1 Έχεις διαρροή ούρων όταν φτερνίζεσαι
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν κάποιου είδους ουρικής διαρροής κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν δύο είδη: η ακράτεια από προσπάθεια, που συμβαίνει κατά την άσκηση ή όταν βήχεις, και η επιτακτική ακράτεια, μια έντονη, ξαφνική ανάγκη για ούρηση. «Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ακράτειας από προσπάθεια εμφανίζεται μετά τον τοκετό», σύμφωνα με τον Θίοντορ Μπεντέρεφ, M.D., ιατρικό διευθυντή του Incontinence and Pelvic Support Institute, στην Καλιφόρνια. «Ο τοκετός και η αύξηση του βάρους χαλαρώνουν την υποστηρικτική δομή του περινέου που κάνει την ουρήθρα να χαλαρώσει και την εμποδίζει να κλείσει» εξηγεί ο ίδιος. Στις λιγότερο κοινές αιτίες περιλαμβάνονται οι μολύνσεις της ουρικής οδού και τα φάρμακα για την πίεση.
Πως θα ανακουφιστείς
«Οι τακτικές ασκήσεις Κέγκελ δυναμώνουν το περίνεο» λέει ο Θίοντορ Μπεντέρεφ. (Για να τις κάνεις, φαντάσου ότι προσπαθείς να σταματήσεις τη ροή της ουρήθρας, κρατώντας σφιγμένους τους μυς για 10 δευτερόλεπτα.) Ο συνδυασμός ασκήσεων Κέγκελ με κολπικά βάρη (ή κολπικούς κώνους), κωνικές συσκευές που εισάγεις στον κόλπο, είναι επίσης αποτελεσματικός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Cochrane Library.
Μια άλλη επιλογή είναι το κολπικό υπόθεμα, ένας σκληρός δακτύλιος που βοηθά στην υποστήριξη της ουρήθρας, αποτρέποντας τη διαρροή. Και πάλι χρειάζεσαι βοήθεια; Ο γιατρός σου ίσως να σου γράψει φαρμακευτική αγωγή για την επιτακτική ακράτεια. Μπορεί επίσης να συστήσει τη βιοανατροφοδότηση, μια τεχνική που παρακολουθεί τις σωματικές λειτουργίες και σε βοηθά να αποκτήσεις έλεγχο πάνω τους, ή τη συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης, που κάνει τους μυς να συσπώνται, όπως στις ασκήσεις Κέγκελ.
2. Μυρίζεις άσχημα «εκεί κάτω»
Αυτή η όχι και τόσο ευχάριστη αίσθηση υποδεικνύει «αλλαγή στη χημική ισορροπία του κόλπου», όπως εξηγεί η Σουμίτα Ντάντα, M.D., γυναικολόγος στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. «Η δυσάρεστη κολπική οσμή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η συνουσία, το στοματικό σεξ ή απλώς η παραμονή με βρεγμένο μαγιό. Επιπλέον, μερικές φορές δεν υπάρχει σαφής αιτία» προσθέτει η ίδια. Εάν, όμως, είναι χρόνιο πρόβλημα, μπορεί να υπάρχει ιατρικό πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ένοχος είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, μια μόλυνση που είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης οργανισμών που συνήθως υπάρχουν στον κόλπο (άλλες ενδείξεις είναι η κολπική φαγούρα και τα υγρά γκριζωπού χρώματος). Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η κολπική μυκητίαση, κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η τριχομονίαση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, μια μόλυνση της μήτρας και άλλων αναπαραγωγικών οργάνων.
Πως θα ανακουφιστείς
Το συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και ουδέτερο, μη αρωματισμένο σαπούνι θα διατηρήσουν το εξωτερικό του κόλπου καθαρό και υγιές. Επίσης, απόφυγε τα προϊόντα κολπικών πλύσεων: Σε μελέτες συμπεραίνεται ότι αυτά τα προσυσκευασμένα μείγματα νερού και ξιδιού, ιωδίου ή σόδας μπορεί να εισάγουν νέα βακτηρίδια στον κόλπο, διαταράσσοντας την εύθραυστη χημική ισορροπία του και επιδεινώνοντας τη μόλυνση.
Εάν η οσμή επιμένει, η καλύτερη λύση είναι να κλείσεις ραντεβού με το γιατρό σου αμέσως. «Είναι δελεαστικό να ζητήσεις μια συνταγή για αντιβιοτικά από το τηλέφωνο, αλλά μόνο αυτοπροσώπως θα μπορέσει ο γυναικολόγος σου να σου δώσει την καλύτερη θεραπεία», λέει η ειδικός. Μια γρήγορη λήψη επιχρίσματος θα έχει ως αποτέλεσμα μια ταχεία, ακριβή διάγνωση (και δε θα χρειαστεί να πάρεις άδικα αντιβιοτικά). Εάν ο γιατρός σου διαπιστώσει ότι μια μόλυνση προκαλεί τα συμπτώματα, μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά με αντιβιοτική κρέμα ή χάπι.
3 Το στόμα σου μυρίζει άσχημα το πρωί, αλλά και όλη την ημέρα
Είναι φυσιολογικό να ξέρεις ότι θα έχεις τέτοιο πρόβλημα, αν φας σκορδόψωμο. Όμως, «για πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους με δυσοσμία στόματος, η δυσάρεστη αναπνοή είναι χρόνιο, όχι περιστασιακό, πρόβλημα» τονίζει ο Ρίτσαρντ Πράις, D.M.D., εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. Οι ένοχοι είναι συνήθως τα βακτηρίδια που ζουν στο πίσω μέρος του στόματος και παράγουν ενώσεις σουλφουρικού οξέος.
Επειδή τα μικρόβια αυτά φιλοξενούνται στις κοιλότητες και στα ματωμένα ούλα, ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ουλίτιδας και τερηδόνας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι η ιγμορίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Τα βακτήρια στο στόμα θρέφονται από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στη βλέννα, προκαλώντας δυσοσμία στο στόμα. Εάν η αναπνοή σου είναι ξινισμένη και το στόμα σου ξηρό, έλεγξε τα φάρμακα που παίρνεις. Κάποια, όπως αυτά για τις αλλεργίες και η ινσουλίνη, ενδέχεται να μεταβάλλουν τη χημεία του σώματος ή να εμποδίσουν την παραγωγή σάλιου. Από την άλλη, η δυσοσμία που θυμίζει σάπιο φρούτο είναι σίγουρο δείγμα αύξησης της κετόνης, παραπροϊόντος της αφομοίωσης του λίπους, που μαστίζει τους διαβητικούς και αυτούς που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.
Πως θα ανακουφιστείς
Πρώτον, μείωσε τις τροφές που προκαλούν δυσοσμία όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσάρμοσε τη στοματική σου υγιεινή: βούρτσισε και καθάρισε με το οδοντικό νήμα τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα και καθάρισε επίσης και τη γλώσσα, πρωί και βράδυ, με ειδικό βουρτσάκι. «Το ειδικό βουρτσάκι απομακρύνει τη βλέννα που βρίσκεται στο πίσω μέρος τους στόματος, όπου συγκεντρώνονται τα βακτηρίδια που προκαλούν οσμές» σημειώνει ο ειδικός. Πιες πολύ νερό, που βοηθά να ξεπλύνεις τα υδατοδιαλυτά μικρόβια της ιγμορίτιδας.
Εξίσου σημαντικό είναι να πηγαίνεις δύο φορές το χρόνο στον οδοντίατρο. Θα εξετάσει το στόμα σου και, αν το κρίνει απαραίτητο, θα κάνει πλύσεις με αντιμικροβιακό διάλυμα ή θα σου γράψει ένα ισχυρό στοματικό διάλυμα. Εάν ο οδοντίατρος δεν μπορεί να εντοπίσει την αιτία, συμβουλεύσου τον παθολόγο σου ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα. Ενδεχομένως να σου αλλάξει φαρμακευτική αγωγή ή να σου δώσει κάποια για την ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας ή την ιγμορίτιδα.Η δυσάρεστη αναπνοή, η κακοσμία στην ευαίσθητη περιοχή, η έντονη εφίδρωση και η ακράτεια μπορεί να κάνουν τη ζωή σου δύσκολη. Αν το επιτρέψεις…
4. Ιδρώνεις ακόμη και στις δροσερές ημέρες
«Οι αδένες όλων μας υπερλειτουργούν όταν κάνει ζέστη ή ασκούμαστε έντονα, όμως εκατομμύρια γυναίκες στο δυτικό κόσμο υποφέρουν από υπερεφίδρωση. Αυτή τις κάνει να εφιδρώνουν μέχρι και πέντε φορές παραπάνω από το μέσον όρο» τονίζει η Ντιάνα Γκλέιζερ, M.D., καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του St. Louis, στις ΗΠΑ. Η κατάσταση αυτή συνήθως επηρεάζει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, όπως οι μασχάλες, οι παλάμες, το πρόσωπο, τα πέλματα ή η βουβωνική χώρα. Οι εξάρσεις είναι ξαφνικές και τυχαίες.
Οι γυναίκες που πάσχουν δεν ξέρουν πότε θα καταλήξουν με την μπλούζα τους ή τα χέρια τους μούσκεμα! Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φταίνε τα γονίδιά σου. Η υπερεφίδρωση θεωρείται κοινή κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά και έφηβοι. «Ο εγκέφαλος στέλνει μη φυσιολογικά σήματα στους αδένες, λέγοντάς τους να αρχίζουν να ιδρώνουν» επισημαίνει η ειδικός. Όμως, στην περίπτωση της υπερεφίδρωσης που εμφανίζεται στους ενηλίκους, η αιτία είναι συνήθως ένα ιατρικό πρόβλημα ή κάποια φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, που περιέχουν την ουσία fluoxetine ή τα υπνωτικά χάπια που περιέχουν την ουσία eszopiclone. Αμφότερες ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.
Πως θα ανακουφιστείς
Η περίπτωσή σου είναι ήπια; Προσπάθησε να βάζεις αντιιδρωτικό, πρωί και βράδυ. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στις παλάμες ή στα πέλματα, μπορείς να βάλεις κι εκεί αντιιδρωτικό. Σιγουρέψου ότι φοράς υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, όποτε είναι δυνατό. Για τις πιο οξείες περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα σου γράψει ένα πιο ισχυρό αντιιδρωτικό ή φαρμακευτική αγωγή δια στόματος, που αφυδατώνει τους αδένες. Μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις πάντως είναι τα μπότοξ, οι ενέσεις που απενεργοποιούν τους αδένες, αδρανοποιώντας τους προσωρινά. Τα αποτελέσματα διαρκούν 7 μήνες ή και παραπάνω.
Μια άλλη θεραπεία για τα πέλματα και τις παλάμες ονομάζεται ιοντοφόρεση, δηλαδή η εξαναγκασμένη απορρόφηση ιόντων από ιστούς του ανθρώπινου σώματος μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικών ρευμάτων. Αυτή περιλαμβάνει την παραμονή για 20 λεπτά σε ένα δίσκο με νερό που είναι φορτισμένη με ελαφρύ ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορείς να βρεις στο φαρμακείο διάφορες συσκευές ιοντοφόρεσης χωρίς συνταγή, όμως σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι η θεραπεία είναι κατά 83% πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται υπό την επίβλεψη γιατρού.
πηγη
http://www.shape.gr/