Μεγαλώνοντας, είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθούμε ένα σωστό διαιτολόγιο.
Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζονται τα ηλικιωμένα άτομα, αρχίζει να μειώνεται. Παράλληλα, κάποιες ασθένειες, αναγκάζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, να διαφοροποιούν το διαιτολόγιό τους .
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός- όπως αναφέρει η Κάθριν Τάκερ, RD, PhD, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης- είναι ότι :«Καθώς γερνάμε, το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην απορρόφηση ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών».
Επιπλέον, μειώνεται ή ικανότητα αντίληψης της γεύσης των τροφίμων, αμβλύνοντας έτσι την όρεξη.
Επίσης υπάρχει δυσκολία στην μάσηση και πέψη ορισμένων τροφίμων.
Συνεπώς, είναι σαφές, ότι το διαιτολόγιο των ατόμων της τρίτης ηλικίας, πρέπει να είναι εξατομικευμένο και καθορισμένο από ειδικό διαιτολόγο.
Ωστόσο, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά και είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, και για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του νευρικού ιστού. ” Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Β12 είναι μια πρόκληση για τους ηλικιωμένους, επειδή δεν μπορούν να την απορροφήσουν από τα τρόφιμα, όπως τα άτομα νεότερης ηλικίας» λέει η Δρ Τάκερ.
Φυλλικό οξύ / Φολικό οξύ
Είναι γνωστό, ότι ακόμα και μικρή ποσότητα από αυτή την απαραίτητη Βιταμίνη Β, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας και στη μείωση του ρίσκου προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη.
Άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν προσλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά ή εμπλουτισμένα δημητριακά, πιθανόν να μην προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα αυτής της βιταμίνης.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα. Είναι πολύ σημαντικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.
Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν ότι καθώς γερνάμε, προσλαμβάνουμε, λιγότερο ασβέστιο από την διατροφή μας. “Το ασβέστιο είναι τόσο ουσιώδες, ώστε αν δεν έχετε αρκετό, ο οργανισμός σας, θα το «τραβήξει» από τα οστά σας,” λέει ο Δρ Zelman.
Το χαμηλό ποσοστό ασβεστίου στον οργανισμό, είναι παράγων, που οδηγεί σε αύξηση του κίνδυνο για εύθραυστα οστά και για κατάγματα.
Βιταμίνη D
“Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα στην απορρόφηση του ασβεστίου, στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης», λέει ο Δρ Zelman. Πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Βιταμίνη D μπορεί επίσης να προστατεύει έναντι ορισμένων χρόνιων νόσων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 1, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς και έναντι άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Στους ηλικιωμένους, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων
Κάλιο
Η πρόσληψη της σωστής ποσότητας καλίου, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση γερών οστών. Αυτό το βασικό μεταλλικό στοιχείο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των κυττάρων και επίσης βοηθά στη φροντίδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του κινδύνου σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Μαγνήσιο
Το Μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο σε περίπου 300 διαφορετικές φυσιολογικές διεργασίες. Η πρόσληψη της σωστής ποσότητας Μαγνησίου μπορεί, να βοηθήσει στην υγεία του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και στην υγεία των οστών.. “Πολλά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, περιέχουν μαγνήσιο. Αλλά συχνά χάνεται κατά την επεξεργασία,” λέει η Δρ Τάκερ. Επίσης είναι σημαντικό, ότι η απορρόφηση του μαγνησίου μειώνεται με την ηλικία. Τέλος, ορισμένα φάρμακα , που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι (όπως κάποια διουρητικά), μπορεί επίσης να προκαλούν μείωση της απορρόφησης του μαγνησίου.
Φυτικές Ινες
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγιή πέψη, βοηθώντας την κίνηση των τροφίμων στην πεπτική οδό. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα, και τα λαχανικά, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις.
Ωμέγα-3 λιπαρά
Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά, βρίσκονται στα ψάρια, αλλά και σε πολλά φυτικά έλαια , σε ξηρούς καρπούς κ.α.. Έρευνες αναφέρουν πολλά οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μια ασθένεια που προκαλεί μειωμένη όραση στους ηλικιωμένους.
“Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer και ίσως ακόμα και να συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου “, λέει ο Δρ Zelman.
Νερό
Το νερό και η ενυδάτωση του οργανισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Με την πάροδο της ηλικίας, η αίσθηση της δίψας μπορεί να μειωθεί.
Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Στην τροποποιημένη MyPyramid για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts, αναφέρεται ότι η κατανάλωση 8 ποτηριών υγρών την ημέρα και η φυσική δραστηριότητα έχουν την μεγαλύτερη σημασία για την υγεία.
ΠΗΓΗ
http://www.webmd.com/healthy-aging/nutrition-world-2/missing-nutrients?page=1
Δήμητρα Ξενάκη : Χημικός,
M.Sc. και Ph.D. στη Δομική Χημεία Τροφίμων, Universite de Nancy I, Γαλλία