαζόλη) επί 2 εβδομάδες, εφόσον ο ειδικός ιατρός το κρίνει και ο ασθενής πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Συνήθως, δύο ημέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας συνιστάται επανάληψη της καλλιέργειας ούρων, το διάστημα αυτό όμως μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

  • Το πλύσιμο των χεριών και πριν και μετά την τουαλέτα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς από όλους ανεξαιρέτως.
  • Η λήψη πολλών υγρών καθημερινά, 8-10 ποτήρια νερό ή και περισσότερα στις ζεστές ημέρες και στη σωματική δραστηριότητα.
  • Η άριστη και καθημερινή ατομική καθαριότητα (των γεννητικών οργάνων) από την καθαρότερη περιοχή προς την λιγότερο καθαρή είναι απαραίτητη. Η καθαριότητα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μετά την τουαλέτα, πρέπει να γίνεται πάντα από εμπρός προς τα πίσω με ξεχωριστές κινήσεις και αλλαγή του χαρτιού.
  • Η συχνή τελεία εκκένωση της κύστης είναι σημαντική. Οι γυναίκες κυρίως (αλλά και οι άνδρες) πρέπει να προσέχουν στο να αδειάζει η κύστη όποτε παρουσιάζεται διάθεση για ούρηση, δηλαδή να μην “κρατούν” την κύστη γεμάτη και ιδιαίτερα πριν από κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πίεση στην ουρήθρα, π.χ. οδήγηση, ποδήλατο, σεξουαλική επαφή.
  • Η ατομική υγιεινή (καθαριότητα των γεννητικών οργάνων) είναι απαραίτητη πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις που η κυστίτιδα έχει σχέση με τη σεξουαλική επαφή πρέπει τηρείται προφύλαξη και μετά το σεξ, η οποία συνίσταται επιπλέον και σε ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Η δε χρήση διαφράγματος και σπερματοκτόνων αλοιφών (επειδή αλλάζουν τη φυσιολογική κολπική μικροβιακή χλωρίδα), αυξάνει περισσότερο την πιθανότητα κυστίτιδας στις γυναίκες.

Συμβουλές υγιεινής

Ποτέ με ένα και μόνο μαγιό στην παραλία! πρέπει να αλλάζεις το μαγιό και να μην μένεις με το βρεγμένο. Η υγρασία που μένει στο μαγιό μετά το μπάνιο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μύκητες των γεννητικών οργάνων, κολπίτιδα ή ακόμη και ουρολοίμωξη…

Διάλεξε βαμβακερά και αέρινα… Προτίμησε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα και απόφυγε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών. Η πίεση στο σημείο, η τριβή με συνθετικά υφάσματα που θα αυξήσει τη θερμότητα τοπικά μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα εμφάνισης μυκητιάσεων, κολπίτιδας ή και ουρολοίμωξης.

Προσοχή στον ιδρώτα! Φρόντισε να μην κάθεσαι με τις ώρες στην πετσέτα σου, χωρίς να δροσίζεσαι από ένα ντους. Πέρα από το βρεγμένο μαγιό, είναι και ο ιδρώτας υπαίτιος για μια σειρά από γυναικολογικά προβλήματα. Ο ιδρώτας από τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μηκυτιάσεων και κολπίτιδων. Άλλωστε καλό είναι πριν επαναλάβεις το αντηλιακό σου -που πρέπει να το κάνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα- να έχεις κάνει ένα ντους. Το λάδι και η αντηλιακή κρέμα μπορεί να αποτελέσουν ένα φιλμ, που φυλακίζει όλα τα μικρόβια πάνω στο σώμα σου.

Πάρε ειδικές προφυλάξεις! Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία φρόντισε σε ένα από τα δροσιστικά ντους της ημέρας να χρησιμοποιείς ειδικό προϊόν για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, αλλά και να μην ξεχνάς να πλένεις με άφθονο νερό τα γεννητικά όργανα…

Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Τα ισχυρά αντισηπτικά και οι κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα.

Μην ξεχνάς ποτέ το νερό! Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, αφυδατώνεσαι. Κι αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην επιδερμίδα σου, όπως ήδη θα ξέρεις, αλλά και στην υγεία σου.

Προσπάθησε να τη… βγάλεις στην ψάθα! Η άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορεί να επωάζονται μύκητες γεννητικών οργάνων, η ανεπιθύμητη υγρασία στο σώμα από την υψηλή θερμοκρασία και οι βρομιές που έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες περιοχές είναι μερικοί μόνο λόγοι που θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Διάλεξε μια παχιά πετσέτα για να αποφύγεις την επαφή με την άμμο.

Για μπάνιο τις δύσκολες μέρες; Να κολυμπήσεις με ταμπόν! Χρησιμοποίησε ταμπόν, αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο και κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες.

Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Περιόρισε τη χρήση του σε ειδικές περιπτώσεις όπως, π.χ. το κολύμπι.

Μην περπατάς ξυπόλητη στην άμμο… Η αίσθηση της αμμουδιάς και το περπάτημα στην ακρογυαλιά είναι απολαυστικά. Δυστυχώς όμως αν περπατάς με γυμνά πόδια κινδυνεύεις από τους μύκητες των ποδιών. Διατήρησε τα πέλματά σου στεγνά και σκούπισε σχολαστικά με την πετσέτα ανάμεσα στα δάκτυλα μετά το μπάνιο. Μην φοράς ποτέ τα ίδια παπούτσια δεύτερη μέρα, τα οποία πρέπει πάντα να αερίζεις καλά και σε καθημερινή βάση.

Κάνε ηλιοθεραπεία την ώρα που πρέπει. Μείνε μακριά από την παραλία μεταξύ 11:00 και 16:00, πάρε πάντα μαζί σου νερό και υγρά για να πίνεις και μισή ώρα πριν βγεις στον ήλιο φρόντισε να βάλεις αντηλιακό και να επαναλαμβάνεις κάθε δύο ώρες για όσο διάστημα βρίσκεσαι εκτεθειμένη στον ήλιο. Προστατεύεις την επιδερμίδα σου από τον καρκίνο του δέρματος, φροντίζεις ώστε να μένει νέο και σφριγηλό και αποτρέπεις την αφυδάτωσή του…

Πάντα με ασφάλεια…το σεξ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ.

Η πετσέτα που θα στρωθεί για το σώμα σου, δεν πρέπει ποτέ να είναι η ίδια με εκείνη που σκουπίζεις το νερό βγαίνοντας από τη θάλασσα.

πηγη

http://www.tlife.gr/

http://www.iatropedia.gr/