Κολποσκόπηση
Κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με μεγεθυντικό φακό. Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτή για τη λήψη του test Παπανικολάου, με τη διαφορά ότι, όταν ο γιατρός εισάγει τον κολποδιαστολέα και εξετάζει τον τράχηλο, εφαρμόζει σε αυτόν ένα ειδικό διάλυμα, το οποίο χρωματίζει τις παθολογικές περιοχές άσπρες. Οι περιοχές αυτές χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ο γιατρός σας μπορεί να πάρει μικρά κομμάτια ιστού (βιοψία). Οι βιοψίες αποστέλλονται σε ειδικό γιατρό, που ονομάζεται παθολογοανατόμος.
H δυνατότητες της μεθόδου αυξάνονται, όταν βάψουμε τον τράχηλο με διάλυμα οξικού οξέως 3-5% (δοκιμασια οξικού οξέως) και lugol.Εχει ακόμη άριστα αποτελέσματα στην αναγνώριση και εντόπιση επιμολύνσεων του τραχηλου με HPV. Σαν έγκαιρη ανιχνευτική μέθοδος δυσπλασιών του τραχήλου της μήτρας, συναγωνίζεται την μέθοδο Papanicolaou. Oι δυο μέθοδοι μαζί, από έμπειρους εξεταστές, σχεδόν μηδενίζουν τα λάθος αρνητικά
απότελέσματα.
Πότε κάνουμε κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, κόλπου και αιδοίου. Την κάνουμε μετά από παθολογικό Test Pap ή αν ο γιατρός διαπιστώσει κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του τραχήλου σε πολύ αρχικό στάδιο.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Mετά από τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού, η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση όπως κατά την εξέταση. Χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα έτσι ώστε να μπορεί να φανεί εύκολα ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές.
Με την βοήθεια του κολποσκοπίου ο γιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol) και φωτισμός, για να διαχωριστούν οι παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο Test Pap. Αν υπάρχει δυσπλασία είναι πιθανόν ο γιατρός να κάνει μια βιοψία. Αφαιρεί ήπια ένα δείγμα ιστού. Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριογια εξέταση.
Είναι επώδυνη η κολποσκόπηση;
Εάν χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψίας, ίσως νιώσετε ελαφρές κράμπες ή τσιμπήματα. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι αργές και βαθιές αναπνοές και η πλήρης χαλάρωση των μυών σας. Επίσης, θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο παυσίπονο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας πιο φάρμακο θα πάρετε, σε τι δοσολογία και πότε θα το πάρετε, αφού βέβαια τον ενημερώσετε εάν είστε έγκυος ή αλλεργική σε κάποιο φάρμακο.
Μετά την κολποσκόπηση
Ο γιατρός εξηγεί τι είδε στην κολποσκόπηση, αν πάρθηκε βιοψία και αν υπήρχαν βλάβες επικίνδυνες για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί η γυναίκα. Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες. Αν ληφθεί βιοψία υπάρχεί πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα.
Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 10-12 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό .
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν μετά την κολποσκόπηση έχετε :
· σε οποιαδήποτε βαριά αιμορραγία (χρειάζεστε περισσότερες από 1 σερβιέτα την ώρα)
· εάν δείτε ανοιχτό κόκκινο αίμα και δεν είστε στην περίοδο
· εάν δείτε κολπικά υγρά με έντονη δυσοσμία
· εάν έχετε οποιοδήποτε οξύ κοιλιακό πόνο.
εάν έχετε Πυρετό, ρίγος ή δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο
πηγη
http://www.genitalsigil.net