Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.
Δημιουργούνται όταν οι σπόροι ξεκινούν να μεγαλώνουν ώστε να εξελιχθούν σε νέο φυτό. Η υφή και η γεύση τους διαφέρει. Μερικά είναι πιπεράτα, άλλα είναι σκληρά και άλλα τρυφερά…Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια άλλα για σούπα, για σάντουιτς, για ροφήματα. Όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα και είναι τα μόνα λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν παντού, ακόμα και κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού.
Αποδείξεις απ’ το παρελθόν.
Αναφορές στα φύτρα βρίσκουμε πολύ βαθιά μέσα στην ιστορία. Στην αρχαία Κίνα 5.000 χρόνια πριν, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές χορηγούσαν φύτρα στους ασθενείς, με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης, αναφορές συναντούμε στη Βίβλο, στο βιβλίο του Δανιήλ. Στους προηγούμενους αιώνες οι ναυτικοί πολύ συχνά αντιμετώπιζαν την ασθένεια του σκορβούτου, που οφειλόταν κυρίως σε έλλειψη βιταμίνης C. Λίγο μετά τα μέσα του 18ου αιώνα, ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων, τους υποχρέωσε δε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάχθηκαν από πολλά προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν μέσα στο καράβι.
Παρόλ’ αυτά δεν είναι περισσότερο από 30 χρόνια που εμείς οι Δυτικοί ενδιαφερθήκαμε για τα φύτρα και τις ωφέλειές τους. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου διάφοροι διατροφολόγοι αναζητούσαν να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο, να συναγωνίζεται τις ντομάτες σε βιταμίνη C, να μην δημιουργεί επιβαρυντικά απόβλητα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τελικά, κατέληξαν στα φύτρα, τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα
τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή, αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.
Συμφέρουν και ωφελούν
Τα φύτρα είναι πολύ οικονομικά αφού 1 ποτήρι με σπόρους μας δίνει 3 κιλά λαχανικά. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι απολύτως βιολογικά αφού τα καλλιεργούμε μόνοι μας.
Για να πάρουμε μια εικόνα της θρεπτικής τους αξίας, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής, τα φύτρα άλφα – άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαϊντανό. Το άλφα- άλφα, ο ηλιόσπορος και το τριφύλλι περιέχουν 4% πρωτεΐνη, ενώ το σπανάκι έχει μόνο 3% όταν το κρέας περιέχει 19%, το φύτρο σόγιας (ροβίτσα) 28% και οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτεΐνη.
Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών όπως το σιτάρι και ο ηλιόσπορος, είναι εξαιρετικά πλούσια σε λιπαρά. Ο ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή του λιπαρού οξέος ωμέγα 6, το οποίο έχει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιαρθριτικές ιδιότητες, ενώ συντελεί στην ελαστικότητα του δέρματος.
Το φύτρο ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερη βιταμίνη C και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το γάλα. Αυτό το πιπεράτο λαχανικό έχει 10 φορές περισσότερο ασβέστιο απ’ την πατάτα και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C ακόμη και απ’ τον ανανά. Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει όταν τα φύτρα αναπτύσσονται, θα νομίσει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής βιταμινών.
Έχει αποδειχτεί ότι, μεταξύ αμέτρητων άλλων ωφελειών, τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν στην επώδυνη εμμηνόπαυση και δρουν κατά των καρκινικών όγκων!
Έρευνες που έγιναν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο «John Hopkins» αποκάλυψαν ότι τα ένζυμα που αναπτύσσονται στα φύτρα του μπρόκολου εμποδίζουν τα κύτταρα να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Τα φύτρα άλφα- άλφα μειώνουν την κακή χοληστερίνη καθώς και τα λίπη, αλλά όχι την καλή χοληστερίνη. Το φύτρο του ηλιόσπορου, του σιταριού και των δημητριακών βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες σε ζώα έδειξαν τα οφέλη του φύτρου αυτού σε προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων.
Τα ωφέλιμα ένζυμα στα φύτρα άλφα-άλφα πολλαπλασιάζονται κατά 450% σε σχέση με τον ανενεργό σπόρο. Ακόμη, τα φύτρα άλφα-άλφα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να αναχαιτίζουν τη γήρανση με φυσικό τρόπο χωρίς κρέμες, χωρίς ακριβά καλλυντικά, χωρίς περισπούδαστες φόρμουλες, αλλά με τη σοφία της φύσης, αφού τα φύτρα αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης!
Τα φύτρα άλφα-άλφα πήραν το όνομά τους από το Αραβικό «αλφ αλ-φα» που σημαίνει «πατέρας όλων των τροφών»!
Τα φύτρα είναι η πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινο-οξέων και πρωτεϊνών στη γη! Παρά όλα αυτά τα φύτρα είναι κάτι περισσότερο από θρεπτικά συστατικά.. Όπως είπε και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε «Το ολόκληρο είναι περισσότερο από την πρόσθεση των μερών του» και η μοντέρνα ιατρική θα μάθει πολλά από αυτή του την παρατήρηση. Γιατί αν και οι γιατροί είναι πολύ περίεργοι σχετικά με την αρχαία κινέζικη ιατρική, δεν μπορούν ακόμα να αποδεχτούν τη ζωτική ενέργεια το (τσι) που έλεγαν οι γιατροί στην αρχαία Κίνα
πηγη
Της Φλώρας Παπαδοπούλου, Ζωγράφου, συντονίστριας σεμιναρίων ωμοφαγικής διατροφής
διαβασε στο bioathens
ΦΥΤΡΑ
ΦΥΤΡΑ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ