ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το γάλα συνεχίζει να θεωρείται ως η τέλεια τροφή για τα παιδιά μας, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο γάλα είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από πολλές νοητικές ασθένειες

Το γάλα δε θεωρείται πλέον η τροφή – θαύμα που θεωρούταν κάποτε. Μάλιστα, πολλοί διατροφολόγοι προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους γονείς από το να ταΐζουν τα βρέφη και τα παιδιά τους με αγελαδινό γάλα διότι το θεωρούν πηγή των πιο κοινών αλλεργιογόνων. Αποτελεί επίσης μια τροφή με πολλές προσμίξεις, καθώς τροποποιείται με όλα τα χημικά, συμπεριλαμβανομένων και των ορμονών, στα οποία εκτίθενται οι αγελάδες της βιομηχανίας σήμερα.

Παρόλα αυτά, απ’ όσο γνωρίζουμε, η πιθανότητα να περιέχει αλλεργιογόνα το γάλα, έχει να κάνει περισσότερο με την αλλοίωσή του κατά τη διάρκεια της ομογενοποίησης ή της παστερίωσης. Παρόλα αυτά, νέα στοιχεία φανερώνουν ότι ο κίνδυνος είναι εγγενής στο γάλα -ακόμα και στα αγνότερα από τα μη κατεργασμένα γάλατα- και ότι η εγγενής αδυναμία χώνευσης ορισμένων συστατικών του γάλακτος είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από σοβαρές νοητικές διαταραχές.
Ένα νέο βιβλίο του Dr Kevin Woodford, με τίτλο «The Devil in the Milk» (Ο διάβολος στο γάλα), υποστηρίζει ότι η β-καζεΐνη, μια από τις πρωτεΐνες του γάλακτος που προέρχεται από ορισμένες ράτσες αγελάδων, μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, από καρδιοπάθεια μέχρι αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τον Woodford, πριν από περίπου 5000 χρόνια, η προλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο βοδινό γάλα, υπέστη μια μετάλλαξη και μετατράπηκε σε ιστιδίνη, ένα αμινοξύ γνωστό και ως β-καζομορφίνη-7(BCM7). Αν και οι παλαιότερες ράτσες αγελάδων -όπως οι Guernseys, οι Jerseys, οι Αφρικανικές και οι Ασιατικές, γνωστές και ως «αγελάδες Α2»- παράγουν γάλα που συνεχίζει να περιέχει προλίνη, το γάλα από νεότερες ράτσες όπως οι Holsteins και οι Friesians ή αλλιώς «A1 αγελάδες», οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν όλες τις αγελάδες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών στις ΗΠΑ, περιέχει B-CM7. Το B-CM7, το οποίο είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρό ναρκωτικό από την β-καζεΐνη, την πρωτεΐνη που περιέχει το ανθρώπινο γάλα, δρα ως πολύ δυνατό όπιο στους ανθρώπους.

Η κατανάλωση αυτού του αμινοξέος μπορεί να προκαλέσει ανίατες ασθένειες, ακόμα και όταν το λαμβάνουμε από το ακατέργαστο και αναλλοίωτο γάλα.

 

Το γάλα με αυτό το αμινοξύ είναι που μας οδηγεί σε μια σειρά από αυτοάνοσες διαταραχές συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 1, όπου το σώμα καταστρέφει τα ίδια του τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και συνήθως εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή στα πρώτα στάδια της εφηβείας. Ο Woodford πιστεύει επίσης ότι η Α1 β-καζεΐνη υποκινεί μια φλεγμονώδη απόκριση στα αιμοφόρα αγγεία, παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί μια υπερβολική παραγωγή βλέννας.
Παρόλα αυτά πιο ανησυχητικά είναι τα αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι αυτά τα προϊόντα γάλακτος ίσως και να αποτελούν την κύρια αιτία που κρύβεται πίσω από τις νευρολογικές διαταραχές σε μωρά και παιδιά και οδηγεί στον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια.
Παρόλο που η B-CM7 κανονικά δε μπορεί να περάσει από τα εντερικά τοιχώματα, στα μωρά και τα παιδιά μικρής ηλικίας, τα τοιχώματα είναι πιο διαπερατά για να επιτρέπουν την χώνευση του ανθρώπινου γάλακτος και του πρωτογάλατος. Αυτό σημαίνει ότι σε μωρά που είτε τρέφονται με αγελαδινό ή τεχνητό γάλα, είτε έχουν εντερική βλάβη ή ένα έντερο με «διαρροή», αυτά τα πρωτεϊνικά μόρια θα περάσουν με ευκολία μέσα από το φράγμα μεταξύ αίματος-εγκεφάλου και θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς ήταν και η θεωρία του Dr Andrew Wakefield, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας) προκαλεί βλάβη στο έντερο και το αφήνει εκτεθειμένο στην ανολοκλήρωτη διάσπαση και την υπερβολική απορρόφηση των πεπτιδίων με οπιοειδή δράση -όπως οι πρωτεΐνες του γάλακτος και η γλουτένη.

Μάλιστα, μέσω της βιοχημείας αποδεικνύεται ότι τα επίπεδα των πεπτιδίων σε άτομα με αυτισμό αυξάνονται (Autism, 1999; 3: 45-65).
Μια μελέτη σε ζώα, που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, έδειξε ότι μόλις 65 δευτερόλεπτα μετά τη λήψη B-CM7, τα ζώα βρέθηκαν σε υπερδιέγερση και άρχισαν να τρέχουν γύρω-γύρω αναστατωμένα. Λίγα λεπτά αργότερα αδρανοποιήθηκαν και έγιναν αντικοινωνικά. Απομακρύνθηκαν από τους άλλους αρουραίους που βρίσκονταν στο ίδιο κλουβί και κάθισαν με το κεφάλι τους ακουμπισμένο στα κάγκελα. Έπειτα έγιναν υπεραμυντικά (Autism,1999; 3: 85-95). Αν και τα ευρήματα από τις μελέτες στα ζώα μπορεί να μην απευθύνονται απαραίτητα και στους ανθρώπους, μια κλινική μελέτη εντόπισε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στην καζεΐνη των βοοειδών στο 90% των αυτιστικών ασθενών και στο 93% των σχιζοφρενών. Επιπλέον, όταν υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, το 81% των αυτιστικών παιδιών παρουσίασε βελτίωση στους περισσότερους τομείς συμπεριφοράς μέσα σε διάστημα τριών μηνών (Nutr Neurosci, 2000; 3; 57-72).
Επιπλέον, και μια νορβηγική μελέτη σε παιδιά με αυτισμό εντόπισε αυξήσεις στα οπιοειδή πεπτίδια, τα ποία επιδρούν στην ωρίμανση του εγκεφάλου, όπως αναφέρουν και οι Κ. Reichelt και Α.Μ. Knivsberg στο 12ο συνέδριο “Defeat Autism now!” («Καταπολεμήστε τον αυτισμό τώρα!»), που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Οκτωβρίου του 2003 στο Portland του Oregon, ενώ μια αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός στα παιδιά με αυτισμό είναι πιο διαπερατός από πολλά πεπτίδια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο γάλα (j Neuroimmunol, 2002; 129: 168-77).
Παρόλο που οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό πεπτικό σύστημα δεν απορροφούν τόσο μεγάλη ποσότητα B-CM7, όσο αυτοί που έχουν προβληματικό και πιο εκτεθειμένο έντερο, υπάρχει ένας τρόπος να αποφευχθεί όλο αυτό, απλά καταναλώνοντας προϊόντα που προέρχονται από γάλα κατσίκας ή προβάτου και τα οποία δεν περιέχουν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Πηγή: SAFE Magazine ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ TA ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
http://www.etra.gr/