Η ιστορία και τα κλινικά συμπτώματα των σκύλων με κολίτιδα μπορεί να διαφέρουν και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια κλινικά συμπτώματα. Ως εκ τούτου, πολλές διαφορετικές ασθένειες μπορεί αρχικά να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση ενός σκύλου με συμπτώματα συμβατά με κολίτιδα.
Τα κοινά συμπτώματα της κολίτιδας περιλαμβάνουν χαλαρές κενώσεις που περιέχουν νωπές (έντονο κόκκινο) αίμα ή βλέννα, συχνές προσπάθειες για να αφοδεύσει, η παραγωγή μικρών ποσοτήτων των κοπράνων, και το τέντωμα για να αφοδεύσει.Πολλοί τύποι των φλεγμονωδών παθήσεων μπορούν να προκαλέσουν ή να συνδέονται με κολίτιδα. Οι παθήσεις αυτές συλλογικά είναι γνωστές ως “φλεγμονώδη νόσο του εντέρου», επειδή τα κλινικά συμπτώματα της αρκετές ειδικές διαταραχές είναι πολύ παρόμοια με το ένα το άλλο. Οριστική διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής είναι απαραίτητες για τη σωστή θεραπεία. Οι διάφορες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου περιλαμβάνουν:
Λεμφοκυτταρική-plasmacytic κολίτιδα είναι η πιο κοινή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου των σκύλων.Η οριστική αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι προκαλούνται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιστιοκυτταρικών ελκώδης κολίτιδα χαρακτηρίζεται από έλκη και φλεγμονή του παχέος εντέρου. Θεωρείται πιο συχνά σε μικρά σκυλιά μπόξερ.
Κοκκιωματώδης κολίτιδα είναι μια ασυνήθιστη, ελάχιστα κατανοητή και σοβαρή ασθένεια του παχέος εντέρου που μοιάζει με τη νόσο του Crohn στον άνθρωπο. Η λέξη «κοκκιωματώδης” αναφέρεται στις ειδικές κατηγορίες των φλεγμονωδών κυττάρων που υπάρχουν στο παχύ έντερο σε αυτή τη διαταραχή.
Ηωσινοφιλική κολίτιδα χαρακτηρίζεται από ηωσινόφιλα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις ή παράσιτα) στην φλεγμονή. Η αιτία της ηωσινοφιλική κολίτιδα είναι άγνωστη, αλλά τροφική αλλεργία ή παρασιτική μόλυνση μπορούν να συμμετέχουν.
Πολλοί λοιμογόνων παραγόντων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της κολίτιδας:
Τα βακτήρια (κλωστριδίων, Salmonella, E. coli, Campylobacter, και άλλα)
Ιούς (ιός κορώνα, Parvo ιού)
Μυκητιασικές παράγοντες (όπως οι αιτιώδεις παράγοντες των ιστοπλάσμωση, pythiosis και protothecosis)
Παρασιτικά σκουλήκια (αγκυλοστόματα, αγκυλόστομα)
Τα παρασιτικά πρωτόζωα (Trichomonas, αμοιβάδα, Balantidium, Giardia)
Διαιτητικά δυσανεξία ή αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει κολίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, κολίτιδα εμφανίζεται συχνά ως αντίδραση σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, αλλά επίσης μπορεί να συνδεθεί με τη λακτόζη, υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σε ορισμένα πρόσθετα τροφίμων.
Διαιτητικά αθυροστομία μπορεί να προκαλέσουν οξεία (απότομη έναρξη και μικρής διάρκειας) κολίτιδα. Παραδείγματα διατροφικών αδιακρισίας περιλαμβάνουν την κατανάλωση χαλασμένα τρόφιμα, υπερφαγία, κατάποσης ξένων υλικό και απότομες διαιτητικές αλλαγές.
Παχέος καρκίνο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν στη κολίτιδα, όπως γλυκού (ανοιχτό κόκκινο), αίμα στα κόπρανα, βλέννη στα κόπρανα, διατάσεις για να αφοδεύσει, αυξημένη συχνότητα αφόδευσης και επώδυνη αφόδευση. Οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνου του παχέος εντέρου σε σκύλους είναι αδενοκαρκίνωμα και Lymphosarcoma.
Τραύμα, είτε εσωτερικά (ξένα σώματα) ή εξωτερική (αμβλύ τραύμα από ένα αυτοκίνητο) μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα.
Εγκολεασμό (σύμπτυξη του εντέρου στον εαυτό του) μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική απόφραξη και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως τα φίλτρα για να αφοδεύσει (“τεινεσμός”) ή αίμα ή mucusin τα κόπρανα.
Αιμορραγικού γαστρεντερίτιδας (“HGE”) είναι μια δραματική, δυνητικά θανατηφόρο διαταραχή από άγνωστη αιτία. Εμφανίζεται κυρίως σε μικρές φυλές σκύλων. Είναι χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη ακατάσχετη αιματηρή διάρροια (συχνά «βατόμουρο μαρμελάδα” εμφάνιση και τη συνοχή) και περιστασιακή εμετό.
Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος) μπορεί να προκαλέσει αίμα και βλέννη στα κόπρανα.
Σχετίζεται με τα αντιβιοτικά κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη χορήγηση ορισμένων αντιβιοτικών. Είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και παύει μετά την αντιβιοτική θεραπεία διακοπεί.
Πήξης του αίματος διαταραχές (“πήξης”), συμπεριλαμβανομένης της πήξης προβλήματα που οφείλονται στην ηπατική ανεπάρκεια, μερικές δηλητήρια αρουραίων, και χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων (“θρομβοπενία”) μπορεί να οδηγήσει σε αίμα στα κόπρανα και να μπερδευτεί με κολίτιδα.
πηγη
perplace.com