Κρύο και κρυολόγημα μοιάζουν ταυτισμένα.
Κι όμως, οι ιοί και τα κρυολογήματα δε
γνωρίζουν εποχή! Τι πρέπει να κάνετε εάν
το μικρό σας κρυολογήσει
μες στο καλοκαίρι;
Το κρυολόγημα «ευδοκιμεί» σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, παρά τις τόσο διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Βεβαίως τα κρυολογήματα παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο και την άνοιξη, όμως από τη στιγμή που ένας ιός περάσει μέσω της μύτης στον οργανισμό, το κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστεί είτε έξω έχει καύσωνα είτε παγετό! Τα παιδιά είναι πάντα πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και επειδή συνήθως βρίσκονται μαζί με άλλα άρρωστα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η ιδιομορφία του καλοκαιρινού κρυολογήματος είναι ότι συνυπάρχει με την εξωτερική ζέστη και ότι τα παιδιά συνήθως δεν είναι τόσο πρόθυμα να ξεκουραστούν, αφού θέλουν να κολυμπήσουν και να παίξουν. Επιπλέον, μπορεί να δυσχεράνει τα σχέδια της οικογένειας που βρίσκεται σε διακοπές, καθώς το παιδί χρειάζεται ξεκούραση, αλλά και λόγω της πιθανότητας να κολλήσουν όλα τα μέλη της.
Πως μεταδίδεται;
Το κρυολόγημα μεταδίδεται πολύ εύκολα. Αρκεί το παιδί να αγγίξει μία επιφάνεια που ακούμπησε κάποιος με κρυολόγημα και μετά να βάλει τα χεράκια του στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ή αρκεί να φτερνιστεί ή να βήξει κάποιος (π.χ. ένα άλλο παιδί) κοντά του.
Τα συμπτώματα
Φτέρνισμα, μυτούλα που τρέχει, λαιμός που ενοχλεί, βήχας και πονοκέφαλος είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος ακόμη και το καλοκαίρι. Χαμηλός πυρετός (μέχρι 38 βαθμούς) μπορεί να εκδηλωθεί στα παιδιά. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες. Μερικές φορές, όμως, ίσως κρατήσουν έως και 2 εβδομάδες. Πέραν των 2 εβδομάδων παύει να είναι κρυολόγημα και μπορεί να είναι κάποια αλλεργία, οπότε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τον παιδίατρο. Μη θεωρήσετε υπερβολικά τα παράπονα του παιδιού, μπορεί όντως να είναι κρυωμένο, αν και καλοκαίρι.
Μέτρα πρόληψης
Προσπαθήστε να κρατήστε το παιδί μακριά από κάποιον που καπνίζει ή είναι κρυωμένος. Τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα «ταξιδεύουν» πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα κάνει το παιδί επιρρεπές στο κρυολόγημα.
Φροντίστε ώστε τα παιδιά να πλένουν τακτικά και καλά τα χέρια τους, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας, να μην πίνουν από το ποτήρι ή το μπουκάλι κάποιου άλλου, αλλά και το κάθε μέλος της οικογένειας να έχει δική του, ξεχωριστή πετσέτα.
Σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει τον οργανισμό από τους δεκάδες ιούς που ενδέχεται να προκαλέσουν κρυολόγημα.
Πότε να καλέσετε το γιατρό
Ενημερώστε ούτως ή άλλως το γιατρό σας για τα συμπτώματα του παιδιού. Συνήθως οι παιδίατροι για το κρυολόγημα συστήνουν ξεκούραση και φυσικά πολλά υγρά ειδικά το καλοκαίρι. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός πάνω από 38, ασυνήθιστη κούραση ή υπνηλία, πόνος στο αφτί, πρησμένοι αδένες στο λαιμό, πόνος στο στήθος ή στο στομάχι, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας, που θα εξετάσει το ενδεχόμενο γρίπης ή κάποιας άλλης λοίμωξης και θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε. Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα και εμφανίζονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή στο παιδί σας, τότε ο γιατρός και μόνο θα εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας αλλεργίας.
Το γνωρίζατε;
Ένα ενδιαφέρον πείραμα γύρω στο 1950 στο νοσοκομείο Σάλσμπουρι της Αγγλίας απέδειξε ότι το κρυολόγημα δεν συνδέεται απαραίτητα με το χειμώνα. Το πείραμα ήταν απλό: Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί έμειναν σε ζεστό και άνετο περιβάλλον αλλά πληρώθηκαν για να επιτρέψουν στους ερευνητές να τους ραίνουν με σταγονίδια που περιείχαν ιούς που προκαλούν κρυολόγημα. Οι άλλοι μισοί υποχρεώθηκαν να κάνουν μπάνιο με μαγιό και όπως ήταν βρεγμένοι να κάνουν το γύρο του νοσοκομείου για μισή ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η έκπληξη ήταν ότι εκτός από μία πτώση στη θερμοκρασία του σώματος και την αναμενόμενη ταλαιπωρία, η «ομάδα του κρύου» δεν εμφάνισε περισσότερα κρυολογήματα από τη «ζεστή ομάδα».
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα του παιδιού σας υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη του παιδιάτρου:
Δώστε του άφθονα υγρά (χυμό, νερό χωρίς ζάχαρη).
Φροντίστε να ξεκουραστεί και να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα (παιχνίδι, κολύμπι κ.τ.λ.).
Μη χορηγείτε ποτέ ασπιρίνι σε παιδί μικρότερο των 12 ετών, αλλά ούτε κάποιο άλλο φάρμακο (αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά) χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου του.
Μπορείτε να κάνετε πλύσεις της μυτούλας του παιδιού, για να το ανακουφίσετε, με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό.
Φροντίστε η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του παιδιού να είναι δροσερή και κατά το δυνατόν όχι ξηρή.
Δώστε του κάποια καραμέλα για το λαιμό – όχι αν είναι μικρότερο των 4 ετών – για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο (αν έχει).
Τέλος, με χλιαρά μπανάκια θα το ανακουφίσετε από τον πυρετό.
- πηγη
http://www.moro-blog.gr/