Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.
Το κεφίρ (kefir) είναι ένα φυσικό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και αιώνες στις χώρες γύρω από τον Καύκασο.
Παράγεται από οποιοδήποτε φρέσκο γάλα, κυρίως όμως αίγας ή αγελάδας, στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό (L. casei, L. brevis, L. acidophilus, L. lactis κ.ά.), ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran.
Τα θρεπτικά του συστατικά
Το παραδοσιακό κεφίρ έχει τη μορφή νερουλού γιαουρτιού και είναι ένα εύγευστο, εύπεπτο και υγιεινό τρόφιμο που αφομοιώνεται εύκολα από το πεπτικό μας σύστημα. Μας προσφέρει ό,τι και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται, δηλαδή πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Β και D. Επιπρόσθετα όμως, περιέχει διάφορα γένη και είδη προβιοτικών, τα οποία ωφελούν επιπλέον τον οργανισμό.
Γιατί να το προτιμήσω;
Ούτως ή άλλως, το γάλα είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή. Οι σπόροι όμως του κεφίρ έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν το γάλα σε έναν πραγματικά πολύτιμο σύμμαχο της υγείας μας, αφού μέσω της ζύμωσης αναβαθμίζουν περαιτέρω τη βιολογική του αξία. Κι όπως αυξάνεται η δραστικότητα των πρωτεϊνών του γάλακτος όταν μεταβληθεί σε γιαούρτι, το ίδιο, αλλά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, συμβαίνει όταν το γάλα μεταβληθεί, με τη ζύμωση, σε κεφίρ. Χώρια που αυτή η ζύμωση βοηθάει να γίνεται καλύτερα η απορρόφηση του ασβεστίου και των βιταμινών που υπάρχουν στο γάλα. Έτσι, σε σχέση με τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα συστατικά που περιέχει το κεφίρ αφομοιώνονται πληρέστερα από το πεπτικό σύστημα και έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα. Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει ελάχιστα τελικά ποσά λακτόζης. Αποτελεί λοιπόν μια πολύ καλή λύση πρόσληψης ασβεστίου για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να πιουν γάλα.
Οι λάτρεις του κεφίρ
Οι κάτοικοι του Καυκάσου, που σπάνια παρουσιάζουν πρόωρες εκφυλιστικές ασθένειες και η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τους υπερβαίνει τα 110 χρόνια, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το κεφίρ αποτελεί περίπου το 70% του συνολικού ποσού ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις σκανδιναβικές χώρες, στην κεντρική Ευρώπη, τη μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, όπου εντάσσεται στα αποκαλούμενα «λειτουργικά τρόφιμα».
Πού μπορώ να το βρω;
Στην Ελλάδα η κατανάλωση κεφίρ είναι σχετικά μικρή, με αυξανόμενες όμως τάσεις, γιατί πλέον πωλείται σε αρκετά καταστήματα. Μπορείτε να βρείτε: Ετοιμο ρόφημα κεφίρ από διάφορα είδη γάλακτος, προϊόντα με βάση το κεφίρ (σοκολατούχο γάλα, βιο-γιαούρτι, παγωτό, τυρί κ.ά.) καθώς και σπόρους κεφίρ (φρέσκους ή αποξηραμένους κόκκους) για να τους καλλιεργήσετε και να το φτιάξετε μόνοι σας.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Το κεφίρ ενδείκνυται για όλα τα άτομα, κάθε ηλικίας, υγιή και μη. Είναι απολύτως κατάλληλο ως τμήμα ειδικών διατροφών, όπως π.χ. για αδυνάτισμα, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση ή όπου απαιτείται ενίσχυση των φιλικών μικροβίων του εντέρου. Από την τακτική κατανάλωσή του θα ωφεληθούν ιδιαίτερα τα παιδιά, οι έγκυοι, οι θηλάζουσες, οι δυσανεκτικοί στη λακτόζη, οι αθλητές, άτομα σε ανάρρωση, άτομα με ανεπαρκή πεπτική δραστηριότητα και οι ηλικιωμένοι. Τυπική χρήση: Αναλόγως της μορφής του, μπορείτε να το καταναλώσετε όπως οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν ως μέρος μιας γενικότερα υγιεινής διατροφής. Πιείτε το σκέτο ως ρόφημα ή απολαύστε το με μέλι, με φρούτα, με δημητριακά πρωινού ή ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Οι τυπικά συνιστώμενες ποσότητες για υγιή άτομα είναι 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, κατά προτίμηση πρωί και βράδυ και ει δυνατόν σε αρκετή χρονική απόσταση από τα υπόλοιπα γεύματα.
Η θεραπευτική του χρήση
Στα επίσημα αρχεία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών το κεφίρ χαρακτηρίζεται ως «υγιεινό παραδοσιακό τρόφιμο με αξιοσημείωτες ικανότητες ενίσχυσης της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας και σε επέκταση του ανθρώπινου οργανισμού έναντι διαφόρων προβλημάτων υγείας». Αναφέρεται μάλιστα ότι με συστηματική εξωτερική χρήση 2-3 εβδομάδων το κεφίρ επιταχύνει την ίαση δερματικών εξανθημάτων και εκζεμάτων: βάζετε το βράδυ επάνω στο εξάνθημα ή στο έκζεμα το υγρό κεφίρ, το αφήνετε έως το πρωί και τότε το ξεπλένετε καλά.
Πού κάνει καλό;
Αποδεδειγμένες ωφέλειες
Εμπλουτίζει την πεπτική οδό με φιλικά μικρόβια.
Βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής βιολογικής χλωρίδας (ιδιαίτερα έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα ισχυρά φάρμακα).
Προάγει την πέψη των τροφών και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου.
Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές.
Προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα.
Ενδεχόμενες ωφέλειες
Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
Αντικαρκινική δράση.
Ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης αίματος και αρτηριακής πίεσης.
Φτιάξτε μόνοι σας κεφίρ
Η πρώτη καλλιέργεια
*Βάζετε 2-3 κυβικά εκατοστά σπόρους κεφίρ (ή, αν το βρείτε σε ξεραμένους κόκκους, 2 κουταλιές) σε καθαρό γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 1,5 lt.
*Προσθέτετε περίπου 1 lt αγελαδινό φρέσκο γάλα (παστεριωμένο κι όχι άβραστο ή εβαπορέ) και κλείνετε το καπάκι σφιχτά. Το γάλα πρέπει να καλύπτει πλήρως τους σπόρους κεφίρ, αλλά δεν πρέπει να γεμίζει το δοχείο ως επάνω.
*Αφήνετε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες εάν το θέλετε αραιό (είναι γλυκύτερο και δρα υπακτικά) ή μέχρι 24 ώρες εάν το θέλετε πιο πυκνό (είναι πιο ξινό, αλλά μειώνεται η πιθανότητα διάρροιας).
*Ανοίγετε το δοχείο και σουρώνετε. Αυτό που θα περάσει από το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ, ενώ ό,τι μείνει είναι οι δραστικοί σπόροι, τους οποίους θα καλλιεργείτε και θα χρησιμοποιείτε συνέχεια.
*Βάζετε το πόσιμο κεφίρ σε γυάλινο καθαρό μπουκάλι, το κλείνετε αεροστεγώς και το φυλάτε στο ψυγείο, το πολύ για 48 ώρες. Από αυτό σερβίρετε σε ποτήρι και πίνετε την ποσότητα που θέλετε.
Οι επόμενες καλλιέργειες
*Πλένετε το δοχείο μόνο με νερό. Ξεπλένετε με άφθονο νερό τους σπόρους κεφίρ μέσα στο σουρωτήρι.
*Αφού οι σπόροι στραγγίξουν, επαναλαμβάνετε την διαδικασία από την αρχή, σε άλλο βάζο.
*Όταν έχετε καλλιεργήσει το κεφίρ μερικές φορές, μπορείτε να το φυλάτε και στο ψυγείο, οπότε θα το αλλάζετε κάθε περίπου 2 ημέρες.
*Καθώς συνεχίζετε την καλλιέργεια, οι σπόροι κεφίρ αναπτύσσονται περισσότερο.Τότε ή αφήνετε την επιπλέον ποσότητα σπόρων και με την ίδια ποσότητα γάλακτος θα έχετε ένα πιο πυκνό παρασκεύασμα ή απομακρύνετε την επιπλέον ποσότητα σπόρων
*Εάν δεν καλλιεργήσετε για κάποιο διάστημα τους σπόρους κεφίρ, μπορείτε να τους βάλετε για λίγες μέρες στο ψυγείο, σε γυάλινο δοχείο με γάλα. Οι σπόροι διατηρούν τη ζωτικότητά τους για 10-15 ημέρες. Με τη νέα καλλιέργεια πρέπει να ανανεώσετε το γάλα ακολουθώντας την διαδικασία που περιγράψαμε.
πηγη
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ