ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Στο άρθρο που ακολουθεί, η πτυχιούχος διατροφολογικής ιατρικής, κα. Νίτσα Κοιλιάρη, μας εξηγεί τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, παρέχοντάς μας χρήσιμες διατροφικές οδηγίες και συμβουλές για την υιοθέτηση ενός ορθού τρόπου ζωής.

Της Νίτσας Κοιλιάρη
Πτυχιούχου Διατροφολογικής Ιατρικής
BSc, D.N. (TVU London), BSc Econ. (Hons) (LSE),   D.Iridol (PNMC, UK)
Registered Member of CNHC, BANT, WNMS, GNI

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ – Ναι πολλά!
Τρώτε καθημερινά πολλά ΩΜΑ λαχανικά και χυμούς λαχανικών σε μεγάλη ΠΟΙΚΙΛΙΑ και διάφορα ΧΡΩΜΑΤΑ, (πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα κλπ). Μη τρώτε συνέχεια τα ίδια λαχανικά. Τα ΩΜΑ φρέσκα λαχανικά παρέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία και ζωντανά ένζυμα που είναι πολύ σημαντικά για την προστασία του οργανισμού από σοβαρές αρρώστιες όπως ο καρκίνος. Τα ένζυμα, όπως και αρκετά από τα αντιοξειδωτικά, καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου

ΟΣΠΡΙΑ- Ναι πολλά!
Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και περιέχουν σημαντικό αριθμό θρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

ΚΡΕΑΣ – Ναι αλλά λίγο!
Προσπαθήστε να μη τρώτε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, άπαχο κρέας, όπου είναι δυνατό ‘καθαρό’ από ζώα που έχουν εκτραφεί χωρίς ορμόνες και άλλα φάρμακα. Το καλύτερο κρέας είναι από άγρια ζώα που ζουν ελεύθερα στο δάσος. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ: τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν χημικές ουσίες.

ΨΑΡΙΑ – Ναι αλλά όχι τηγανητά!
Φρέσκα ή κατεψυγμένα τα ψάρια είναι ωφέλιμα εφ’ όσον μεγαλώνουν σε καθαρά νερά χωρίς τροφές με χημικές ουσίες, ορμόνες και αντιβιοτικά. Προτιμάτε τα ψάρια που περιέχουν περισσότερα λιπαρά όπως κολιοί, βακαλάοι, χέλια, σολομοί, σαρδέλες, και ρέγκες (φρέσκες, όχι παστές) και ψήστε τα καλύτερα στον ατμό ή στον φούρνο μέσα σε γυάλινα η stainless steel δοχεία, σκεπασμένα (όχι με αλουμινόχαρτο).

ΦΡΟΥΤΑ– Ναι αλλά όχι υπερβολές!
Τρώτε φρούτα, ΠΡΙΝ το φαγητό, όχι μετά, διάφορα και σε διάφορα ΧΡΩΜΑΤΑ, όχι πολύ γλυκά και όχι περισσότερα από τρία φρούτα την ημέρα. Καλύτερα ένα ολόκληρο φρούτο με την φλούδα του παρά ο χυμός του.
Σημ: μη τρώτε ποτέ φρούτα άπλυτα ακόμα και αν είναι βιολογικά. Τα ίδιο ισχύει και για τα παστά φρούτα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ- Ναι αλλά με μέτρο!
Τρώτε δημητριακά μη αποφλοιωμένα (ολικής άλεσης) αλλά μη το παρακάνετε. Τα πολλά ψωμιά, μακαρόνια, μπισκότα, δημητριακά προγεύματος κλπ ακόμα και αν είναι ολικής άλεσης κάνουν όξινο το αίμα και προδιαθέτουν το οργανισμό σε σοβαρές αρρώστιες.

ΑΥΓΑ – Ναι από το χωριό!
Τα αυγά δεν είναι βλαβερά αν προέρχονται από κότες που μεγαλώνουν ελεύθερες χωρίς τροφές. 2-3 την εβδομάδα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ-Με μέτρο!
Προτιμάτε αυτά που έχουν υποστεί μεγάλη ζύμωση όπως το γιαούρτι το κεφίρ και η φέτα αλλά πάντα ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

ΛΑΔΙΑ – Σώζουν αλλά και σκοτώνουν!
Προτιμάτε πάντοτε το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ για όλα τα φαγητά, ψημένα και ωμά, ακόμα και για τα γλυκά σας. Αγοράζετε και φυλάγετε το ελαιόλαδο σε μικρά σκούρα γυάλινα μπουκάλια και σε σκοτεινό μέρος. Όλα τα λάδια, αρχίζουν να αλλοιώνονται από το φως μία ώρα μετά που θα τοποθετηθούν σε ανοιχτόχρωμα μπουκάλια, ως επίσης και από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το μπουκάλι. Βάζετε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος και αφού αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν λάδια τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία αλλά γίνονται δηλητήρια όταν χαλάσουν και συχνά όταν ψήνονται.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ – Ναι αλλά ωμοί και ανάλατοι!
Τρώτε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ωμούς και ανάλατους και αποφεύγετε τους όταν έχουν αλλοιωμένη γεύση (ταγγοί). Είναι γεμάτοι με επικίνδυνες τοξίνες! Διατηρείτε όλους τους ξηρούς καρπούς σε σκοτεινό μέρος, καλύτερα στο ψυγείο. Μη τρώτε καρύδια που έχουν αποφλοιωθεί από μέρες.

ΖΑΧΑΡΗ-Όχι ποτέ!!
Αποφεύγετε εντελώς τη ζάχαρη και μη παρασύρεστε από επιγραφές όπως «Χωρίς ζάχαρη» διότι η ζάχαρη έχει και άλλα πολλά ονόματα. Να έχετε ως κριτήριο πάντοτε τη γεύση σας. Αν κάτι είναι γλυκό, έχει κάποιο είδος ζάχαρης. Το μέλι και το χαρουπόμελο είναι καλύτερα αλλά και πάλι όχι περισσότερο από δύο κουταλάκια την ημέρα

ΝΕΡΟ – Όσο πιο καθαρό γίνεται!
Το νερό μπορεί να είναι η σημαντικότερη πηγή σοβαρών ασθενειών. Το νερό που πίνουμε αλλά και μαγειρεύουμε πρέπει να είναι καθαρό ΧΩΡΙΣ ΧΛΩΡΙΝΗ και άλλες χημικές ουσίες. Το νερό ‘της πόλης’ που έχει χλωρίνη είναι κατάλληλο για να μας προστατεύει από τα μικρόβια αλλά όχι για να το πίνουμε ή να το βάζουμε στο φαγητό μας. Η χλωρίνη καθώς και άλλα βαριά μέταλλα που περιέχει το νερό δεν εξαφανίζονται με το βράσιμο. Αν το νερό στην περιοχή σας χλωριώνεται χρησιμοποιείστε φίλτρα reverse osmosis ή εμφιαλωμένο νερό χωρίς χλωρίνη.

ΑΛΑΤΙ – Όχι δεν το χρειάζεστε!
Οι νεφροί μας είναι κατασκευασμένοι να κατακρατούν το φυσικό αλάτι που περιέχουν οι τροφές γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε πρόσθετο. Χρησιμοποιείτε μπόλικα μπαχαρικά (πχ ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, κανέλα, κουρκουμα κλπ) για να δώσετε γεύση στο φαγητό και να μη χρειάζεται αλάτι. Τα μπαχαρικά έχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία που μας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες ενώ το αλάτι δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για πολλές ασθένειες.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΜΗ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ!
Τρώτε καθημερινά Πρόγευμα, Γεύμα, Δείπνο και δύο ενδιάμεσα μικρά γεύματα (σνακς)

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ!
Το φαγητό πρέπει να μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, πάντοτε σκεπασμένο (όχι με αλουμινόχαρτο), και μέσα σε μαγειρικά σκεύη γυάλινα (πυρέξ) ή stainless steel. Οι τροφές δεν πρέπει να έρχονται ποτέ σε απευθείας επαφή με τη εστία θερμότητας. Πολύ ψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στο φαγητό. Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει το φαγητό τόσο πιο ανθυγιεινό γίνεται. ΜΗ ΤΡΩΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ. Το καλύτερο και ασφαλέστερο φαγητό είναι αυτό που μαγειρεύεται στο νερό (βραστό) ή στον ατμό. Γι αυτό, αντίθετα με ότι συνήθως πιστεύεται, το υγιεινότερο μέρος του ψωμιού είναι το εσωτερικό του (η ψίχα), παρά το εξωτερικό (η κόρα).

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ
Η διατροφή σας πρέπει να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα φυσικά, όσο είναι δυνατό μη επεξεργασμένα, τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, και άλλες χημικές ουσίες. Μια καλή λύση είναι να αποκτήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο, και αν δεν έχετε κήπο φυτέψτε τα σαλατικά σας μέσα σε ανθώνες.

ΑΣΚΗΣΗ
Βρείτε μια άσκηση που σας αρέσει, πχ περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι κλπ, και προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά, πάνω σε συστηματική βάση. Ασκείστε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά κάθε φορά. Κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές, αυτοσυγκέντρωση κλπ για 10-15 λεπτά καθημερινά

ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Χαλαρώστε και απολαύστε το φαγητό σας μασώντας αργά και αρκετή ώρα κάθε μπουκιά. Αποφεύγετε να τρώτε όταν είστε κάτω από ένταση, στεναχώρια ή μεγάλη κούραση διότι το φαγητό θα μετατραπεί σε κακή ενέργεια μέσα στον οργανισμό μας. Η καλύτερη λύση είναι να ξαπλώσετε λίγο, κλείστε τα μάτια, αυτοσυγκεντρωθείτε, χαλαρώστε και μετά φάτε. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι η λεπτή ισορροπία των ενεργειών μέσα στον σώμα σας είναι η βάση της υγείας σας.

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ
Μην τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Το σώμα σας χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την διαδικασία χώνεψης και αφομοίωσης των τροφών. Προσπαθήστε να αισθάνεστε ελαφρά και άνετα μετά από ένα γεύμα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Δυστυχώς όσον και αν προσέχουμε είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στην πρόσληψη τοξινών από το περιβάλλον. Προσπαθήστε να μειώσετε, στο μέτρο του δυνατού, την έκθεση σας σε βλαβερές χημικές ουσίες από αεροζόλ, εντομοκτόνα, ψεκασμούς στον κήπο, καλλυντικά σώματος και μαλλιών. Αποφεύγετε όσο είναι δυνατό την έκθεση σας σε εξατμίσεις αυτοκινήτων και άλλων μηχανημάτων.
Δεν υπάρχουν
κακές τροφές!
Υπάρχουν όμως…
… «κακοποιημένες»         τροφές!!

Νίτσα Κοιλιάρη
Πτυχιούχος Διατροφολογικής Ιατρικής
BSc, D.N. (TVU London), BSc Econ. (Hons) (LSE),   D.Iridol (PNMC, UK)
Registered Member of CNHC, BANT, WNMS, GNI