ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αγαπητοί αναγνώστες στο άρθρο μας αυτό θα αναφερθούμε στους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία του σκύλου μας από πράγματα που φυσιολογικά υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού μας αλλά μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο μας.

Καθημερινά χρησιμοποιούμε καθαριστικά στο σπίτι μας τα οποία για εμάς είναι σχετικά αβλαβή για τον σκύλο μας όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας μπορεί να αποβούν μοιραία για τον σκύλο μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Επίσης υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ή στην ανακαίνιση του σπιτιού μας μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στο σκύλο μας π.χ. μπογιές, υλικά για μόνωση. Τέλος διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το αυτοκίνητο μας είναι τοξικά για το σκύλο μας.

Ας ξεκινήσουμε από τους κινδύνους μέσα στο σπίτι. Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι το αλκοόλ. Με διάφορες μορφές υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά, στις διάφορες κρέμες και λοσιόν, σε φάρμακα, σε σπρέι για τους ψύλλους κ.α. Η θανατηφόρα δόση είναι 4-8 ml/kg αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε μικρότερες δόσεις. Το αλκοόλ απορροφάται από το πεπτικό σύστημα στο οποίο σε πρώτη φάση προκαλεί ερεθισμό, κατόπιν μεταβολίζεται στο συκώτι και τα προϊόντα του μεταβολισμού είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα από το νευρικό σύστημα. Αυτά εμφανίζονται 30 εως 60 λεπτά μετά την κατάποση και περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια,, αταξία, αποπροσανατολισμό, κατάπτωση σπασμούς και δύσπνοια. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση ορών και ηρεμιστικών για τους σπασμούς, παροχή οξυγόνου κλπ.
Άλλος κίνδυνος μέσα στο σπίτι είναι τα διάφορα καθαριστικά και ιδίως αυτά που έχουν ως βάση το χλώριο. Συνήθως όταν είναι διαλυμένα στο νερό προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια και στο πεπτικό σύστημα αν καταποθούν. Αδιάλυτα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά αφού προκαλούν εγκαύματα διαφόρων βαθμών είτε στο δέρμα είτε στο στόμα και τον οισοφάγο. Η θεραπεία και εδώ είναι υποστηρικτική και αποβλέπει στην διατήρηση του ζώου στη ζωή μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός. Σημαντικό κίνδυνο αποτελούν και οι μπαταρίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου αλλά και να φράξουν το έντερο του καθώς δεν μπορούν να διασπαστούν. Η θεραπεία είναι όπως και στα καθαριστικά που αναφέραμε πιο πάνω και επιπλέον γίνεται και χειρουργική αφαίρεση του ξένου σώματος.
Ένας ακόμα επικίνδυνος χημικός παράγοντας που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας είναι και το αντιψυκτικό για τα ψυγεία των αυτοκινήτων. Τα αντιψυκτικά περιέχουν αιθυλενική γλυκόλη ή προπυλενική γλυκόλη. Έχουν γλυκεία γεύση και είναι εύκολο για τον σκύλο να τα καταπιεί. Ανήκουν και οι δύο στη ίδια κατηγορία ουσιών μαζί με την αλκοόλη αλλά έχουν τοξική δράση και μέσω των μεταβολιτών τους που επηρεάζουν τα νεφρά και το συκώτι. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα και το διάστημα που οι ουσία είναι στον οργανισμό. Χωρίζονται σε δύο φάσεις στην πρώτη αμέσως μετά την κατάποση μοιάζουν με εκείνα της δηλητηρίασης με αλκοόλ που περιγράψαμε στην αρχή του άρθρου. Στη δεύτερη φάση τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της νεφρικής ανεπάρκειας, λήθαργος, εμετοί, διάρροια στοματικά έλκη, ολιγοουρία κλπ. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση ορών και διουρητικών για να αποβληθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό και στις πρώτες 24 ώρες ειδικού αντίδοτου που εμποδίζει τον μεταβολισμό της αιθυλενικής γλυκόλης από το συκώτι.

Ορισμένες τροφές αποτελούν τοξικές ουσίες για τον σκύλο εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αβοκάντο, την έτοιμη ζύμη μαγειρικής, τη σοκολάτα, τα φιστίκια, οι σταφίδες και τα σταφύλια και τέλος τα ωμά κρεμμύδια. Το αβοκάντο περιέχει κάποιο συστατικό που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα αλλά προκαλεί νέκρωση του καρδιακού μυ και μαστίτιδα σε ζώα που είναι σε γαλακτοπαραγωγή. Η θεραπεία είναι η ανάλογη της κατάστασης που δημιουργεί, καρδιακή ανεπάρκεια ή μαστίτιδα. Η ζύμη μαγειρικής εάν καταναλωθεί άψητη φουσκώνει στο στομάχι του ζώου και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ρήξη του οργάνου η να φράξει το έντερο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τις στομαχικές πλύσεις για να αφαιρεθεί η ζύμη και μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση. Η σοκολάτα περιέχει μεθύλο ξανθίνες (θεοβρωμίνη και καφεΐνη) οι οποίες είναι τοξικές για το συκώτι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολυδιψία, εμετο, διάρροια, ανησυχία, αταξία, κυάνωση ταχύπνοια ακόμα και κώμα. Η θεραπεία προβλέπει την χορήγηση εμετικών και πλύσεις στομάχου για την απομάκρυνση της σοκολάτας, την χορήγηση ορών και φαρμάκων για την σταθεροποιήση του οργανισμού.

Τα φιστίκια προκαλούν ένα μη θανατηφόρο σύνδρομο στον σκύλο που περιλαμβάνει εμετούς διάρροιες, αταξία, αδυναμία ακόμα και λήθαργο. Εμφανίζονται όταν ο σκύλος καταναλώσει ποσότητες μεγαλύτερες από 2g/kg, η θεραπεία είναι συμπτωματική. Τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού νεφρική ανεπάρκεια στο σκύλο σε δόσεις μεγαλύτερες των 30g/kg. Η θεραπεία περιλαμβάνει την πλύση του στομάχου και την χορήγηση ορών και διουρητικών. Το κρεμμύδι σε μεγάλες δόσεις προκαλεί αιμολυτική αναιμία με θανατηφόρες συνέπειες.
Σημαντικοί κίνδυνοι υπάρχουν και στον κήπο η στην αυλή μας. Για τους κινδύνους από τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο. Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και φυτά όπως είναι τα κρίνα, η αλόη, η γλώσσα της πεθεράς, οι καυτερες πιπεριές, το κυκλάμινα, ο κρόκος, οι ασφόδελοι κ.α. Τα συμπτώματα ποικίλουν από εμετους και διάρροιες μεχρι σπασμους και παράλυση. Δεν υπάρχει αντίδοτο και γίνεται συμπτωματική θεραπεία.

Τέλος όταν ανακαινίζουμε το σπίτι μας πρέπει να ειμαστε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς οι μπόγιες και οι διαλύτες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τοξικά για τον σκύλο μας καθώς επίσης και υλικά μόνωσης , ηλεκτρικά καλώδια κ.α. είναι και αυτά επικίνδυνα για τον σκύλο μας.

πηγη

 

johndrm.blogspot.com