ΦΡΟΥΤΟΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Σούπερ φρουτοδίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους
Τα φρούτα θα σε κάνουν σούπερ fit
Τα φρούτα θα σε κάνουν σούπερ fit
Πρόγραμμα καλοκαιρινής διατροφής. Με ελάχιστο μαγείρεμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, γευστικές προτάσεις ελαφρών γευμάτων και δροσιστικά μικρογεύματα. Υπόσχεται μεγαλύτερη ενέργεια, βελτίωση της διάθεσης, λιγότερες τοξίνες και περιττά κιλά…

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση ωμών φυτικών τροφίμων έναντι των ζωικών και μαγειρεμένων συμβάλλει στη μείωση των συσσωρευμένων τοξικών ουσιών στο σώμα, στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας, στην καλυτέρευση οργανικών δυσλειτουργιών και στη βελτιστοποίηση των επιπέδων υγείας, της ψυχικής διάθεσης, της ζωτικότητας και της απόδοσης.

Εάν, συγχρόνως, βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα των καταναλισκομένων τροφίμων, τότε ελαττώνεται η είσοδος διατροφικών ξενοβιοτικών στον οργανισμό, αυξάνονται τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και ενισχύονται οι ενδογενείς μηχανισμοί αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης, ενώ το ξεμπλοκάρισμα του μεταβολισμού και ο ήπιος περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την απώλεια σωματικού βάρους. Γίνεται, όμως, να επιτευχθούν όλα αυτά μαζί, με ένα και μόνο διαιτολόγιο και χωρίς να υπάρξουν θρεπτικά κενά; Η απάντηση είναι: «ναι, γίνεται!».

Δεν μένουμε μόνο στα λόγια!
Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ένα καθαρά εποχικό και αναλογικά ισορροπημένο διαιτολόγιο κατά το πρότυπο της ελληνικής παραδοσιακής δίαιτας, αλλά με ακόμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή μας σε αυξημένη ποσότητα, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία επιβάλλεται να εφαρμόζουν τις ιδιαίτερες συμβουλές του γιατρού τους.

Ωστόσο, επειδή τα φρούτα περιέχουν πολλά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), είναι απολύτως απαραίτητο η μεγαλύτερη κατανάλωσή τους να εντάσσεται σε ένα ποικίλο θρεπτικό διαιτολόγιο, να γίνεται χωρίς υπερβολές και να συνδυάζεται με ένα σωματικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής, ώστε να χρησιμοποιούνται για την άμεση παροχή ενέργειας και να μην αποθηκεύονται.

 

Η υπερβολικά υψηλή πρόσληψη απλών σακχάρων μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος, αύξηση του σωματικού λίπους και προβλήματα στο ήπαρ.

Πώς και για πόσο;
Ακολούθησε τη φρουτοδίαιτα για 1-2 βδομάδες και κατόπιν, αν θέλεις, κατά περιόδους, π.χ. όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια διατροφική αποτοξίνωση ή μια περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού σου. Όσο πιο συνεπης είσαι στην εφαρμογή της τόσο πιο ευρύτερα θα είναι τα θετικά της αποτελέσματα. Μετά τη διακοπή της, μην αυξάνεις απότομα την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, πολύ επεξεργασμένων προϊόντων και πρόχειρων φαγητών.

Συνέχισε να τρως πιο πολλά φυτικά τρόφιμα, τα περισσότερα εκ των οποίων ωμά ή ήπια μαγειρεμένα στον ατμό. Και μην ξεχνάς ότι είναι βασικό να καταναλώνεις καθημερινά αρκετά φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων.

Οι αλλαγές σε παγιωμένες διατροφικές συνήθειες και η εφαρμογή οποιουδήποτε μη εξατομικευμένου διαιτολογίου πρέπει να τυγχάνουν της γνώσης και της έγκρισης του προσωπικού σςου γιατρού, ιδίως δε εάν έχεις πρόβλημα υγείας ή υποβάλλεσαι σε φαρμακευτική αγωγή.

Τα 10 «συν» της φρουτοδίαιτας

Η φρουτοδίαιτα που σας προτείνουμε:

1 Περιέχει περισσότερα φυτικά τρόφιμα, τα οποία ο οργανισμός αφομοιώνει πληρέστερα και αξιοποιεί καλύτερα τα συστατικά τους.

2 Δομείται από ενεργειακά αραιά γεύματα, που στις συνήθεις μερίδες καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες με συνολικά λιγότερες θερμίδες και δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.

3 Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μεταλλικών αλάτων, ιχνοστοιχείων, φυτοθρεπτικών, ενζύμων και αντιοξειδωτικών.

4 Ελαττώνει την πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπαρών, χοληστερίνης, ζάχαρης και νατρίου (αλατιού).

5 Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

6 Βοηθάει να παραμένει το σάκχαρο στο αίμα πιο σταθερό, δεν ευνοεί την υπερπαραγωγή ινσουλίνης και την αύξηση του σωματικού λίπους.

7 Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση του οργανισμού.

8 Έχει ήπια διουρητική δράση, εμποδίζει τις κατακρατήσεις υγρών.

9 Ενισχύει τα αλκαλικά αποθέματα, τα αντιοξειδωτικά συστήματα και τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος.

10 Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, δίνει λάμψη στο δέρμα, έχει αντιγηραντικές και μακροβιοτικές ιδιότητες, βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Λόγω του υψηλού περιεχομένου του διαιτολογίου σε φυτικά τρόφιμα, ενδέχεται στην αρχή να παρουσιαστούν γαστρεντερικά συμπτώματα, τα οποία είναι κατά κανόνα προσωρινά.

Εβδομαδιαίο μενού

Δευτέρα

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, πεπόνι, καρυδόψιχα και σουσάμι.

Ενδιάμεσο: Κεράσια.

Μεσημεριανό: Τουρλού διαφόρων λαχανικών (π.χ. αρακάς, φασολάκια, μαρούλι, καλαμπόκι, καρότο κ.ά.) με ελαιόλαδο.

Σνακ: Smoothie με γιαούρτι, φράουλες, πεπόνι και βανίλια.

Βραδινό: Χωριάτικη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, τυρί φέτα, ελιές και ελαιόλαδο.

Χρησιμοποίησε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, αρωματισμένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, λάδι από καρύδια, αβοκαντέλαιο ή συνδυασμό τους.

Τρίτη

Πρωινό: Βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, τυρί φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές.

Ενδιάμεσο: Πεπόνι.

Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με πατάτες, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Απογευματινό: Milkshake με γάλα, μπανάνα και κανέλα.

Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), αβγό βραστό, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Τρώγε αναλόγως των αναγκών σου, χωρίς να το παρακάνεις. Έλεγξε το μέγεθος των μερίδων σου, μην υπερβαίνεις το προσωπικό σου μέτρο, απόφυγε τις υπερβολές.

Τετάρτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο και ξηρούς καρπούς.

Ενδιάμεσο: Βερίκοκα.

Μεσημεριανό: Πιπεριά και κολοκυθάκι γεμισμένα με ρύζι ή πλιγούρι, μαϊντανό, ντομάτα και ελαιόλαδο.

Απογευματινό: Smoothie με γιαούρτι, πεπόνι, καρπούζι και ροδάκινο.

Βραδινό: Πιπεριά γεμιστή (από το μεσημέρι) και γαριδόψιχα βρασμένη (προαιρετικά περιχυμένη με σάλτσα τυριού φέτας, κόκκινης πιπεριάς και γιαουρτιού).

Τα πολτοποιημένα φρούτα οξειδώνονται ταχύτερα και χάνουν πολύτιμες βιταμίνες, συνεπώς smoothies και milkshake πρέπει να καταναλώνονται εντός 5-10 λεπτών.

Πέμπτη

Πρωινό: Χυλός από πλιγούρι ή νιφάδες βρόμης με σταφίδες, μπανάνα, αμύγδαλα και κανέλα.

Ενδιάμεσο: Κεράσια.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι, πιπεριές, καλαμπόκι, προαιρετικά λίγο στήθος κοτόπουλου και σάλτσα γιαουρτιού.

Απογευματινό: Milkshake με γάλα, πεπόνι, ροδάκινο και βανίλια.

Βραδινό: Ντοματόσουπα με φρέσκια ντομάτα, ζυμαρικά (π.χ. αστράκια) και τυρί φέτα θρυμματισμένη.

Μπορείς να αντικαταστήσεις οποιοδήποτε τρόφιμο με ομοειδές, από την ίδια ομάδα τροφών, π.χ. τα προτεινόμενα φρούτα ή λαχανικά με άλλα, αρκεί οι επιλογές σου να μην περιορίζουν την απαιτούμενη διατροφική ποικιλία.

Παρασκευή

Πρωινό: Φράουλες με γιαούρτι και καρυδόψιχα.

Ενδιάμεσο: Κεράσια.

Μεσημεριανό: Ρύζι καστανό ή ριζότο με κόκκινες και πράσινες πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, σκόρδο, ελαιόλαδο και λεμόνι.

Απογευματινό: Smoothie με γιαούρτι, καρπούζι, πεπόνι και βανίλια.

Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές, ασπράδια αβγών, κρόκο αβγού, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Αν το θεωρείς αναγκαίο, πιες καφέ, τσάι και αφεψήματα σκέτα ή με λίγο μέλι. Απόφυγε ροφήματα καφέ με ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, σακχαρούχα αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά.

Σάββατο

Πρωινό: Καρπούζι με τυρί φέτα.

Ενδιάμεσο: Βερίκοκα ή φρέσκα δαμάσκηνα με γιαούρτι.

Μεσημεριανό: Λιπαρό ψάρι ή θαλασσινά με λαδολέμονο, τζατζίκι και σαλάτα με χόρτα και λαχανικά.

Απογευματινό: Ανθότυρο με φράουλες, μέλι και καρυδόψιχα ή σουσάμι.

Βραδινό: Μανιτάρια με κρεμμύδι, ντομάτα, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, μαϊντανό, ρίγανη, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Εφόσον δεν υπάρχει ιατρική συμβουλή περί του αντιθέτου, π.χ. σε περίπτωση υπότασης, αύξησε την κατανάλωση νερού και ταυτόχρονα περιόρισε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού.

Κυριακή

Πρωινό: Milkshake με γάλα, φράουλες, ροδάκινο και βανίλια.

Ενδιάμεσο: Καρπούζι ή πεπόνι.

Μεσημεριανό: Μπριάμ με πατάτα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες και κρεμμύδια.

Απογευματινό: Γιαούρτι με φράουλες και μέλι.

Βραδινό: Σαλάτα με ωμό (μουλιασμένο) πλιγούρι, ντομάτα, αγγουράκι, τριμμένο καρότο, πιπεριές, τυρί της προτίμησής σας και ελαιόλαδο.

Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, αντικατάστησε όσα γαλακτοκομικά δημιουργούν ενοχλήσεις με αντίστοιχα φυτικά υποκατάστατα, προτιμότερο εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες Β.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
πηγη
http://www.womenonly.gr/