ΩΧ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ!!!!!ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ???

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 Έχω κατσαρίδες στο σπίτι. Τι να κάνω?

Οι κατσαρίδες είναι σίγουρα ένα από τα πιο αηδιαστικά πλάσματα άσε δε που είναι και δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές, από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν μέσα στο σπίτι μας.

Έχετε φάει κάτι και έχετε αφήσει ψίχουλα πάνω στο τραπέζι?, ή σε κάποιο βιβλίο την ώρα που διαβάζατε; Ίσως τρόφιμα σε πλαστικές σακούλες ή η κουζίνα σας είναι βρώμικα? Τότε έχετε πρόβλημα. Οι κατσαρίδες, έλκονται από τα υπολείμματα τροφών μέσα στο σπίτι, ενώ αποτελούν κίνδυνο για τη διάδοση ασθενειών.για μετάδοση αλλεργιών, βακτηριδίων και ασθενειών όπως του άσθματος.

Υπάρχουν πολλά σπρέι και φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγούμε από τις κατσαρίδες μέσα στο σπίτι, αλλά να ξέρετε πως θα υπάρχουν έξω από αυτό ή γύρω από την αυλή..στο μπαλκόνι σας Τα σπρέι αυτά είναι ανθεκτικά και έχουν αποτελέσματα. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές, αφού οι κατσαρίδες, θεωρούνται “μεταλλαγμένες”, αφού επιβιώνουν σε πολύ άσκημες συνθήκες.

 

Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε συνέχεια σπρέι, γιατί το αέριο περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες και είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

 

Τι κάνουμε?ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα:

Ανακαλύψτε που βρίσκονται οι κατσαρίδες.

Πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να εντοπίσετε το χώρο που βρίσκονται οι κατσαρίδες μέσα στο σπίτι. Στην κουζίνα, στο γκαράζ, η στο μπάνιο. Ερχοντε από τους αεραγωγούς τις αποχέτευσης,οι κατσαρίδες αφήνουν αυγά σε έπιπλα, ρούχα, χαλιά, κλπ, συμπαθούν το σκοτάδι, σε σχέση με το φως

Καθαρίζουμε έτσι δεν έχουν φαΐ Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή αλλά χρειάζονται καθημερινά νερό. Μην αφήνετε νερό στο νεροχύτη, σε άπλυτα πιάτα ή σε άλλα μέρη του σπιτιού. Επίσης ελέγχετε όλες τις πηγές νερού, όπως υδραυλικά που στάζουν, την υγρασία κάτω από το ψυγείο, και τους “ιδρωμένους” σοβάδες. Σκουπίστε όλες τις σταγόνες νερού από τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων και επίσης σκουπίστε καλά την περιοχή του μπάνιου σας αφού το χρησιμοποιήσετε.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Διατηρήστε τα τρόφιμά σας είτε στο ψυγείο, είτε σε τάπερς, είτε σε κάποια τέλος πάντων συσκευασία όπου το φαγητό θα είναι ερμητικά κλεισμένο ,να μην έχουν μυρωδιές
  2. Κρατήστε τα ράφια, τα συρτάρια, τα τραπέζια, κλπ καθαρά από ψίχουλα κι άλλα  υπολείμματα τροφών
  3. Βάλτε τα σκουπίδια σας σε σακούλες που είναι ερμητικά κλεισμένες, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα και να πετάτε τα σκουπίδια τακτικά, μην το αμελείτε αυτό!
  4. Πλένετε καθημερινά τα πιάτα και τα ποτήρια, να είναι πάντα καθαρά. Ειδικά το βράδυ, μην αφήνετε τίποτα άπλυτο!
  5. Διατηρήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα δημητριακά και άλλα τέτοια, σε βάζα ή τέλος πάντων σε συσκευασίες που είναι ερμητικά κλειστές.
  6. Απαλλαγείτε από άχρηστα έπιπλα, συσκευές, τρόφιμα και ρούχα
  7. Καθαρίζετε τακτικά, να αφαιρείτε όλα τα σκουπίδια και να συμμαζεύετε συχνά τα ράφια, τα συρτάρια, τις ντουλάπες, κλπ.
  8. Καθαρίζετε καλά και συχνά τις αποχετεύσεις, το μπάνιο, την κουζίνα, το πάτωμα, τους τοίχους, κλπ, με καθαριστικά, ώστε να έχετε αποτελεσματική καθαριότητα
  9. Διατηρείτε όλες τις περιοχές καθαρές και στεγνές
  10. Κάντε επισκευές στο σπίτι:
  • σφραγίστε ρωγμές,
  • σφραγίστε τυχόν ανοίγματα στον τοίχο που μπορεί να υπάρχουν γύρω από κάποιους σωλήνες
  • αφαιρέστε ή επιδιορθώστε τυχόν “τρύπιες” ή φθαρμένες ταπετσαρίες ή τυχόν προβληματικά “τρύπια” – φθαρμένα σημεία στα σοβατεπιά
  • διορθώστε τυχόν διαρροές νερού

Και τώρα

  1. Βάλτε παγίδες κοντά σε “ύποπτα σημεία” όπως για παράδειγμα κάτω από έπιπλα, κάτω από νεροχύτες, σημεία “δύσβατα” που είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση, κοντά στις αποχετεύσεις, κλπ
  2. Ψεκάστε με κατσαριδοκτόνο αυτά τα “ύποπτα σημεία” και επαναλάβετε κάθε 2 ημέρες για καμιά βδομάδα.

Προσοχή με τα κατσαριδοκτόνα!

Είναι επικίνδυνα δηλητήρια και είναι επικίνδυνα και να τα αναπνέουμε! Οπότε πχ ψεκάστε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και αερίστε καλά! Απομακρύνετε τυχόν τρόφιμα και συσκευασίες εκεί που πρόκειται να ψεκάσετε, που μπορεί να ακουμπήσετε κάποια στιγμή.

Ένας τρόπος είναι σε μια σακούλα πλαστική βάζουμε το φάρμακο .Οι κατσαρίδες θα δηλητηριαστούν καταπίνοντας το οξύ…θα μπουν και τέζα

Γενικά να ξέρετε ότι μπορεί να μη βλέπετε συχνά κατσαρίδες στο σπίτι, αλλά όσο εσείς κοιμάστε, αυτές βολτάρουν στον χώρο σας αναζητώντας τροφή και την βρίσκουν αν δεν έχετε τηρήσει τους παραπάνω στοιχειώδεις κανόνες. Αντίστοιχα, γεννάνε τα αυγά τους σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας που ούτε φαντάζεστε.

Μη δίνετε νερό στις κατσαρίδες! Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή αλλά χρειάζονται καθημερινά νερό. Μην αφήνετε νερό στο νεροχύτη, σε άπλυτα πιάτα ή σε άλλα μέρη του σπιτιού. Επίσης ελέγχετε όλες τις πηγές νερού, όπως υδραυλικά που στάζουν, την υγρασία κάτω από το ψυγείο, και τους “ιδρωμένους” σοβάδες. Σκουπίστε όλες τις σταγόνες νερού από τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων και επίσης σκουπίστε καλά την περιοχή του μπάνιου σας αφού το χρησιμοποιήσετε.

  • Καθαρίστε! Καθαρίστε! Καθαρίστε! Οι κατσαρίδες συρρέουν σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί με περιττώματα κατσαριδών. Χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό ή απολυμαντικό και καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή για να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους εκεί. Σε τσιμεντένιους τοίχους και πατώματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό με νερό. Τις πιο δύσκολες περιοχές μπορείτε να τις καθαρίσετε με αντιβακτηριδιακά υγρά και βούρτσες.

Με φυσικούς τρόπους κάνουμε την εξολόθρευση

  • Τοποθετήστε φέτες ή φλούδες αγγουριού στα σημεία που συχνάζουν, χωρίς να ξεχνάτε τις επιφάνειες που βρίσκονται ψηλά (πάνω στο ψυγείο, σε ντουλάπια, κουρτινόξυλα κτλ.)
  • Χρησιμοποιήστε βόρακα που θα βρείτε σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία. Ανακατέψτε τον με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μείγμα στα περάσματα των κατσαρίδων. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε μείγμα βόρακα, αλευριού και γύψου σε ίσα μέρη. Προσοχή: Το βορικό οξύ είναι τοξικό και για τον άνθρωπο. Μην το χρησιμοποιείτε σε μέρη που παίζουν, τρώνε ή κοιμούνται παιδιά ή κατοικίδια ζώα.
  • Η νεπέτα είναι επίσης φυσικό εντομοαπωθητικό. Τρίψτε φύλλα νεπέτας σε νερό σαν να φτιάχνετε τσάι, με το οποίο θα ψεκάσετε εκεί που θέλετε. Η νεπέτα είναι ένα φυτό 30 εκ. και θα τη βρείτε σε καταστήματα με βότανα
  • Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας εντομοκτόνο ανακατεύοντας ανάλογα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης άχνης ετοιμάζοντας έτσι ένα γεύμα παγίδα για τις κατσαρίδες. Αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο σε μέρος που έχετε εντοπίσει κατσαρίδες. Ο συνδυασμός σόδας και ζάχαρης είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.
  • Οι κατσαρίδες μισούν την γεύση της δάφνης. Μπορείτε με φυσικό και ασφαλή τρόπο να απομακρύνετε τις κατσαρίδες απλώνοντας φύλλα δάφνης σε μέρη που τριγυρνούν κατσαρίδες. Είναι ιδανική μέθοδος για να διώξετε τις κατσαρίδες από τα δωμάτια και από τα μέρη που παίζουν παιδιά.

Αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα για να διώξουμε τις κατσαρίδες θέλω τα σχόλια σας