Η φροντίδα των νεογέννητων και της μητέρας τους
Αγαπητοί αναγνώστες σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη φροντίδα των νεογέννητων κουταβιών καθώς και της μητέρας τους. Η δουλεία του εκτροφέα δεν τελειώνει με το που θα τελειώσει ο τοκετός και θα καθαρίσει τα κουτάβια και τη μητέρα τους, τότε αρχίζει!
Η σκύλα μετά από κάθε κουτάβι που γεννά, το καθαρίζει και τρώει τα υπολείμματα των εμβρυϊκών υμένων , μια συμπεριφορά απόλυτα φυσιολογική καθώς οι εμβρυϊκοί υμένες περιέχουν ορμόνες οι οποίες βοηθούν το γεννητικό σύστημα της μητέρας να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μητέρα δεν γλείφει υπερβολικά τα κουτάβια για να τα καθαρίσει με κίνδυνο να ανοίξει τον ομφάλιο λώρο και να έχουμε εκσπλαχνισμό των κουταβιών.
Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο απομακρύνουμε τα κουτάβια από τη μητέρα τους και τα καθαρίζουμε εμείς. Αφού τα νεογέννητα καθαριστούν και θηλάσουν, είναι η σειρά της μητέρας να φάει και να πιει. Θα πρέπει να φέρουμε τα πιάτα με το φαγητό και το νερό στο μέρος που γέννησε καθώς αυτή δεν θα αφήσει τα μωρά μόνα τους για κανένα λόγο. Τα πιάτα θα πρέπει να τοποθετηθούν λίγο ψηλότερα από το δάπεδο, για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα καθώς τα κουτάβια μπορούν να πέσουν μέσα κατά λάθος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προσφέρουμε φαγητό και νερό στη σκύλα κάθε 2-4 ώρες. Η τροφή της πρέπει να είναι μιας καλής ποσότητας ξηρά τροφή για κουτάβια γιατί χρειάζεται ενέργεια και πρωτεΐνες για να μπορεί να κατεβάζει αρκετό γάλα για τα μικρά της. Η σκύλα με δυσκολία τις πρώτες μέρες αποχωρίζεται τα μικρά της γι’ αυτό πρέπει να τη βγάζουμε 2-3 φορές την ημέρα για να κάνει τις ανάγκες της. Τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, όταν την βγάζουμε έξω θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μήπως γεννήσει κάποιο κουτάβι ακόμα.
Τα υγιή κουτάβια τώρα, είναι ζωηρά, στρουμπουλά και σθεναρά. Θηλάζουν κάθε 2 ώρες περίπου. Εάν μετά το θηλασμό η κοιλιά τους είναι στρογγυλή και κοιμούνται ήσυχα, σημαίνει ότι τρώνε αρκετά. Σε αντίθετη περίπτωση θα στριφογυρίζουν και θα κλαψουρίζουν συνέχεια. Εάν τα στομάχια τους είναι φουσκωμένα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν και για μερικές μέρες ίσως χρειαστεί να τα ταΐζουμε εμείς κάποιες φορές την ημέρα. Η σκύλα μετά από κάθε γεύμα τα γλείφει στην κοιλιά και τον πρωκτό για να προκαλέσει το αντανακλαστικό της ούρησης και της αφόδευσης. Η συμπεριφορά αυτή θα διαρκέσει για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες.
Μετά τις 3 εβδομάδες τα κουτάβια αρχίζουν τα δοκιμάζουν σιγά σιγά την τροφή που τρώει και η σκύλα. Ένας καλός τρόπος για να τα κάνουμε να αρχίσουν να τρώνε στερεή τροφή είναι να ανακατέψουμε στο μπλέντερ 2 κούπες ξηρά τροφή για κουτάβια με γάλα για κουτάβια και λίγο χλιαρό νερό και να τα ανακατέψουμε μέχρι να αποκτήσουν την υφή της φρουτόκρεμας που δίνουμε στα μωρά. Αυτό το μίγμα το αφήνουμε μέσα στο κουτί με τα κουτάβια, τα οποία αφού παίξουν με αυτό θα δοκιμάσουν και τελικά θα το φάνε. Ότι περισσέψει θα το φάει η σκύλα. Σιγά σιγά το μίγμα θα γίνεται όλο και πιο στερεό, ελαττώνοντας τα υγρά και προσθέτοντας περισσότερη ξηρά τροφή, μέχρι τις 6-7 εβδομάδες οπότε τα κουτάβια θα τρώνε μόνο στερεή τροφή. Από την Πέμπτη εβδομάδα η σκύλα πρέπει να γυρίσει στην τροφή συντήρησης για ενήλικα , με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος και θα σταματήσει φυσιολογικά στις 7 εβδομάδες που θα απογαλακτιστούν και τα κουτάβια.
Η υγιεινή του χώρου που μένουν τα κουτάβια έχει μεγάλη σημασία. Το δάπεδο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα τις πρώτες 2-3 μέρες ενώ όσο τα κουτάβια μεγαλώνουν και τρώνε πιο πολύ αυτό θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της περιοχής που τρώνε και εκεί που κάνουν τις ανάγκες τους. Τα σκυλιά από τη φύση τους έχουν διαφορετικό μέρος για φαΐ και παιχνίδι και άλλο για να κάνουν τις ανάγκες τους , ο χώρος αυτός μπορεί να διαχωριστεί με ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Το δάπεδο του χώρου αυτού πρέπει να στρωθεί με εφημερίδες και από επάνω ροκανίδι. Καλό θα ήταν να είναι από ξύλο που έχει έντονη μυρωδιά ώστε τα κουτάβια να συνδυάσουν την έντονη οσμή με τον χώρο που κάνουν τις ανάγκες τους οπότε θα είναι πιο εύκολο να εκπαιδευθούν όταν θα πάνε στο καινούργιο τους σπίτι με τον νέο ιδιοκτήτη.
Τα κουτάβια θα πρέπει να αρχίσουν την αποπαρασίτωση στην ηλικία των 2 εβδομάδων και με επανάληψη στις 4,6 και 8 εβδομάδες και μετά από αυτό κάθε 2 μήνες. Καλό θα είναι μόλις απογαλακτιστούνε τα κουτάβια να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο για να τους κάνει έναν έλεγχο για την καρδιά, κήλες που μπορεί να έχουν η κάποια άλλα προβλήματα. Για τη σκύλα όσο θηλάζει θα πρέπει να ελεγχουμε τους μαστούς της και εάν παρουσιάζουν σημάδια μαστίτιδας ( διόγκωση, ερύθημα , πόνο) να ειδοποιούμε τον κτηνίατρο. Τέλος θα πρέπει να κοιτάμε τα νύχια των κουταβιών και να ψαλιδίζουμε τις άκρες τους για να μην τραυματίζουν τους μαστούς της σκύλας.
Ο εμβολιασμός των κουταβιών αρχίζει την έκτη εβδομάδα και τελειώνει την 12η-15η εβδομάδα ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθούμε. Τα κουτάβια ανοίγουν τα μάτια τους μεταξύ 12 και 15 ημερών και βλέπουν καθαρά από την 21η ημέρα. Τα δόντια τους αρχίζουν να βγαίνουν τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, ενώ μέχρι τους 2 μήνες έχουν βγει και τα νεογιλά δόντια (του γάλακτος). Τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να βγαίνουν από τους 2.5 μήνες και ολοκληρώνεται η έκφυση στους 7,5 εως 8 μήνες.
Τα κουτάβια πρέπει από μικρή ηλικία να συνηθίσουν με τους θορύβους είτε αυτοί είναι μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό ( αυτοκίνητα μηχανάκια κλπ). Από τις 10 εβδομάδες και μετά καλό είναι τα κουτάβια να μένουν για κάποιες ώρες σε δικό τους ξεχωριστό χώρο το καθένα για να ξεκουράζονται.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές πως μπορούμε να φροντίσουμε τα κουτάβια και την μητέρα τους ώστε να μεγαλώσουμε γερά και υγιή σκυλιά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικα.
πηγηhttp://johndvm.blogspot.gr/