ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΛΑΜΠΟΥΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αφιέρωμα: Κάντε τα δόντια σας να λάμπουν! Όλοι οι τρόποι

Αποκτήστε λευκά δόντια με φυσικούς τρόπους, διώξτε την κακοσμία σε χρόνο dt, φροντίστε τα ευαίσθητα δόντια και καθαρίστε τα σωστά. Μάθετε πως…

1. Λευκά δόντια με…4 φυσικές λύσεις!
Η λεύκανση έχει αναδειχθεί τελευταίως ως η δημοφιλέστερη μέθοδος αισθητικής βελτίωσης των δοντιών. Όμως τα λευκά δόντια ήταν το ζητούμενο και σε παλιότερες εποχές. Οι αρχαίοι αιγύπτιοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα σε συνδυασμό με ξίδι για να λευκάνουν τα δόντια τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψτε μερικούς φυσικούς τρόπους που πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε με προσοχή και μέτρο.
*Φτιάξτε μια κρέμα με αλάτι και λεμόνι. Σε λίγο αλάτι ρίξτε μερικές σταγόνες λεμονιού μέχρι να γίνει μια πάστα. Αλείψτε το μείγμα στα κίτρινα σημεία των δοντιών σας και περιμένετε να δράσει όχι περισσότερο από μισό λεπτό. Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας και έπειτα από λίγο βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά. Ο παραπάνω τρόπος είναι πολύ αποτελεσματικός για να απομακρύνετε τα σημάδια και το χρωματισμό των δοντιών. Μην ακολουθήσετε αυτές τις μεθόδους αν έχετε ευαίσθητα δόντια ή ούλα, επίσης συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
*Πάρτε μια φλούδα πορτοκαλιού και τρίψτε τα δόντια σας με αυτή. Η φλούδα του πορτοκαλιού θα κάνει τα δόντια λευκά και θα τους δώσει λάμψη. Ακόμη μπορείτε να αλέσετε τη φλούδα δημιουργώντας μια πούδρα ώστε να αποκομίσετε τα ίδια αποτελέσματα. Τρίψτε την πούδρα που θα φτιάξετε με μια οδοντόβουρτσα.
*Τα αποξηραμένα φύλλα δάφνης σε συνδυασμό με τη φλούδα πορτοκαλιού αποτελούν ένα ακόμη αποτελεσματικό λευκαντικό για τα δόντια. Αποξηράνετε μερικά φύλλα δάφνης και θρυμματίστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Κάντε το ίδιο με τη φλούδα πορτοκαλιού, έπειτα συνδυάστε τα δύο υλικά που φτιάξατε και τρίψτε τα δόντια σας. Τέλος ξεπλύνετε το στόμα σας και αργότερα βουρτσίστε κανονικά τα δόντια σας.
*Σε ένα φλιτζανάκι του τσαγιού προσθέστε ένα ¼ του κουταλιού του γλυκού μαγειρικής σόδας και έπειτα βάλτε τη συνήθη ποσότητα της οδοντόπαστας που χρησιμοποιείτε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Έπειτα με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσά σας, βουρτσίστε όπως συνήθως τα δόντια σας, Η μαγειρική σόδα θα ενισχύσει τις λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόπαστας σας. Το μείγμα αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της κιτρινίλας από τα δόντια σας.
Προσοχή! Τα φρούτα περιέχουν οξέα τα οποία όταν χρησιμοποιούνται απευθείας πάνω στα δόντια υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής του σμάλτου των δοντιών. Οι φυσικές θεραπείες που προτείνονται ενδέχεται, αν δεν εφαρμοστούν με μέτρο και στις προτεινόμενες ποσότητες να βλάψουν τα δόντια σας. Μην κάνετε υπερβολές λοιπόν. Κάθε φορά που τρώτε όξινες τροφές καλό είναι να βουρτσίζετε μετά από λίγο τα δόντια σας ή να ξεπλένετε το στόμα σας με πράσινο τσάι. Μην ακολουθήσετε αυτές τις μεθόδους αν έχετε ευαίσθητα δόντια ή ούλα, επίσης συμβουλευτείτε και τον οδοντίατρο.

apple_foto_1

μήλο: φυσικός καθαρισμός δοντιών Το ξέρατε αυτό;
Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής η γλυκού τότε η καλύτερη φυσική οδοντόκρεμα είναι το μήλο. Οι ίνες του μήλου έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών και μαζί με αυτά τα βακτηρίδια που συσσωρεύονται στα δόντια αλλά και να διατηρούν το Ph του στόματος σε χαμηλά επίπεδα. Το χαμηλό Ph εμποδίζει την παραγωγή οξέων που καταστρέφουν τα δόντια. Το μήλο ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι είναι μια προσωρινή λύση ανάγκης που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη ορισμένες φορές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών.

tromaktiko (2)

2. Κακοσμία: Τι να κάνετε και …πρώτες βοήθειες!
Τι να αποφύγετε
*Την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και ζαχαρούχων τροφών κυρίως ανάμεσα στα γεύματα. Η ζάχαρη βοηθάει στη δημιουργία τερηδόνας. Αν φάτε γλυκό βουρτσίστε αμέσως μετά τα δόντια σας.
*Κακοσμία προκαλούν και ορισμένες τροφές. Αυτές είναι: Μπρόκολο, κρεμμύδι, πράσο, λάχανο σκόρδο.
*Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και ξιδιού.
*Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέατα, λιπαρά τυριά, ζωικά λίπη) γιατί αλλάζουν την οξύτητα του στόματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια που δημιουργούν κακοσμία.
*Υπερβολικό κάπνισμα: Προκαλεί ξηροστομία και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.
Τι να κάνετε
1. Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα και βουρτσίστε 2 φορές την ημέρα και μετά από γεύμα ή γλυκό. Αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας τα υπολείμματα τροφών στα δόντια μπορεί να ευθύνονται για την κακοσμία. Βουρτσίστε και την γλώσσα στο πάνω μέρος της καθώς και εκεί “κατοικούν” μικρόβια που προκαλούν άσχημη αναπνοή.
2. Χρησιμοποιήστε νήμα, κατά προτίμηση κερωμένο, για να αφαιρέσετε τις τροφές ανάμεσα στα δόντια. Κάνετε πλύσεις με ήπιο στοματικό διάλυμα για φρέσκια αναπνοή, αποφυγή τερηδόνας και καταπολέμηση οδοντικής πλάκας.
3. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό και έλεγχο της στοματικής σας κοιλότητας. Δόντια με τερηδόνα, οδοντική πλάκα και φλεγμονή στα ούλα (περιοδοντική νόσος) μπορούν να επιδεινώσουν την κακοσμία.
4. Επιλέξτε τροφές ή αν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την υγεία των ούλων.
5. Πίνετε άφθονο νερό την ημέρα για να καθαριστούν τα δόντια σας.
6. Πιείτε τσάι μέντας στο οποίο να έχετε προσθέσει μια πρέζα γλυκάνισο ή κανέλα.
7. Καταναλώνετε τροφές που περιέχουν λίγους υδατάνθρακες π.χ σέλινο και καρότα.
8. Να επιλέγετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και μπορούν να καταπολεμήσουν την κακοσμία που προέρχεται από ξηροστομία.
Πρώτες βοήθειες για να καταπολεμήσετε την κακοσμία ΤΩΡΑ!
1. Μασήστε μαϊντανό, σπόρους μάραθου, σπόρους γλυκάνισου ή ξυλάκια γαρίφαλου για καθαρή αναπνοή στο…λεπτό.
λεμόνι για την κακοσμία στόματος2. Μασήστε μια φέτα λεμόνι. Το λεμόνι μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια που δημιουργούν κακοσμία γιατί περιέχει κιτρικό οξύ που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
3. Βάλτε στη γλώσσα σας μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας αραιωμένη με νερό. Αν έχετε ευαισθησία στα αιθέρια έλαια μην το κάνετε.
4. Μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ειδικές ζελατίνες που λιώνουν στο στόμα και δρουν κατά των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία.

3. Γερά και καθαρά δόντια σε… 4 κινήσεις
– Κανονική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;
Οι οδοντόβουρτσες, στη σημερινή τους μορφή, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν περίπου 80 χρόνια. Από τότε έως και σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλών ειδών οδοντόβουρτσες, με διαφορετικές δυνατότητες η κάθε μια. Μια καινοτόμα οδοντόβουρτσα είναι η ηλεκτρική που αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι να διαλέξω όμως μια κανονική ή μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Στην πράξη και τα δυο είδη κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά, όμως σύμφωνα με μελέτες, η ηλεκτρική απομακρύνει περισσότερη οδοντική πλάκα.
Το πλεονέκτημα των ηλεκτρικών είναι ότι μιμούνται τα επαγγελματικά εργαλεία του οδοντιάτρου και δίνουν τη δυνατότητα μιας ποικιλίας κινήσεων που δεν είναι εύκολες με την κανονική οδοντόβουρτσα. Επιπλέον με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, περιορίζεται το ενδεχόμενο να βουρτσίσουμε με λάθος τρόπο ή πλημμελώς τα δόντια μας. Η ηλεκτρική τέλος είναι εύχρηστη σε άτομα με σιδεράκια, αλλά και σε γονείς που θέλουν να βουρτσίσουν τα δόντια των παιδιών τους.
– Τι είδους οδοντόπαστα να επιλέξω;
Η οδοντόπαστα απομακρύνει από τα δόντια μας τις χρωστικές και μας προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα. Σε «συνεργασία» με την οδοντόβουρτσα, που απομακρύνει την οδοντική πλάκα, μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να αποκτήσουμε υγιή δόντια και ούλα. Οι εμπορικές οδοντόκρεμες περιέχουν στιλβωτικούς παράγοντες, νερό και ένα μέρος πολυμερών που δίνουν χρώμα και γεύση. Πολλές οδοντόβουρτσες περιέχουν και φθόριο ή κάποια συστατικά για την καταπολέμηση της ευαισθησία στα δόντια.
Κατά την επιλογή της οδοντόπαστας θα πρέπει να προσέξετε το επίπεδο της στιλβωτικής ικανότητας. Αν θέλετε λευκά δόντια χρησιμοποιήστε μία οδοντόβουρτσα με ήπιες λευκαντικές ιδιότητες, γιατί αν κάνετε κατάχρηση οδοντόπαστων με ισχυρές λευκαντικές ουσίες, ιδιαίτερα αν βουρτσίζετε και με λάθος τρόπο τα δόντια σας, μπορεί να προκληθεί βλάβη σε αυτά, φθορά στην αδαμαντίνη ή ακόμη και στον ουλικό ιστό. Οι μη καπνιστές προτιμότερο είναι να επιλέγουν οδοντόπαστα με χαμηλή στίλβωση. Κατά την επιλογή της κατάλληλης οδοντόπαστας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σημαντικό συστατικό είναι και το φθόριο που προλαμβάνει την τερηδόνα.

FLOSS_b2

– Τι μου προσφέρει το οδοντικό νήμα;
Το οδοντικό νήμα κάνει τη…βρώμικη δουλειά. Φθάνει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Απομακρύνει υπολείμματα τροφών, γυαλίζει τις οδοντικές πλάκες και μειώνει τις πιθανότητες για σχηματισμό πλάκας και αιμορραγίας στα ούλα. Υπάρχει ποικιλία οδοντικών νημάτων που μπορείτε να επιλέξετε σε ότι αφορά το μέγεθος, το υλικό αλλά ακόμη και τη γεύση. Αν έχετε αραιά δόντια προτιμήστε οδοντικό νήμα κερωμένο.
– Στοματικά διαλύματα: Έχουν αποτέλεσμα;
Υπάρχουν δυο είδη στοματικών διαλυμάτων. Τα θεραπευτικά και τα αρωματικά.
Θεραπευτικά: Τα περισσότερα θεραπευτικά διαλύματα περιέχουν φθόριο για την καταπολέμηση της τερηδόνας, ενώ κάποια άλλα παράγοντες που καταπολεμούν την οδοντική πλάκα. Προτιμότερο είναι να επιλέγετε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα για συχνή χρήση, γιατί τα πολύ ισχυρά στοματικά διαλύματα, αν χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να καταστρέψουν μέρος της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.
Αρωματικά: Μας προσφέρουν φρέσκια γεύση, αλλά χωρίς να έχουν ιδιότητες για την που καταπολεμούν την τερηδόνα ή προβλήματα στα ούλα. Με τα αρωματικά διαλύματα διώχνουμε προσωρινά την κακοσμία και σκοτώνουμε κάποια βακτηρίδια που «κατοικούν» στο στόμα μας.
Τα στοματικά διαλύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε τον οδοντίατρο ούτε το βούρτσισμα των δοντιών. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται επικουρικά τόσο για την κακοσμία, την καταπολέμηση της τερηδόνας, της περιοδοντικής νόσου και της φλεγμονής των ούλων.

4. Ευαίσθητα δόντια: Αιτίες και φροντίδα
ευαίσθητα δόντια: λύσειςΠοιες είναι οι αιτίες της ευαισθησίας των δοντιών;
– Ο σημαντικότερος λόγος είναι η καταστροφή του σμάλτου και η έκθεση της οδοντίνης. Αυτό συνήθως γίνεται όταν υπάρχει περιοδοντική νόσος, όταν υποχωρούν τα ούλα ή αν το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται απότομα και με λάθος τρόπο.
– Άλλη μια αιτία είναι η τερηδόνα που προκαλεί και αυτή φθορά στο σμάλτο των δοντιών, οι όξινες τροφές (λεμόνι, ξίδι) αλλά και όταν κάποιος τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός) με αποτέλεσμα να φθείρεται το σμάλτο των δοντιών.
– Ορισμένες φορές μετά από λεύκανση των δοντιών παρουσιάζεται ευαισθησία που συνήθως είναι προσωρινή. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο προμηθευτείτε κάποια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια την οποία και να χρησιμοποιήσετε στα δόντια σας 15 μέρες περίπου πριν επισκεφτείτε τον οδοντίατρος σας για λεύκανση. Η ευαισθησία των δοντιών θα μειωθεί σημαντικά.

dontia_11_foto_3

Πως μπορώ να φροντίσω τα ευαίσθητα δόντια μου;
– Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσες από νάιλον και αποφύγετε τις τρίχινες σκληρές οδοντόβουρτσες γιατί απομακρύνουν κάποια συστατικά που προστατεύουν τα δόντια.
– Να πλένετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα από 3 λεπτά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με απαλές κυκλικές κινήσεις (τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα σε 45 μοίρες) και όχι οριζόντια.
– Μειώστε τα ανθρακούχα ποτά, τις πολύ όξινες τροφές, τους χυμούς, το κρασί και πίνετε αρκετό νερό.
– Αν καταναλώσετε κάποια όξινη τροφή μη βουρτσίσετε αμέσως τα δόντια σας γιατί τα όξυνα αποδυναμώνουν το σμάλτο και το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Ιδανικό θα είναι να τα βουρτσίσετε πριν την κατανάλωση κάποιας όξινης τροφής.
– Αντικαταστήστε την οδοντόπαστα σας με μια ειδική για ευαίσθητα δόντια.
– Να καταναλώνετε τροφές (ή συμπληρώματα διατροφής στην περίπτωση που η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη) που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνη D, μαγνήσιο, ασβέστιο) που συμβάλλουν στην απόκτηση γερών δοντιών. Η βιταμίνη Α ακόμη βοηθά το σμάλτο να διατηρείται υγιές. Αν τώρα δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) τότε είναι πιθανό να δημιουργήσετε ευαίσθητα δόντια.
– Αγοράστε από το φαρμακείο ειδικά τζελ που συμβάλλουν στην απευαισθητοποίηση των δοντιών. Βάλτε το στα δόντια σας, αφού πρώτα τα βουρτσίσετε.
– Αν οι παραπάνω τρόποι δε σας λύσουν το πρόβλημα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας λύσει οριστικά το πρόβλημα.
-πηγη

http://www.lifezone.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1079:2013-01-13-15-31-40&catid=114:2012-03-21-15-23-09&Itemid=395#sthash.NosEMsK3.dpuf