Περισσότεροι από 300.000 άνδρες αντιμετωπίζουν σήμερα μόνιμα ή παροδικά πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ενώ σύμφωνα με σχετική μελέτη σε ασθενείς που δεν έχουν κλινικά προβλήματα καρδιαγγειακής ασθένειας, η στυτική δυσλειτουργία πιθανόν να είναι η πρώτη αιτία που δείχνει ότι υπάρχει μια γενικότερη παθολογική κατάσταση σχετιζόμενη με την αθηροσκλήρωση του αγγειακού συστήματος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το αντιμετωπίζουν οι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τους άντρες ηλικίας 40-50 χρόνων εκ των οποίων το 40% φαίνεται ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη.
Οι περισσότεροι άνδρες ακόμη και όταν συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους δεν προσφεύγουν σε ιατρικές λύσεις, αλλά προσπαθούν με ανορθόδοξους τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί, από την εγκατάσταση του προβλήματος μέχρι την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό είναι περίπου δύο χρόνια. Χαρακτηριστικά, μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει θεραπεία για το 95% των περιπτώσεων.
Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας
Όπως συμβαίνει και για όλα τα σεξουαλικά προβλήματα, τα αίτια της νόσου μπορεί να είναι οργανικά, αλλά και ψυχογενή.
Στα οργανικά αίτια εντάσσονται και τα αγγειακά. Όταν τα αγγεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, μειώνεται η ροή του αίματος προς το πέος ή υπάρχει αδυναμία του πέους να κρατήσει μέσα στους ιστούς του, το αίμα που έχει προωθήσει η καρδιά. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αγγειακής ανικανότητας είναι
το κάπνισμα,
η υψηλή αρτηριακή πίεσης
ο διαβήτης,
οι καρδιακές παθήσεις
οι υψηλές τιμές χοληστερίνης.
Νευρογενή αίτια είναι όταν τα νεύρα ( που σχετίζονται με την λειτουργία του πέους) δεν λειτουργούν ικανοποιητικά και προκαλείται διαταραχή στη μεταφορά του ερεθίσματος/μηνύματος από τον εγκέφαλο προς το πέος. Νευρολογικές παθήσεις όπως οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή της λεκάνης είναι νευρολογικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας.
Επίσης η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικά αίτια, όπως για παράδειγμα, στην έλλειψη “ανδρικών” ορμονών. Επιπλέον, η χρήση ή κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών. Αρκετά φάρμακα, κυρίως όμως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών και των ψυχικών διαταραχών έχει βρεθεί πως μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη στύσης, όπως συχνά φαίνεται και στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους
Τα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας
Όσον αφορά τα ψυχογενή, πιο συχνή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η κατάθλιψη, που αποτελεί σύνηθες πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, και το άγχος απόδοσης. Γενικότερα, οποιαδήποτε μορφή άγχους μπορεί να διαταράξει την σεξουαλική επίδοση. “Με τον όρο άγχος απόδοσης, αναφερόμαστε στο άγχος που δημιουργείται την ώρα της σεξουαλικής επαφής ή και πριν από αυτήν. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την μείωση ή την αύξηση του άγχους απόδοσης, είναι επίσης η σχέση του ζευγαριού αλλά και η οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους
Ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία
Καπνός,
Αλκοόλ,
Κοκαΐνη,
Ηρωίνη,
Χασίς,
Ecstacy
Βοηθούν στη διατήρηση της “σωστής” στύσης
Διακοπή καπνίσματος,
Μείωση αλκοόλ,
Σωστή δίαιτα,
Γυμναστική,
Μείωση του stress
“Καμπανάκι” καρδιαγγειακής νόσου η στυτική δυσλειτουργία
Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο και για καρδιαγγειακά νοσήματα γιατί μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη αυτών σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη που έχει δημοσιευτεί πρόσφατα. Η στυτική δυσλειτουργία λοιπόν, μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα από την καρδιακή νόσο διότι η πεϊκή αρτηρία έχει μικρότερη διάμετρο από τις στεφανιαίες και πιθανά να είναι αυτή η αιτία που εμφανίζεται πρώτα η στυτική δυσλειτουργία.
Οι διαθέσιμες θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας
Οι επιλογές της θεραπείας σήμερα τόσο για τη ψυχολογική όσο και για την οργανική στυτική δυσλειτουργία στηρίζονται αφενός στην εμπειρία του ιατρού αφετέρου στην επιθυμία του ασθενούς.
Τα χάπια που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας λειτουργούν αναστέλλοντας ένα ένζυμο στα σηραγγώδη σώματα του πέους, τη Φωσφοδιαστεράση Τύπου 5, διευκολύνοντας έτσι τη στύση. Εκτός από την σιλδεναφίλη, ουσίες που κυκλοφόρησαν πριν από λίγα χρόνια- η βαρδεναφίλη και η ταδαλαφίλη-, ήρθαν να συμπληρώσουν τα δεδομένα. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα και επιθυμία.
Οι χειρουργικές λύσεις αφορούν μόνιμα οργανικά προβλήματα και οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι η χειρουργική προσθέσεων( πεϊκή πρόθεση) και η αγγειοχειρουργική . “Πεική πρόθεση είναι η ριζική χειρουργική λύση για τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία που δεν έχουν ανταπόκριση στα φάρμακα. Τα ενδοπεϊκά ενθέματα δεν είναι ορατά και δίνουν ικανότητα στύσης και εκσπερμάτισης που δεν διαφέρει σε τίποτα από τη φυσική που οι περισσότεροι ασθενείς θα προτιμούσαν να επανακτήσουν.
Τα 5 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα
Να τον ενθαρρύνει και να αναγνωρίζει την ανάγκη του για σεξουαλική επαφή και οργασμική ικανοποίηση
Να του δείχνει ότι η αρρώστια του δεν τον “ξόφλησε” σεξουαλικά και με το κάλεσμά της να ενισχύει τη σωστή ιατρική θεραπεία της νόσου, με την παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαταραχής.
Να αισθάνεται τη παρουσία της ως επιθυμητή και θελκτική από τον σύντροφό της, κάτι που ο ίδιος το χρειάζεται και που τον κάνει να νιώθει επιθυμητός και σεξουαλικά ακμαίος.
Να μην του κόβει τα φτερά στην ερωτική διάθεση που εκείνος εκφράζει και να μην τον κάνει να αισθάνεται ότι η σεξουαλική του επιθυμία είναι μία «νοσηρή πολυτέλεια».
πηγη