Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ “ΚΑΚΗΣ ΤΥΧΗΣ” και μόνο!!! Δρ.Μουρούτης Κων/νος
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα(1) στο περιοδικό Science η οποία, προκάλεσε μια τεράστια κάλυψη απο τα ΜΜΕ.Ο πραγματικός τίτλος του άρθρου ήταν “Variation in Cancer Incidence Among Tissues Can Be Explained By the Number of Stem Cell Divisions,-Διαφοροποιήσεις στην έναρξη καρκίνου σε ιστούς μπορεί να εξηγηθεί από τον αριθμό των μιτώσεων των στελεχοκυτάρων”.. που λογικά δεν θα έπρεπε να κάνει τόσο “ντόρο” στο διαδίκτυο και δη να αναμασηθεί και να αναμεταδοθεί με τόση παραποιημένη υπόσταση και με βιαστικά ,φευγαλέα επιχειρήματα από λιλιπούτειους συνανθρώπους μας που, ενώ προφασίζονται πως κατέχουν το “αλάθητο” στις διατροφικές επιστήμες, δεν διακατέχονται από ίχνος ηθικής τόσο επιστημονικής αλλά και ανθρωπιστικής προσεγγίσεως…
Γιατί ο ντόρος όμως;!
Εξαιτίας του τίτλου που κρεμάστηκε και προωθήθηκε:
«MOST CANCERS DUE TO BAD LUCK, NOT PREVENTABLE, STUDY FINDS»
«Οι περισσότεροι καρκίνοι εξαιτίας κακής τύχης και όχι προλήψιμοι, δείχνει η έρευνα»…
η οποία “ούρλιαξε” στα πρωτοσέλιδα τόσο των έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών πρωτοσέλιδων από ημιμαθείς, ψευδο-επαγγελματίες “υγείας” που στην πραγματικότητα, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή και υγεία των άλλων με τις τόσο, ανυπόστατες και τραγελαφικές αλλοιώσεις και διαβρώσεις των άρθρων που τόσο ατημέλητα παρουσιάζουν όχι τόσο από επιστημονική εγκυρότητα αλλά από άσβεστο μένος να επιβάλουν αυτό που εκείνοι θεωρούν ως ορθό και δόκιμο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την “παρά-μόρφωση ” τους από το μικροσκοπικό πρίσμα που διαθλούν την α-γνωσία τους..
Υφίσταται όμως μια βαθιά διχοτόμηση ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας και στην υπερβολή που το περιετύλιξαν οι γνωστοί -άγνωστοι..
Η υπεραπλούστευση σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα υγείας όπως ο καρκίνος ίσως ενισχύσει την διαδεδομένη δυστυχώς και κραταιουσα ακόμη αντίληψη ότι η “επάρατη” νόσος απλά σου “τυχαίνει” και με αυτό τον τρόπο οδηγηθούν οι άνθρωποι στην μοιρολατρική στάση ότι… “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”.. κάτι που οχι μόνο δεν ισχύει αλλά το αντίθετο μάλιστα! Δηλαδή το αδιαφιλονίκητο γεγονός πως… ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ διαδραματίζουν τον μείζονα ρόλο στην εξέλιξη ή μη της καρκινογένεσης..
Καθώς μελετάτε την έρευνα, αναρωτηθείτε 3 πράγματα( θα μπορούσαν να είναι περισσότερα φυσικά..).
1. Τι καινούργιο έχουμε εδώ;
Η έρευνα εμπλέκει ενα “μαθηματικό” μοντέλο για αξιολογηση μιας “στοχαστικής|-δηλ. τυχαίας” επίδρασης που συμβάλει στο ρίσκο καρκίνου και ειδικά στις μεταλλάξεις από τις μιτώσεις των στελεχοκύτταρων. Η “υπόθεση”( οι λέξεις που επιλέγονται έχουν σημασία) που το μοντέλο τους κάνει είναι ότι, κάποιοι ανθρώπινοι ιστοί περιέχουν κύτταρα που αναπαράγονται πιο γρήγορα και ότι αυτοί ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο να εξελιχτούν σε καρκινικοί στην συνολική διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.. Αποτελεί την καλύτερη εξήγηση ΓΙΑΤΙ ο καρκίνος αυξάνει με την ηλικία..
Στην ογκολογία τα παραπάνω είναι από παλαιόθεν γνωστά ..Αυτό όμως που γνωρίζουμε επίσης είναι ότι αυτές οι “τυχαίες” μεταλλάξεις αποτελούν ΕΝΑΝ από τους ΠΟΛΛΟΥΣ παράγοντες που συνδράμουν στο ποσοστό κινδύνου για εξέλιξη του καρκίνου.. μαζί με την γενετική, τον τρόπο ζωής, ιούς κτλ.
2.Τι εννοούν όταν λένε “ΚΑΡΚΙΝΟΣ”;
Η συνεχιζόμενη επιστημονική ανασκόπηση δεδομένων από τον Αμερικανικό Ίδρυμα για Έρευνα για τον Καρκίνο-AICR(2) συνεχίζει απερίφραστα να φανερωνει πως το 1/3 των πλειστων καρκίνων μπορούν να ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ με απλές, καθημερινές αλλαγές στον τρόπο και στάση ζωής!! Σωστή διατροφή, άσκηση, αποχή από τοξικούς /βλαπτικούς παράγοντες, ρύθμιση άγχους ,διακοπή καπνίσματος, έκθεση στο ηλιακό φως κτλ.
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΤΟ ΕΞΗΣ: Στην έρευνα μας λέμε για τους “πλείστους” καρκίνους που έχουμε τα δεδομένα πως συνδέονται αυτοί με τον τρόπο ζωής..
Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Επειδή η έρευνα που “αναμασήθηκε” ασύστολα και ασυνείδητα, εξέτασε καρκίνους που ο τρόπος ζωής δεν συνδεόταν με την εξέλιξη ή μη αυτών.. και για τεχνικούς λόγους εξαιτίας του μαθηματικού μοντέλου που ακλούθησαν δεν συμπεριέλαβαν 2 από τους πιο συνήθεις καρκίνους: Αυτόν του ΜΑΣΤΟΥ και του ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ.. στους οποίους ο καθημερινός τρόπος ζωής δείχνει να επιτελεί τον πιο προστατευτικό ρόλο..
3. Ποιος είναι ο Επίλογος;
Για τους πλείστους καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο όπως αυτών του μαστού, προστάτη, ορθοκολικού, οισοφάγου, τον βασικό ρόλο στην εξέλιξη ή μη, τον διαδραματίζετε ΕΣΕΙΣ και μόνο με τις καθημερινές σας αποφάσεις ΠΡΟΣ ή ΚΑΤΑ της υγείας σας και οχι η “τύχη”, τα μαθηματικά μοντέλα, το πεπρωμένο σας ή ακόμη τα “α-μόρφωτα μορφώματα” των ειδικών που γενικεύουν χωρίς μέτρο αλλά με σκοπό και στόχο.. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς για κάποιους και ευτυχώς για σας όλους!!!
Ναι, σίγουρα δνε υπάρχουν 100% εγγυήσεις γαι την απόλυτη υγεία για κανέναν.. Όλοι γνωρίζουμε “κάποιον” που μπορεί να έκανε τα πάντα “σωστά” και παρολαυτα να είχε την ‘ατυχία” να αποβιώσει από τον καρκίνο..
Μάλιστα… Μόλις σήμερα κηδεύτηκε ένα τέτοιο αγαπημένο μου πρόσωπο εδώ στη Κατερίνη.. Έναν άνθρωπο που τον σεβόμουν αφανταστα και με εκτιμυσε απεριοριστα εφάμιλλα..Ενας ανθρωπος που δεν κάπνιζε, δεν έπινε, δεν έτρωγε , γυμναζόταν και ωστόσο ..ο “αυτοκράτορας ” όλων των ασθενειών ..τον νίκησε..
Αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε ότι η καθαρή, ανόθευτη και άδολη ιατρική, επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ολοένα και περισσότερο ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και ότι οι μισοί καρκίνοι δεν θα συμβούν… ΑΝ οι άνθρωποι πάρουν την ΕΥΘΥΝΗ στα χέρια τους και δεν την παραδώσουν στα πόδια των ειδικών ασυνθηκολόγητα ..και αυτό ισχύει και για τις λοιπές εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία κτλ..
Τέλος, ο αδελφός μου που χθες απεβίωσε, είχε την ΜΕΓΑΛΗ ΤΥΧΗ για ολόκληρη την ζωή του να είχε ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ την ζωή του στα χέρια του Μεγάλου Ιατρού και χθες λίγο πριν την τελευταία του πνοή, μαζί με τα παιδιά του να προσευχηθεί, να ακούσει εκείνα τα λόγια που του έδωσαν ΑΝΑΠΑΥΣΗ και ΓΑΛΗΝΗ και ΕΙΡΗΝΗ έτσι ώστε να μην έχει φόβο και αγωνία αλλά να ΔΕΙ με τα μάτια της πίστεως την Ημέρα που θα αντικρύσει Εκείνον..
Εκείνον που μπροστά στον τάφο του Λαζάρου είχε το Σθένος, την Δύναμη και την Ανυπέρβλητη ΑΓΑΠΗ να διακηρύξει:
“ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα.”
Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον κεφ.ΙΑ:25-26
Δρ Μουρούτης Κων/νος
NewLife Μη κερδοσκοπικός οργανισμός
Πηγές:
(1) Science 2 January 2015: Vol. 347 no. 6217 pp. 78-81 DOI:10.1126/science.1260825
Variation in cancer risk among tissues can be explained by the number of stem cell divisions
1. Cristian Tomasetti1,*, 2. Bert Vogelstein2,*
+ Author Affiliations
1. 1Division of Biostatistics and Bioinformatics, Department of Oncology, Sidney Kimmel Cancer Center, Johns Hopkins University School of Medicine and Department of Biostatistics, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 550 North Broadway, Baltimore, MD 21205, USA.
2. 2Ludwig Center for Cancer Genetics and Therapeutics and Howard Hughes Medical Institute, Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, 1650 Orleans Street, Baltimore, MD 21205, USA.
Some tissue types give rise to human cancers millions of times more often than other tissue types. Although this has been recognized for more than a century, it has never been explained. Here, we show that the lifetime risk of cancers of many different types is strongly correlated (0.81) with the total number of divisions of the normal self-renewing cells maintaining that tissue’s homeostasis. These results suggest that only a third of the variation in cancer risk among tissues is attributable to environmental factors or inherited predispositions. The majority is due to “bad luck,” that is, random mutations arising during DNA replication in normal, noncancerous stem cells. This is important not only for understanding the disease but also for designing strategies to limit the mortality it causes.
(2) blog.aicr.org
American Institute for Cancer Research – AICR
IN THE NEWS: No, cancer isn’t just “bad luck”: http://ow.ly/GT0vm
Check out our full infographic for actions you can take today to lower your cancer risk: http://ow.ly/GT0Tb
πηγη: http://olazoi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_7.html#sthash.aUgAD0uz.dpuf