7ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
Θα μπορούσε το τίτλος μας να είναι μια μελό ιστορία, αλλά είναι το σύγχρονο δράμα της διατροφής μας και κατ΄επέκταση της υγείας μας, αφού ως γνωστόν η τροφή μας ενοχοποιείται για τις περισσότερες ασθένειες που μας ζώνουν!..
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχανισμούς φανταστικούς ισορροπίας,και όταν οι φυσικοί του ρυθμοί προσβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες, ( οι τροφές που λαμβάνουμε π.χ.) τότε αποτρελαίνεται ..βγάζει σπυριά… κι όλα τα κακά της κόλασης… σε θέματα υγείας! ΄Ετσι ας μην απορεί η γιατρός (που αναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα) η οποία ευλόγως απορεί: “ Πως είναι δυνατόν με τις τόσες κατακτήσεις της επιστήμης, οι ασθένειες αντί να μειώνονται, έχουν πολλαπλασιαστεί;
Δεν είναι αφελής η κυρία δόκτωρ…Απλά έχει χάσει ..την ουσία. Εμείς οι καλόγεροι πριν ανακαλύψουμε την ευεργετική κουζίνα μας –συμβατή με τις λειτουργίες του οργανισμού μας-, ανακαλύψαμε τη νηστεία… Ναι η νηστεία μας οδήγησε να επινοήσουμε ένα μενού, κατά τη φύση μας κι όχι παρά φύση… Χωρίς να αποτάσσουμε το πιρούνι, προτιμούμε το κουτάλι στην καθημερινότητά μας. Εξ άλλου η ανθρωπότητα επέζησε με κουτάλι κι όχι με πιρούνι, αν δεν με απατά η ιστορική μνήμη μου.
Ο ανθρώπινος οργανισμός διέπεται από φυσικές λειτουργίες… αν παραβιαστούν, τότε έχουμε ασθένειες!
Έτσι στο διάβα μας και ειδικά από το εκρηκτικό έτος 1960 ταυτόχρονα με την οικονομική μας ανάπτυξη .. όλα ως προς την υγεία έχουν ξεχαρβαλωθεί: Ο καρκίνος θριαμβεύει, (ενώ πρώτα δεν απασχολούσε τον άνθρωπο) …Οι φαρμακοβιομηχανίες ξεσαλώνουν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες…και εν συνεχεία βγήκαν στην μέση ΠΆΜΠΟΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ ΤΑ ΛΈΓΑΝΕ κλινικές τα κέντρα αδυνατίσματος… τα βοηθητικά της υγείας μας ‘φάρμακα…ματζούνια ” κι άλλες μαγγανίες, τάχα μου επιστημονικές!
Η επιστήμη είναι μία: Η μάνα Φύση! Αν τη βιάζουμε με τη πολυφαγία μας, κι άλλα παρδαλά μας.. έ, τότε οι δυσάρεστες συνέπειες …είναι αναπόφευκτες! Μην ψάχνεστε. ΟΛΑ κατά φύση στάνταρτ! Διαφυγή δεν υπάρχει για κανέναν. Τα Νοσοκομεία θα είναι γεμάτα πάντα!
Και δυστυχώς έτσι όπως στήσαμε την πορεία μας- γενικώς και ειδικώς τη διατροφική και …φαρμακολογική….. της αρπαχτής- μέχρι σήμερα… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΗ! Για κανέναν μας! …
Άμα τρως κάθε μέρα κρέας… Ρουφάς εκείνα τα ..αναψυκτικά της συμφοράς… με τα καταψυγμένα ζουμιά , μασάς γκοφρέτες, κρουασάν και πατατάκια αεροκοπανημένα, προκατασκευασμένες- προψημένες τροφές… όλα τα , εν γένει τα τυποποιημένα σκευάσματα… τι περιμένεις; Να έχεις υγεία; Δεν καταλαβαίνεις ότι το όλο σύστημα της διατροφής μας εδράζεται αθλίως στην κερδοσκοπία …άνευ όρων!
Τέλος πάντων έτσι φτιάξαμε τον κόσμο μας τη συνεργεία εγκληματικών χημικών επιστημόνων.. που επινοούν μαγγανείες- αλχημίες ..για να ξεφυτρώσουν δίπλα τους, άλλοι επίσης …επιστήμονες οι οποίοι ξεφουρνίζουν σπαρταριστά αντίδοτα …καταπολέμισης των κερδοφόρων εμπνεύσεων των πρώτων …για να φθάσουμε στη γελοιότητα, να έχει γιομήσει ο κόσμος με κέντρα αδυνατίσματος και διατροφολόγους!
κι όμως η λύση είναι μία, απλή κι αδάπανη. Θέλεις μωρή να αδυνατίσεις; Μην ντερλικώνεις!!! Μην εισάγεις στον οργανισμό σου όλα εκείνα που τον απορυθμίζουν ! Ακολούθα τη φύση σου…Τόσο απλό! Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς τόσο πολύ το πιρούνι. Να προτιμάς το κουτάλι! Το κουτάλι θα σε θωρακίζει!
Ο ΤΣΟΡΜΠΑΣ-Η ΣΟΥΠΑ
Κι όμως ο πατέρας μου, ταπεινός, πλην όμως σοφός… ο ΓΕΡΟ ΣΟΦΟΣ έλεγε; “ Το καλύτερο φαγητό είναι ο τσορμπάς!
Δηλάδή η ΣΟΥΠΑ, όποια σούπα!
Αυτή τη ΘΕΩΡΙΑ… την κράτησα στη μνήμη μου…
Και ,ώ του θαύματος ,πέραν του μισού αιώνα την επιβεβαιώνω στην καθημερινή πρακτική.
Από τότε που ο άνθρωπος , στην καθημερινότητα του υιοθέτησε το πιρούνι, αντί του κουταλιού… το παιχνίδι της υγείας του ..ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ! Το πιρούνι.. είναι πηγή δεινών στην υγεία μας , ενώ το κουτάλι απολύτως ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ!Δείτε μερικά ουσιωδώς -ΖΟΥΜΕΡΑ, που συνέλεξα… και τα συμπεράσματα δικά σας! Δείτε σούπες που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας… Θα θυμόσαστε πως παλαιότερα προ της απόλυτης επικράτησης του πιρουνιού το πρώτο πιάτο μας άρχιζε με σούπα… Οι κινέζοι συνεχίζουν να κρατάνε την παράδοση… Εμείς οι φασουλοδίαιτοι, το πάλαι ποτέ, αποτάξαμε από πολλού το “θείον κουτάλιον”
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σούπας ανά τους αιώνες
Συνταγή για αποτοξίνωση: Η σούπα του Ιπποκράτη και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία!
Πρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε απλώς ένα άνοστο φάρμακο. Πρόκειται στη κυριολεξία για ένα γκουρμέ πιάτο υπέροχης και απόλυτης γεύσης! Επιπλέον, ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες του. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Εμείς σας δίνουμε παρακάτω πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, σχετικά με τα θεραπευτικά ευεργετήματα που προσφέρει η κάθε μια τροφή ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σούπα καλό θα είναι να μαγειρευτεί με βιολογικά προϊόντα ώστε να προσφέρει ευεξία και υγεία στο μέγιστο βαθμό. Καλό θα είναι επίσης να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό και να βάλετε μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η παρακάτω συνταγή.
Υλικά:
1 πατάτα με τη φλούδα
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
4 κλωνιά φρέσκο σέλινο
1/2 μάτσο μαϊντανό
5-6 φύλλα μαρουλιού ή παντζαρόφυλλα
Εκτέλεση:
Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κομμάτια και θα τα σιγοβράσετε για 1 ώρα σε εμφιαλωμένο νερό. Καταναλώνετε τη σούπα ή μόνο τον ζωμό των λαχανικών με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αυτό ήταν όλο! Καλή σας όρεξη!
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σούπας ανά τους αιώνες
Οι σούπες ανέκαθεν αποτελούσαν διατροφική συνήθεια για την ανάρρωση των ασθενών.
Ο ιστορικός τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια Ken Albala για να κατανοήσουμε την ανάρρωση μέσω της μαγειρικής, η οποία έχει παραμείνει σταθερή ανά τους αιώνες, μας θυμίζει ότι από τον 12ο αιώνα οι γιατροί συνέστηναν κοτόσουπα στους ασθενείς τους για το κρυολόγημα.
Αυτή την τακτική τους την έχει επιβεβαιώσει και η σύγχρονη επιστήμη, καθώς η σούπα έχει καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση για ανθρώπους με κρυολογήματα.
Μία σωστά μαγειρεμένη σούπα παρέχει έναν εύκολο τρόπο να αφομοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι.
Η τελευταία έρευνα όμως του Ken Albala θέτει έναν ακόμη παράγοντα στην προτίμηση της σούπας. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οφείλεται σε μία «άτυπη διαίσθηση», την οποία είχαν πάντα οι άνθρωποι, όταν πρόκειται για τη σίτιση των ασθενών. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί από τις παιδικές τροφές, οι οποίες, όπως και η σούπα είναι θρεπτικές, χωρίς να είναι δύσκολη η χώνεψη τους και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται σημαίνει ότι διευκολύνουν τη χώνεψη, προτού σερβιριστούν.http://www.life2day.gr/
Κοτόπουλο, ψάρια, μανιτάρια,κρεμμύδια είναι μερικά από τα υλικά της κουζίνας με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε δυναμωτικές σούπες τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνες A, Β και C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, και φλαβονοειδή, όλα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, οι σούπες δεν θωρακίζουν μόνο τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ορισμένες φορές δρουν και θεραπευτικά.
Κοτόσουπα της γιαγιάςΕίναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που σας προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα για το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο, που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, και ψευδάργυρο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.).
Φτιάξτε την…Με ρύζι & αρωματικά
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου (σε κομμάτια)
• 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
• 2 αυγά
• 1 κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
• 3 κλωνάρια σέλινο
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• 5-6 κόκκους πιπέρι
• Αλάτι
Εκτέλεση Βράζετε το κοτόπουλο για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξαφρίζετε, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι, τα αυγά και το λεμόνι, και βράζετε για 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο, προσθέτετε το ρύζι και βράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Ταυτόχρονα, φτιάχνετε το αυγολέμονο. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους, ξαναχτυπάτε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το μείγμα στη σούπα, ανακατεύετε και την αφήνετε να πάρει μία βράση.
539 θερμίδες η μερίδα
Σούπα με μπρόκολο
Tο μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αντιοξειδωτική δράση έχουν και δύο ακόμα ουσίες που περιέχει το μπρόκολο: η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», όταν μασάμε το μπρόκολο, η ουσία Ι3C μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία, την DIM (διινδολυμεθάνη), που αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων στο αίμα, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους «εισβολείς». Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν πολύ μπρόκολο παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου.
Προσοχή!
Μην παραβράσετε το μπρόκολο, γιατί θα χάσει πάνω από το 60% των θρεπτικών συστατικών του.
Φτιάξτε την…
Με καρότο
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 3 κούπες φουντίτσες μπρόκολου
• 1 πατάτα (κομμένη σε κύβους)
• 1/2 κούπα ρύζι ➔1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
• 2 κούπες νερό
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι και το πράσο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε την πατάτα, τα καρότα, το αλάτι, το νερό και το ρύζι και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε λεμόνι και σερβίρετε.
241 θερμίδες η μερίδα
Μανιταρόσουπα
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, παρόμοιες με αυτές του κρέατος. Επίσης, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, χαλκού και ψευδαργύρου, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τι λένε οι έρευνες Μελέτη του Πανεπιστημίου Τufts στη Μασαχουσέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση μανιταριών τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, τα μανιτάρια αυξάνουν τα επίπεδα των κυτοκινών, πρωτεϊνών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Cancer», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.000 γυναικών από την Κίνα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση μίας μερίδας μανιταριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 70%.
Φτιάξτε την…
Με μαρούλι & ταχίνι
Υλικά (Για 6 άτομα)
• 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια (σε κομμάτια)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
• 2 κουταλιές άνηθο (ψιλοκομμένο)
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• 1 μέτριο μαρούλι (ψιλοκομμένο)
• 4 φλιτζάνια νερό
• 4 κουταλιές ταχίνι
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους. Προσθέτετε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το νερό και το αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ, προσθέτετε το λεμόνι και χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ. Προσθέτετε λίγη από τη σούπα και ξαναχτυπάτε. Όταν ασπρίσει το μείγμα, το προσθέτετε στη σούπα, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
276 θερμίδες η μερίδα
Αν σας αρέσει το σκόρδο, προσθέστε το σε όποια συνταγή θέλετε. Η αλισίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, το καθιστούν ένα άριστο φυσικό αντιβιοτικό
Κρεμμυδόσουπα
Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, και ιδιαίτερα κουερσετίνη, καθώς και βιταμίνη C. Είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τι λένε οι έρευνες Μετα-ανάλυση της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents», αναδεικνύει τη φαρμακευτική δράση του κρεμμυδιού στις φλεγμονές. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.Φτιάξτε την…
Αλά γαλλικά
Υλικά (Για 6-8 άτομα)
• μεγάλα ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές ροδέλες)
• κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές αλεύρι
• 2 λίτρα γάλα (2% λιπαρά)
• Aλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Βάζετε αλάτι και προσθέτετε το γάλα ζεστό. Βράζετε για 20-30 λεπτά και, αν θέλετε, περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ.
290 θερμίδες η μερίδα
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στέφανο Περτσεμλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο.
πηγη
http://monidadias-news.blogspot.gr/