Η κατάθλιψη μετά τις Διακοπές ή αλλιώς το Σύνδρομο Άγχους μετά τις διακοπές και η αντιμετώπισή του
Αν και οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας δεν αποδέχονται επισήμως τον όρο αυτό στις διεθνείς ταξινομήσεις, το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές φαίνεται ότι πλήττει πολλούς ανθρώπους και όταν συνυπάρχει μάλιστα με άλλες ψυχολογικές διαταραχές χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Αλλωστε, η συμπτωματολογία του μοιάζει πολύ με αυτήν της κατάθλιψης.
Χαρακτηριστικά
Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και συνήθως τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη δουλειά.
Το άτομο αισθάνεται μια γενικευμένη αδυναμία και αδιαθεσία που συνοδεύεται από ένα αίσθημα κενού.Εξάλλου, μπορεί να υποφέρ
ει από αϋπνία καθώς επίσης να νοιώθει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Παρατηρείται επίσης αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια και ανία ως προς την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων καθώς και επιθετικότητα, συμπτωματολογία δηλαδή που βρίσκουμε στις συναισθηματικές διαταραχές όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Ως εκ τούτου, οι διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής του ατόμου επηρεάζονται.Είναι πολύ πιθανό το άτομο να μην μπορέσει να οργανώσει σωστά το χρόνο του με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να συσσωρεύονται μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εκκρεμότητες. Ακόμη, οι σχέσεις με τους γύρω του μπορεί να επιδεινωθούν. Τα πιο κοντινά πρόσωπα στον εργασιακό χώρο αλλά και στο σπίτι μπορεί να υποστούν τις συνέπειες. Σε προσωπικό επίπεδο το άτομο δεν έχει πραγματική επίγνωση του τι του συμβαίνει, απλά την αίσθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
Το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο και ένταση στον καθένα κάτι που μπορεί να εμποδίσει το άτομο από το να αντιληφθεί τη ύπαρξή του.
Εκτός από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που προδιαθέτουν την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου
– Οι διακοπές μεγάλης διάρκειας ή οι διακοπές στη διάρκεια των οποίων το άτομο δεν ξεκουράζεται επαρκώς
– Ανεπαρκής προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και πριν τις διακοπές
– Ανεπαρκή κίνητρα για εργασία (το άτομο δεν είναι ευχαριστημενο από τη δουλειά τουή δυσκολεύεται να προσαρμοστεί)
Τι προτείνουν οι ψυχολόγοι
– Οι διακοπές αποτελούν ένα καλό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο. Ωστόσο, ακόμη και μια τέτοια δύσκολη εποχή κρίσης και πιεστικών καταστάσεων, δεν θα έπρεπε να αποτελούν το μοναδικό προσωπικό κίνητρο. Δεν είναι υγιές δηλαδή για έναν άνθρωπο να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής τη μισή χρονιά για τις διακοπές του και την άλλη μισή να στεναχωριέται που τελείωσαν.
– Εφόσον υπάρχει ελαστικότητα και συνεννόηση στο εργασιακό περιβάλλον, καλό θα ήταν οι διακοπές για παράδειγμα του καλοκαιριού να χωρίζονται σε δύο μέρη καθώς οι μεγάλης διάρκειας διακοπές δυσχεραίνουν την προσαρμοστικότητά στη δουλειά. Με το πέρας τους το άτομο αυτόματα σκέφτεται ότι δεν του έχει απομείνει άλλος χρόνος για ξεκούραση.
-Πριν φύγει κανείς για διακοπές καλό είναι να οργανώσει τις εκκρεμότητες του και να τις καταγράψει καθώς και να καθορίσει τις προτεραιότητές του στην επιστροφή.
– Ένα ταχτοποιημένο γραφείο και μία οργανωμένη ατζέντα θα διευκολύνουν πολύ την προσαρμογή του ατόμου και την ομαλή επιστροφή στα καθήκοντά του.
– Προς το τέλος των διακοπών καλό είναι να εφαρμόζονται σταδιακά οι καθημερινές συνήθειες (ωράριο ύπνου, διατροφή κτλ) για να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί εκ νέου.
– Η έγκαιρη επιστροφή στο σπίτι δηλαδή μία με δύο μέρες πριν την έναρξη των εργασιακών υποχρεώσεων, δίνει την ευκαιρία στο άτομο να επανέλθει στις παλιές του συνήθειες με πιο ομαλό τρόπο.
– Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου βγάζουν το άτομο από την καθημερινότητά του με τρόπο σύντομο και αποτελεσματικό σαν τονωτική ένεση. Μερικές φορές μάλιστα αποδεικνύονται και πιο οικονομικές από ένα συνηθισμένο σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου το άτομο στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από τη ρουτίνα καταλήγει να ξοδεύει περισσότερα λεφτά.
΄Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αν τα συμπτώματα συνοδεύονται από άλλη διαταραχή (κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή κτλ) ή αν τα συμπτώματα εμμένουν η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη.
Σοφία Δήμου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
MSc στο Άγχος και στο Στρες
www.anxietymanagement.grhttp://e-psychology.gr/