17 τρόποι να βρεις το πάθος σου για το οτιδήποτε
Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος. Ότι το πάθος μπορεί να βγει μόνο αυθόρμητα. Είτε αγαπάς την δουλειά σου, είτε όχι. Είτε σου αρέσει να ασκείσαι, είτε το μισείς. Είτε σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, είτε το βρίσκεις βαρετό. Αυτό το πάθος δεν μπορεί να επιβληθεί ή να δημιουργηθεί.
Διαφωνώ. Το πάθος μπορεί να δημιουργηθεί. Ακόμα και για πράγματα που δεν σου αρέσουν προς το παρόν.
Με μικροαλλαγές στις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις σου, μπορείς να βρεις ένα πάθος για το οτιδήποτε. Απλά θέλει λίγο υπομονή και να είσαι ανοιχτόμυαλος.
Το όφελος είναι ότι θα καταλήξεις να αγαπάς τα πράγματα που έχεις να κάνεις έτσι και αλλιώς. Άσκηση, μάθηση, διάβασμα, δουλειά και σχεδόν οτιδήποτε επιδιώκεις, μπορεί να μετατραπεί σε πάθος. Και αν ξέρεις πώς να το κάνεις, τα υπάρχοντα πάθη μπορούν να μετατραπούν από απλά ενδιαφέροντα σε συναρπαστικά.
Ορίστε μερικοί τρόποι για να βρεις το πάθος σου.
1)Γίνε περίεργος – Η περιέργεια είναι η βάση του πάθους. Τίναξε τις τρέχουσες αντιλήψεις σου και ξεκίνα σαν να είσαι εντελώς ανίδεος για το θέμα. Στην συνέχεια, αναζήτησε καινοτομίες για να ενισχύσεις το ενδιαφέρον σου.
2)Κάνε το ένα παιχνίδι – Δώσε στον εαυτό σου τους κανόνες, τους στόχους και τους στρατηγικούς περιορισμούς. Όσο πιο δημιουργική σκέψη απαιτείται, τόσο το καλύτερο.
3)Θέσε ένα στόχο – Δημιούργησε ένα συγκεκριμένο στόχο μαζί με προθεσμία. Αυτό μπορεί να εμποτίσει τις εγκόσμιες δραστηριότητες με μια αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. Το γράψιμο μιας αναφοράς μετατρέπεται από απλώς ένα έγγραφο σε μια δημιουργική πρόκληση που σε ωθεί.
4)Εκφράσου – Βρες κρυμμένες ευκαιρίες για προσωπική έκφραση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να εφεύρεις ένα διαφορετικό τρόπο να διπλώνεις τα ρούχα σου, ένα διαφορετικό τρόπο να γράφεις κώδικα ή ένα διαφορετικό στυλ να κάνεις τις παρουσιάσεις σου. Δες την κάθε δραστηριότητα σαν μια πράξη έκφρασης και πρωτοτυπίας.
5)Συγκεντρώσου – Κόψε τους περισπασμούς και μείωσε τον θόρυβο. Όσο περισσότερο συγκεντρώνεσαι σε μια δραστηριότητα, τόσο καλύτερα μπορείς να παρατηρήσεις ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για αυτήν. Η μόνη πραγματικά βαρετή δραστηριότητα είναι αυτή στην οποία δεν μπορείς να συγκεντρωθείς.
6)Συναρμολόγηση πάζλ – Ένα πάζλ, αποτελείται από εκατοντάδες μοναδικά κομμάτια μια εικόνας. Δες τις δραστηριότητες σου σαν κομμάτια μιας μεγαλύτερης εικόνας. Αυτό μπορεί να μετατρέψει τις βαρετές δραστηριότητες σε επιμέρους αποσπάσματα ενός πιο συναρπαστικού συνόλου.
7)Κόψε τις λιγούρες – Έχεις παρατηρήσει ότι όσο πιο πεινασμένος είσαι, τόσο λιγότερο μπορείς να απολαύσεις και να γευτείς το φαγητό; Αυτό λειτουργεί το ίδιο και με το πάθος. Όσο περισσότερο ποθείς να πετύχεις ένα στόχο (αντί για την διαδικασία του να πετύχεις τον στόχο), τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξεις ένα πάθος για αυτό. Το να θέτεις στόχους είναι καλό. Το να παθαίνεις εμμονή με τους στόχους είναι κακό.
8 )Συν δέσου με τα ταλέντα σου – Πως μπορείς να εφαρμόσεις τα υπάρχοντα ταλέντα σου σε μια δραστηριότητα; Βρες τρόπους να χρησιμοποιήσεις τις δεξιότητες που ήδη έχεις σε κάτι νέο. Ένα καλλιτεχνικό άτομο θα μπορούσε να ζωγραφίσει εικόνες για να τον βοηθήσουν να μελετήσει. Ένα αθλητικό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την δύναμη και την αντοχή του σαν ομιλητής.
9)Ξεπέρασε το εμπόδιο της απογοήτευσης – Αν μια δραστηριότητα είναι πολύ δύσκολή για να ενθουσιαστείς με αυτή, επιβράδυνε. Ανησύχησε λιγότερο για τα αποτελέσματα και περισσότερο για τον πειραματισμό μέχρι να αναπτύξεις την δεξιότητα. Κάθε φορά που δοκιμάζω ένα νέο χόμπι, προσπαθώ να δοκιμάσω λίγο τα πράγματα πριν αναπτύξω τις δεξιότητες μου. Αυτό με κρατάει από το να απογοητευτώ και εξασφαλίζει ότι η διαδικασία είναι διασκεδαστική.
10)Δυνάμωσε τον ενθουσιασμό σου – Η ενέργεια είναι μεταδοτική. Εάν περνάς χρόνο με κάποιον που αποπνέει πάθος για ένα θέμα, κάτι από αυτό θα μεταφερθεί και σε εσένα. Αναζήτησε ανθρώπους που έχουν την ενέργεια που ψάχνεις και πες τους να σου περιγράψουν τα κίνητρα τους. Συχνά, θα σου υποδείξουν βασικές πληροφορίες που δεν είχες ιδέα ότι είναι τόσο ενδιαφέρουσες.
11)Αφαίρεσε τις αλυσίδες – Το να νιώθεις υποχρεωμένος να κάνεις μια δραστηριότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος να σκοτώσεις οποιοδήποτε πάθος. Αντί να ακολουθείς απλά μια εργασία που σε κάνει να νιώθεις μίζερα, επαναστάτησε. Να είσαι ενήμερος για τις συνέπειες, αλλά αφαίρεσε το αίσθημα ότι δεν έχεις άλλη επιλογή. Πάντα έχεις επιλογή.
12)Συντονίσου με την πρόκληση – Τις βαρετές εργασίες κάνε τες πιο δύσκολες. Τις μπερδεμένες κάνε τες πιο εύκολες. Αυτό μπορεί να γίνει με μεταβολή της ταχύτητας ή των μεταβλητών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η εργασία. Οι βαρετές δουλειές μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες με τον καθορισμό μιας προθεσμίας. Οι μπερδεμένες αναθέσεις μπορούν να γίνουν πιο εύκολες με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να περιμένει ένα προσχέδιο αντί να για την τελειότητα.
13)Πάρε οδηγίες – Βρίσκοντας ένα δάσκαλο μπορεί να σου δώσει το βασικό επίπεδο κατανόησης για να απολαύσεις μια δραστηριότητα. Μερικές φορές, το πάθος μπορεί να αποστραγγιστεί με το να μην γνωρίζεις τα βασικά.
14)Ταπεινή αυτοπεποίθηση – Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για το πάθος, αλλά η άγνοια μπορεί να το καταστρέψει. Χτίσε μια ταπεινή αυτοπεποίθηση όπου θα πιστεύεις στις δυνάμεις σου ότι μπορείς να χειριστείς κάτι άγνωστο, αλλά έχε και μεγάλο σεβασμό για αυτό.
15)Συγκεντρώσου αμέσως – Κοίτα στο αμέσως επόμενο βήμα. Μην απασχολείς τον εαυτό σου με το τι χρειάζεται να γίνει τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο, αν αυτό σε κυριεύει. Συγκεντρώσου στο κάθε βήμα της διαδρομής, όχι στο πόσα χιλιόμετρα σου έχουν μείνει.
16)Παίξε – Αν η διαδικασία σε μπερδεύει ή σε ενοχλεί, απλά παίξε με αυτήν. Δεν έχεις κάποιος σκοπό μέχρι να μπορείς να τον ορίσεις.
17)Εξάλειψε – Αυτό μπορεί και να μην ισχύει, αλλά είναι πάντα καλό να το χρησιμοποιείς. Εάν δεν μπορείς πραγματικά να απολαύσεις κάτι, εξάλειψε το από την ζωή σου. Μην χάνεις χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν απολαμβάνεις. Είτε καλλιέργησε ένα πάθος ή απαλλάξου από αυτό.
πηγη
dailyarticle