ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ TURMERIC

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το «Μαγικό» Turmeric

Το Turmeric, είναι ένα Ινδικό βότανο με τεράστια θεραπευτική αξία. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, το οποίο προλαμβάνει σήψεις και θεραπεύει τα τραύματα. Γνωρίστε τα πάντα για το Turmeric, την προέλευσή του, το φυσικό του περιβάλλον και τις χρήσεις του…

Το Turmeric, είναι ένα πολύ σημαντικό μπαχαρικό στην Ινδία, η οποία παράγει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια σοδειά του και καταναλώνει το 80% του. Η χρήση του, ανάγεται περίπου 4.000 πριν, στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας, όταν το Turmeric ήταν το κύριο μπαχαρικό και ήταν επίσης θρησκευτικής σημασίας. Σήμερα στην Ινδία, το Turmeric είναι επίσης παρόν σε κάθε πιάτο, είτε αυτό περιέχει κρέας ή λαχανικά.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Turmeric και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις πολυπληθείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται πάνω στο θέμα. Το Turmeric (Curcuma Longa), ένα ανθίζον φυτό της οικογένειας Ginger, χρησιμοποιείται ευρέως ως χρωστικός παράγοντας στο φαγητό και είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Curry.
Το Turmeric, έχει μακρά παράδοση χρήσης στο Κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής, ειδικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας όπως επίσης και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.turmeric
Λατινικό όνομα: Curcuma Longa.
Κοινή ονομασία: Haldi, Haridra.
Αγγλική ονομασία: Turmeric, Saffron.

Φυσικό περιβάλλον:

Συναντάται σε τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας.
Μακροσκοπική αναγνώριση: Συγγενής του Ginger, το Turmeric είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο αναπτύσσεται ως τα 1 – 1.5 μέτρα ύψος και φέρει μουντά κίτρινα άνθη, σε σχήμα «τρομπέτας». Το Turmeric έχει άρωμα και μία πικρή, κάπως οξεία γεύση.
Χρήσιμα μέρη του: Ρίζωμα και βολβοί.
Φαρμακολογική δράση: Αρωματική, διεγερτική, τονωτική και αναφυσώδης.
Δράσεις και χρήσεις στην Αγιουρβέδα: Kustha, prameham, pandu, rakta-dosham, krimi, vranam, pinasam, tvagroga, sitapitta.
Ενδείξεις (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία): Πεπτικές δυσλειτουργίες, οστεοαρθρίτιδα, αθηροσκλήρωση, καρκίνος, ηπατικές ασθένειες, βακτηριακές μολύνσεις, τραύματα, αλλεργίες και οφθαλμικές παθήσεις.
Ιδιότητες και δράση
Rasa: Tikta, katu
Guna: Ruksha, laghu
Virya: Usna
Vipaka: Katu – Karma: Kaphapittanut, visaghna, varnya, kusthaghna, krmighna, pramehnasaka.

Ευρετήριο θεραπευτικής κατάταξης

Πεπτικό σύστημα: Χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και χορηγείται σε περιπτώσεις διακοπτόμενου πυρετού. Χρησιμοποιείται επίσης στο μετεωρισμό, τη δυσπεψία και σε περιπτώσεις στομαχικής αδυναμίας.
Η Κουρκουμίνη (Curcumin), έχει δείξει πως διεγείρει τη χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης. Σε μια μελέτη σε ζώα, το απόσταγμα της ρίζας του Turmeric, μείωσε την έκκριση των οξέων στο στομάχι και εξασφάλισε προστασία από τραύματα όπως ο μετεωρισμός στο στομάχι (γαστρίτιδα) ή στα εντερικά τοιχώματα και από έλκη οφειλόμενα σε φάρμακα, στρες ή αλκοόλ.
Δέρμα: Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τριχοφυτίας, εξανθημάτων, λέπρας, εκζεμάτων και κνήφης.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Turmeric: Η Κουρκουμίνη που περιέχεται στο Turmeric, όπως και άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τις οποίες κάποιοι ισχυρίζονται πως ίσως είναι το ίδιο ισχυρές με τις βιταμίνες C και E.
Οστεοαρθρίτιδα: Λόγω της ικανότητας να μειώνει τις φλεγμονές, το Turmeric βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
Καρκίνος: Εργαστηριακά στοιχεία και μελέτες που έγιναν σε ζώα, έδειξαν πως η Κουρκουμίνη έχει δυναμική στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου.tourmeric-kourkoumas
Παρασιτική λοίμωξη εντερικού σωλήνα: Το Turmeric μειώνει την καταστροφική δράση των παρασίτων και των νηματόζωων.
Βακτηριακές λοιμώξεις: Το πτητικό έλαιο από Turmeric, λειτουργεί ως εξωτερικό αντιβιοτικό, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα.
Ηπατικές ασθένειες: Μελέτες σε ζώα έχουν δώσει ενδείξεις ότι το Turmeric μπορεί να προστατέψει το συκώτι από έναν μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών όπως το ανθρακικό τετραχλωρίδιο και την ακεταμινοφένη (γνωστή και ως παρακεταμόλη, αυτή η αγωγή χρησιμοποιείται ευρέως για τον πονοκέφαλο και τα άλγη και μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες αν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες ή από άτομα που πίνουν συχνά αλκοόλ). Το Turmeric το επιτυγχάνει αυτό, εν μέρει, βοηθώντας στον καθαρισμό τέτοιων τοξινών από το σώμα και προστατεύοντας το συκώτι από βλάβες. Η χορήγηση του υδατοειδούς αποστάγματος του Turmeric, από το στόμα, έχει αναφερθεί πως μειώνει την δριμύτητα του ανθρακικού τετραχλωριδίου, όπως επίσης και τις κακώσεις του ήπατος οφειλόμενες σε σίδηρο. Η δια του στόματος χορήγηση της Κουρκουμίνης, μειώνει τα υπεροξείδια του ορού και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη δράση του ως χημειο-προστατευτικό, σε αρτηριακές παθήσεις.
Η χρήση του Turmeric σε οφθαλμικές παθήσεις: Η Κουρκουμίνη είναι το ίδιο αποτελεσματική, όπως τα κορτικοστεροειδή, σε περιπτώσεις uveitis (λοίμωξη του uvea, του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού, ανάμεσα στο σκληρό χιτώνα του ματιού – δηλαδή το λευκό εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού – και τη ρετίνη -το πίσω μέρος του οφθαλμού).
Αθηροσκλήρωση: Το Turmeric, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό και εμποδίζει την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης. Η οξειδωμένη LDL, επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλει στον σχηματισμό της αθηροσκληρωτικής πλάκας. Το Turmeric, επίσης προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των αιμοπεταλίων στα τοιχώματα ενός τραυματισμένου αιμοφόρου αγγείου.
Τραύματα: Το Turmeric όταν εφαρμόζεται σε τραύματα, επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda
πηγη

www.dromostherapeia.gr/votanotherapeia-fitotherapeia