ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ? ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κάνε μια μαγνητική και …αρρώστησες!

“Πολλά υγιή άτομα γυρίζουν τους ιατρούς, με μια μαγνητική ανά χείρας, αγχωμένοι, πως θα ξαναβρούν την υγεία τους, ενώ χαίρουν άκρας υγείας. Πολλοί ιατροί, βασίζονται υπερβολικά στις διαγνωστικές εξετάσεις και ελάχιστα στην κλινική εξέταση, πιθανότατα λόγω απειρίας. Σας παραθέτουμε μια συσχέτιση της μαγνητικής τομογραφίας με την κλινική εικόνα, ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία της καλής κλινικής εξετάσεως, για την αξιολόγηση των διαφόρων παθήσεων

Σπονδυλική στήλη

Σε υγιή άτομα που έγινε MRI, μόνο το 36% είχε φυσιολογικούς δίσκους. Το 30% αυτής της ομάδας, ποτέ δεν είχε αισθανθεί πόνο στη μέση, παρότι η εξέταση παρουσίασε προβολές των δίσκων. Το συμπέρασμα είναι ότι οι προβολές των δίσκων, μπορεί να είναι τυχαία ευρήματα και αξιολογούνται μονό αν το πρόβλημα επιβεβαιώνεται από την κλινική εξέταση (Jenson et al (1994)

Ισχίο

Σε μελέτη ενεργών και υγιών παικτών του χόκεϊ, η MRI έδειξε ότι το 52% είχε βλάβη του επιχείλιου χόνδρου (labral tear). Το 70% είχε κάποια βλάβη στο ισχίο, ή στη λεκάνη και μόνο το 30% παρουσίασε φυσιολογική MRI (AOSSM (2010)

Γόνατο

Εξεταστήκαν 44 εθελοντές δίχως πρόβλημα στο γόνατο, ηλικίας 20 έως 68 ετών. Στο 60%, η MRI, έδειξε ρήξη, εκφύλιση μηνίσκου ή πολλαπλή βλάβη. (Beattie et al 2005).

Ώμος

Μελέτες σε συμπτωματικά άτομα (δηλαδή δεν είχαν πόνο). Το 23% παρουσίασε μια ρήξη του στροφικού πετάλου (Tempelhof et al 1999).
Σε αθλητές, με έντονη χρήση του ώμου, το 40% είχε μερική ή ολική ρήξη του στροφικού πετάλου. Πέντε χρόνια μετά την MRI, κανένας από αυτή την ομάδα αθλητών, δεν είχε χρειαστεί χειρουργική θεραπεία (Connor et al 2003)

Συμπέρασμα
Τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας αξιολογούνται από τον ιατρό, Ένας έμπειρος και τίμιος ιατρός, αξιολογεί διαφορετικά τα ευρήματα από ένα άπειρο. Ο ιατρός δεν θεραπεύει την μαγνητική τομογραφία, αλλά τον ασθενή”.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ του κ. Νίκου Γρανίτσα, Ορθοπαιδικού, Διευθυντή στο Metropolitan Hospital.

πηγη

http://diagnosispress.gr/