Αρχική διορθωτικά μέτρα για εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα
Εκκολπωμάτωση είναι μια κοινή πεπτική κατάσταση που προκαλείται λόγω των συμπτωμάτων από τα εκκολπωμάτα. Τα εκκολπώματα είναι μικρές, διογκώνομένες σακούλες που δημιουργούνται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου (κόλον) .
Η κατάσταση αυτή προκαλει συμπτώματα ονομάζεται εκκολπωμάτωση. Ωστόσο, όταν μικρά κομμάτια των κοπράνων (κόπρανα) παγιδεύονται μέσα στους θύλακες, που φλεγμαίνουν και θα προκαλέσει συμπτώματα όπως το χαμηλότερο κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα.
Όταν τα βακτήρια παγιδευτούν στους θύλακες και θα προκαλέσουν λοίμωξη με έντονο πόνο , τότε η κατάσταση ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Ο πόνος είναι συνήθως στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς.
Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι κοιλιακό αλγος, ναυτία, αέρια ή φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πυρετός, ρίγη, και απώλεια της όρεξης . Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία από το ορθό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως απόστημα, συρίγγιο, περιτονίτιδα, εντερική απόφραξη και σε περίπου 25 τοις εκατό των ανθρώπων που πάσχουν από οξεία εκκολπωματίτιδα.
Εκκολπωματίτιδα και εκκολπωματίτιδα
Η ακριβής αιτία του σχηματισμού των εκκολπωμάτων ή τα μικρά σακουλάκια δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι ο λόγος. Χωρίς ίνες για να προσθέσετε όγκο στα κόπρανα, του παχέος εντέρου θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ Αυτό μπορεί να προκαλέσει τους θύλακες ώστε να σχηματίζοντε κατά τα αδύνατα σημεία κατά μήκος του παχέος εντέρου.
Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, υψηλή πρόσληψη λίπους, ορισμένα φάρμακα, και μια ιστορία από δυσκοιλιότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη εκκολπωμάτωσης.
Σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες εκκολπωματίτιδες και εκκολπωματίτιδα μπορεί να απαιτήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές απλές θεραπείες και να υιοθετήσετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτού του προβλήματος.
Οι 10 κορυφαίες θεραπείες για εκκολπωματίτιδα και εκκολπωματίτιδα.
1. Aloe Vera
Η Αλόη Βέρα είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για εκκολπωματίτιδα και εκκολπωματίτιδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλόη περιέχει καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας, την τόνωση και την προώθηση της κινητικότητα του εντέρου και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή και οίδημα.
Απλά ποτό μισό φλιτζάνι χυμό αλόης βέρα τρεις φορές την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα.
2. Ο φλοιός της φτελιάς
Η φτελιά είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για το πρόβλημα αυτό. Όντας ένα μαλακτικό, που προστατεύει το ερεθισμένο ιστό, μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο, και προάγει την επούλωση.
Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού ολισθηρό σκόνη φλοιό φτελιάς σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό.
Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λίγη κανέλα σε σκόνη.
Μπορείτε να πιει ένα σε δύο φλιτζάνια του διαλύματος αυτού δύο φορές την ημέρα.
3. Marshmallow
Marshmallow είναι ένα μαλακτικό και μαλακτική και έτσι είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της εκκολπωματική νόσο και εκκολπωματίτιδα. Μπορεί να απαλύνει τη φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα και την προώθηση της υγιούς κινήσεις του εντέρου.
Προστίθενται 5 γραμμάρια ξηρής ρίζας marshmallow σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Πίνετε αυτό το τσάι από βότανα τρεις φορές την ημέρα.
Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίζα marshmallow σε ένα τέταρτο γαλονιού του νερού. Αφήστε το να καθίσει σε μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, το στέλεχος και πιείτε το υγρό αρκετές φορές την ημέρα.
Σημείωση: Αποφύγετε marshmallow εάν έχετε διαβήτη.
4. Γλυκόριζα
Γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση εκκολπωματίτιδα φυσικά. Μπορεί να μειώσει τους σπασμούς και την φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Πλέον, αυτό βοηθά να προσθέτει όγκο και το μαλάκωμα των κοπράνων.
Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκόριζα ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό. Βράζουμε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια το στέλεχος. Πιείτε το 30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Ακολουθήστε αυτήν την θεραπεία δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
Μπορείτε επίσης να πάρετε τα δισκία γλυκόριζα (380 έως 1.140 mg ανά ημέρα), αλλά μόνο μετά από διαβούλευση με ένα γιατρό.
Σημείωση: Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο ή υποκαλιαιμίας θα πρέπει να λάβει γλυκόριζα υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.
5. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που είναι παρόμοια με ευεργετικούς μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο. Τα προβιοτικά είναι γενικά «καλά βακτήρια» που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων και να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα, όπως Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum και Saccharomyces boulardii μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά μεταξύ των γευμάτων. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 200 έως 250 mg.
Μπορείτε επίσης να φάτε προβιοτικά τρόφιμα όπως τα καλλιεργημένα γιαούρτι ή γάλα σόγιας και τα ποτά.
6. Λεμόνι
Λεμόνι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας του pH του σώματος. Συν, λεμόνι έχει υψηλή βιταμίνη C που βοηθά το πεπτικό σύστημα έκπλυσης ανεπιθύμητα υλικά και τις τοξίνες από το σώμα. Λεμόνι είναι επίσης καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ανακατέψτε το χυμό ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
Προσθέστε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και λίγο μέλι σε αυτό και ανακατεύουμε σωστά.
Πιείτε το με άδειο στομάχι το πρωί.
7. Λιναρόσπορος – Σπόρους λιναριού
Λιναρόσπορος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εκκολπωματικής νόσου. Η φυσική ίνα που υπάρχει στο λιναρόσπορο λειτουργεί ως καθαρτικό . Αυτό σημαίνει ότι βοηθά να μαλακώσουν τα κόπρανα και τα καθιστά να περάσουν μέσα από το έντερο εύκολα. Πλέον, λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο σε ένα ποτήρι νερό. Πιείτε μια φορά πριν από το πρωινό και πάλι πριν πάτε για ύπνο.
Επίσης, προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά, γιαούρτι, φρούτα και άλλα υγιεινά τρόφιμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 15 γραμμάρια λιναρόσπορο ανά ημέρα.
8. Χαμομήλι
Όντας στη φύση, το χαμομήλι διεγείρει το πεπτικό σύστημα και χαλαρώνει το στομάχι. Αυτό κάνει το χαμομήλι μια καλή θεραπεία για εκκολπωματίτιδα.
Δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
για πέντε λεπτά.
Σουρώνουμε και ανακατεύουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Πίνετε έως τρία φλιτζάνια χαμομήλι τσάι καθημερινά.
Σημείωση: Χαμομήλι, δεν συνιστάται για εκείνους που είναι έγκυος, η λήψη των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων ή αντιπηκτικά φάρμακα.
9. Φρέσκο σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και βοηθά στην πέψη, γι’ αυτό και θεωρείται μια καλή λύση για την εκκολπωματίτιδα
Αφαιρέστε την πέτσα από μία σκελίδα σκόρδο και μασάτε το καλά πριν από την κατάποση του, τρεις φορές την ημέρα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε δύο κάψουλες σκόρδου τρεις φορές την ημέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου.
10. Τσάι τζίντζερ
Καταπραϋντική επίδραση του Ginger στο έντερο είναι ο λόγος που συνιστάται για τη θεραπεία της εκκολπωματίτιδας Η Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα εντερικά αέρια, κράμπες και ναυτία που συνδέονται με αυτό το πρόβλημα. Πλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εκκολπωματίτιδα, κρατώντας το παχύ έντερο απαλλαγμένα από επιβλαβείς μικρόβια.
Κόψτε ένα δύο-ιντσών κύβος ρίζα τζίντζερ σε φέτες. Σιγοβράσει τις φέτες σε ένα φλιτζάνι νερό σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά και στη συνέχεια το στέλεχος. Πιείτε το υγρό πριν από το γεύμα σας. Πίνετε έως τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα, μία πριν από κάθε γεύμα.
Μπορείτε επίσης να πάρετε κάψουλες τζίντζερ. Λαμβάνει τουλάχιστον 2000 χιλιοστογραμμάρια τρεις φορές ημερησίως.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων από βότανα.
Πρόσθετες συμβουλές
Για την ανακούφιση από ήπιο πόνο και κράμπες, εφαρμόζουν ένα μαξιλάρι θέρμανσης στην κοιλιά σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις τεχνικές χαλάρωσης.
Ασκείστε τακτικά για 30 λεπτά για να προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και τη μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά.
Περικοπές σε κόκκινα κρέατα.
Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
Αποφύγετε καπνού σε οποιαδήποτε μορφή.
Αποφύγετε εξαιρετικά ζεστά ή κρύα φαγητά και υγρά.
Συμπεριλάβετε περισσότερα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα στη διατροφή σας.
Πάρτε συμπλέγματος Β συμπληρώματα βιταμινών για τη σωστή πέψη.
Πάρτε ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ συμπλήρωμα, 1000 mg ή δύο φορές την ημέρα μετά από διαβούλευση με το γιατρό σας.
Πηγές
- http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/diverticular-disease
- http://www.nhs.uk/Conditions/diverticular-disease-and-diverticulitis/Pages/treatment.aspx
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831405/
- http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-diverticular-disease-diverticulitis.html