ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Συγγραφέας:  Χρήστος Κουτσάμπελας

Κάθε καλοκαίρι ο ζεστός ήλιος και οι παραλίες μας στη θάλασσα υποδέχονται και μας χαρίζουν δροσιά, χαλάρωση και ευεξία. Συνήθως, όμως, τονίζουμε τους κινδύνους που κρύβουν ο ήλιος και η θάλασσα και ξεχνάμε να αναφερθούμε στις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ποιοι λόγοι κάνουν τη θάλασσα μεγάλη θεραπεύτρια

Η πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1 ατμ. ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η πίεση που δέχονται τα τοιχώματα του σώματός μας είναι 1,2 (1 ατμ. + 0,2 υδροστατική). Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας η πίεση είναι 1,4 (ατμ. + 0,4 υδροστατική). Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας μέσα στο νερό δέχεται μια διαρκή πίεση με φορά από την περιφέρεια (κάτω άκρα) προς το κέντρο (κορμός), έτσι ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.

Η άσκηση μέσα στο νερό της θάλασσας

Η άσκηση μέσα στο νερό της θάλασσσας, λόγω της άνωσης, δεν φορτίζει ευαίσθητες κατασκευές του σώματός μας, όπως η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα.
Έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης, που σημαίνει πως το έργο που παράγεται είναι περίπου ίσο με το έργο που καταναλώνεται. Για το λόγο αυτό η άσκηση μέσα στο νερό στη θάλασσα βελτιώνει σημαντικά τη μυϊκή μας δύναμη όταν εφαρμόζεται συστηματικά.
Μπορεί να βελτιώσει το εύρος της τροχιάς δύσκαμπτων αρθρώσεων. Αυτό σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη συνεχή βαλλιστική μικροκίνηση των αρθρώσεων μέσα στο νερό στη θάλασσα και στην ασφάλεια που νιώθουμε. Επίσης το θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα στις ιαματικές πηγές, βοηθά με τη χημική του σύσταση στην ελάττωση του πόνου, στην απορρόφηση του οιδήματος και στην αποκατάσταση γενικώς μυοσκελετικών κυρίως προβλημάτων.
Συνδυάζεται άριστα με την αποκατάσταση τραυματισμών ή ορισμένων παθολογικών προβλημάτων. Η θεραπεία μέσα στο νερό της θάλασσας μπορεί να εφαρμοσθεί από το αρχικό έως το τελικό στάδιο της αποκατάστασης, γιατί είναι πάντα ελεγχόμενη από τον ίδιο το θεραπευόμενο, ο οποίος φυσικά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όριά του.
Ήλιος

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της ηλιακής ακτινοβολίας είναι γνωστές από την αρχαιότητα -ο Ιπποκράτης μάλιστα τη χρησιμοποιούσε συστηματικά.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο βοηθά στην επούλωση των ανοιχτών τραυμάτων, στην ακμή, στο έκζεμα, στις δερματικές δυσλειτουργίες, όπως η κνίδωση, και στην ψωριάση.

Το μαύρισμα οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης μετά από έκθεσή μας στον ήλιο. Η μελανίνη έχει την ιδιότητα να μειώνει τη διείσδυση των ακτίνων UV στους εν τω βάθει ιστούς και άρα δρα προστατευτικά.

Η έκθεση στον ήλιο συμβάλει στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών, ελέγχοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.

Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενισχύει το αμυντικό σύστημα, έχει βακτηριοκτόνο δράση και γενικά μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την όρεξη του ατόμου.

Πότε αντενδείκνυται ο ήλιος

Η έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα,
σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος,
σε πνευμονική φυματίωση,
σε ασθενείς με καρδιακά, νεφρικά ηπατικά προβλήματα,
σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο,
σε ασθενείς με πυρετό,
σε διαβητικούς ασθενείς,
σε ασθενείς με υπερθυρρεοειδισμό και
σε δέρματα με πολλούς σπίλους (ελιές).
Προσοχή στον ήλιο

Είναι γνωστό, δυστυχώς, πως λόγω της καταστροφής της ατμόσφαιρας η έκθεση στην ήλιο και την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Έτσι ο ήλιος έχει χάσει σημαντικό μέρος από τη θεραπευτική του δύναμη.

Εφαρμόζοντας τα παρακάτω μπορούμε να μετατρέψουμε τον απόλυτο κίνδυνο από τον ήλιο σε μια σχετικά καλή θεραπευτική πηγή:

Όχι στην έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες 12-15 μ.μ.
Όχι παραπάνω από διάρκεια 30 λεπτών έκθεση στον ήλιο τις υπόλοιπες ώρες.
Όχι στην έκθεση των παιδιών με γυμνό κορμί στον ήλιο.
Ναι στη χρήση αξιόπιστου αντηλιακού κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε υπαίθριο μέρος με ήλιο, ακόμα και στον ίσκιο.
Ναι στη συχνή πόση νερού και χυμών.
Ναι στη χρήση αντηλιακού κατά και μετά την κολύμβηση στη θάλασσα ή την πισίνα.
Η μικρής διάρκειας, έως 30 λεπτά, έκθεση στον ήλιο είναι προτιμότερο να συνδυάζεται με ήπια άσκηση, όπως: περπάτημα, ρακέτες, βόλεϊ, κολύμβηση κ.τ.λ.
Χρησιμοποιούμε ρούχα με ανοιχτό χρώμα και στιλπνή υφή, που παρουσιάζουν μικρό βαθμό απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο.
Μετά τη μικρής διάρκειας έκθεσής μας, έως 30 λεπτά, στον ήλιο ενδείκνυται μια ήπια μάλαξη και διάταση των μυών.
Τέλος, υπάρχει κίνδυνος λιποθυμίας σε άτομα με υπόταση όταν εκτεθούν παρατεταμένα στον ήλιο και υπάρχει περίπτωση πονοκεφάλου, όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν ιδρώνουν.

Χρήστος Κουτσάμπελας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
φυσικοθεραπευτής
,πηγη

http://www.healthview.gr