Πώς να κάνετε το πρώτο μπάνιο του κουταβιού σας, απόλαυση!
μοιράστε το στους φίλους σας!!!
Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν το νερό από τη φύση τους! Ο βασικός λόγος που τις περισσότερες φορές τα σκυλάκια αρνούνται πεισματικά να σας ακολουθήσουν στην μπανιέρα είναι γιατί έχουν συνδυάσει την εμπειρία αυτή με κάτι δυσάρεστο. Τα σκυλιά θα πρέπει να μάθουν να αγαπάνε το νερό και το να κάνουν μπάνιο και όχι να αγωνιούν ή να φοβούνται κάθε φορά που ακούνε τη βρύση να τρέχει.
Σας ακούγεται δύσκολο;
Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, αγάπη και φυσικά κάποιες βασικές γνώσεις του τι πρέπει να κάνετε ούτως ώστε η εμπειρία του μπάνιου να γίνει παιχνίδι και όχι καταναγκαστικό έργο.
Πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε τη διαδικασία του μπάνιου ας μάθουμε 2-3 πραγματάκια για το μπάνιο γενικότερα.
Αυτό που πρέπει κατ’αρχήν να κατανοήσουμε είναι ότι τα σκυλιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από εμάς τους ανθρώπους και το ίδιο ισχύει και για το δέρμα και το τρίχωμά τους.
Τι σαμπουάν πρέπει να χρησιμοποιώ όταν πλένω τον σκύλο μου;
Η απάντηση είναι εξειδικευμένο! Ο λόγος είναι απλός: Η επιδερμίδα των σκύλων είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη και έχει διαφορετικό PH από αυτή των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα που δεν διαταράσσουν την φυσική της ισορροπία. Επιπλέον, μπορεί για τους ανθρώπους η όψη των “λαδωμένων” μαλλιών να είναι αποκρουστική, τα σκυλιά όμως έχουν ανάγκη την φυσική λιπαρότητα που έχει το τρίχωμά τους. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ σαμπουάν ή προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους! Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ξηρότητα, φλεγμονή ή φαγούρα στο σκύλο σας, ενώ η συχνή και συστηματική χρήση τους ενδέχεται να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα όπως αλωπεκία ή και εγκαύματα. Τα προϊόντα ειδικά για μωρά ή παιδιά μπορεί να περιέχουν συστατικά με πιο ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, εξακολουθούν όμως να αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό την λιπαρότητα και θα πρέπει να αποφεύγονται εξίσου.
Πότε πρέπει να ξεκινήσω να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;
Τα κουτάβια δεν θα πρέπει να κάνουνε μπάνιο πριν τους 4-5 μήνες και πριν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί τους και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανάκι ή ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού τα οποία πωλούνται σε pet shop. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε μπάνιο το κουτάβι σας, γιατί πχ. κυλίστηκε στις λάσπες, χρησιμοποιήστε απαραιτήτως ειδικό σαμπουάν για σκύλους και μάλιστα για κουτάβια αν βρείτε. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαμπουάν για ανθρώπους ή μωρά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο σκυλάκι σας! Μην βρέχεται το κεφάλι και τα αυτιά και φροντίστε πάντα να ξεπλένεται και να στεγνώνετε καλά το τρίχωμα με μια πετσέτα (και πιστολάκι το χειμώνα), ενώ θα πρέπει να αποφύγετε να βγάλετε το σκυλάκι σας βόλτα για μερικές ώρες μετά το μπάνιο.
Κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο το σκύλο μου;
Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά για το κάθε πότε πρέπει να πλένετε τον σκύλο σας. Κάποιοι κτηνίατροι μπορεί να σας πουν ότι είναι αρκετό κάθε 6 μήνες, ενώ κάποιοι groomers ότι μπορείτε να τον πλένετε και δύο φορές την εβδομάδα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, και αυτό γιατί η συχνότητα του μπάνιου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ράτσα και το τρίχωμα του σκύλου σας, το αν ζει μέσα στο σπίτι ή έξω, το αν έχει αλλεργίες ή όχι κ.ά. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το σκύλο σας, αν και μια καλή συχνότητα είναι γύρω στον ένα μήνα. Για παράδειγμα κάποια σκυλιά με κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα (πχ. τα beagles) δεν χρειάζονται συχνό μπάνιο, το ίδιο και τα σκυλιά με “αδιάβροχο” τρίχωμα (πχ. golden retriever) ή τα σκυλιά με διπλό στρώμα τρίχας (πχ. λυκόσκυλα ή husky). Από την άλλη πλευρά κάποια σκυλιά μπορεί να έχουν πιο λιπαρό τρίχωμα (πχ. basset hound) και να χρειάζεται να τα πλένετε πιο συχνά. Ένα σκυλί που ζει στον κήπο ή του αρέσει να κυλιέται στις λάσπες σίγουρα χρειάζεται πιο συχνά μπάνιο απ’ότι ένα σκυλί που δεν βγαίνει ποτέ έξω! Γενικά, η άσχημη μυρωδιά είναι μια καλή ένδειξη ότι το σκυλάκι σας χρειάζεται ένα καλό μπάνιο!
Προετοιμασία για το πρώτο μπάνιο
Το πρώτο μπάνιο είναι πολύ σημαντικό για ένα σκύλο καθώς η πρώτη επαφή με το νερό θα πρέπει να συνδεθεί με θετικά συναισθήματα. Πριν κάνετε τον σκύλο σας μπάνιο για πρώτη φορά θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιες μέρες ούτως ώστε σταδιακά να τον προετοιμάσετε ψυχολογικά. Αρχικά παρουσιάστε στο σκυλάκι σας τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε την ώρα του μπάνιου και τα οποία ενδέχεται να τον τρομάξουν (πχ. σφουγγάρι, πετσέτα κτλ.). Χρησιμοποιήστε τα για μικρά χρονικά διαστήματα εκτός του μπάνιου και χωρίς τη χρήση νερού, όταν το σκυλί σας είναι ήρεμο και χαλαρό, έως ότου τα συνηθίσει. Το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να εξοικειώσετε τον σκύλο σας με τον χώρο του μπάνιου. Φωνάξτε το σκυλάκι σας να έρθει στο μπάνιο, προσελκύοντάς το με λιχουδιές, μείνετε μαζί του για λίγα λεπτά και επιβραβεύστε το με λιχουδιές επειδή κάθισε εκεί μαζί σας ήρεμο. Σταδιακά, και όταν το σκυλί σας νιώθει άνετα στον καινούργιο χώρο, μπορείτε να ανοίξετε την βρύση του νιπτήρα (σε χαμηλή ροή στην αρχή) για να εξοικειωθεί με τον ήχο του τρεχούμενου νερού και να μην τρομάζει και έπειτα τη βρύση της μπανιέρας.
Το επόμενο βήμα, το οποίο είναι λίγο πιο δύσκολο, είναι να εξοικειώσετε το σκύλο σας με τη μπανιέρα και να τον μάθετε να μένει μέσα σε αυτή ήρεμος και χαλαρός. Τοποθετήστε οπωσδήποτε ένα αντιολισθητικό χαλάκι στον πάτο της μπανιέρας και την ώρα του φαγητού πηγαίνετε μαζί με το μπολάκι στο μπάνιο. Φωνάξτε το σκυλάκι και τοποθετήστε το μπολάκι μέσα στην μπανιέρα. Αν το σκυλάκι σας πλησιάσει την μπανιέρα και προσπαθήσει να μπει μέσα βοηθήστε το και αφήστε το να φάει το φαγητό του εκεί. Μόλις τελειώσει και πριν νιώσει άβολα ή φοβηθεί, βγάλτε το έξω από τη μπανιέρα και επιβραβεύστε το με μια επιπλέον λιχουδιά. Στόχος σας είναι να εξοικειωθεί με το να βρίσκεται ή να κάθεται μέσα στην μπανιέρα χωρίς να φοβάται, γιατί μόνο καλά πράγματα συμβαίνουν μέσα σε αυτή. Σταδιακά αφαιρέστε το φαγητό και ανταλλάξτε το με ένα παιχνίδι ή κάτι άλλο που του αρέσει. Αν το σκυλάκι σας αρνείται κατηγορηματικά να μπει στη μπανιέρα παρά τις προσπάθειές σας ή καταλαβαίνετε ότι στρεσάρεται τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε εναλλακτικούς χώρους για το μπάνιο του (πχ. σε μια λεκάνη στον κήπο ή το γκαράζ).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποτέ δε θα πρέπει να μαλώνουμε το σκυλάκι μας γιατί δεν μπαίνει στη μπανιέρα και δε θα πρέπει να το βάζουμε με το ζόρι. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε αίσθημα χαράς στο σκυλάκι μας κάθε φορά που έρχεται η ώρα του μπάνιου και όχι φόβου.
Ένα ακόμα «αξεσουάρ» με το οποίο θα πρέπει να εξοικειώσουμε το σκυλάκι μας είναι το πιστολάκι των μαλλιών με το οποίο θα το στεγνώσουμε. Οι δυνατοί θόρυβοι συνήθως ξαφνιάζουν και τρομάζουν τα σκυλιά, ειδικά τα κουτάβια και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πρώτη μας «γνωριμία» με το πιστολάκι!
Την πρώτη φορά θα πρέπει να ανοίξουμε το πιστολάκι στην πιο χαμηλή σκάλα, με κλειστή την πόρτα του μπάνιου και το σκυλάκι μας αρκετά μακριά από την πηγή του θορύβου ούτως ώστε να μην το αναστατώσουμε. Σιγά σιγά μπορούμε να το προσελκύσουμε να έρθει πιο κοντά στην πόρτα του μπάνιου, είτε με το φαγητό του είτε με κάποιο παιχνίδι του, για να συνηθίσει σιγά σιγά τον ήχο του σεσουάρ. Μόνο όταν το σκυλάκι μας θα έχει εξοικειωθεί πλήρως με τον «χαμηλού» επιπέδου ήχο και δεν θα δείχνει καμίας μορφής ανησυχία θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα!
Για το επόμενο βήμα θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου το οποίο θα μπει στο μπάνιο και θα αυξομειώνει την ένταση του σεσουάρ ανά διαστήματα κουνώντας το δεξιά/αριστερά ούτως ώστε να αλλάζει η ένταση & ο τύπος του ήχου. Η πόρτα του μπάνιου θα πρέπει να παραμένει κλειστή και το σκυλάκι μας έξω από την «πηγή» του θορύβου. Μόλις το σκυλάκι μας νιώθει άνετα και αδιαφορεί για τις αυξομειώσεις του ήχου μπορούμε να το απομακρύνουμε από την πόρτα και να την ανοίξουμε λιγάκι ούτως ώστε ο θόρυβος να είναι πιο έντονος.
Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το άνοιγμα της πόρτας κάθε φορά που το σκυλάκι μας νιώθει άνετα με το νέο επίπεδο θορύβου, έως ότου το σκυλάκι φτάσει να μπαίνει στο μπάνιο αδιαφορώντας πλήρως για τον δυνατό ήχο του σεσουάρ.
Εκτός όμως από τον ήχο θα πρέπει να εξοικειώσουμε το ζωάκι μας και με την αίσθηση του αέρα που θα το φυσάει! Όπως και με τον ήχο θα πρέπει να ξεκινήσουμε με χαμηλό επίπεδο δυσκολίας και στρες και σιγά σιγά να αυξήσουμε τη δυσκολία. Βάζουμε το πιστολάκι σε λειτουργία με ρύθμιση στη χαμηλότερη ένταση και θερμοκρασία και το τοποθετούμε σε σταθερό σημείο σε αρκετή απόσταση από εμάς και το σκυλάκι μας. Παίζοντας μαζί του προσελκύουμε το σκυλάκι να περάσει μπροστά από το σημείο στο οποίο φυσάει το σεσουάρ, σε τέτοια απόσταση που να αισθάνεται μόνο ένα πολύ ελαφρύ αεράκι να το φυσάει. Σιγά σιγά και εφ’ όσον το σκυλάκι δεν αποφεύγει το συγκεκριμένο σημείο συνεχίζουμε να περνάμε όλο και πιο κοντά στο πιστολάκι των μαλλιών, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον χρόνο παραμονής μας στην «ζώνη» με τον αέρα.
Το πόσο αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιήσετε τα παραπάνω βήματα και το πόσο διάστημα θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι να εξοικειωθεί το σκυλάκι σας με τους ήχους και τα αντικείμενα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας.
Το σημαντικότερο όμως είναι να μη βιαστείτε και να μην πιέσετε το σκυλάκι σας γιατί κάτι τέτοιο θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα!
Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ότι το σκυλάκι σας στρεσάρεται σημαίνει ότι προχωρήσατε στο επόμενο στάδιο χωρίς το σκυλάκι σας να είναι πραγματικά έτοιμο.
Θα πρέπει τότε να διακόψτε άμεσα την πηγή του στρες και να πάτε πίσω στο αμέσως προηγούμενο στάδιο στο οποίο αισθανόταν ασφάλεια και ηρεμία το ζωάκι σας και να ξαναδοκιμάσετε με πιο αργό ρυθμό.
Η δική μας συμβουλή; Να είστε υπομονετικοί και να μην βιάζεστε!
Μπορεί αυτό να σας ακούγεται κουραστικό ή και ακατόρθωτο όμως είναι μόνο η πρώτη φορά κατά την οποία βάζετε τις πιο σωστές βάσεις για ένα πολύ πιο εύκολο μέλλον!
Το πρώτο μπάνιο
Αφού το σκυλάκι σας θα έχει εξοικειωθεί επαρκώς τόσο με τη μπανιέρα και θα μπορεί να καθίσει σε αυτή για κάποιο διάστημα, όσο και με τα διάφορα αξεσουάρ του μπάνιου, ανοίξτε σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή ροή το “τηλέφωνο” της μπανιέρας χωρίς παρ’όλα αυτά να βρέξετε το σκυλάκι. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι λίγο υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου (η οποία είναι μεταξύ 38-39 βαθμούς). Χαϊδέψτε το και εφ’ όσον παραμένει ήρεμο και χαλαρό βρέξτε το άλλο χέρι σας στο τρεχούμενο νερό και χαϊδέψτε το με εκείνο στην πλάτη και όχι στο κεφάλι. Σταδιακά και για όση ώρα το σκυλάκι σας δεν στρεσάρεται συνεχίστε να του ρίχνετε νερό με το χέρι σας και προχωρήστε με το να το βρέξετε στα πόδια χρησιμοποιώντας το «ακουστικό» της ντουζιέρας. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε καθ’ όλη τη διάρκεια να επαινείτε και να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας για να νιώθει καλά με την όλη διαδικασία.
Και σε αυτή την περίπτωση το πόσο γρήγορα θα φτάσει το σκυλάκι σας να αποδεχτεί το τρεχούμενο νερό είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, χαρακτήρα και προηγούμενων εμπειριών, όμως είναι σημαντικό να μη βιαστούμε να πιέσουμε το σκυλάκι μας βρέχοντάς το ανεξέλεγκτα και δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα.
Εάν το σκυλάκι μας τρέμει κατά τη διάρκεια του μπάνιου μπορεί να σημαίνει 2 πράγματα: έχει στρεσαριστεί σημαντικά οπότε και θα πρέπει να διακόψουμε τη διαδικασία και να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε το ζωάκι ή κρυώνει οπότε ή αυξάνουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία του νερού ή τη θερμοκρασία του χώρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το τίναγμα του νερού είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση για ένα σκύλο, ειδικά τις πρώτες φορές που κάνει μπάνιο οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι! Είναι άδικο και δεν θα πρέπει να μαλώνετε ή να φωνάζετε στο σκύλο σας όταν τινάζεται κατά τη διάρκεια του μπάνιου και αυτό γιατί είναι μια φυσιολογική και υγιή συμπεριφορά την οποία δεν θα πρέπει να καταπιέζουμε. Φανταστείτε εσείς να αισθανόσασταν φαγούρα και όταν πηγαίνατε να ξυθείτε κάποιος να σας μάλωνε! Δεν θα αισθανόσασταν το λιγότερο μπερδεμένοι;
Όταν βρέχουμε το σκυλάκι μας θα πρέπει να αποφεύγουμε να βρέχουμε το κεφάλι ανεξέλεγκτα και αυτό γιατί μπορεί το σκυλάκι μας να αντιδράσει απότομα εάν μπει νερό στα μάτια του. Επίσης δε θα πρέπει ποτέ να βρέχουμε το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου μας καθώς μπορεί να παραμείνει υγρασία εκεί και να προκληθεί ωτίτιδα ή άλλη φλεγμονή στον ακουστικό πόρο.
Όταν έχουμε βρέξει καλά το σκυλάκι μας χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα ειδικού σαμπουάν και κάνουμε απαλό μασάζ στο τρίχωμα του σκύλου μας για να δημιουργηθεί αφρός. Σαπουνίζουμε όλο το σώμα του σκύλου μας, εξαιρώντας το κεφάλι το οποίο θα πρέπει να πλύνουμε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην αγχώσουμε το ζωάκι μας. Στο κεφάλι βάζουμε σαπουνάδα μόνο κεντρικά στο πάνω μέρος και σε απόσταση τουλάχιστον 1-2 δάχτυλα από τα μάτια. Η ποσότητα της σαπουνάδας θα πρέπει να είναι μικρή ούτως ώστε να μπορούμε να την ξεβγάλουμε χωρίς την απ’ευθείας χρήση του «τηλεφώνου» της ντουζιέρας. Μόνο αν το σκυλάκι μας έχει μεγάλα αυτιά τα οποία «πέφτουν» καλύπτοντας τον ακουστικό πόρο μπορούμε να τα σαπουνίσουμε εξωτερικά και να τα ξεβγάλουμε με προσοχή ρίχνοντας νερό με το χέρι μας. Αν το σκυλάκι μας έχει «σηκωμένα» ή μικρά αυτιά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην μπει νερό μέσα! Τα βρεγμένα αυτιά είναι η πιο συνήθης αιτία ωτίτιδας στα σκυλάκια η οποία αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα.
Το καλό ξέβγαλμα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του δέρματος του σκύλου μας καθώς τα όποια υπολείμματα σαμπουάν μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις, κνησμό και δυσφορία στο σκυλάκι μας. Ξεπλένουμε το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου μας με άφθονο νερό και έπειτα σκεπάζουμε την πλάτη του με μια πετσέτα. Χωρίς να την τρίβουμε πάνω στο δέρμα, με ταμποναριστές κινήσεις, προσπαθούμε να απορροφήσουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού με την πετσέτα. Αν ο σκύλος μας είναι μακρύτριχος ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και 2η πετσέτα. Αφού έχουμε πάρει τα πολλά νερά χρησιμοποιούμε το πιστολάκι των μαλλιών για να στεγνώσουμε περαιτέρω το τρίχωμα του σκύλου μας φροντίζοντας όμως πάντα να μην τον κάψουμε. Το καλοκαίρι συνήθως δεν απαιτείται η χρήση του σεσουάρ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, το χειμώνα όμως είναι σημαντικό να στεγνώνουμε καλά το σκυλάκι μας για να αποφύγουμε τυχόν κρυολογήματα!
Είναι γεγονός ότι το πρώτο μπάνιο λόγω έλλειψης εμπειρίας, τόσο δικής σας όσο και του σκύλου σας, ενδέχεται να διαρκέσει αρκετή ώρα και να σας κουράσει, όμως καθώς αυτό γίνεται σιγά σιγά ευχάριστη συνήθεια και ευκαιρία περαιτέρω συναισθηματικού δεσίματος με το ζωάκι σας, θα διαπιστώσετε ότι τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας θα ανυπομονείτε μέχρι την επόμενη φορά!
Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι η εμπειρία του μπάνιου θα πρέπει να δίνει χαρά και σε εσάς και στο σκυλάκι σας και όχι να είναι αγγαρεία!!
Πηγή
http://www.likekalamata.gr/
ευχαριστω για την βοηθεια που μου δοσατε