Εγκαύματα και φυσικές θεραπείες
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προκληθεί ένα έγκαυμα. Η πιο κοινή αιτία είναι η φωτιά και η επαφή της επιδερμίδας με καυτά αντικείμενα όπως τα μαγειρικά σκεύη.
Έγκαυμα και μάλιστα σοβαρό μπορεί να προκαλέσει το καυτό λάδι, ο ήλιος, τα χημικά, τα καυτά υγρά ή αντικείμενα, ο ατμός και πολλά άλλα. Τα είδη των εγκαυμάτων ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και διακρίνονται σε εγκαύματα πρώτου μέχρι τρίτου βαθμού. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, όπως και κάποια ελαφρά περιστατικά δευτέρου βαθμού, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις.
Από εκεί και πάνω ανάγονται σε επείγοντα περιστατικά και πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε νοσοκομείο για την αντιμετώπισή τους.
Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η επιδερμίδα. Τα εγκαύματα από χημικά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον φροντίδα.
Όταν καεί το εξωτερικό στρώμα δέρματος και το έγκαυμα περάσει στο δεύτερο στρώμα, το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού. Σχηματίζονται φουσκάλες και το κόκκινο χρώμα στο δέρμα είναι έντονο. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και πρήξιμο.
Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος αλλά σε περίπτωση που έχουν καταστραφεί τα νεύρα, μπορεί να μην υπάρχει πόνος. Σε τόσο βαριά περιστατικά είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.
Το φαρμακείο της φύσης έχει αρκετά πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στις σοβαρές περιπτώσεις
1)Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού
2) Αμυγδαλέλαιο. Απλώνουμε άφθονο αμυγδαλέλαιο επάνω στο έγκαυμα και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
Το αμυγδαλέλαιο το παρασκευάζουμε καθαρίζοντας 100 γραμμάρια πικραμύγδαλα και αφού τα αποξηράνουμε, τα κοπανάμε ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι, έως ότου γίνουν σαν ζυμάρι, και αφού προσθέσουμε ένα ποτήρι καυτό νερό, τα αφήνουμε να μουσκέψουν για μισή ώρα. Μετά, τα τρίβουμε δυνατά με τα χέρια και κατόπιν τα στύβουμε, μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζουμε με την πίεση των δαχτύλων. Τέλος, σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν μαζί.
Βαλσαμόλαδο. Παρασκευή
Βάζουμε άνθη (κορυφές) βάλσαμου σε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο σε αναλογία περίπου 1/10. Το αφήνουμε στον ήλιο ταπωμένο μέχρι να πάρει ένα κόκκινο χρώμα (περίπου 1 μήνα). Κατόπιν μας είναι χρησιμότατο στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, απλώνοντάς το τοπικά επάνω στο τραύμα.
Ελαιόλαδο
Απλώνουμε παρθένο (όχι ραφιναρισμένο) ελαιόλαδο επάνω στο έγκαυμα. Η αντιμετώπιση αυτή συνίσταται κυρίως στα ηλιακά εγκαύματα.
Αλόη.
Απλώνουμε άφθονο ζελέ αλόης επάνω στο τραύμα και το αφήνουμε να το απορροφήσει. Το ζελέ της αλόης είναι δροσιστικό και πολύ αναζωογονητικό για το δέρμα.
Ηλιακά, κυρίως, εγκαύματα είναι και χυμός λεμονιού.
Μπορούμε να αλείψουμε το έγκαυμα με χυμό λεμονιού και να αφήσουμε το σώμα μας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα λοιπά στοιχεία του πολύτιμου καρπού.
Στα εγκαύματα πρώτου βαθμού συνίσταται και ο πολτός καρότων.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ αρκετά καρότα ακαθάριστα αλλά καλά πλυμένα και απλώνουμε τον πολτό στο έγκαυμα
πηγη
.http://herbaltherapies.blogspot.gr/