ΑΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Διατροφή
•    Τουλάχιστον το μισό μέρος της διατροφής μας   θα πρέπει να αποτελείται από αλκαλικές τροφές όπως λαχανικά, μπρόκολα, αγκινάρες, αβοκάντο, κεράσια, μπανάνες, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα και σησάμι και χυμούς από νεαρά φυτά κριθαριού. ‘Όσες τροφές τρώγονται ωμές να μην μαγειρεύονται. Το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών και πολλά διατροφικά στοιχεία.

•    Χρησιμοποιείτε μόνο ωμό λάδι πάνω στις τροφές, κυρίως αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ψυχρής πίεσης και οργανικής καλλιέργειας.
•    Πίνετε επαρκή ποσότητα φιλτραρισμένου νερού  καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, και αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια του φαγητού. Άλλα ποτά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είναι οι χυμοί λαχανικών και τα αφεψήματα ασφαλών βοτάνων (με τη συμβουλή του ολιστικού ιατρού / φυτοθεραπευτή σας). Επίσης οι χυμοί από μύρτιλο, κράνα (cranberry), καρπούς ζαμπούκου, πίνονται αραιωμένοι και είναι χρήσιμοι σε πολλές περιπτώσεις.
•    Τρώτε ανεπεξέργαστες τροφές που έχουν παραχθεί με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και ιδιαίτερα της βιοδυναμικής. Ενισχύστε τη διατροφή σας προσθέτοντας στα φαγητά σας θαλάσσια φυτά (φαγώσιμα φύκη).
•    Αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τροφές με πρόσθετο αλάτι και τροφές fast food. Προτιμάτε τροφές φρέσκες, ολόκληρες και ανεπεξέργαστες, στη φυσική τους κατάσταση. Μη προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμά σας.
•    Αποφεύγετε τη ζάχαρη και κάθε είδους πρόσθετα γλυκαντικά. Το μέλι, το σιρόπι από σφένδαμο και ο αφυδατομένος χυμός από ζαχαροκάλαμο να καταναλώνονται με φειδώ. Τα ξηρά φρούτα καλό είναι να μουσκεύονται.
•    Αν τρώτε κρέας αποφεύγετε τα παχιά κρέατα και συνδυάστε το με άφθονα πράσινα λαχανικά. Προτιμάτε τα οργανικά κρέατα. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και αντικαταστείστε τα πολλά κρέατα με κάποιες μερίδες ψαριών πλουσίων σε Omega-3 λιπαρά οξέα (όπως σαρδέλα, γαύρο, κολλιό, σκουμπρί, σολωμό κλπ).
•    Αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού και αλκοόλ.
•    Αποφεύγετε τα τηγανητά. Προτιμάτε τα ψητά, ατμόβραστα και τα φαγητά του φούρνου. Εάν θέλετε να τηγανήσετε χρησιμοποιείστε παρθένο ελαιόλαδο ή μικρή ποσότητα φρέσκου βούτυρου για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
•    Μη χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση των τροφών. Προτιμάτε τα γυάλινα ή εμαγέ σκεύη.
•    Κάθε κύριο γεύμα σας μπορεί να είναι βασικά ένας συνδυασμός μιας πλούσιας σαλάτας εποχής αποτελούμενης από ποικιλία φρέσκων λαχανικών διαφόρων χρωμάτων και μιας τροφής (όσπρια-ρύζι, ψάρι, καρποί, σπόροι, δημητριακά, άλγη, φυσικό βιολογικό γιαούρτι ή τυρί) που παρέχει ποιοτικά και ποσοτικά τα αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Βοηθάτε την πέψη και αφομοίωση των τροφών αν σε κάθε σας γεύμα δεν τρώτε πολλές τροφές ταυτόχρονα. Αποφεύγεται να ανακατεύετε πρωτεΐνες και μεγάλες ποσότητες αμύλου στο ίδιο γεύμα ή πολλά άμυλα μαζί στο ίδιο γεύμα ή όξινους χυμούς με άμυλα.
•    Τρώτε σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και μασάτε καλά την τροφή.
•    Τρώτε ένα ουσιαστικό πρωινό και δύο βασικά γεύματα ημερησίως σε τακτά χρονικά διαστήματα με απόσταση τουλάχιστον 4-6 ωρών το καθένα από το επόμενο. Μπορείτε να προσθέτετε 2-3 μικρότερα και ευκολοαφομοιώσιμα γεύματα στα ενδιάμεσα των βασικών γευμάτων, αποτελούμενα κυρίως από πρωτεϊνούχες τροφές, ωμούς ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και χυμούς πλούσιους σε χλωροφύλλη.
•    Τρώτε συχνά φρέσκες και ανάλογα με την εποχή τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοστοιχεία όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κάρδαμο, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, σέληνο, πράσινα φυλλώδη χορταρικά, παπάγια, αγγουράκια, σταφύλια, μούρα, κιτροειδή φρούτα, κεράσια, πεπόνια, δαμάσκηνα, σμέουρα, ανανά και φράουλες.
•    Συμπληρώστε με τη συμβουλή του ολιστικού ιατρού / συμβούλου διατροφής τη δίαιτά σας με ένα πρόγραμμα συμπληρωμάτων από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και διάφορα φυτοστοιχεία για καλύτερα επίπεδα υγείας, ζωτικότητας και ευεξίας.
•    Θέτοντας τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφή μπορείτε να επαυξήσετε τα θετικά για την υγεία σας οφέλη συνδυάζοντας τη διατροφή σας με ένα βασικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης.

πηγη
http://www.arthritis.org.gr/

http://fe-mail.gr

(Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και μέλη του είναι κυρίως ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα/ ρευματισμό, ρευματολόγοι και εθελοντές. Στόχοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι:
Η ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις της αρθρίτιδας/ρευματισμού.
Η παροχή υποστήριξης στους ρευματοπαθείς, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της νόσου.
Η παροχή δωρεάν τηλεφωνικής ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Η οργάνωση του αντιρευματολογικού αγώνα προάγοντας κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση των ρευματοπαθών.
Η έρευνα της κοινωνικής διάστασης της αρθρίτιδας/ρευματισμού.)