Για όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν την κλασσική θεραπεία για τον καρκίνο
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός παθολόγος-ογκολόγος, MD, PhD
Οι εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο είναι εναλλακτικές ή και συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο.
Αυτές περιλαμβάνουν τη διατροφή και την άσκηση, διάφορα χημικά προϊόντα, βότανα, συσκευές κ.α.
Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες, ενώ είναι αποτελεσματικές δεν υποστηρίζονται μερικές φορές από μεγάλες μελέτες, γιατί οι μελέτες αυτές δεν χρηματοδοτούνται λόγω μη κερδοφόρων αποτελεσμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Μάλιστα οι εταιρίες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να καταπνίξουν πολλές θετικές μελέτες και σε πολλές περιπτώσεις να περάσουν στον κόσμο την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες.
Οι εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να ταξινομηθούν σε γενικές γραμμές σε τρεις ομάδες:
-Εναλλακτικές θεραπείες υποκατάστατες της τυπικής ιατρικής θεραπείας
-Εναλλακτικές θεραπείες ως συμπληρωματικές θεραπείες στην κλασσική θεραπεία
-Και θεραπείες για τις οποίες αν και έγινε προσπάθεια από διάφορα συμφέροντα να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητά τους συνεχίζουν να προωθούνται και να χρησιμοποιούνται
Από τη δεκαετία του 1940, η ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει την χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, την θεραπεία με ανοσοενισχυτικά φάρμακα και τα νεότερα στοχευμένα φάρμακα. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την αφαίρεση του καρκίνου.
Πριν από την ανάπτυξη αυτών των σύγχρονων, τεκμηριωμένων θεραπειών, το 90% των ασθενών με καρκίνο έχαναν τη ζωή τους μέσα σε πέντε χρόνια.
Με τις σύγχρονες θεραπείες, κάποιοι ισχυρίζονται ;ότι μόνο το 34% των ασθενών με καρκίνο πεθαίνουν εντός πέντε ετών.
Ωστόσο, ενώ γενικά οι σύγχρονες θεραπείες προκαλούν μία παράταση ζωής ή υπόσχονται την ίαση του καρκίνου μόνιμα, οι βασικές μορφές της θεραπείας του καρκίνου έχουν παρενέργειες που είναι θανατηφόρες και η ίαση με κανέναν τρόπο δεν είναι εγγυημένη. Αυτές οι παρενέργειες και η αβεβαιότητα για την επιτυχία ίασης οδήγησαν πολλούς ιατρούς ανά τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο, που προκαλούν λιγότερες παρενέργειες και σε πολλές περιπτώσεις αυξήνουν τα ποσοστά επιβίωσης και το κυριότερο εξασφαλίζοντας μία καλή ποιότητα ζωής.
Οι συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες υποστηρίζονται περισσότερο από τις εναλλακτικές θεραπείες αντικατάστασης της βασικής θεραπείας από την ιατρική κοινότητα, γιατί έτσι μπορούν να χρησιμοποιούν τα φάρμακα των εταιριών από τις οποίες υποστηρίζονται.
Οι συμπληρωματικές θεραπείες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις αποδεδειγμένες… θεραπευτικές αγωγές. Τις χρησιμοποιούν, κυρίως, για να κοντρολάρουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη βασική θεραπεία και όχι για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Το μασάζ και η υπνοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου είναι παραδείγματα συμπληρωματικών εναλλακτικών θεραπειών.
Οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου που αντικαθιστούν τις βασικές θεραπείες είναι διάφορες, γενικά αυστηρές δίαιτες. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχοσωματικές παρεμβάσεις, βιοηλεκτρομαγνητικά κύματα, συμπληρώματα διατροφής και βότανα. Η δημοτικότητα και η επικράτηση των διαφόρων αυτών θεραπειών ποικίλλει ανά περιοχή.
Οι άνθρωποι που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι η κλασσική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υγεία τους θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Είναι εντυπωσιακό, από επιστημονικές πληροφορίες, ότι όλοι οι ασθενείς προτιμούν ένα μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης που να αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ένα μια ολοκληρωμένη οντότητα, προτιμούν δηλαδή την ολιστική ιατρική.
Οι ασθενείς με καρκίνο που επιλέγουν συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες πιστεύουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από ό, τι οι ασθενείς που επιλέγουν μόνο τις συμβατικές θεραπείες. Αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση του ελέγχου της νόσου και αναφέρουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη.
Δυστυχώς όμως, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές θεραπείες τις χρησιμοποιούν μετά τις συμβατικές, μετά από καθοδήγηση από τους γιατρούς τους κι έτσι στα προχωρημένα στάδια της νόσου δεν δρουν, όπως στα αρχικά. Περίπου οι μισοί επαγγελματίες που προτείνουν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες είναι γιατροί, κυρίως παθολόγοι και πολύ λίγοι είναι ογκολόγοι. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως το 60% των γιατρών έχουν τους ασθενείς τους σε μια συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία.
Τέτοιες θεραπείες είναι
-Η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνη C, αλλά και από του στόματος, που είναι είδος θεραπείας με οξειδοαναγωγή
-Φαρμακευτικά μανιτάρια (π.χ. γανόδερμα)
-Σελήνιο (σεληνομεθειονίνη και σεληνοκυστεϊνη)
-Εκχυλίσματα γκι, όπως το Iscador που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς
-Δεοξυχολικό οξύ
-Διχλωροξικό οξύ
-Κουρκουμίνη
-Γαϊδουράγκαθο
-Proton θεραπεία
-Οι τοξίνες του Coley
-Χλωριούχο καίσιο
-Η διατροφή Budwig, μια διατροφή με βάση το λινέλαιο, το γάλα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τις φυτικές ίνες που είναι χρήσιμη και για την πρόληψη του καρκίνου
-Όξινο ανθρακικό νάτριο
-Χημικές ουσίες (Gonzalez)
-Ομοιοπαθητική με χορήγηση μικρών ποσοτήτων ουσιών
-Laetrile, γνωστό ως Β-17, που είναι ένα κυανιούχο εκχύλισμα θρυμματισμένων κουκουτσιών βερίκοκου (Αμυγδαλίνη)
-Di Bella πολυθεραπεία με ένα μίγμα βιταμινών, μελατονίνη, και άλλες χημικές ουσίες
-Emanuel Revici θεραπεία με αναβολικά και καταβολικά
-Hoxsey μέθοδος με βότανα και αρσενικό
-714X, με βάση το νερό
-Protocel
-Θειική υδραζίνη
-Πρωτεολυτικά θεραπευτικά ένζυμα
-“Αντιτοξίνη glyoxide William Koch”, που ονομάζεται επίσης “ανακρυσταλλοποιημένη συνθετική τοξίνη”, η οποία είναι αποσταγμένο νερό
-Ένα κατάπλασμα από τυρί Limburger
-Επιθέματα φτιαγμένα από τα ούρα του ασθενούς
-Ανοσοενισχυτική θεραπεία Λόρενς Μπάρτον, για ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
-Chaparral
-Χόνδρος καρχαρία
-Cansema ή “μαύρη αλοιφή”
-Essiac τσάι
-Δίαιτες
Gerson θεραπεία, ένας συνδυασμός δίαιτας με κλύσματα
“Θεραπεία σταφυλιών” Johanna Brandt, μια διατροφή με νερό και σταφύλια
Δίαιτα Beverly Hills με φρούτα
Μακροβιοτική διατροφή με χόρτα που βοηθά και στην πρόληψη του καρκίνου
Δίαιτα με χυμούς
-Ηλεκτρικές ή φυσικές μέθοδοι
Θεραπεία με μαγνήτες
Σωλήνας με ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων «δέσμη ακτίνων»
Υπερθερμία κ.α.
-Ενέργεια και ψυχολογικές θεραπείες
Aντικαρκινική ψυχοθεραπεία που υποστηρίζει την “προσωπικότητα του καρκίνου» που θα μπορούσε να θεραπευτεί μέσω της λογοθεραπείας, π.χ., ότι από το Simonton Cancer Center, και άλλα κέντρα
Θεραπευτικό άγγιγμα ένα είδος θεραπείας με ενέργεια
Ψυχική χειρουργική επέμβαση
Παραδείγματα συμπληρωματικών εναλλακτικών θεραπειών
Ο βελονισμός: Χρήσιμος για τον έλεγχο ορισμένων συμπτωμάτων, αλλά δεν σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
Η ψυχοθεραπεία: Μπορεί να μειώσει το άγχος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής
Η θεραπεία μασάζ: Μπορεί να μειώσει τον πόνο
Ορισμένα κανναβινοειδή: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον πόνο, να τονώσουν την όρεξη, καθώς και να μειώσουν τη ναυτία που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία και τη χρήση άλλων φαρμακευτικών ουσιών
Εναλλακτικές θεωρίες του καρκίνου
Ορισμένες εναλλακτικές θεωρίες για το πώς ο καρκίνος ξεκινάει ή διατηρείται στο σώμα.
Σύνδεση Νου-σώματος. Οι υποστηρικτές λένε ότι ορισμένοι καρκίνοι συμβαίνουν, επειδή το άτομο είναι αγχωμένο ή δυσαρεστημένο και ότι μια θετική στάση μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αφού έχει σχηματιστεί. Μια εξήγηση είναι ότι το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη καταπιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η αγάπη, η συγχώρεση, η εμπιστοσύνη και η ευτυχία δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφει τον καρκίνο.
Τοξική θεωρία του καρκίνου: Σε αυτήν την ιδέα, οι μεταβολικές διεργασίες του σώματος προσβάλλονται από τα τοξικά προϊόντα, τις «τοξίνες» και προκαλούν καρκίνο και άλλες ασθένειες, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοτοξαιμία. Οι θεραπείες μετά από αυτή την προσέγγιση στοχεύουν συνήθως στην αποτοξίνωση ή τον καθαρισμό του σώματος, όπως τα κλύσματα.
Χαμηλή δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος: Η θεωρία αυτή ισχυρίζεται ότι αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ήταν αρκετά ισχυρό, να καταπολεμήσει την “εισβολή”, τον καρκίνο. Αυτές οι θεραπείες συνήθως επικεντρώνονται σε ουσίες για να αυξήσουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διάφορες καταστάσεις μέσα στο σώμα: Παροδική έλλειψη οξυγόνου σε μια μικρή περιοχή του σώματος προκαλεί καρκίνο, ή ρούχα που εμποδίζουν τη φυσιολογική κυκλοφορία.
Υπόθεση των μικροοργανισμών: Ενώ οι λοιμώξεις είναι μια σημαντική αιτία ορισμένων ειδών καρκίνου (π.χ., η ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος, και μερικοί ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι οι αβλαβή βακτήρια και μύκητες που υπάρχουν κανονικά μέσα ή πάνω στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Η Εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου αναπτύσσεται ταχέως σε όλες τις χώρες, λόγω της αδυναμίας των συμβατικών ακριβών θεραπειών να δώσουν ουσιαστική αύξηση της επιβίωσης και διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Άλλωστε υπάρχουν πολλές αποδείξεις πως οι κλασσικές θεραπείες σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών οδηγούν τον ασθενή στον θάνατο.
Η εναλλακτική θεραπεία τις περισσότερες φορές γίνεται εξατομικευμένα με μοριακή ανάλυση του όγκου ασθενούς. Στοχευμένα φάρμακα σε αυτές τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα καταπολεμούν τον όγκο χρησιμοιποιούνται.
Συνδυάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις η παραδοσιακή και η σύγχρονη ιατρική, θεραπεύοντας την ψυχή και το σώμα του ασθενούς.
Οι διαδικασίες μας επικεντρώνονται στην γενική υγεία του ασθενούς και στην καταπολέμηση της νόσου.
Με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας των κυττάρων και της μοριακής ανάλυσης προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ένα πρόγραμμα που θα μεγιστοποιήσει την υγεία των κυττάρων, θα σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στη βέλτιστη υγεία.
Το λειτουργικό πρόγραμμα της ογκολογίας λειτουργεί συνήθως μέσα από μια διαδικασία έξι σταδίων:
1. Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση – μια ολοκληρωμένη ιατρική ανάλυση για κάθε ασθενή καθώς και τον καρκίνο που έχει.
2. Κυτταρική Διατροφή – με τη διατροφή, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βελτιστοποιείται η κυτταρική υγεία.
3. Αποτοξίνωση – με στόχο να καθαρίσει το σώμα από τους ρύπους και τις χημικές ουσίες της σύγχρονης ζωής.
4. Υποστήριξη και ρύθμιση του ανοσοποιητικού – βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμά ο ίδιος τον καρκίνο.
5. Καταστολή του καρκίνου – στοχευμένα φάρμακα με εξατομικευμένη θεραπεία μετά από μοριακή ανάλυση του όγκου, διατροφή και θεραπεία με θερμότητα (υπερθερμία).
6. Παρακολούθηση και υποστήριξη – συνεχής υποστήριξη μετά τη θεραπεία.
Εκτός από τα είδη γνωστά εναλλακτικά προγράμματα θεραπείας απαραίτητη είναι και η ενημέρωση των ασθενών για όλες τις νέες θεραπείες οι οποίες υπάρχουν και είναι αποτελεσματικές.
Βιβλιογραφία
1. Vickers AJ, Kuo J, Cassileth BR (January 2006). “Unconventional anticancer agents: a systematic review of clinical trials”. Journal of Clinical Oncology 24 (1): 136–40.
2. Cassileth BR (1996). “Alternative and Complementary Cancer Treatments”. The Oncologist 1 (3): 173–179.
3. Wesa KM, Cassileth BR (September 2009). “Is there a role for complementary therapy in the management of leukemia?”. Expert Rev Anticancer Ther 9 (9): 1241–9.
4. Bardia A, Barton DL, Prokop LJ, Bauer BA, Moynihan TJ (December 2006). “Efficacy of complementary and alternative medicine therapies in relieving cancer pain: a systematic review”. Journal of Clinical Oncology 24(34): 5457–64.
5. Cragg J M, Newman D J (2005). “Plants as a source of anticancer agents”. Journal of Ethnopharmacology: 72–79.
6. Cassileth BR, Schraub S, Robinson E, Vickers A (April 2001). “Alternative medicine use worldwide: the International Union Against Cancer survey”.Cancer 91 (7): 1390–3.
7. “Antioxidants and Cancer III: Quercetin — Davis W. Lamson, MS, ND, and Matthew S. Brignall, ND 2000;5(3):196-208 — Altern Med Rev”.
8. “Ascorbate in pharmacologic concentrations selectively generates ascorbate radical and hydrogen peroxide in extracellular fluid in vivo — Chen et al. 104 (21): 8749 — Proceedings of the National Academy of Sciences”.
9. Zaidman BZ, Yassin M, Mahajna J, Wasser SP (June 2005). “Medicinal mushroom modulators of molecular targets as cancer therapeutics”.Applied Microbiology and Biotechnology 67 (4): 453–68.
10. Nilsonne G, Sun X, Nyström C, et al. (September 2006). “Selenite induces apoptosis in sarcomatoid malignant mesothelioma cells through oxidative stress”. Free Radical Biology & Medicine 41 (6): 874–85.
11. “Mistletoe Extracts”. National Cancer Institute. Archived from the original on 20 March 2011.
12. Kaegi E (June 1998). “Unconventional therapies for cancer: 6. 714-X. Task Force on Alternative Therapeutic of the Canadian Breast Cancer Research Initiative”. Canadian Medical Association Journal 158 (12): 1621–4.
13. Levine MN (April 2010). “Conventional and complementary therapies: a tale of two research standards?”. J. Clin. Oncol. 28 (12): 1979–81.
14. Jellinek N, Maloney ME (September 2005). “Escharotic and other botanical agents for the treatment of skin cancer: a review”. J. Am. Acad. Dermatol. 53 (3): 487–95.
15. Cannabis and Cannabinoids, National Cancer Institute.
16. http://www.healingcancernaturally.com/.
17. http://www.cancer.gov, NIH: National Cancer Institute.
18. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/canceralternativetherapies.html.
19. http://www.cancervic.org.au.
20. http://www.cancer.org.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
πηγη
http://emedi.gr/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/item/973-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF.html#.VvySAOLhDIU